Jump to content
Sign in to follow this  
V Kolev

Допълнителни фарове - свързване

Recommended Posts

Търсих из форума, но не открих отговор на въпроса ми и затова искам да питам знаещите. От известно време ми се върти идея - да сложа допълнителни фарове за мъгла на предната решетка, като ги свържа със светлината за мъгла отзад. Предимствата според мен са : има бутон на таблото, който включва задната допълнителна светлина, фарове за мъгла е добре да се включват заедно със задната допълнителна, като загасиш двигателя и те ще се гасят автоматично ..... И тук идват въпросите. От къде да свържа захранването на новите фарове, дали релето през което е захранена задната светлина ще издържи и двата нови консуматора, дали предпазителя /бушона/ за това захранване ще издържи ...... И така - с няколко думи - възможно ли е допълнителни фарове включвани от бутона за задната светлина? Ако някой го е правил или знае как да стане, моля да помага! Благодаря на отзовалите се знаещи  !

Share this post


Link to post
Share on other sites

На теория би трябвало да има инсталация за предните фарове, ако няма според мен е по-добре да си пуснеш нова и да си сложиш бутона до ръчната, където попринцип му е мястото. 

 

Аз имам 1 фар за мъгла оригинален, ако искам мога да ти го подаря. Не го ползвам, защото смених предна броня, а тя нямаше отвори за фарове за мъгла. 

 

На всички коли има копчета отделни за предни и задни фарове за мъгла. ;) 

Edited by Drone
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз, подкрепям Drone, че трябва да са отделно, но инсталация няма, трябва да се прокарва нова.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей, колега, 

 

Задължително отделна инсталация направи, недей да присъединяваш толкова голям товар към съществуваща инсталация. Иначе, ето така горе-долу трябва да са свързани нещата:

 

- бобината на реле с Н. О. контакт го захранваш през +12 от включени габарити;

- бобината на второ реле с Н. О. контакт захранваш от +12 при контакт;

- веригата на едно от двете релета трябва да прекъсва захранването на другото реле;

- веригата на другото реле е свързана през бушон 15 А на клема 30 към акумулатор и на клема 87 към светлините за мъгла (новите); 

- от клема 87 през диод (макс. 1 А) подаваш сигнал към захранването на бобината на релето за задна светлина за мъгла;

- самото захранване на бобината на релето за задна светлина за мъгла също трябва да минава през диод, за да избегнеш дублирането от късите светлини, които също разрешават включването на задна светлина за мъгла;

- от клема 87 преди диода трябва да пуснеш захранване към контролна лампа за включени предни светлини за мъгла (такава може да имаш вградена на таблото и да има нужда само от кабелче към нея). 

 

Ако написаното горе ти изглежда непознато и объркано, мога да ти го нарисувам като схема и да намериш кой да я изпълни. 

 

При този вариант можеш да използваш предните светлини за мъгла независимо от късите светлини (без тях), което при истинска мъгла е далеч по-полезно, отколкото къси светлини + светлини за мъгла. Аз даже на Акорда не знам дали са така или са ги измислили да работят само заедно с късите. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за предложенията! Аз фарове имам и си имат монтажни елементи за решетката. Въпросът беше дали не може да се мине само с кабели - от къде да се захранят ако е възможно съществуващите реле и предпазител да издържат допълнителния товар. Вярно, че на всички коли, които съм имал с такива фарова задни и предни светлини за мъгла се включваха отделно, но ако се налага ползване защо да не са едновременно. Освен това ще си спестя допълнителни кабели, ключ, реле и част от труда.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря и на оги28б ! Пратил е отговора си докато аз съм писал моя. Ще се съобразя с предложенията. Ще се откажа от моята идея .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проверих си при мен - предните светлини за мъгла могат да работят самостоятелно - без включени къси светлини, но ссамо с включени габарити. Така и предполагах, но не бях сигурен. Почти сигурен съм, че съм виждал и кола, на която предните за мъгла не могат да работят без да са включени късите, обаче не се сещам каква беше. Нещо за Опел ми се върти... 

 

В моето предложение едното реле по принцип не е нужно, но го считам за добър избор, защото то прекъсва с изваждане на контактния ключ и така дори да забравиш светлините за мъгла включени, те ще изгаснат автоматично  с изваждането на ключа и дори да си забравил нещо - ще са габаритите, които харчат 2-3 ампера ако са обикновени и под 1 ако са LED, а светлините за мъгла - само едната харчи близо 5. 

Edited by ogi28b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте колеги,утрепах се да търся такива фарове за мъгла,защото според жена ми щяло Хондето да е по-красиво. Всякакви онлайн магазини “пребродих” ,но всички ми благодарят за запитването и толкова. По моргите в Пловдивско няма такова животно,а Варненската не вдигаше телефона си. Кажете моля,ако знаете,откъде да ги взема тези фарове?

Share this post


Link to post
Share on other sites

А доволни ли сте от фаровете на Акорд в сравнение с другите модели?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, за какви фарове става дума, може ли снимка и за кой модел на Хонда, от тапатолк не се вижда кой какво кара.

Относно фаровете за мъгла, задължително с отделна инсталация на отделен бутон, комолектите си идват с цялата инсталация с реле и копче.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...