rahneff 0 #1 Публикувано 18 Ноември, 2013 Здравейте колеги.Моля за малко помощ или съвет.Сложих на Хондето 1 л концентрат антифриз/син/ преди няколко месеца.Миналия месец ми се наложи да сменя водния радиатор и долях още към 700 мл.концентрат .Нарочно слагах концентрат защото скоро я купих колата и незнаех на колко градуса е бил до сега нейния и с цел да я подсиля за зимата. Източих от разширителния съд половин бурканче от детско пюре и го поставих във камерата на хладилника.Там престоя 6-7 часа.И после какво да ви кажа.Здраво замръзнал.Все едно нямаше антифриз а вода.Порових се из форума и прочетах че доста колеги го замерват с уред.Отидах и си купих рефрактометър от бензиностанцията до нас /пише че е немски:D/>/ .Пребрах се и го измерих както пише при температура 21 гр. на течността и какво да ви кажа.Отчете че ще издържи до -34 гр. После се оказа че съседа имал и той уред и го измерихме и с неговият и пак показа -32.Та въпроса ми е какво да правя.На кое да вярвам.Камерата замръзява до -12 гр /поне така пише на нея/ а и половин бурканче не е малко течност околу 80-100 гр. че да замръзне толкова . Антифриза го купувах от различни магазини.Не вярвам да съм попаднал и двата пъти наментета . Благодаря предварително . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
assfull 112 #2 Отговорено 18 Ноември, 2013 С уреда от същото бурканче ли мери? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #3 Отговорено 18 Ноември, 2013 Сега източваш Хондето,промиваш с вода и пак източваш.Наливаш 3л. червен и или виолетов концетрат IGAT,Приста Ойл или подобен от читава марка.Доливаш с дестилирана вода и забравяш.Зимата минаваш по бензиностанциите и подритваш син български концетрат,замръзнал или фрапирал на -5.Гъстотата,която мериш е "друга бира"....В Косер веригите 3л. концентрат е около 30 лв примерно... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
5 GTT 178 #4 Отговорено 20 Ноември, 2013 Да използвам темата да попитам, кои цветове антифризи може да се смесват?! Моя на колата е тъмно зелен, все едно е мента за пиене. Виждал съм жълт, син и червен, но не съм забелязвал зелен антифриз по магазините. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #5 Отговорено 20 Ноември, 2013 Имаше доста подробна тема за видовете антифриз.ТОчно цвета е с друга цел,а не свързан с това дали може или не да се смесва.Поразрови се из форума.. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iso_eu 29 #6 Отговорено 20 Ноември, 2013 (Редактирано) Ха да позная ли марката ???/>/>/>Колега да не би да беше сложил МОТОКС иили МОТОКС супер ? Мотокса - поне с него си имах проблем - концентрата му замръзва в камерата ако не се разреди със вода преди това в определените минимални съотношения Това установих - производителябая се пени ама и тойне можа да обяснии защо - абе трябва някой Химик шушомиг да каже защо така става !/>/> За това никога не слагай концентрат в колата - първо го разреждай до необходимата температура И на мен една зима ми замръзна леко в капачката и го изхвърлих веднага Смених на 3-те коли след това целия антифриз ! Зелен е на ОМВ има и други зелени. Червения антифриз е само за Алуминиеви глави. Ако на такъв сложиш друг цвят т.е. вид рискуваш да се запуши блока. Винаги пробвай - камерата или фризера никога не лъже ! Това че пише само -12 дане се окаже че е -22 реално /> Обаче много внимавай да не наплескаш храната - този антифриз съдържа етилен-гликол т.е. висш алкохол и ако изпиеш 50 грама никой не може да те спаси ! Или някой да да надигне шишето или бурканчето в което си правил експерименти във фризера. Слагй по една лепенка ОТРОВНО />/> докато трае експеримента , че да си пиеш на спокойствие питието./> Редактирано 20 Ноември, 2013 от iso_eu Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #7 Отговорено 21 Ноември, 2013 (Редактирано) Смени си хладилника, в него е проблема, явно термостата му не бачка :D/> бъзикам се, има вероятност (не знам колко си карал колата след доливането на концентрата) но може да не се е омешил добре с течноста в казанчето, за това по добре си смукни малко антифриз от капачката на радиатора, и пак в фризера, на уреда за мерене вярваи само ако не замръзне в фризера :)/> За синия и червения; червения е просто лонг лаиф, а това кои е за алуминии си се разбира по съставките в него а и си го пише на етикета, всички от Г12 на горе съставени от етилен гликол си са за алуминиеви блокове, глави и прочие, гледаите да не съдържат фосвати щото те играят роля за корозия на алуминия.п.п. и наистина ако си слагал Мотукс, точи всичко промии с вода пак точи и ходи си вземи ИГАТ от косера, син или червен за къвто ти се плаща Редактирано 21 Ноември, 2013 от Слави CR-V Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 986 #8 Отговорено 21 Ноември, 2013 (Редактирано) Колкото и странно да звучи , чист антифриз замръзва по-лесно от този смесен с известно количество вода.Ако си взел силно концентриран , най-вероятно си сипал бая концентрат и от там идва проблема.Сместа с най-ниска точка на замръзване става чрез около 30тина процента вода и 70 процента така нареченият концентрат.За нашите ширини е достатъчно да се смесва 1:1 за около - 40 градуса.Вземи ареотметър( 10тина лева ) и мери с него , че е по-лесно.iso_eu , в чистият си вид ще замръзне на -12, -13 градуса , няма нищо странно.Етилен гликолът е сладък и силно токсичен и това с камерата на хладилника не е много оферта , че стават сакатлъци.Не го изливай и на улицата за да не се натрови някое животно. Редактирано 21 Ноември, 2013 от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #9 Отговорено 21 Ноември, 2013 Концентрата ще замръзне на -12 градуса??????????? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
rahneff 0 #10 Отговорено 21 Ноември, 2013 (Редактирано) Марката на антифриза е Охлаждащата течност ""VЕКО ""- син на Русе http://veko-oil.eu/bg/antifrizi А съм минал вече повече от 1500 км.от както съм го доливал.Дръпнах вчера от капачката на радиатора както ме посаветва Слави но пак замръзна.Явно ще се наложи да го точа промивка и после нов Редактирано 21 Ноември, 2013 от rahneff Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #11 Отговорено 21 Ноември, 2013 Махаи го, освен замръзването може и некои радиатор да ти скапе. Точи, пълни с вода, запали да се развърти, пак точи и си сложи хубав. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iso_eu 29 #12 Отговорено 21 Ноември, 2013 (Редактирано) Единствения сакатлък, който може да стане ако го имаш този силен концентрат - казвам само концентрат във радиатора е да спукаш радиатора или маркучите . Животните са по умни от човека и от локва антифриз няма и да близнат />/> Фризера е много показателен - щом там замръзне хвърляш веднага ! И аз имам аерометри, термометри и дурги нам технически средства ....но камерата за антифриза е най-лесния изпит ! Другото което е важно да на са излъже някой да си сложи антифриз с пропилен гликол - ползва се основно във ОВ, климатизация и слънчеви батерии и други такива. Скапва пластмасовите и гумените съединения много бързо Инъче не е толковаотровен и токсичен колкото обикновения с етилен гликол. ПП Концентрат на Мотокс на -72 ли беше градуса т.е. усилен замръзна при мен на -20-тина градуса по спомен т.е. стана на гъста каша не на лед /> Като тези замразените напитки лятно време по улиците ги въртят с оцветен лед в едни големи кофи ги въртят - пълна каша />/>/> Редактирано 21 Ноември, 2013 от iso_eu Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #13 Отговорено 21 Ноември, 2013 Скрежина Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 986 #14 Отговорено 21 Ноември, 2013 (Редактирано) Така , едно по едно Колега iso_eu , точно защото почти всеки антифриз съдържа етилен гликол който е сладък, животните си пийват спокойно и припадат.Ако имаш малко съвест , никога няма да изхвърлиш антифриз до бордюра примерно , защото ще натровиш някое животинче. Не знам кой е източника честно казано но : Етиленгликол Етиленгликолът е по-ефикасен в охладителни течности от пропиленгликола.Проблемът с употребата на етиленгликол е че е силно токсичен и при поглъщане е смъртоносен. На вкус е сладък, което го прави особено опасен капан за малки деца. Изхвърлянето на антифриз или съхраняването му на места където може да бъде достигнат от деца е опасно - това е една от причините на мястото на етиленгликола често да се ползва пропиленгликол. Дали е животинче или човек който не разбира ( в случая дете ) , е едно и също.И на детето и на примерно котката им се пие вода. P.S Аерометър и аз нямам но мисля да си купя ареометър. Слави , странно ли ти стана ? И на мен ми беше преди няколко години но поразпитах познат химик да ми обясни защо аджаба замръзва когато е чист концентрат доста по-рано.Може да прочетеш но това което съм запомнил е , че етилен гликолът има висока температура на замръзване , около минус 12 , минус 13 градуса ( при 100% ет.гл ).Както знаем , той е основната съставка на антифриза или поне на повечето.Имаше някаде таблици в нета които гледах миналата година но не мога да ги открия в момента и ако някой ги издири , ще е добре да ги постне.Та процентното му смесване с вода му позволява той да не замръзне толкова рано и затова в повечето концентрати има малко количество вода.Най-общо казано , двете течности имат кристална решетка и в това си съотношение си пречат най-много да замръзнат. Да не говорим , че е по-плътен от водата т.е с по-висок вискозитет и от там товари повече водната помпа и тези които карат само с концентрат няма да им е оферта или по-точно на колата им. Редактирано 21 Ноември, 2013 от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
iso_eu 29 #15 Отговорено 21 Ноември, 2013 (Редактирано) И къде продават 100 процента етилен гликол ? Той освен че е сладък явно си пил ;)/> е и миризлив и животните не го барат , от поглъщане на антифриз не ти се приспива, а се прецаква метаболизма на организма Най добре е да го изхвърлиш в канализацията барем се разреди - макар пак да не е правилно! Редактирано 21 Ноември, 2013 от iso_eu Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 986 #16 Отговорено 21 Ноември, 2013 Обръщаш темата колега.Въпроса е различен и ако се намираме на приказки само , то е излишно и не помагаме на никой.Не , нито съм пил антифриз , нито искам да го правя , нито ползвам аерометри.Не е правилно в канализацията да го изсипваш да , обаче ако имаш къща зимата нямаш друг избор освен ако не ти се сменя тоалетна след зимата.Отделно затова има примерно сервиз където можеш да върнеш стар антифриз или масло.Предполагам се досещаш ако в Германия те видят , че изливаш масло , антифриз , манджата която е втасала от 1 седмица и тн.. на улицата какво ще последва ? Тук така сме свикнали , давай на улицата , нали не е в нас на килима то има кой да чисти а и к'во ми дреме за останалите. Виж , уличните животни не са като домашните.Те ядат и пият почти всичко което намерят.Това не ти е домашна котка с храната за супер капризни котки или кучето което яде точно определени храни с точно определени витамини.Според теб , котка яде ли само хляб ? Да , яде и и пукат ушите.Това лято на една улична не можах да я видя кога изкльопа 1 филийка само хляб.Моята обаче като види парченце хляб и не го отчита дори.На улицата нещата са по-различни а точно антифриза ги съблазнява заради вкуса си.При кучето е пак така , особено ако е гладно и е по-голямо.Както и да е , спора излиза извън темата и нека не я цапаме. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
гената. 11 #17 Отговорено 22 Ноември, 2013 излизам няцяло извън темата, но не мога да не споделя. Вкъщи имам три животни, две котки и куче, жена ми има частен приют за бездомни животни и няма да ви казвам колко често намираме кучета и котки, отровени с антифриз, и гадното е че нищо не можеш да направиш, а само гледаш как се мъчи животинчето няколко дни, докато се отърве от хорската простотия. Мислете малко като правите гпупости. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #18 Отговорено 22 Ноември, 2013 Може да има резон в думите ти за замръзването Mkilla, сещам се понеже веднъж едва не обвиних един ИГАТ че е менте, щото бая бях прекалил с концентрата в старото ми Браво, и реших да смукна малко да го сложа в фризера, и беше станал на каша. Втрещен от резултата побързах да се обадя в магазина дето го взех (момчето ми е приятел) и тои тогава...., сега ми просветна че ме попита: "А ти с колко вода го разреди", и аз му казах "ми сипах го така" щото незнаех на къв хал е бил антифриза ми в колата, а явно е бил ок и му е дошло баигън от концентрат. Но лично ще тествам концентрат в фризера да видим ще се кашне ли после ще го разредя с вода и пак в фризера, ще си поиграя на разбивач на митове Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 986 #19 Отговорено 22 Ноември, 2013 Дам , интересно е но ако имаш ареометър няма нужда да чакаш с часове.Аз лично ще си поръчам скоро нов , че моят го изпуснах и го счупих а гледам има в рамките на 5-10 лева доста и става за отрицателно време цялото измерване.Да ти кажа Слави , не съм се вглеждал никога в бутилките какъв процентен състав имат като етилен гликол и вода но при всички случаи повечето производителите са сложили водица , макар и малко.Ще следя темата как е минал теста Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Слави CR-V 488 #20 Отговорено 22 Ноември, 2013 Ще следиш ама е на сега видях че нямам грам концентрат , всичко е заминало по колите, та експеримента се отлага Инак аерометър имам ама съм си по спокоен като го извадя течен от фризера Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #21 Отговорено 22 Ноември, 2013 Аз също преди седмица обнових антифриза, та реших и аз да направя експеримнета с фризера. Първо малко предистория - маркуча ми за парното беше леко пробит и изпускаше и сътветно в последно време доста често се налагаше да доливам дестилирана вода в ситемата. Смених маркуча и си купих антифриз (червен концентрат HEPU) защото със сигурност вече имах доста повече вода от необходимото. Взех си и някакъв (според мен доста измислен) антифриз тестер от бензиностанцията. Замрерих преди да съм доливал антифирз и уреда показа нещо малко под 0-та. Сипах към 1.3л концентрат и към 600-700мл дестилирана вода, минах към 300км да се размеси хубаво и пак измерих - уреда показа около -25. Днес отсипах едно малко бурканче, пъхнах го в камерата на хладилника, преди малко след повече от 9 часа го извадих..... и за мое щастие е иделно течен точно какъвто го и поставих. В момента отново е в камера и утре пак ще го видя. Ето и 2 снимки от резултата: Не знам камерата до колко изстудява, но хладилна е стар, тип МРАЗ и всичко вътре е в лед. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #22 Отговорено 23 Ноември, 2013 Ето го и резултата след 24 часа: Отново идеално течен. Вче съм напълно спокоен за зимата Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове