cvetomill 40 #1 Публикувано 28 Октомври, 2013 Здравейте,така и не открих тема за моите въпроси, надявам се темата да е полезна и за останалите.Идва зима и съм решил да купя нови гуми за сивика, но така и не мога да реша какъв да е размера и марката. Колата е Civic '98 японски хеч 115Hp, джантите ми са 15ки, и в момента съм със зимни 195/55/15. Та джантите си оставт тези, но се чудя какъв да е размера на гумите. Първото ми чудене идва от това, че по всички каталози в нета оригиналния размер го дават 175/65/14, а пък на врата на колата пише 185/60/14 - разликата м/у двата размера е 6мм. Като цяло все си мисля да си взема малко по-тесни от сегашните 195-ци, все пак нали зимата е по-добре с по-тесни. Джантите мисля че са 6J или 6 1/2J, но утре ще проверя със сигурност. Та основната дилема е дали да търся 185 или 195 и дали са 50 или 55. Като гледам цената е най-оферта на 195/50/15 и за сега най-много клоня към тях, но пък знам ли....да не ми станат малки сравненеи със сегашните.Моля за всякакви съвети какво да взема - опит, теория всичко ще ми бъде полезно.Другото основно е каква да е марката - до колкото прочетох като цена/качество най-добре Continental или Googyear, но и тук приемам всякакви съвети, като макса за цена на гуми ми е към 150лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ZaRRicK 330 #2 Отговорено 29 Октомври, 2013 Аз съм със 185/60 R15 за зимните. Не ми опира никъде, но моята кола не е снишавана. Колата изглежда така: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
marchev 23 #3 Отговорено 29 Октомври, 2013 Колега нали знаеш, зимата е по-добре с по-тесни и високи гуми. Карал съм с 195*50*15 и на сняг тръгваха с много мъка в сравнение 185*60*14. Една зима и изхвърлих 195ците. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #4 Отговорено 29 Октомври, 2013 мерси колега,от този размер като гледам има доста гуми и цента им е супер, но пък на мен май ще ми дойдат големи в диаметър. Те са 8мм по-големи от моите в момента, а пък те ми се виждат максимално допустимото за колата. Лошото е че не знам точно с колко е сваляна колата....дали има някой със свалена кола и повечко опит :unsure:/> Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #5 Отговорено 29 Октомври, 2013 Колега нали знаеш, зимата е по-добре с по-тесни и високи гуми. Карал съм с 195*50*15 и на сняг тръгваха с много мъка в сравнение 185*60*14. Една зима и изхвърлих 195ците.Да и аз това знам, че с по-тесни е по-добре зимата. 185/55/15 ми се вижда по-оптимален вариант, но пък цента е с поне 50лв нагоре на гума :angry:/> Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
rumenbo 8 #6 Отговорено 29 Октомври, 2013 (Редактирано) Тея 8 мм са ти 4мм от горе и 4 отдолу спрямо сегашните гуми, не мисля че ще ти закачат, ако от това се притесняваш, аз карам 175/70/14 което е + 5мм спрямо 195/55/15 и нямам проблеми, но съм с оригиналното окачване! Редактирано 29 Октомври, 2013 от rumenbo Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
enchev87 59 #7 Отговорено 30 Октомври, 2013 Зимата и аз карам с 185/60/15, джантата е 7J и отпред е с 5мм извън калника и пак не опира, колата не е сваляна. Според мен, тва е най добрия вариант за 15ки. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dan4o 3 #8 Отговорено 30 Октомври, 2013 Зимата и аз карам с 185/60/15, джантата е 7J и отпред е с 5мм извън калника и пак не опира, колата не е сваляна. Според мен, тва е най добрия вариант за 15ки.+1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
X A X O 17 #9 Отговорено 30 Октомври, 2013 Зимата и аз карам с 185/60/15, джантата е 7J и отпред е с 5мм извън калника и пак не опира, колата не е сваляна. Според мен, тва е най добрия вариант за 15ки.+1аз също съм с 15ки 185/60 колата ми е с спортни пружини и не опира ;)/> Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #10 Отговорено 30 Октомври, 2013 (Редактирано) хмм явно всички са с 185/60/15, а дали може да кажете какво ви пише на вратата/резервоара за оригиналния размер, защото при мен както е 185/60/14 калкураторите в нета дават, че 185/60/15 идват с 25мм по-големи и съответно не е препоръчителен размер Аз се замислям по-скоро за 185/55/15, което е със 7мм по-голямо от оригиналното и съответно го дават подходящ размер, но пък избора от гуми ми се струва по-малък, а цената е по-висока. п.п гледам размерите от: http://www.avtogumi...._zimni_gumi.php - долу вдясно на калкулатора, но и другите калкулатори така ги дават.ето и тази табличка си направих за по-нагледно: Редактирано 30 Октомври, 2013 от cvetomill Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #11 Отговорено 5 Ноември, 2013 забравих да кажа, джантите са 6 и 1/2J, но това не е проблем за 185ци като гледам моля ви някой с 185/60/15 да каже какво му пише на вратата за оригиналния размер Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Shorty 157 #12 Отговорено 5 Ноември, 2013 Колега, моят съвет е, вземи си някакви метални джанти 14-ки(аз миналата година си взех за 50лв. четири перфектни тенекиени такива) и си сложи гуми които се препоръчват от производителя.Така и така ще взимаш нови гуми, дай някой лев за 14-ки джанти и ще избиеш от цената на гумите.Аз карам отпред с 175/65/14 отзад съм с 185/60/14.И двата размера отговарят на препоръчаните по каталог, но ти си вземи 4 еднакви от който размер си решиш.Колата ми е свалена отпред с 40мм. отзад 35мм. и с тези размери никъде не ми закача.Ако ти е грозна колата с тенекиените джанти намираш си едни оригинални тасове,хондовски и работата запива, хем ще си запазиш 15-ките за лятото и само ще въртиш джантите, вместо да сменяш всеки сезон гуми.Това е от мен, не те ангажирам с мнението си,но за мен това е по-добрият вариант. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #13 Отговорено 5 Ноември, 2013 Shorty мерси за съвета, но аз имам 2 комплекта лети джанти, така че няма да сменям гуми, искам да си взема нови зимни сега за тези джанти и едни нови за лятото и да забравя за няколко годни напред за думи. Аз също така съм с по-големи дискове и спирачни апарати и 14ка съм почти сигурен, че няма как да влезе отпред, затова такъв вариант напълно отпада. Иначе ми препоръчаха едни гумаджии в Овча Купел, та ще ходя тия дни да видя какво ще ме посъветват. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Shorty 157 #14 Отговорено 5 Ноември, 2013 Извинявам се, явно не съм разбрал, че си имаш два чифта джанти.А относно спирачките трябва да са ти от 280мм. нагоре мисля за да не влезнат 14-ки. на твойта най-вероятно за 262мм. каквито са и на моята и 14-ка влиза без проблем.Иначе щом си имаш хубави 15-ки джанти ето ти едно бюджетно решение за гуми http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/falken/hs449-eurowinter-18560-p-92608.html, миналата година си взех 2 такива и като цяло съм доволен, като се има в предвид, че в Пловдив няма много сняг, за лед и мокро ги дават супер, малко по-слабички за копаене на сняг, но аз лично се качих с тях до хижа Здравец зимата без проблем,а имаше доста сняг.Друг е въпроса, че този размер който съм ти посочил май ще ти дойде височкичък, по скоро 185/55/15 май е твоя размер! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
stockbroker 2 #15 Отговорено 5 Ноември, 2013 Колега, на вратата имам 2 размера препоръчани от производителя - 185/60/15 и 195/50/15. И зимните и летните ми гуми са 195/50/15 Barum. Не съм имал проблеми със снега и сцеплението. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #16 Отговорено 5 Ноември, 2013 Ами всъщност съм със 282 отпред и 260 отзад, от англичанак VTI, и отпред 15ка влиза почти плътно. Мерси за предложението, тези fallken май наистина не са лоши, въпреки че по-скоро ми се иска да сложа континентал, но първо да измисля размера stockbroker stockbroker мерси за инфото от вратата, явно на фейслифтовата и дават по-голям размер и има шанс и при мен за 185/60/15 - като ширина цена ми допадат най-много. Дано остане тези дни време да ида до тези гумаджии да видя какво ще кажат. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
abcivic 1 #17 Отговорено 8 Ноември, 2013 Не искам да те ангажирам с мнението си, но Континентал НЕ са доби гуми. Имат марка и до там. За мен Мишелин е най-добрата гума ... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #18 Отговорено 12 Ноември, 2013 Така минах през гумаджията и спред него моя размер е 185/55/15, съвпада с размера, за който и аз клонях, така че явно това ще търся. Преложи ми и гуми, но не ми харесаха, та ще си търся нещо от нета. abcivicabcivic така като се разчетох и други не ги хвалят Континентал , пък са 1ви в класацията на ADAC май започвам да клоня към Goodyear и по точно - Goodyear Ultra Grip 8 като цента за която ги намерих е 152 лв. друг вариант: Continental ContiWinterContact TS790 FR ML 155 лв. Michelin ми идват вече доста скъпа - най-малко 180 лв. Моля споделете мнение и опит, какво да избера, като искам да изкрам поне няколко години с тези гуми. Като цена - колкото по-малко толкова по-добре, по принцип това ми е макса 150-155лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
palefaced 5 #19 Отговорено 14 Ноември, 2013 Здравейте! Аз също съм със Сивик, 3 врата японка, и съм пред същата дилема. Според изчетеното тук във форума моя размер е 185/60/15. Колата не е снишавана. Насочил съм се към Мишлен алпин 4. В медина мед ги гледам по 128 лв бр. . Дайте мнение правилен ли е размера, а също за това струват ли си тези гуми.Благодаря ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #20 Отговорено 14 Ноември, 2013 Да споделя малко опит от днес. Минах през едни гумаджии, на които случайно попаднах лятото и останах доста очарован от техниката вътре - супер чисто и подредено като начало, всяка джанта която се сваля минава през някаква машина, която я чисти с някакви частици, отделно казаха, че оправят балони, като процедурата отнема няколко часа (май 3 бяха) след което гумата става все едно не е имала балон - награвят слагат каучук... с 2 думи не бях виждал такива процедури другаде (не че имам много опит), но определено ме впечатлиха. Та минах днес да видя те какво ще ми кажат и като начало казаха, че по-добре да слагам 185/60/15 и няма да имам проблем, а като гума ми препоръчаха Blacklion и тук ми стана интересно. Казаха че goodyear и continental не предлагат защото не стават, не ги бях чувал тези дето ми препоръчаха и ми обясниха, че ги правят Hankook в Китай, имат най-добрия каучук на пазара, от малкото гуми са, които имат 3 канала за добро изхвърляне на водата, имат ръб в края, а не са обли и какво ли още не. Понеже все пак подходих с доста недоверие към китайчето човека твърди, че не иска неговите клиенти да са просто доволни, а щастливи. Също каза че имат машина, която изследва качествата на гумата (лазери, мазери, датчици) и това е гумата с най-добри показатели - Blacklion, след нея фалкан и после не ги помня точно. Та дали някой случайно има опит/впечатления от тези гуми и как са. Също ми е интересно дали някой друг е ходил при тези хора, защото мен поне успяха доста да ме впечатлят и при 2те ми посещения. Мястото е доста забутано и неугледно отвън, близо е до Студентски, по бул. Свети Климент Охридски в посока към околовръстното. Мисля че тук се пада, има автобусна спирка там: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
abcivic 1 #21 Отговорено 15 Ноември, 2013 Ако са тези за които се сещам, са едни от най-добрите в София. Наистина имат доста и скъпа апаратура, и е доста подредено. Но там играе парата Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
abcivic 1 #22 Отговорено 15 Ноември, 2013 Здравейте! Аз също съм със Сивик, 3 врата японка, и съм пред същата дилема. Според изчетеното тук във форума моя размер е 185/60/15. Колата не е снишавана. Насочил съм се към Мишлен алпин 4. В медина мед ги гледам по 128 лв бр. . Дайте мнение правилен ли е размера, а също за това струват ли си тези гуми.Благодаря !Аз съм със същата височина и искам да ти кажа, че съжалявам.. Като ударя дупка или мина по-бързо през легнал милиционер - отпед ми удрят в подкалника. Ако сме 4 човека - и отзад. Колата не е снишавана. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #23 Отговорено 15 Ноември, 2013 (Редактирано) ххмм abcivic мерси за споделения опит за размера, мен точно това ме притеснява. Аз по принцип сега със 195/55 няма проблеми, освен че при пълен ляв ми опира, но пък в случая ще мина на по-тясна гума, като цяло мисля да пробвам услугите на тези хора и да видя дали ще може да тестваме 2та размера. Редактирано 15 Ноември, 2013 от cvetomill Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
abcivic 1 #24 Отговорено 18 Ноември, 2013 195/65 са моите, грешка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #25 Отговорено 18 Ноември, 2013 А това е друго нещо, значи трябва да нямам проблеми със 185/60. Аз тъкмо онзи ден тествах натоварен до горе с 4 човека със сегашните 195/55 не ми опира никъде. Те и моите джанти са прибрани ЕТ50, но ще видим какво ще покаже реалността. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #26 Отговорено 18 Ноември, 2013 (Редактирано) Охх хора нещо много се колебая на каква марка да заложа. Чудя се дали да заложа на нещо доказано като Goodyear Ultra Grip 8 или да пробвам предложението за Blacklion. Разтърсих се из нета и за китайските няма почти нищо, освен някакви скиптични мнения заради това, че са китайски. Четох и теста на ауто билд и там никак не препоръчват китайците. От друга страна пък от сервиза казват, че това е гумата с най-добър каучук, грайфер, форма и googyear не стават. Разбрах също, че Blacklionсе прави в Китай, но фирмата е американска и правят гуми за камиони. Едва ли някой има опит с Blacklion, но поне за Ultra Grip 8 какво бихте казали? От друга страна Контитентала няколко човека не го похвалиха, но и според аутобилд е най-добрата гума този сезон. Редактирано 18 Ноември, 2013 от cvetomill Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
enchev87 59 #27 Отговорено 19 Ноември, 2013 Ако сервиза в които ходиш са поръчали повечко китайци, е ясно що ти ги пробутват, трябва да ги шитнат някъде. Може и печалбата от тях да е по голяма. Много го мислиш колега, и аз съм го правил това, четеш и колкото повече ровиш, толкова повече се объркваш. Лошото е че в момента, цената не винаги определя качеството, и китаеца който си харесал може и да излезе по-читав или цена-качество по добрия вариант. Аз лично, след като прецаках едно тойо по хубавите ни пътища, реших че пари за нови гуми няма да се дават и си взех семперит втора радост, ако ти кажа как катереше в Пампорово, еми доволен съм. Това разбирасе не е съвет, да си купиш гуми втора употреба. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sl3000 24 #28 Отговорено 19 Ноември, 2013 (Редактирано) Бих препоръчал това: http://medina-med.co...wDetail#section или това: http://medina-med.co...wDetail#sectionНе правя реклама- цената е добра, а доставката е безплатна.Иначе размерът за англичанка VTI е 185/55 R15 Редактирано 19 Ноември, 2013 от sl3000 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
palefaced 5 #29 Отговорено 19 Ноември, 2013 Колега моделите които си препоръчал не излизат, сайта на медината е такъв ппц би ли ги написал, че аз ще поръчвам гуми и ми е мн важно, а ако се и обосновеш защо тези два модела ще ти бъда безкрайно благодарен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sl3000 24 #30 Отговорено 19 Ноември, 2013 (Редактирано) Колега моделите които си препоръчал не излизат, сайта на медината е такъв ппц би ли ги написал, че аз ще поръчвам гуми и ми е мн важно, а ако се и обосновеш защо тези два модела ще ти бъда безкрайно благодарен.Просто давам пример с гуми, които наистина са добри. Континентал-ът е победител в теста на ADAC при размер 185/60 R15. Иначе за мен това (195/60 R15) не е правилният размер- всеки сам си преценява.Ето още една оферта: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/continental/ts850-18560-p-126227.html Редактирано 19 Ноември, 2013 от sl3000 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #31 Отговорено 19 Ноември, 2013 Аз размера го реших, че ще е 185/60/15 идват 8мм по-големи в диаметър, но ще са по-тесни и се надявам да нямам проблеми. Иначе те blacklion не са особено евтини пак съм към 110лв, по принцип цента дали ще 10-15лв нагоре или надолу не ми е проблем, но искам да си взема хубави гуми. Като цяло да нещо много се чудя, другата седмица отивам някъде и това е пък каквото излезе. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #32 Отговорено 2 Декември, 2013 Гумите вече са поръчани и са - Goodyear Ultra Grip 8. Тези дни трябва да са при мен и дано остана доволен Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
palefaced 5 #33 Отговорено 3 Декември, 2013 (Редактирано) Аз мисля на Клебер да заложа предвид това че ще се карат само градско и то по 7-8 км. на ден. Размера мисля да е същия 185/60/15. Но искам да попитам две неща. Клебера как е като изпълнение ? Мога ли вместо 15 цола, да си взема 14( тъй като не мога да намеря железарки 15 ки) и какво ще загубя от това като возия и устойчивост на пътя?. Благодаря! Редактирано 3 Декември, 2013 от palefaced Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cvetomill 40 #34 Отговорено 25 Декември, 2013 Да споделя малко опит вече. Размера - 185/60/15 се оказа идеален, натоватен с 4 човека и пълен с багаж не опита никъде, при пълен ляв/десен също няма опиране. От самата гума още нямам особени впечатления, няма и сняг още. Като цяло в завой се държи по-добре, но при спиране нещо не съм впечатен - пак много лесно ми се включва ABS-a Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове