Jump to content
hyp3r

Upgrade на стопове от крушки към диоди (кристални стопове)

Recommended Posts

Здравейте колеги , снощи цъках из Ю тюб и попаднах да един клип как един пич си слага диодни платки в стоповете. Някой правел ли го е ?Как да се отвори без да се счупи?И понеже крушката е с две н.жички (за стоп и габарит ),как ще стане с диодите? Някой ако го е правил моля да сподели .Публикувано изображение Ако и има снимки ще бъде супер.

Поздрави на всички!

Редактирано от hyp3r

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

стопа се разлепя с пистолета за горещ въздух а до колкото за платката с диодите чувал сум че се прави на няколко реда единия ред за габарит а другия за стопове :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво си направих преди 2 дена

 

изрязах рефлекторите с поялника,но може да се подходи и по друг начин според обстоятелствата

 

Публикувано изображение

 

Използвах фолиран текстолит,медното покритие калайдисах директно със станция за горещ въздух за да се получи равномерно покритие.Идеята е да действа като рефлектор малко или много

 

Публикувано изображение

 

После изчисляваш групите диоди на колко волта да ти работят.Подбираш си цвят и размери - всичко според вкуса и размера.

Платките се разпробиват,използвах пергел за гръговете,център и 3мм диоди

 

Тук се вижда мигача,използвах стабилизатор 7812 за изрязване всичко над 12 волта,изчислени товарни съпротивления на работен ток 20мА.

 

Публикувано изображение

 

Ето и габарита

 

Публикувано изображение

Публикувано изображение

 

Стоповете ми пълнят вътрешни 2 кръга ,задната също е заместене

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nile,станало е чудничко .Аз си мисля да направя нещо подобно http://www.lltek.com/lighting_audi_a8_d3_LED_tail_lights.htm като на тези скъпи играчки ,да наредя диоди в тази подредба ( без това съм си направил US-стопове) и като натисна спирачката да пълни в средата .Ще го поумувам преди да се захвана към действие .Може и да използвам помощ от някой жичкаджия . Струва ми се ще бъде голям филм.Добре с пистолет се отлепя,после с какво да го залепя ,че да не почне да се давиПубликувано изображение.Трябва да влизаме в крак с тенденциите -Диодите са му майката . И ако създадат за фарове някакви ,които настина светят ще е супер.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се залъгвай много с фабричните защото там нещата са различни.Стъклата са с по-специални шарки,имат добри рефлекторчета и най вероятно използват SMD диоди,които са значително по-малки на размери и има възможности да се съберат много на малко място.Не знам на каква кола ще го правиш,но отварянето на стоповете е най-важното нещо защото реално може и да няма връщане назад.Ако отвориш стъклото на стопа лесно може да го залепиш със силикон или някакво лепило,при мен нямаше възможност да се отвори стъклото или по-скоро ме беше страх да не го потроша.Червените диоди ги подкарах на 2.7 волта пад,жълтите мисля че бяха на 2.1,а белите на 3 волта.Ще имаш СЕРИОЗЕН проблем с релето на мигачите.Консумацията на диодите е прекалено малка.На мен крушката на мигачите ми е 21W,което идва към 1.7А консумация.Аз направих 10 групи по 5 броя което ми дава консумация около 200мА.Релето не искаше да залепне и щракаше бързо все едно има откачена крушка.Решението което направих - 2 броя безцоколни 5W крушки свързани в паралел,това ми направи консумация от около 1А общо и така успях да накарам релето за бачка нормално :DАко искаш помощ ще помагам :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мхм прекалено сложните форми могат да развалят фацата , може да използвам готови ЛЕД плочки които се продават за плафони, но проблема със габарита и стопа пак оставаПубликувано изображение.И трябва да попадна на точния размер ,който ще се събере в стоповете.Като гледам Лед стоповете и Кристалните , разликата е 4 броя диодни плочни и 100 и на горе лева.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има един колега у форума иво мянков се казва той си е направил бруутаааални стопове! ще е добре да се посъветваш с него ако го откриеш : )

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

зада стане наистина брутално трябва фантазия и много играчка скоро и аз може да се заема с тая работа :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро утро колеги, гледах клип как един тип си слага стопа в загрята фурна за няколко мин и после го отлепя мн лесно.Обяснявам си го ,че по този начин загрява цялата повърхност ,докато с пистолета за горещ въздух не може да се постигне тозо ефект.Тези дни ще отскоча да някоя авто мания да видя продават ли такива платки с диоди готови.Ще ги огледам как са свързани ,могат ли да се разпоят ,за да направя примерно 2 реда за габарит и 2 за стоп.Това ще е лесната работа ,сложната ще е отварянето без да му таковам таковата ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здр. и от мен колеги интересна тема се заформя тук за мен с оглед на това, че и аз съм си наумил да заменя стандартните крушки с нажежаема жичка намиращи се на стоп/габарита, задната и фара за мъгла, идеата ми е с монтажа на тези ледове да спестявам енергия а с това и гориво и т. н Малко налудничево звучи но смятъм да опитам. За всички единични имам идея, а за двойните мисля да ползвам това: http://www.dek.bg/main.php?action=car&topic=products&pid=led_signals Въпроса ми е към хора използвали лед осветление е дали самата крушка ще може да освети цялото осветяемо тяло както стандартната лампа или светлината ще се концентрира в един кръг с точици под формата на самата крушка и разположението на самите диоди по нея. Другото което ме интересува е дали самото начинание си струва по отнушение енергиина ефективност че сега в тези жеги с тези фарове климатици и какво ли не става малко трудно оборотоподържането така да се изразя. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сефте виждам двойна диодна лампа :huh:. Интересна е но мисля ,че няма да пръска светлината хубаво ,а ще свети с кръг( лично мое мнение ).Нека се изкажат по компетентните.Трябва да ги сменяме тези крушки вече,че да пестим малко .Аз например като включа фаровете,габаритите,пуснал съм парното,музиката и като спра на светофара и почва да претриса колата .Обяснявам си го с многото консумация на енергия.Аначе си държи нормални обороти.Ама дойде ли зимата :dry:.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има различни типове светодиоди по отношение насочеността на светлината.Има LED с насочена и разпръсната струя,съществуват и различни типове специализирани елементи.Елементната база с LED се увеличи преди няколко месеца или поне така твърдяха OSRAM в едно известно инженерно списание.Най-общо казано LED се използват навсякъде,дори уличното осветление вече се замества - причините са ясни,ниска консумация.Използването на LED в колите също е с цел спестяване на енергия,но не за това,че ще спестиш 1 литър гориво,а за това,че се намалява товара към акумулатора.Знаете как ако акумулатора ви не е много читав и гледате да не се натоварва с излишна консумация освен стартера.Това правило е особенно важно за зимата :lol: Заместването на всички крушки с LED ще намали значително консумацията,осветяването също може да се запази.Лумен е измервателна единица за светлинен поток - Цък за инфоВсеки светлинен източник има различен добив на светлинен поток,съответно и светодиодите като тип източник имат свой добив - Цък за добива на различните типове източнициВ тая таблица се вижда добив светлина на 1 ват консумация :P

Редактирано от Nile

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използването на LED в колите също е с цел спестяване на енергия,но не за това,че ще спестиш 1 литър гориво,а за това,че се намалява товара към акумулатора.Знаете как ако акумулатора ви не е много читав и гледате да не се натоварва с излишна консумация освен стартера.Това правило е особенно важно за зимата :lol: Заместването на всички крушки с LED ще намали значително консумацията,осветяването също може да се запази.

Да не говорим за неудобството от изгорелите крушки ,които понякога са със съмнително качество и си някъде на път и горят мигачи,стопове.Случвало ми се е да смянам крушки в проливен дъжд и:angry: никак не е приятно . Или вечер да сменяш захапал денерче (мисля ,че да доста хора им се е случвало ;)).Ако стоповете са Stock мисля ,че няма да има значение това диодите къде насочват светлината ,но ако си с кристални стопове е друго нещо. Редактирано от hyp3r

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ето едно видео където отварят фар ,предполагам за стоповете ще е същата хватката .На 220C предварително загрята фурна :) за около 8 мин :) ястието е готово.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Габарита отзад харчи само 5W - не си струва труда да се заменя с LED. Номерът е фаровете, от 55W да минеш на LED. Продават вече Н4 със светодиоди.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре ще е да се сложи лед крушки на фаровете, но този клип показва достатъчно красноречиво, че няма смисъл според мен ;) ето за какво иде реч:

А колкото до това, че крушките за стоп + габарит са само 5w ще кажа само: 2x габарит+стоп, 2x светлини задна, 2x мигачи на калниците, 2x светлини на регистрацията 2x светлини плафони 2x габарити опред и 1x мъгла, евентуално може и в таблото и в конзолата за парно да бъдат заменени освен тези гореспоменатите, не ми се смята колко wats e, но диодните крушки не нагряват имат по дълъг живот и още някое и друго предимство, за което не ми се влиза в подробности, това горното е с цел енергоспестяване щото всеки знае зимата като навключим един куп консуматори какво се случва с оборотите по светофари или пък сега лятото с климите, за това да се мисли, с обикновен фар, `e ще се постигне ефекта на тези, по-новите автомобили е меко казано не серизно е ако фара е от кристалните там вече може би ще е друга бира. Казвам това и го пиша понеже днес смених обикновенните крушки с нажежаема жичка с такива с ледове ето от тези:

Публикувано изображение

Впечатленията са че свети по слабо от стандартните крушки, но си върши работата, а имено влиае на сетивата, по нататък мисля да карам по горе описания план и да заменя всички, освен тези на фаровете и мигачите, че там отчитало някаква гршка и мигачите мигали като бесни с цел енергоспестяване само трява да огледам останалите от горния списък какъв станадарт на цокола са за да не стане разминавка ако някой желае да помогне да драсне от тези горните стандарта на цоклите какви са и за плафоните колко са като големина дължина че има най-различни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добър ден колеги , преди няколко минитуто си поръчах 4 плочки с по 20 диода с лупа за стоповете и 2 плочки с по 15 за мигачите .Другата седмица ще ги получа и запрятам ръкави :);) . С какво да ги залепя тези диодни плочки , със силикон или някъкво друго лепило ,защото няма да ги режа отзад , ще ги сложа бърху мястото на старите крушки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само незнам тези ЛЕД плочки дали ще направят достатъчно напрежение за мигачите или ще мигат като откачени:dry:.Другия проблем с който ще се сблъскам е ,че не намерих жълти диоди ,а поръчах бели за мигача.Ама тук идва проблема понеже съм с кристален стоп как да ги направя да светят в жълто (идва ми на ум да боядисам лупичките на диодите :huh: имам такъв оранжев спрей).Ако някой колега има идея нека удари едно рамо и да сподели :(.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

обикновенните крушки с нажежаема жичка с такива с ледове ето от тези:

Публикувано изображение

Впечатленията са че свети по слабо от стандартните крушки, но си върши работата, а имено влиае на сетивата, по нататък мисля да карам

 

Точно тея са пълен смех и горат толкова бързо колкото обикновена крушка само дето може би са малко по-енергоспестяваши но казвам може би за сметка на това има истински верно че са по 16лв. но светят в пъти по-силно от обикновените има почти всички използвани в колите цветове много потрайни са и по-икономични. Аз съм с такива светлини на стопове и габарити с 8 мисля мощни светодиоди се водят, плоски са и са наредени 3в предния край и по 2 във всяка страна Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

обикновенните крушки с нажежаема жичка с такива с ледове ето от тези:

Публикувано изображение

Впечатленията са че свети по слабо от стандартните крушки, но си върши работата, а имено влиае на сетивата, по нататък мисля да карам

 

Точно тея са пълен смех и горат толкова бързо колкото обикновена крушка само дето може би са малко по-енергоспестяваши но казвам може би за сметка на това има истински верно че са по 16лв. но светят в пъти по-силно от обикновените има почти всички използвани в колите цветове много потрайни са и по-икономични. Аз съм с такива светлини на стопове и габарити с 8 мисля мощни светодиоди се водят, плоски са и са наредени 3в предния край и по 2 във всяка страна Публикувано изображение

 

От къде ги взе колега тия крушки дай линк???

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такива диодни крушколяци има във Маниите , купих си вчера 2 броя за предните мигачи, 2 за калниците (мигачите) и за плафона.Говорих с един познат каза ,че ще ми направи релето да мига нормално .Той ги чатна тези неща и каза ,че не е никакъв проблем да се напвави зада свети нормално.Също така спомена ,че можело да се сложи реле от лада нива (не съм сигурен точно каква лада ми каза ) ,тези релета на ладите работили на друг принцип.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно релето може да се пипне и да се регулира,но аз просто нямах време да го погледна.Обещавам тия дни да го видя,че ефекта от диодите да е пълен при мигачите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно релето може да се пипне и да се регулира,но аз просто нямах време да го погледна.Обещавам тия дни да го видя,че ефекта от диодите да е пълен при мигачите.

Дали не може да се направи или сложи нещо като потенциометър?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи едно съпротивление към 30ома с по голяма мощност примерно 4-5Wили разгадах блока за мигачите (релето)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, тъй като не можах да намеря по подходяща тема, ще пиша в тази. Имам ето този вид диодни афтърмаркет стопове, купени втора ръка като естествено продавачът ми спести факта, че левият стоп е отварян и повторно залепян и, че едно от диодчетата му не свети, но както и да е, това го прежалих. Проблемът ми е, че от няколко дни на същия този ляв стоп габаритът му не свети както трябва, а свети много по-слабо от десния. Като размърдам кабелите започва да премигва леко, но не светва изцяло, а изгасва и светва слабо. Проверих всички връзки по кабелите и ги изолирах наново, тъй като предния собственик ги е направил да светят като на ЕК9 - заедно със габаритът за мъгла (с него няма проблеми). Въпросът ми е къде би могъл да бъде проблема и по какъв точно начин се разглобяват този тип стопове. Ще се налага ли да разлепя стъклото с горещ въздух, за да достигна до диодните платки, защото винтчетата, които са отзад доколкото виждам само отделят рефлекторите от основата на стопа? Дайте съвет как да действам, защото стоповете са хубави и не ми се слагат пак оригиналните. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...