Jump to content
J's Racing BB8

Въпроси за правата на полицайте.

Recommended Posts

Здравейте колеги.Искам да помоля за малко помощ-да ме запознаете с правата на полицайте защото ми писна да ми се правят на интересни а аз да ги гледам тъпо само защото не си знам правата,а и тяхните.Или по точно,1-Имат ли право да спират за проверка на неосветен участък?В такива случай са ми казвали да продължа до осветен участък и да спра там.2-Има ли право да ме спират без стоп-палка?Ако ми се размаха като стопаджия мисля,че също би трябвало да си продължа.3-Виждал съм не малко случай когато или си вдигат багажника на патрулката за да не я разпознаем,или се скриват някъде и изкачат в последния момент?Е в такава ситуация кое е правилното,какво трябва да направя?4-Мисля,че имам право също да му поискам неговите документи(или там каквото има за да се индентифицира)преди да му покажа моите?5-Имат ли право да ровят и изобщо задължен ли съм да им отварям багажника.Знам,че като ми каже-пожарогасител,аптечка пак ще го отворя но все пак.6-Ако не се представи(редки са случайте но съм ги срещал)какво трябва да направя?Мога да дам и пример.Спират ни с приятели(не карам аз)и полицая ни вижда,че сме 4 хлапета на по 18-20 години и направо казва документите за проверка също и личните карти на другите пътници и да отворим багажника.7-Ако евентуално намери проблем в автомобила(не свети стоп,фар или подобно)съм чувал,че мога да си отсраня проблема на място и да няма актове.Мисля,че това е всичко.Моля за точни извадки от закона или поне да казват хора които наистина са сигурни в това което казват. :)Може да давате и примери,истински случки за да сме наясно с ситуациите.:)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето трябва да прочетеш един закон: http://www.kat.mvr.bg/zdp.txtМожеш да му искаш документ(служебна карта), че е служител на пътна полиция, трябва да покажеш, че имаш аптечка и триъгълник и пожарогасител, като не се представи ти ще пожелаеш да го направи, като са се скрили и се покажат ще спреш, защото това е внезапна проверка, не е нужно да знаеш, че ще те спират, губи се смисъла. Спираш на полицая като ти маха, дори и да няма стоп палка, но трябва да е униформен полицай! За неосветения участък не съм сигурен, вероятно могат да те спират където си искат. Да се ровят право нямат, трябва да им покажеш документи и задължителни неща дето писахме горе. Ако си отстраниш проблема няма да имаш ядове, защото ти ще си с изправен автомобил в момента на тръгване, което ще рече, че си изпълнил предписанието да си оправиш неработещия прибор за управление, фар, стоп и тн.

Редактирано от d.pavlovq

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти как си взел книжка, колега? Гледам на 18 годинки си. Трябва да са ти пресни знанията по закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му.

  • Нагоре 1
  • Надолу 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да гледаш колега и да не гледаш - това е положението !Да не му се караме, а да си прочете правилника и знаците, че те нарочно са поставени и има някакъв смисъл вложен в тях :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бе не се карам. Просто казвам, че това какво имат право и какво нямат полицаите той трябва да го е чел наскоро и да го знае по-добре от нас. А това, че знаците за ограничения са сложени на безумни места, и т.н. не ми се говори просто...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спираш на полицая като ти маха, дори и да няма стоп палка, но трябва да е униформен полицай!

Тук си в много, ама много голяма заблуда! Ако няма стоп палка не е може да те спре! Тя е част от униформата му, а ако не е с пълната си униформа не може да изпълнява служебните си задължения. 19 месеца съм се съдил с КАТ заради това че ме спряха без стоп палка и спечелих! Това разбира се не го пише в закона за движение по пътищата, а закона за МВР или някои от неговите свързани поднормативни актове, не мога да кажа точно къде е този текст защото и делото приключи преди около четири години. Но без стоп палка не може да те спре. Аз няколко пъти не съм спирал когато ми махат за "здравей" без стоп палка. Ако ме питате защо спрях тогава, защото полицая застана пред колата!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е в заблуда - вече може да те спре и трябва да спреш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата ти отговори, пише го в ЗДП и аз съм прочел преди да постна.Радвам се, че си спечелил делото :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четете ли внимателно? Трябва да има стоп палка! В закона пише че може да ме спре без нея, но тя трябва да е в него! Имат дори едни дълги бели отразителни пръчки които повечето хора не са виждали, но те са за да може да те спре безопасно нощно време. Ако няма стоп палка в него не може да те спре! Пет или шест пъти са ми махали за "здрасти" и точно толкова не съм спирал. Нито са ме гонили нито нищо, не казвам че всеки е реагирал като мен или че всеки полицай би реагирал, както тези които са ми махали, но е факт че аз без палка не спирам. Непознаването на закона не те освобождава от неговото спазване, а това важи за полицаите!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Допълнение към предни ми пост! Изрично съм написал че НЕ ГО пише в ЗДП, а в закона за МВР или в правилника за неговото приложение, че палката е неизменна част от униформата на служителите на КАТ, и че без нея те не могат да изпълняват служебните си задължения! Това че два закона си противоречат не бива да ви изненадва. В единия (ЗДП) пише може да те спре без палка, в другия (Закона за МВР) пише че не може да работи ако няма палка!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(3) При спиране на пътно превозно средство за проверка или за оказване на

съдействие служителят от органите за контрол подава своевременно ясен сигнал със

стоп-палка. През нощта сигналът за спиране може да бъде подаден и с описваща

полукръг червена светлина. Униформен полицай може да спира пътните превозни

средства и чрез подаване на сигнал само с ръка. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет.

 

 

Аз спирам да пиша, мисля че е достатъчно ясно какво пише.

 

Справка: http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt

 

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

 

 

Относно силата на законите, вече не се смятам за вещ, така че е възможно двата закона да си противоречат и да се вземе под предвид закона на МВР :)

 

Можеш да болднеш текста, разбрахме се, което си е си е, аз не съм взел под внимание какво пише в закона за МВР и не претендирам кои от двата закона е с по-голяма правна стойност.

Редактирано от d.pavlovq

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва, като те спира да има 150м видимост и да не те лови от засада. Ако са 2ма могат само една кола да спрат, защото старшия"колегата" както те казват в патрулката може само едни документи да обработва. Длъжен е да се представи и да представи служебна карта. Има право да ти поиска документите на колата и паспорта на газовата, ако имаш такава. Отстраниш ли повреда няма глоба. Нямат право и да се маскират с вдигане на багажник. Мен така ме спираха за скорост/от засада зад едно дърво/ наскоро с хеч-а, че регистрацията не е пернишка и съм като магнит, и като ми казаха" С колко караш, бе младеш" и ги почнах. Че карах с 10-15 отгоре е факт, но не съм младеш, е съм им "Бе" и не съм шаран да ме ловят от засада. Поискаха ми документи, аз обаче техните първо и формуляр за жалба... И стана патардия до бога. :D Пуснаха ме след 5 мин скандал без да давам или получавам нищо.Ако си дадеш оборудването без да отваряш багажника няма как да те накарат да го отвориш. Само при съмнение, но после е много писане и не им се занимава.Не могат и да ти ровят в колата без заповед. Само при съмнение. И т.н.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно този текст ми показа и полицая докато си попълвах възраженията. Текста е сигурно от преди да се родя. Казвам ти че полицая който ме спря НЯМАШЕ стоп палка, а длъжен да има. Спира ли са ме само със знак, спирали са ме и две патрулки едновременно. Задавали са ми въпроса "За къде бързаш БЕ, синковец?" и съм им отговарял "Да ми напишете акт, господин полицай! Бихте ли се представили?". Просто важното е да мислиш и реагираш адекватно на ситуацията, щото с рогите напред не става! Не ми се описват подробно всички ситуации в които не съм спрял на "здрасти" но в общия случай служителя на КАТ (или друга служба) или говори по телефон или се разправя с друг шофьор или се е подпрял на патрулката и вижда че правя нарушение и ми маха много енергично, махам и аз и продължавам. Щом закона важи за мен важи и за него! Един от много малкото ми актове които не съм обжалвал беше съставен по следният начин: Кара си моя милост без колан, говорейки по телефона на 3 минути от вкъщи и влизам в кръгово, там седи патрулка, полицая вади стоп палка показва ми да спра. Идва до мен казва : "Добър ден аз съм младши инспектор X Y от пътна полиция КАТ, нарушили сте този, този този и този член от закона за движение по пътищата, ще ви бъде съставен акт, моля документите за проверка!" Изпънат като струна с всички атрибути на униформата! (Юли месец и 35 градусова жега. Това е единственият път който съм почерпил полицаи! Занесох им минерална вода защото бяха умрели от жега!) Та ако ме спират така всеки път ще им спирам. Нито съм най-примерния шофьор, нито съм най-големия капацитет в правото, но има някои принципни положения които важат за всички!

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва, като те спира да има 150м видимост и да не те лови от засада. Ако са 2ма могат само една кола да спрат, защото старшия"колегата" както те казват в патрулката може само едни документи да обработва. ....Поискаха ми документи, аз обаче техните първо и формуляр за жалба...

Скоро ми се случи следната случка,с приятели3 коли караме една за друга аз съм 1-ва кола.Патрулката беше на място където трябва да се приближиш на 20 метра за да я видиш.Изкочиха 3-ма полицая пресякоха от другата страна(понеже те бяха в насрещното)и ни спряха и 3-те коли.Е това имат ли право да го правят?От тук ми идва на акъла и друг въпрос-Имат ли право така да пресичат за да спират?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Админе, не ни се карай, щото изобщо не си прав.1. В ЗМВР няма такъв текст.2. В правилника за неговото прилагане - също.3. На пътя могат да работят и други униформени полицаи, не само от КАТ.4. Махането тип "здрастиииии" не е годен сигнал, в закона има един термин "конклудентни знаци", които следва да са ясно разбираеми.barsiПрочети ЗМВР и ППЗМВР /нарочно пропускам НПК, щото стигнеш ли дотам, работата е дебела/ - могат да ровят в колата и не е необходима никаква заповед /колкото да съмнението - винаги може да се измисли/, просто се попълва един протокол за проверката, който се пише за времето, за което се пише и един фиш. А най-елементарният повод да ти погледнат в багажника е да поискат да ти видят стикера на газовата бутилка.

Редактирано от d1ma

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е основанието с което обяви акта за нищожен, не се карам, просто споменавам че с това ми падна акта, не че и да не беше щяха да ми вземат книжката или нещо от сорта, но трябва да знаят господа полицаите че не са недосегаеми (ние впрочем също). КАТ не обжалва решението на съда, след третото ми преместване нямам много ясен спомен къде са ми тези документи но ако ги намеря скоро ще кача съдебното решение в което се казваше точно това (а и се цитират нормативните актове и членовете в които е оказано това). Не вярвам да си го е написал ей така съдията и да не са обжалвали. Мир!EDIT: Стикера на газовата бутилка вече седи на предното стъкло, и той получава талона за преглед. Да си гледа за газовата, ама без да ми отваря багажника.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен пък стикера за преглед на газовата ми е на паспорта, че газовата е тип резервна гума и изобщо не е затрупана от горе :D Има и читави полицай, но са рядкост. Повечето ги е вкарал някой и са като тексаски реинджъри. А закона изобщо не им го позволява. Ако като ме спре се представи, държи се културно и в униформа, получава документите и му пожелавам лека работа. Имало е случай да си пускаме майтапи и да счупваме от смях, но само ако са пичове.Давам и пример:Влизам в гр. Трън миналото лято на 35гр жега и ме спират. Представя се полицая, усмихнат и вежлив. Иска ми документи-готово.Паспорт на газова- готово.Иска ми оборудване- получава го и ме пита"Как имаш доверие на тоя пожарогасител тип дезодорант. Законен е, ама не работят. Да знаеш."Получава отговор"г-н полицай, бензина ми е до горе, газовата и тя, а аз съм шофер по длъжност. Ако се запали или няма да боли, ако карам бясно, че закъснявам, или ще е с 40км/ч. Изобщо във втория случай няма да я гася, а ще бягам бързо. В първия няма да ми пука. :D "Последва групов смях и понеже и аз тогава си бачках с колата и си носех по 2 шишета мин вода по 1.5л, направо им оставих едното. Тръгнаха да се дърпат, но им обясних, че не е подкуп/не, че там има кой да ги провери/, а е за добро отношение. Взеха го естествено. Усмихнаха се и ми пожела лек ден. И аз на тах и си продължих. От тогава 3 пъти ме виждат и все ми махат за "здрасти", без да ме спират.п.п. Ако ченгето ме издразни го нервирам до дупка, поне да му е тъпо и да разбере, че е нищо не става от него. :cool:

Редактирано от barsi

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А сравняването на номера на бутилката, с този записан в документите ти и то ли ще стане без отваряне на багажника? Никога не сме били в състояние на война, че да обявяваме мир :rolleyes: В законите е пълно с вратички и възможности, от които могат да се възползват и полицаите и шофьорите, въпрос на познаване на материята и на конкретна ситуация. Колкото до това за палката - много искам да намериш съдебното решение, твърде силно ме заинтересува. С barsi мисля, че и друг път сме спорили, по друг повод, но този път ми повярвай - ВИНАГИ, когато те спрат може да ти проверят автомобила и багажа, това че има кухи лейки полицаи, които не си знаят правомощията и не си познават нормативната база, е проблем на обществото като цяло. По-сериозният проблем, според мен, на който следва да обърнем внимание в случая е да спрем да вярваме на градски легенди, поне в днешно време информацията е лесно достъпна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

d1ma, ти хубаво си ги цъкаш тези неща, но и твоите приказки са едни легенди - само говориш и нищо не доказваш. Ааа да не се обърках, да не би доказателството ти да беше - "прочети ЗМВР, ЗДП, и даже НПК : )))) "? Представям си как човек, който няма нищо общо с юридическите науки си сяда и си чете, ей така за четиво преди лягане, "всичкото" закони.Авторът на темата ясно пита за някои неща. Ал Капоне му отговори адекватно на някои питаници, а другите само роптаете и нищо не казвате. Иска ми се да се включа в темата, но много ме мързи. Пиша това, че се дразня от мнения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много пъти пиша в подобни теми,но този път ще се въздържа.....Само ще кажа,че много от хората,които са писали,се заблуждават.Направо са като клавиатурните рацери,тука се перчат,после сгъват.Има некадърни полицаи,НО СА ВСЕ ПО-МАЛКО,поради ред причини,старите милиционери с мустаКите веКе ги нема....

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един път не спрях на патрулна кола през нощта.Бяха на неосветен участък от пътя и незнаех дали въобще са такива.Не са ме и гонили след това..Поздрави

Редактирано от Mkilla

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пикапчо пише, че е кандидат юрист, ето кой ще ни осветли. Хората масово не си знаят правата, а още по-масово не щат и да чуят че имат задължения. Четенето на законите не е задължение, а право и непознаването на закона не е извинение. Бих посочил и конкретни текстове от цитираните от мен закони, но няма да го направя, не искам да създавам градски легенди :P . И какво разбираш под доказване? Няма нужда да доказвам нищо, аз знам за себе си какво е възможно и какво не и го споделям, ти ако искаш следващия път като ти подадат ПРАВИЛЕН сигнал недей да спираш или опитай да осуетиш проверката и после разкажи какво е станало. Радослав е най-прав, вече съжалих, че писах по темата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички писали в темата отговорих си на почти всички въпроси.Освен на ето този.

1-Имат ли право да спират за проверка на неосветен участък?В такива случай са ми казвали да продължа до осветен участък и да спра там.

Търсих и в нета но не намирам някъде да пише(дори и в закона),че не съм длъжен да спирам.Аз няма да спра на неосветен но все пак да знам дали имам правото.Моля ако някои има отговор да го покаже къде го пише в закона за да сме сигурни :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

d1ma, първо се научи да пишеш грамотно, после ми пиши за аргументации. Второ, не съм ти пикапчо, може би когато се чувстваш слаб - пишеш на хората в умалителни форми. За разлика от теб, аз се обърнах с ника ти, такъв какъвто е! Трето, хората масово не си знаят правата - ето, че човекът пита за правата си, защо изместваш контекста с тези общи приказки. Ааа казваш, че би посочил конкретни текстове... еееее... то така ли билооо. Аз защо като съм в съдебната зала не чувам този отговор... то много лесно така, има ли смисъл да ти посочват хората разпоредбите, нормите, членове, алинеите след като би трябвало всеки да ги знае ?!??! Правилен сигнал било, а кой го видя този правилен сигнал - аз и той. Аз виждам, че няма палка и ми маха, движа се с 90км/ч, зимно време, а той излиза все едно ще ме гони? Да спирам ли? Факт е, че болшинство от делата се оспорват на основата на грешна процедура, форма и съществено нарушение на административнопроизводствени правила.

Редактирано от PIKap

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Valio!,

 

Глава 5

 

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА КОНТРОЛ

Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:

1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост;

 

Една от вратичките в твоя случай, която ще ти свърши работа. Съжалявам за дублицирането на постовете, просто не мога да си редактирам горния.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха-ха. Благодаря на Пикапчо за всичко, обещавам да стана грамотен. Към децата винаги се обръщам с умалителни. Пример - селски път, нощ, патрулката е с включени фарове и светлинна сигнализация, полицаят ти дава ясен знак да спреш, обаче мястото не е осветено с изключение на фаровете на твоята и на полицейската кола. Ти решаваш, че няма да спреш на неосветено, продължаваш и след завоя се удряш в паднало дърво или катастрофирал автомобил. Всичко това защото не е осветено. Не винаги те спират за контрол, но преди да спреш няма как да го разбереш.Спирайте или не спирайте, на когото искате. Преди време, пак тук във форума, един пич попита какво е полусъединител. Всичко интересно предстои.Поздрави на всички.

Редактирано от d1ma

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това от кой филм е ?Да не би да е филмът, в който стотици хора бяха ограбени от фалшиви полицаи ???А това за падналите дървета и всичко, НАПРВО МЕ РАЗБИ. Бил си голям, а ръсиш комикси. ВСИЧКИ ЗНАЯТ как се обезопасяват такива неща по пътищата. Не се обезопасява, като седиш в канавката, и си сложил жилетката си, през 2 часа през нощта, и махаш като луд.

Редактирано от PIKap

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата се изчерпа,благодаря още веднъж.Моля темата да бъде заключена за да се спре спора.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...