Jump to content
CombiMan

Пич

Recommended Posts

По принцип не обичам да използвам много думата "пич". Като изключим речниковото значение "издънка", "стеблено разклонение", и пазарджишката "Пич маала", думата "пич" най-често се свързва с готин човек, някой дето те кефи така да се каже.

Но, както казах, аз предпочитам да наричам хората "мъже" и "жени", "момчета" и "момичета" или просто "хора", а не "пичове" и "мацки". Ми така де, правило ли ви е впечатление как някой обяснява, примерно, "Кара си пича в насрещното..." е какъв пич е тоя, той направо е гъз! Или "Викам я аз да ми обясни, а мацката си пие кафето и не ме поглежда" тук вече може да имаме едновременно мацка и гъз – те не се изключват. Но пича е някак си... как да кажа, определение за характера по-скоро. Или вземете друго: "В стаята имаше четири пича и три мацки". Е как, питам аз, как ги разбра, че са пичове тия четиримата, след като не ги познаваш? Айде, за мацките е по-лесно: виждаш я и то или е мацка или не, нали така? Но за пича... Че е мъж се познава веднага, но за да е пич трябва поне да сте си разменили няколко думи като минимум, за да си заслужи титлата "пич".

Покрай "пич" та се сетих за и за "туч". Даже днес се опитвах да го обясня на един приятел. Викам му - Ами гледай сега, представи си, че живееш в апартамент, от прозореца на който се открива прекрасна гледка към южния парк. Обаче между твоя блок и парка построяват 7 етажен грозноват блок и той скрива гледката. Еми те тоя блок е "туч", например, разбра ли? И моя приятел вика – Разбрах. "Туч" е седеметажен грозен блок, който се намира между южния парк и твоя блок и ти закрива гледката. - Той е програмист, така че му е простено. Но схващате идеята. Или, например, купувате си стара кола, която само ви прави въртели "Купих си тоя туч и само проблеми с него!". Според речника "туч" е остаряло понятие за 1. Медна сплав; бронз. 2. Лято желязо; чугун. 3. Прен. Нещо много тежко и масивно. Но "туч" може да се употребява и за човек и това е точно обратното на "пич".

Преди известно време си закупих Хонда Прелюд 2-ра генерация от 1983. При регистрацията в КАТ, обаче, ония пичове тучове ми пишат 97-ма година в клетка В на големия талон, защото там се вписва дата на първа регистрация, а не година на производство и 97-ма е годината на 1-ва регистрация в България, а за чужбината не мога да предостава документ. Говорих с дежурния офицер на каналите. Опитах се да му предложа да проверят колата по ВИН-а, но той казаха, че дори и да се окаже, че колата е произведена ’83-та, те пак няма да я впишат, защото в талона се пише дата на 1-ва регистрация и толкоз! Ако имам данъчна декларация или друго, с което да докажа... Еми нямах.

Проблемът е, че сега трябва да я регистрирам в данъчното. Там се попълва данъчна декларация, където има клетка с година на производство, а не година на първа регистрация. Опитах се да обясня работата на мацката леличката, но тя каза че пишат каквото е в талона и толкоз. Викам – Ама вижте, вие истината ли искате да декларирам или каквото пише в големия талон? Щото в него не пише истината. Или по-скоро са две различни истини – за първа регистрация и за производство. Нали за това е "декларация" – викам - защото аз там декларирам истината с ясното съзнание, че ако ме хванете да лъжа си нося законовите последствия. Казах също и – Ето ви ВИН номера, вие по него си проверете да видите, че ще излезе ’83-та година. Тя отговори – Не работим по шваке! (начи знае какво е "шваке", но не работели по него). Накрая се споразумяхме да си изкарам официално становище от Бултрако с подпис и печат, че колата е ’83-та и ще ми го признае. Моят зор чисто и просто е, че данъкът на ’97-ма е по-голям.

Обадих се на някакъв телефон на Бултрако, който изрових от нета. Там ми сметнаха някакъв ценоразпис, даже ДДС сложика и се върза това удостоверения към 25 лв. Отивам аз в Хонда на Ботевградско шосе само за да ми кажат, че не трябвало там да ида, ами в Бултрако на бул. България 111 и ми дадоха телефона на г-н Георги Манолов. Тия на Ботевградско били само представители. Ех, аз де да знам, че имало няколко...

Свързах се с г-н Манолов и той каза, че няма никакви проблеми. Издиктувах му ВИН номера по телефона, за да подготви документа като ида да е готов и да не чакам. Беше така любезен да ми даде мобилния си номер, за да мога като ида на другия ден да му се обадя ако не си е на бюрото. На другия ден отидох, обадих му се, че съм там, той дойде, даде ми официалното удостоверение с подпис и печат, даде ми и още един лист, на който беше една разпечатка от един ВИН декодер в нета, също удостоверяващ годината 1983-та. На тая разпечатка имаше печат и "вярно с оригинала". Не обели дума за пари, пожела ми успех и се разделихме. Дори не поиска да ми гледа талона или да си карам колата да я гледа на място. Ми така де, в крайна сметка удостоверението (то се води писмо) показва, че еди-кой-си ВИН номер е на кола произведена еди-кога-си. Нищо повече. Тук няма на къде да мърдам, защото ако моята кола не е с тоя ВИН, то удостоверението не би ми било от полза така или иначе.

Защо пиша всичко това ли? Ами, за да кажа, че г-н Георги Манолов от Бултрако е супер пич!

(а ония в КАТ и в данъчното са тучове, но това вие си го знаете)

• Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Павка, такива ПИЧОВЕ трябват на тази тучова държава ! Евала ,вършиш нещата перфектно и така както трябва да бъдат .

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За този разказ може да се каже, че е "cool"... или по твоята логика "пич" :cool: Ако г-н Георги Манолов от Бултрако можеше да прочете с какво сладкодумие и превъзходен изказ си го определил за пич, може и една кола от тях да отнесеш :cool:Евала за настроението! Добре, че си свършил работа!Извод 1 - докато има пичове, тучовете могат да бегат у лево.Извод 2 - с малко подобен позитивизъм, все повече ще ставаме пичовете :lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А леличката на гишето е ГБПННЛ - голяма бяла птица, но не лебед.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре че има пичове и мацки в морето от тучове,кифли и т.н. :cool:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахаха браво за историята! Смятам, че във форума трябва да се направи раздел за къси разкази, където с MAD DOG да се вихрите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо пиша всичко това ли? Ами, за да кажа, че г-н Георги Манолов от Бултрако е супер пич!

Добре е, че си попаднал на коректен човек, за да решиш недоразуменията :( А ако господина беше "госпожа"... как щеше да я наречеш !!! ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сигурно би я нарекъл супер мадама, а не кифла с мармалад или пък някоя намръщена лелка, баница с лютеница......

Редактирано от tiankata

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ама страшно заглавие има темата, а за подзаглавието да не говорим :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...