CombiMan 29 #1 Публикувано 23 Февруари, 2011 По принцип не обичам да използвам много думата "пич". Като изключим речниковото значение "издънка", "стеблено разклонение", и пазарджишката "Пич маала", думата "пич" най-често се свързва с готин човек, някой дето те кефи така да се каже. Но, както казах, аз предпочитам да наричам хората "мъже" и "жени", "момчета" и "момичета" или просто "хора", а не "пичове" и "мацки". Ми така де, правило ли ви е впечатление как някой обяснява, примерно, "Кара си пича в насрещното..." е какъв пич е тоя, той направо е гъз! Или "Викам я аз да ми обясни, а мацката си пие кафето и не ме поглежда" тук вече може да имаме едновременно мацка и гъз – те не се изключват. Но пича е някак си... как да кажа, определение за характера по-скоро. Или вземете друго: "В стаята имаше четири пича и три мацки". Е как, питам аз, как ги разбра, че са пичове тия четиримата, след като не ги познаваш? Айде, за мацките е по-лесно: виждаш я и то или е мацка или не, нали така? Но за пича... Че е мъж се познава веднага, но за да е пич трябва поне да сте си разменили няколко думи като минимум, за да си заслужи титлата "пич". Покрай "пич" та се сетих за и за "туч". Даже днес се опитвах да го обясня на един приятел. Викам му - Ами гледай сега, представи си, че живееш в апартамент, от прозореца на който се открива прекрасна гледка към южния парк. Обаче между твоя блок и парка построяват 7 етажен грозноват блок и той скрива гледката. Еми те тоя блок е "туч", например, разбра ли? И моя приятел вика – Разбрах. "Туч" е седеметажен грозен блок, който се намира между южния парк и твоя блок и ти закрива гледката. - Той е програмист, така че му е простено. Но схващате идеята. Или, например, купувате си стара кола, която само ви прави въртели "Купих си тоя туч и само проблеми с него!". Според речника "туч" е остаряло понятие за 1. Медна сплав; бронз. 2. Лято желязо; чугун. 3. Прен. Нещо много тежко и масивно. Но "туч" може да се употребява и за човек и това е точно обратното на "пич". Преди известно време си закупих Хонда Прелюд 2-ра генерация от 1983. При регистрацията в КАТ, обаче, ония пичове тучове ми пишат 97-ма година в клетка В на големия талон, защото там се вписва дата на първа регистрация, а не година на производство и 97-ма е годината на 1-ва регистрация в България, а за чужбината не мога да предостава документ. Говорих с дежурния офицер на каналите. Опитах се да му предложа да проверят колата по ВИН-а, но той казаха, че дори и да се окаже, че колата е произведена ’83-та, те пак няма да я впишат, защото в талона се пише дата на 1-ва регистрация и толкоз! Ако имам данъчна декларация или друго, с което да докажа... Еми нямах. Проблемът е, че сега трябва да я регистрирам в данъчното. Там се попълва данъчна декларация, където има клетка с година на производство, а не година на първа регистрация. Опитах се да обясня работата на мацката леличката, но тя каза че пишат каквото е в талона и толкоз. Викам – Ама вижте, вие истината ли искате да декларирам или каквото пише в големия талон? Щото в него не пише истината. Или по-скоро са две различни истини – за първа регистрация и за производство. Нали за това е "декларация" – викам - защото аз там декларирам истината с ясното съзнание, че ако ме хванете да лъжа си нося законовите последствия. Казах също и – Ето ви ВИН номера, вие по него си проверете да видите, че ще излезе ’83-та година. Тя отговори – Не работим по шваке! (начи знае какво е "шваке", но не работели по него). Накрая се споразумяхме да си изкарам официално становище от Бултрако с подпис и печат, че колата е ’83-та и ще ми го признае. Моят зор чисто и просто е, че данъкът на ’97-ма е по-голям. Обадих се на някакъв телефон на Бултрако, който изрових от нета. Там ми сметнаха някакъв ценоразпис, даже ДДС сложика и се върза това удостоверения към 25 лв. Отивам аз в Хонда на Ботевградско шосе само за да ми кажат, че не трябвало там да ида, ами в Бултрако на бул. България 111 и ми дадоха телефона на г-н Георги Манолов. Тия на Ботевградско били само представители. Ех, аз де да знам, че имало няколко... Свързах се с г-н Манолов и той каза, че няма никакви проблеми. Издиктувах му ВИН номера по телефона, за да подготви документа като ида да е готов и да не чакам. Беше така любезен да ми даде мобилния си номер, за да мога като ида на другия ден да му се обадя ако не си е на бюрото. На другия ден отидох, обадих му се, че съм там, той дойде, даде ми официалното удостоверение с подпис и печат, даде ми и още един лист, на който беше една разпечатка от един ВИН декодер в нета, също удостоверяващ годината 1983-та. На тая разпечатка имаше печат и "вярно с оригинала". Не обели дума за пари, пожела ми успех и се разделихме. Дори не поиска да ми гледа талона или да си карам колата да я гледа на място. Ми така де, в крайна сметка удостоверението (то се води писмо) показва, че еди-кой-си ВИН номер е на кола произведена еди-кога-си. Нищо повече. Тук няма на къде да мърдам, защото ако моята кола не е с тоя ВИН, то удостоверението не би ми било от полза така или иначе. Защо пиша всичко това ли? Ами, за да кажа, че г-н Георги Манолов от Бултрако е супер пич! (а ония в КАТ и в данъчното са тучове, но това вие си го знаете) 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kembo 88 #2 Отговорено 23 Февруари, 2011 Павка, такива ПИЧОВЕ трябват на тази тучова държава ! Евала ,вършиш нещата перфектно и така както трябва да бъдат . Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
greenex 74 #3 Отговорено 23 Февруари, 2011 За този разказ може да се каже, че е "cool"... или по твоята логика "пич" Ако г-н Георги Манолов от Бултрако можеше да прочете с какво сладкодумие и превъзходен изказ си го определил за пич, може и една кола от тях да отнесеш Евала за настроението! Добре, че си свършил работа!Извод 1 - докато има пичове, тучовете могат да бегат у лево.Извод 2 - с малко подобен позитивизъм, все повече ще ставаме пичовете Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CombiMan 29 #4 Отговорено 23 Февруари, 2011 А леличката на гишето е ГБПННЛ - голяма бяла птица, но не лебед. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
MAD DOG 445 #5 Отговорено 23 Февруари, 2011 Добре че има пичове и мацки в морето от тучове,кифли и т.н. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
tsurko 39 #6 Отговорено 24 Февруари, 2011 Хахаха браво за историята! Смятам, че във форума трябва да се направи раздел за къси разкази, където с MAD DOG да се вихрите. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pamo 346 #7 Отговорено 24 Февруари, 2011 Защо пиша всичко това ли? Ами, за да кажа, че г-н Георги Манолов от Бултрако е супер пич!Добре е, че си попаднал на коректен човек, за да решиш недоразуменията А ако господина беше "госпожа"... как щеше да я наречеш !!! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
tiankata 7 #8 Отговорено 24 Февруари, 2011 (Редактирано) сигурно би я нарекъл супер мадама, а не кифла с мармалад или пък някоя намръщена лелка, баница с лютеница...... Редактирано 24 Февруари, 2011 от tiankata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
NesTea 96 #9 Отговорено 25 Февруари, 2011 ама страшно заглавие има темата, а за подзаглавието да не говорим Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове