Jump to content
fenabg

Пръжки с лук , чукан пипер и червено вино .......

Recommended Posts

Сезона на дините свърши ;):worthy: , дойде сезона на свинското и винското ;) .Та ми дойде идея да пусна една темичка. За тези които обичаме да си хапваме всякакви месалъци ,и вкуснотийй и да споделим кои как ги приготвя и с какви течности !!! ги консумира.По късно ще споделя една моя си рецепта за приготвяне на щука на фурна .Малее па бялото винце как върви чудо .Отивам да си правя спагети ;) ,вие пишете.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей,Фенка,я сподели,в какво беше мариновал наденичките,дето изгориха на габовците джигеря???

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да споделя класическа рецепта за "Агнешко на фурна". Разпарчетосвате ярето (нищо, че рецептата е за агнешко ;)) и всяко парче го овалвате хубаво в смес от червен пипер, черен пипер и сол. Оставяте парчетата в една тава да поотлежат (не е нужно много, примерно 30 минути). След това добавяте разтопено краве масло, като гледате да залеете добре всички страни на месото и за "подложка" слагате малко бира/вино/вода. Накрая тавата се захлупва (или покрива с алуминиево фолио) и се пече на умерена фурна поне 2 часа.Рецептата е проста и вкусовите качества на готовия продукт зависят повече от качеството на месото, отколкото на обработката. "Вица" е в краве-маслото ;) По-долу ще цитирам какво съм писал за кюфтенцата в един друг форум ;)

Моята рецепта е друга (боравя с купешка кайма предимно на тандем, но аз ще се концентрирам върху подправките, а не върху приготвянето на каймата. Със сигурност, подбрано и смляно месо е по-добро от готово смляно.) По принцип най-важно е да знаете следното: подправките придават вкуса, хлябът "обира мазното", а яйцата "сплотяват".1 - подправки (за 1 кг): сол, червен пипер (1ч.л.), черен пипер (1ч.л.), чубрица(1ч.л.), лук (1 глава)2 - ХЛЯБЪТ + Яйцата - 2 филии хляб (бял или черен, все едно), напоен в прясно мляко (млякото прави кИфтетата по-пуфкави. ВАЖНО:Филиите не се изтискват от попитото мялко!!!). 2-3 яйца (в зависимост от размера)3 - объркване + престой - Аз не съм почитател на "100 удара в масата" или "20 минути бъркане". Всичко става "на око". Каймата си личи, когато е добре объркана. Еднородна е и се вижда дали са се разпределили добре подрпавките.4 - престой - Престоят е важен за всякакъв вид мариноване/паприковане на месо. Там се състои "the essence", така че не го пренебрегвайте 5 - термична обработка (печене) - Тази рецепта поради съдържанието на хляб и яйца не е подходяща за скара. Скарата изсушава и е нужна водичка (както по-горе бе обяснено), докато пърженето има нужда от повече хляб. Аз специално ги правя "на тиган". Изпозлвам тефлонов тиган с 1 "плюнка" олио в него на умерен котлон (60-70%). Кюфтенцата се оформят на такива форми, че дебелината им да е около 4-5 пъти по-малка от диаметъра им. Нужно е обръщане, след като достигнат златист цвят. След всяко обръщане се натискат отгоре докато пуснат сосче. Общо трябва от всяка страна да са се пекли по 2 пъти.ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ:Това е любимата ми част. Добавете в подправките 1-2 щипки канела (това 'дето се слага на "сутлияш"(или както се пише тази извратена дума)/"мляко с ориз"), но я разпределете добре по пвърхността на каймата и разбъркайте добре! Надявам се, да ви хареса резултата

п.п. За пиенето...предимно биричка, от време на време винце, а със салатката ракия или мастичка :worthy: Редактирано от Orlin

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едни филенца .... ох като се сетя пак ми се хапват. Чудни си ги направихTa рецептата е от проста та по-проста ,но от вкусна.. още по-вкусна... =)Взимате си пилешки гърди .."колкото повече толкова повече".. !! Аз си направих към 200-250г нарязани тънки (към 1см) филенца.Сложих ги в една тавичка и ги отъркалях в зехтин и подправка за пиле.След това ги наредих по-големина в редица и ги оставих да се препичат на топличко в парти-грила. Докато се пекът прекрасните ,си сварих картофи нарязани на средни парчета демек горе-долу 1/4.През това време и поглеждах пиленца-филенца как са ,и като хванаха леко тенче ги обърнах.. (през това време да не ви казвам каква прекрасна миризма се носеше)Като се свариха картофите ги сложих при пиленцата за да се поизпекът и те и да !!! ...всички задружно се пекоха в тавичката.. Стана нещо страхотно ,след това малко чубрица наръсих и направих едно движение с ръката на едно бутилка Ариана и тя направи ПСССТ.. След което .. нищо не остана в тавичката ,барабар с биричката. П.П. Хубава тема.. :worthy:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей,Фенка,я сподели,в какво беше мариновал наденичките,дето изгориха на габовците джигеря???

Е тва са точно същите наденички които ядохме ;) ,незнам защо ги снимах . !!! ;):worthy: Бяха леко пикантни бре френд Дока немоо яде люто ;)

 

Публикувано изображение

 

И една друга софра ;)

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те тва е маса !! :worthy:)). Аз имам една любима рецепта със свинско. Начи около 700-800 гр. свинско от плешка, 300 гр. пресни гъби, червено вино, лук 1 глава, 2-3 средни моркова, червен, черен, розов и бял пипер.Гъбите се нарязват на едро и заедно със нарязаното месо лееко се запържват за 2-3 мин (без мазнина)Местим го в една тава заедно със останалите продукти нарязани кой както иска (на лентички, кубчета, ромбоидчета осмоъгълни петох ...ци) слага се маалко масълце на дъното на тавата, посолва се на вкус, една глътка винце за мен - две в тавата - прас едно фолио върху тавата и във фурната на 300 градуса за около час и 15-20 мин. После препечен царевичен хлебец и червено винце .... прибиванье! !!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕЕе тъкмо малко да поотслабнеш и идва време за ЯДЕНИЕЕЕЕЕЕ и ПИЕНИЕ

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И от мен една рецепта - Пилешки гърди с пушено топено сиренеПилешките гърди се разцепват по средата, купичка с 40-50мл. вода се разтваря 1 супена лъжица фикс на маги за пилешко. Пилешките гърди се пълнят с пушено топено сирене , и с част от разтворения фикс. Слага се в тава намазана с масло и се намазват със същия фикс. Много вкусно става особено с биричка

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много вредна тема преди вечеря! :)

Предлагам любима рецепта - Сач по родопски :

Публикувано изображение

Самата плоча трябва да бъде изпечена на слаба топлина заедно със сериозно количество мазнина. Купувате си сач, пълните го колкото можете със олио и го слагате на дървената печка или котлон. Колкото и невероятно да звучи, целият процес продължава около 20 дена. Ако нямате възможност да поставите сача на слаба топлина няма проблем, но задължително му сипвайте олио всеки ден. Ще се учудите как всичката мазнина ще бъде попита от глинения съд. Само не се стряскайте, глината не е живо същество тип ала Улица Сезам, но все пак си обича блажно.

След дългия период на подготовка е време да го изпробвате. Ето и рецептата която ви предлагам:

Продукти:

2-3 кг месо (по възможност различно)

0,5 кг гъби

0.4 кг чушки (залени и червени)

0.3-0.5 кг лук

2-3 домата

подправки (по ваш вкус)

Приготвяне:

При подготовката на месото няма ограничения. Може да го сложите нарязано на кубчета(мариновано) или цели пържоли. Загрявате сача и ги слагате вътре на слаб огън. След като се получи златистият загар и след като сте опитали няколко парчета за да видите дали са готови, може да сложите лука и чушките.

Важно е като пържите гъбите да са сами в сача. Печурките пускат доста вода. Сърнелите и манатарките - няма проблем....

Накрая събирате всичко слагате го в поставката и го носите на вече изгладнелите ви приятели. Да се надяваме те да са изстудили вече бирата и ракията.

Храната е най-големият помирител на народите. Сигурна съм, че един хубав сач ще свърши доста по-добра работа от лулата на мира.

Да ви е сладко!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брех...чудна темичка е спретнал фена :> Да споделя и аз какво обичам да хапвам...тъкмо на място заварих темата,в момента го хапвам и ще ви го споделя:) Рецептата е изключително лесна и вкусна....:) Значи трябват ви две кисели млеко - по възможност Родопчанка,Талия:D до 2-3 процента масленост! Посочвам тези защото съм сигурен че от тях става наи добре,някои немогат да се изцеждат! И такаПродукти:2 кисели млеки (зависимост от порцията),2 скилидки чесън,2 кисели краставички,200 гр сирене,20 гр зехтин или олио!Слагате киселото мляко в тензух да се изцежда приблизително към 4,5 часа! От тези 2 кофички кисело мляко,става горе доло една!И така нарязвате киселите краставички,чесъна в една чиния! Към тях слагате олиото и настърганото сирене! Прибавяте млякото и хубаво разбърквате и вече имате мн. вкусна салатка,която върви с ракиика и още мн други работи :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо и от мен, което сготвих наскоро и горе долу ми е прясна рецептата..Продукти:Телешки шол - ~ 1 кг.Доматено Пюре - 300 гр.Гъби - 250 - 300 гр.Моркови - 4 - 5 бр.Вино - 200 мл.Брашно - 1 с.л.Масло - 100 гр. Кромид лук - 4 - 5 главиДафинов лист - 1 - 2 листчетаСолЧерен пиперПриготвяне:В средно голяма тенджера се сипва вода(колкото да покрие месото) с лъжичка сол, след като кипне, се добавя телешкото месо нарязано на кубчета, оставя се да къкри на слаб огън за час и половина, прибавят се зеленчуците - цели или нарязани(лично аз нарязах половината), прибавя се и виното, сол и черен пипер на вкус и дафиновия лист. Всичко това се оставя още половин час да къкри. В друг съд се разтапя маслото и леко се запържва брашното, прецежда се бульона от месото и се прибавя към брашното в малки порции. След като е добавена цялата течност отделеното месо и зеленчуци се връщат обратно, държи се на слаб огън за да се сгъсти леко. Гарнира се с пюре и/или ориз.(рецептата е по спомен, някои от продуктите може и да не са точно в тези количества :) .. Който смее да пробва, добър апетит!)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От скоро на Фелата му е само ядение и пиение у акъло :)

Редактирано от mitkoto

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз най-обичам боб по хайдушки: пали се голям огън, слага се да ври боба, като изгорят дървата и остане само жарава, боба се изхвърля и се мятат мръвките.Свинско рулз :honda:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ся чакам и тема за бродерии и отглеждане на цветя.... :honda: Аз почти нищо не връщам....добро прасе....ама мога да готвя само пържени яйца!Обаче ако вземе жената да пише в темата...не мойте взе думата. ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

MAD DOG, какво и има на темата ? Тя спокойно може да бъде преместена в "Технически" :):D :D По темата, по принцип съм голям каприз и хапвам много малко неща, но всичко що е на скара ми е на сърце, особено Карагьоз с лющян и лучец :honda:п.с. бялото винце съм забравил да спомена ;)

Редактирано от chirenski

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ауу,не ,стига ,че от както спрях да пуша само плюскам и немога да се свивам в тоз тесен Прелюд

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мале вадя тефтера и ще преписвам само след което ще задам на мойта приятелка казус за решаване :):P :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рецептата на Ники е пробвана и работи перфе :)Едни спагетки :Всички знаят ,че макарони моо ги свариш и са готови но соса е вкуса .1 едно пакетче кайма 250гр. 2 два средно голями моркова.3 две глави лук.4 доматен сос ,за предпочитане домашен около 700 грама5 поидправки ,обърнете внимание на риган6. една скелитка чесънСложете спагетита да врът ,през това време в друга тенджера да ври доматения сос .Нарежете лука на дребно и го запържете с малко олио ,щом придобие червеникав отенък добавете малко от доматения сос.Около три четири супени лъжици .И сложете каимата .На дребо нарязан морков го добавете в доматения сос да врът заедно.когато се 'разбие ' каймата в тигана добавете и чесън -мноо да дребно нарязан .Щом почне да се сгъстява доматения сос добавете и останалото , да поврът заедно .Да не забравите спагетите !Докато ври ,добавете мещерка ,риган и малко чубрица .Като се сгъсти /по ваше усмотерние/ го махнете от котлона .И сервирайте в чинии като сипвате сос малко сирене /настъргано/ спагети и обилно кашкавал. Ако имате готов кашкавал за спагети още по добре . след като напълните чинията я хващате и я обръщате .Шегувам се :P Приятен апетит !И една чаша червено вине не е в минус !П.п продуктите не са задължителни ,импровизирайте .

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аве фен вие сте слаба работа .Ай ем дъ бутчер :P;):)Публикувано изображение

 

Uploaded with ImageShack.usЕТО ТОВА ЧУКАНЕ ЧАКАХ:)

Редактирано от Dominiko
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 дена вегетарианско,сега сме на месоманиа :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
fenabg пробах ти рецептата за спагетите човек много вкусно бре чудихме, се в нас кво да сготвиме, и както се ровех в форума попаднах на твойта рецепта и викам това ще да е стана просто великолепно :) Редактирано от west bam

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една много бърза (1 час) и лесна, но много приятно вкусна рецепта от мен, нещо което редовно си правим вкъщи като ни мързи да готвим по-специални работи.

 

Свински пържолки начукани на средно тънко.

 

Пляскат се в тавата заедно с: доматен сос, бяло вино, печени чушки, лук, малко чесън на вкус, сол, черен пипер, червен пипер, др. подправки (за месо и т.н.) на вкус.

 

Слагат се в загрята фурна и се оставя да се пече около 50 мин. на 200 градуса.

 

С нетърпение се ходи да се подуши през 10 мин. как е положението :lol:

 

Междувременно 2-3 пъти се разбърква, за да не загорят лука и чушките.

 

Като е готово се слага по желание малко кашкавалче отгоре и се оставя още 10 мин. на 150 градуса като фурната пече само отгоре, за да се разтопи.

 

Сервира се за всяка порция: 1 пържола както си е с разтопеният кашкавал отгоре, и отстрани за гарнитурка от чушките, лука и соса.

 

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

 

Приятно хапване!

Редактирано от В16А2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наглед просто, но се оказа вкусно.

 

Ризото с манатарки+ шунка.

 

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...