Hunter 736 #801 Отговорено 26 Май, 2020 Баси, гледам като индианец. Никаква зависимост не мога да... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
s.s.d.d. 280 #802 Отговорено 27 Май, 2020 На 26.05.2020 г. at 14:47, ogi28b написа: Еми щом никой не иска, тогава пак с числа, моя любима: Кое е следващото число: 1, 2, 3, 5, 9, 19, 27, 13, ? При дадените начални условия, а именно а1=1, a2=2 и a3=3 няма как да бъде съставено линейно рекурентно уравнение с хомогенна част и крайна история, което да характеризира последователността от изброените числа. Числата не са числова редица в смисъла на дефиницията от математическия анализ и дискретната математика. Аналогично е твърдението и за линейно рекурентно уравнение с хомогенна и нехомогенна част с крайна история. Не може да има такава рекурсия. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #803 Отговорено 27 Май, 2020 На 15.6.2017 г. at 19:42, vesivanova написа: Предлагам нова задачка. Не е моя, от Сетком форума е, нова е. Признавам си, че още я мисля и нямам отговор. Банда пирати (N на брой, 1 капитан и N-1 останали членове) искат да си разделят съкровище от 100 жълтици. Пиратите имат строга линейна йерархия (знае се кой след кой е). Разделянето става по следния начин – текущият капитан предлага разпределение, гласува се и ако събере половината или повече от гласовете се приема, ако не – убиват го и следващият по веригата става капитан и предлага разпределение. Знаем също, че: 1. Всички в екипажа са перфектни логици. 2. Всички са алчни и всеки иска да вземе най-много за себе си. 3. Пиратите са кръвожадни и ако при гласуване "против" има шанс да спечели същите пари, както и ако гласува "за", ще предпочете да убие капитана. Въпросът е какво трябва да предложи капитанът, така че всички да се съгласят? Имах прекрасен учител по математика. 2017 тая задачка я минах " метър "... Но снощи се зарових като.., прасе в царевица и ми светна Има няколко водещи линии - при 50:50 печели капитана, а не е " реми " и това, че той винаги ще гласува за себе си. Спомних си също, как решавахме задачи отзад напред в МГ - то... И така... Пример едно - представете си, че екипажа е от двама - капитана и подчинен. За удобство и понеже ще тръгнем " обратно " ще използвам буквите от шаха. Нека капитанът е G, a другия H... G би предложил 100 жълтици за себе си и 0 за H. Понеже са 1:1 - 50:50 капитана печели - по условие. G-100 H- 0 Пример две - нека са трима. F, G и H. Йерархията е от А към H. F - капитанът, знае, че ако го убият, G би предложил на H 0 монети - пример едно. Затова предлага на H 1 монета. Съзнавайки това, H гласува " за "... И се получава - F-99 G-0 H- 1... Пример три - нека са E, F, G, H... Е - новият капитан, знае че му трябва още един, за да са 50:50. Предлага на G една монета - той приема и дава " за ".., стъпвайки на пример две. Получава се E-99 F-0 G-1 H-0... Хванахте ли алгоритъма... Същото е и с 5... 6 и т.н. Прекрасна задачка, благодаря на колежката! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #804 Отговорено 27 Май, 2020 Като заговорихме за шах... една лесна. На кое поле е взета бялата царица Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1843 #805 Отговорено 27 Май, 2020 Че е лесна, е повече от ясно . Ама я обясни къде са белите офицери, излизали ли са в "боя" въобще и от къде са ги взели евентуално, че гледам "редниците" си стоят в "окопа". 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #806 Отговорено 27 Май, 2020 Офицерите е ясно, че няма как да са " излизали ". И единствено може да ги вземе кон... А сега бате Емо ще ни обясни решението... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6014 #807 Отговорено 27 Май, 2020 Значи "дон Енцо" си е "разигравал коня" под носа на белогвардейските пишки, а те са броили мухите? :) 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1843 #808 Отговорено 27 Май, 2020 Бялата царица е взета, от полето до околовръстното шосе, между Суходол и Филиповци , с GPS координати ( Е 1). 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #809 Отговорено 27 Май, 2020 Преди 9 часа, s.s.d.d. написа: При дадените начални условия, а именно а1=1, a2=2 и a3=3 няма как да бъде съставено линейно рекурентно уравнение с хомогенна част и крайна история, което да характеризира последователността от изброените числа. Числата не са числова редица в смисъла на дефиницията от математическия анализ и дискретната математика. Аналогично е твърдението и за линейно рекурентно уравнение с хомогенна и нехомогенна част с крайна история. Не може да има такава рекурсия. Нали не е някакъв борсов индекс, прогноза за времето или статистика по принцип. Омотах се, пак, отново... Ще го мисля по-късно днес. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #810 Отговорено 28 Май, 2020 Яснооо... Или аз остарявам, или нещата се скапват тотално. Или..., може би се оправят! Знам ли... ... Искам да поздравя Цецо с нещо, ако може! - Внимавай, скъпа, зареден е – каза той, връщайки се в спалнята. Беше опряла гърба си на таблата на леглото: - Това за жена ти ли е? - Не. Би било прекалено рисковано. Ще наема убиец. - А ако убиецът съм аз? Той се усмихна. - На кого ще му мине през ума да наеме жена за убийство на някой мъж? Тя облиза устни и се прицели в него: - На жена ти! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #811 Отговорено 28 Май, 2020 На 27.05.2020 г. at 18:11, Hunter написа: ......Хванахте ли алгоритъма... Hunter, забравяш подусловие : 3. Пиратите са кръвожадни и ако при гласуване "против" има шанс да спечели същите пари, както и ако гласува "за", ще предпочете да убие капитана. Решение, което е логично, предполага масова касапница, според мен. Може би има начин нещата да се случат безкръвно. Отдавана ми се губи логиката за тая задачка, мерси. Още не мога да я хвана таз числова редица... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vespa 311 #812 Отговорено 28 Май, 2020 Преди 20 часа, vesivanova написа: Нали не е някакъв борсов индекс, прогноза за времето или статистика по принцип. Омотах се, пак, отново... Ще го мисля по-късно днес. Това си е чисто 6/49 първо теглене с допълнителните числа. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #813 Отговорено 28 Май, 2020 (Редактирано) Преди 1 час, vesivanova написа: Hunter, забравяш подусловие : 3. Пиратите са кръвожадни и ако при гласуване "против" има шанс да спечели същите пари, както и ако гласува "за", ще предпочете да убие капитана. Решение, което е логично, предполага масова касапница, според мен. Може би има начин нещата да се случат безкръвно. Отдавана ми се губи логиката за тая задачка, мерси. Още не мога да я хвана таз числова редица... Колежке, аз никога нищо не забравям! Чети по - внимателно и се опитай да вникнеш в предложеното ми решение... Другият вариант е да ме обориш! Редактирано 28 Май, 2020 от Hunter 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6014 #814 Отговорено 29 Май, 2020 Преди 13 часа, Hunter написа: - Внимавай, скъпа, зареден е – каза той, връщайки се в спалнята. Беше опряла гърба си на таблата на леглото: - Това за жена ти ли е? - Не. Би било прекалено рисковано. Ще наема убиец. - А ако убиецът съм аз? Той се усмихна. - На кого ще му мине през ума да наеме жена за убийство на някой мъж? Тя облиза устни и се прицели в него: - На жена ти! Това по инспектор Стрезов ли е? Тогава да поразсъждаваме: Щом убийцата не носи свое оръжие, значи поръчителката и е казала че мъжът и си държи пистолета под възглавницата! Щом го знае - изводът е че все още спят в 1 легло и че той спи по-дълбоко от нея - иначе тя не би прекарвала нощите си с него (въоръжен) при обтегнати семейни отношения. Поводи за обтягането бол, но обикновено е ревност. Предполага се че я е заподозрял в изневяра и с тази мимолетна връзка иска да и отмъсти, обаче още не знае че именно въпросната мацка в леглото е прелюбодейката на жена му. За това съдим от облизването на устните (пресъхнали от стреса) - значи не е профи килър, което се потвърждава и от факта че не за пръв път е в спалнята му. Вероятно сама е предложила да го отстрани от живота на съпругата му - новото си любовно лесби завоевание. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #815 Отговорено 29 Май, 2020 Цецо, жена да си... майна! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6014 #816 Отговорено 29 Май, 2020 У всекиго има по нещо и от 2-та пола, просто малцина го съзнават, а още по-малко го признават, но си е научен факт! А женската логика е като сточна гара - много стрелки и коловози. Достатъчно е да слушаш 2 моми как си говорят и как скачат от тема на тема. Ние сме "друга бира" - праволинейни (и теснолинейни) като еднопосочна жп линия, но пак не е баш тъй. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #817 Отговорено 29 Май, 2020 Така е!!! Ако позволиш... Ши спуснЪ една гатънка от твое име, макар... Разбрахме, че бялата девойка е отвлечена някъде около Бистрица или морската градина в Созопол. Предизвиках " масова касапница " в задача, която казва, че може да бъде убит само капитана. И то при определени условия. При даденото ми решение.., той се радва на прекрасно здраве. Ама... Кой да чете!!! И така... Чистач на прозорци се подхлъзва докато чисти прозорците на 42-рия етаж на небостъргач и пада. Въпреки, че не е носил никакво предпазно облекло, не е бил завързан или осигурен (въжета), както и не е имало скеле пред сградата - оцелява. Как? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6014 #818 Отговорено 29 Май, 2020 Ми, паднал е от перваза на прозореца, но не долу, а вътре - на пода на 42-рия етаж. :) 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #819 Отговорено 30 Май, 2020 Точно! Чистачът е миел прозорците вътре... п.п. Ти си Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Hunter 736 #820 Отговорено 18 Юли, 2020 Явно знаем всички отговори на света!!!!! п.п. Жалко... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове