Jump to content
Sign in to follow this  
honda_huliganka

Как да си изберем сами моторното масло?

Recommended Posts

и още...

 

 

Минерални или синтетични?

Синтетика

Въпреки името си, повечето синтетично добивани масла (Mobil 1, Castrol Formula и т.н.) се добиват от минерални такива - те са предимно Polyalphaolifin-и (ПАО) , а те идват от най-чистата част от разлагането на минералното масло - газта. ПАО маслата се смесват с обикновените минерални масла, което означава, че може да се добави синтетично към минерално, или минерално към синтетично без да се предизвика повреда в двигателя. Най-стабилни са полиол-естер(не полиестер). Като казвам стабилни, имам впредвид най-малко вероятно да реагират зле с другите съставки. Синтетичните масла не съдържат реактивни въглеродни атоми в реакцията си. Реактивния въглероден атом има свойство се свързва с кислороден и да създава киселина. Както знаем, това е лошо за маслото. Мислете за синтетичните масла като за изкуствено получени масла. Те са разработени да вършат възложената им задача, без недостатъците които имат минералните.

 

Пълна-Синтетика

Напълно синтетичните масла (Поли-алкилен-глюкол) са вид използват изключително в индустриалния сектор в скоростни кутии с високо натоварване. Те се създават в специални лаборатории в които се разграждат молекулите съставящи различни субстанции като зеленчуци и животинска мас, и след това се рекомбинират с индивидуални атоми като се създават нови синтетични молекули. Това ползволява на химиците прецизно да контролират молекулите при изграждането им. Нитро наистина ! Но поли-глюколите не се смесват с нормалните минерални масла.

 

Измиващи масла

Това са специални сложни химични съединения, които са много тънки(редки). Те почти имат свойството да запушват водата както докато е студена, така и докато е топла. Обикновето те са 0W/20 масла. Никога не карайте двигателя с такива масла, няма да издържи. Тяхната цел е изчистването на цялата "смрад" която се е напластила в двигателя. Забележете, че Mobil1 0W40 е добре, защото '40' означава, че е достатъчно гъсто при работна температура. За да ги използвате, източете двигателя от цялото масло, но оставете филтъра. С

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Al_Capone

Темата вече я има там. Ще помоля да няма много оф-топик тук.

Така се пише тема! Може да вземете пример от колежката!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поли-алкилен-глюкол - това е вече на отказ, даже хладилничарите го отказват. Поли-алкилен-глюколови масла вече не ползват и за автоклиматици. За момента съобразно цена/ефект най-разпространени са масла на база - полиолефинови естери, които не са хигроскопични като Поли-алкилен-глюколите. В момента най-добрите масла по отношение на вискозитете индекс, хидрофобност, тест на 4съчмена машина за износоустойчивост и термична стабилност са Поливинил етерните масла, но цената им е поливинил етерна.Пълна синтетика беше актуално до 2003 г. Американците чрез съдебно решение си издействаха да слагат определен процент минерална база и пак маслото да се нарича - синтетично.

Share this post


Link to post
Share on other sites

сега ако дадеш и пример за поливинил-етерни...

Share this post


Link to post
Share on other sites

сега ако дадеш и пример за поливинил-етерни...

Ами засега на пазара полимери на база на винил-метил етер се използват само като присадки за смазочни масла (моторни). Единствено поливинил- етерни масла широко се ползват (не и у нас) в климатичната техника (R410), но там има "игра" покрай озоновия слой. Цената на тези полимери стига до 20к$/тон.

Share this post


Link to post
Share on other sites

В темата има известни неточности!"Например SAE 5W-40, посреща всички нужди на шофьора и в малка степен се влияе при различните околни температури. "Всъщност основната теза в темата е че щом маслото е с по-голяма разлика между двете числа покрива и по-ниски и по-високи температури и е "страшна работа". Всъщност истината е че в нито една област универсалното не е по-добро от специализираното.Маслата като по-горе посоченото са наблъскани с добавки, който влошават работата на двигателя и повишават риска да възникне проблем.И не е вярно, че "посреща всички нужди на шофьора и в малка степен се влияе при различните околни температури"!Всъщност маслото е с характеристиките САМО на второто число след W - в случая 40 ... а първото число показва при колко ниска температура може да се стартира двигателя без риск. Т.е. при число 5 двигателя може да пали спокойно на минус 30.НО колкото по-голяма е разликата между числата толкова повече добавки са наблъскани в маслото.http://www.upmpg.com/tech_articles/motoroil_viscosity/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз имам едно въпросче. Понеже ми предстои смяна и се двоумя между Mотул 8100 5W-40(пълна сиснтетика) и Mотул 6100 10W-40(полу-синтетика). Та въпроса ми е кое е по доброто? Защото от следното написано: "1. Пълна синтетика: 0W-30, 0W-40, 5W-40 Намалява разхода на гориво. Увеличава производителността и мощността. Осигурява добра износоустойчивост и предпазва от отлагания. Осигурява добър старт при студено и добра циркулация при отрицателни температури. Стига бързо до движещите се части на двигателя 2. Полу-синтетика: 5W-30, 10W-40, 15W-40 По-добре защита. Добра защита през първите 10 минути след запалването. Грубо 3 пъти по-добра износоустойчивост. Увеличено време за смяна на маслото - не се налага да го сменята прекалено често."излиза че едва ли не полусинтетиката е по-добре. Моля за мнения!

Share this post


Link to post
Share on other sites

НО колкото по-голяма е разликата между числата толкова повече добавки са наблъскани в маслото.

По принцип е така, но не бива да се забравя, че синтетичните масла имат голяма разлика между числата пред и зад W, дори и без никакви добавки - самата основа е по-стабилна на високи температури, в същото време запазвайки добър вискозитет и при много ниски.Например класическото масло М10Д има вискозитет 30. Да вземем за пример пълна синтетика 15W-60. При 0 градуса С, синтетиката ще е двойно по-течна, и ще позволява по-лесен старт на двигателя и по-добро смазване на студения двигател. Но от друга страна, при 100 градуса, М10Д вече ще е двойно по-течно от синтетиката, и няма да осигурява достатъчно стабилен маслен филм.Да се върна на разликата, пълна синтетика масло 5W-30 е без никакви добавки, променящи вискозитета му. Самата база е по-качествена, синтезирана, така че да осигурява нормалното смазване при работни температури, но и да е течно при много ниски температури.Синтетични масло 5W-40, 0W-30, 10W-50 и подобни са с минимално количество добавки, които запазват свойствата си при нормалния експлоатационен цикъл на маслото 10-15000 км, така че не бих се притеснявал от добавките. Особено ако са от качествен производител, който знае какво прави.За това съм съгласен с автора, че синтетичното маслото 5W-40 е универсално масло, идеално покриващо 99% от нуждите на 99% от автомобилите, особено в нашия климатичен пояс.Относно колегата ZaRRicK, разбира се, че по-скъпото (синтетично) масло е по-добро от смеската (полусинтетиката). Описаните ползи на полусинтетиката ясвно са спрямо класическото минерално масло, а не спрямо пълната синтетика - която има всичките плюсове на полусинтетиката (освен цената), но я превъзхожда по дадените показатели.

Share this post


Link to post
Share on other sites

НО колкото по-голяма е разликата между числата толкова повече добавки са наблъскани в маслото.http://www.upmpg.com/tech_articles/motoroil_viscosity/

Има голяма разлика м/у присадки и добавки. Разликата в числата не се дължи само на вискозитетно-индексни добавки и присадки. Срещат се и масла (амсойл и БП), които са напълно синтетични (не в смисъла на търговската класификация, а чисто химически са си синтетични полимери) лъм коитосе добавят само присадки (миещи, противоизносни, EP и много комбиирани в пакета с многофункционален ефект в процеса на експлоатация и стареене). Най-важното е антиокислителната способност.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Информацията, която следва по-долу е допринесена от колегата kicko.

====================================================

Във връзка с честата поява на теми за маслата, от типа "какво масло да сложа", ми хрумна че можем да сложим някъде, например тук малко линкове към онлайн каталози които дават препоръки какво масло да се използва за даден автомобил.

 

Ето каталозите които аз успях да намеря:

 

http://www.opieoils.co.uk/products-for-my-...car-engine-oils

 

http://valvolineeurope.com/english/product...g_the_right_oil

 

http://classic.valvoline.com/crmo/vehicle.asp (за USA)

 

http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorO...r.aspx?option=1

 

http://www.amsoil.com/mygarage/vehiclelookup.aspx

 

http://www.repsol.com/se/ProductosyServici...p;idCategoria=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Информацията долу е постната от колегата Ioan ето тук.Едно мнение от форума на рено дето ми хареса ако много ви издразни че се "дъвка любимата" тема на много хора изтрий те го, ще го преживея :D1. Масло 40 е ТВЪРДО лятно, масло 15В е твърдо зимно а масло 15В40 е всесезонно.2. 15W е зимен вискозитет. Т.е. какъв е стартовия вискозитет при палене при -ХХ градуса. Извод: колкото по-малка е първата цифра - толкова по-лесно пали двигателя при темп. под нулата3. Втората цифра е вискозитет само и единствено при 100 град. Целзии. Т.е. средната работна температура на двигателя.4. Как се мери вискозитет и какво значат тези шибани цифри?1927 година когато е измислен стандарта в Щатите е премерено времето с ХРОНОМЕТЪР за което масло нагрято до 100 градуса Целзии( виж колко Фаренхайт) изтича през калиброван отвор (не знам колко). Вискозитет 40 (работен - т.е. втората цифра) значи че това масло изтича за 40 секунди (при фиксиран обем) през съответният отвор. Тогава не е имало зимен вискозитет и за това той се нормира по друг начин.5. Маслата имат и трети вискозитет. За съжаление той не се нормира по никакъв начин на опаковките. Този трети вискозитет е при температура 150 град. Целзий. Това е температурата на която се нагрява маслото в маслената магистрала и по сегментите на цилиндъра. Маслата с вискозитет 10W40 & 15W40 точно тук се различават драстично. Или тук е тънката граница "защо ми трака еди кво си". Този виск. се дава само от някои реномирани производители (Кастрол) на техническите страници в техните сайтове.6. Как да познаем кое масло е синтетично? Колкото е по-голяма разликата между двете числа толкова е по-синтетично (стабилно) маслото. Например 15W40 & 15W50 са типично минерални масла. Може да бъде написано че имат синтетика (до 40%) но това не променя нещата принципно. Масла 10W40 са гранични. Т.е. могат да бъдат с неопределен състав. Малко или много полусинтетични. Ама полу.7. Кое по дяволите е НАЙ-ДОБРОТО масло за мен? В Европа избора на топ масло за нормални коли е 5W50. Толкова. Проверете къде се продава, кой може да го произведе и вижте колко струва. Това масло не може да бъде полунещо си. Известни са ми само две фирми за момента които го произвеждат.8. Защо ми препоръчват 10W30 и ти ли ще ми кажеш какво да си купувам?Аз не казвам какво да се купува. Само споделям своите знания. Какво ще си купите е ВАШ избор. Не че си карам колите винаги с "топ" клас масла. И на темата. Масло 30 е "тънко". Върви бързо по маслената магистрала и маже "леко". Води се "гориво спестяващо". Да! И мотороубиващо. Защото колите са предвидени за бракуване след 100, 200, 300 хил.км в зависимост от класа и на никой извън България не му пука в какво състояние ще продаде (бракува) старата си "бричка" която ще дойде у нас за да стане ВАШАТА НОВА кола.9. И КАКВО по дяволите значи това шибано 0W, 5W, 10W, 15W и то ще ми счупи ли "матора" ?Информацията по тези данни е поверителна. Буквално. Ако искате да я получите плащате ХХХ$ на SAE и ви дават правото до тези данни. ОБАЧЕ! Интернет е ГУЛЕМА работа .... Та справка за тези числа (само 2 години ми отне да се докопам до тях и сега ша ги спУделя):Low Temperature Cranking Viscosity (cP @oC): 0W = 6200 at -35oC, 5W = 6600 at -30oC, 10W = 7000 at -25oC, 15W = 7000 at -20oC, 20W = 9500 at -15oCLow Temperature Pumping Viscosity (=60000cP @oC): 0W = -40oC, 5W = -35oC, 10W = -30oC, 15W = -25oC, 20W = -20oC10. Да обобщя - по "широките" по цифри масла са по-стабилни в по-широк темп. диапазон (синтетични). Първата цифра на "всесезонните" показва възможността на едно масло да работи на "леден" двигател. Втората цифра показва мазането при работна температура на матора. А тя е еднаква за ВСИЧКИ мотори. Около 90 град. за умерен климат (нашият). Идеалното масло на "леден" мотор е 0W. Безусловно. За зимата естествено. Маслото за "топъл" двигател бива 30, 40 или 50. 30 пести гориво (2-3%) но унищожава двигателя за 150-250х. км. 40 е "нормално" но не дава добро мазане при натоварване. 50 дава плътен дебел слой с лек преразход на гориво (за минерални масла) и удължава живота на "матора" до степен че избива разходите по гориво за сметка на "капитален ремонт".11. Е са кво? Само "синтетика" ли да жулим?Ми не знам. Синтетиката се прави най-често от ПАО. Да не ви пука това какво е. Страшни темп. диапазони. Много стабилно. Течливо. Маже идеално. Има само един мъъъъъничък проблем. Не се лепи за метал. Мамка му. За това в "пълната синтетика" има други добавки (обратни на минералните) които я карат да се залепи за метала (адхезия). И като им мине времето маслото бяга от метала (който тряба да маже) като дявол от тамян.12. Е ти прекали. Направо. И сега какво?Ами на двигатели на които ИЗРИЧНО пише СИНТЕТИКА (примерно след 2001г.) няма избор. На по-старите такива последните масла (Long life) НЕ ТРЯБВА да се ползват. Ама категорично (още не знам защо). И не се лъжете по надписа 30000км. според информацията (пак не е проучено защо).Та ако мотора не "яде" масло една прилична "широка" полусинтетика ще му дойде добре. Ако яде повечко май няма да му се "върже" на собственика иначе не вреди (освен на джоба). Останалото са митове, легенди, "един майстор" и една жена "казали".13. Финален финал.Като ги разбираш толкоь кажи за API S? класовете?Ами клас S? е за бензин. Понеже нямам печки, другите класове (за дизел) не ги помня но те са адекватни. Това API пак е пълна тъмнина като САЕ. Там клас SA показва "базово" масло. Т.е. такова от 1927 г. без присадки (подобрители). Такова масло ако ви попадне не го наливайте в нищо. Дори да го смените след 1000км, считайте че през това време не сте имали масло. Нормалните масла за днешно време са поне клас SJ. Топовите са SL/SM (идеята е класовете да се развиват по азбучен ред. А = най-нисък, нагоре растат по качество и изисквания). Класове SM и нагоре не се препоръчват за двигатели преди 2001 година. Там се налага отделна проверка. Може да се обърне особенно внимание и на клас SL преди употреба.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
ТУК има търсачка на български за масла, която търси измежду над 1000 вида масла по вискозитет, марка, тип и литри. Може да търси и подходящи масла по марка, модел и двигател на автомобила. Прилича на сайта на ОПИЕ, към който има линк в един от постовете в тази тема, но там се предлагат основно продуктите на Фукс.Действително, при избора на моторно масло не е толкова важно каква марка ще бъде избрана, а маслото да е подходящо за въпросния автомобил и климатичните условия, в които колата се експлоатира. В същото време на нашия пазар се предлагат и ментета на известните марки, така че в един момент се получава че по-сигурно е да се ползват масла от проверени източници или такива, които са популярни като марки, но не са на топ-производители като кастрол, Мобил и пр.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×