afe 12 #1 Posted February 23 Здравейте, Някой има ли наблудение върху поведението на Акорд 2.4 бенз с ръчна кутия, ако предния (вакумен) тампон на двигателя е заменен с обикновен? Поръчах (оригинален от Япония) и поведението на колата се промени към по-лошо. Резунанс в купето и по-голяма вибрация. Вакумната линия е затапена. Мерси предварително. Share this post Link to post Share on other sites
afe 12 #2 Posted February 23 По последни данни май са разменили преден и заден тампон... Share this post Link to post Share on other sites
I_Yordanov 205 #3 Posted February 23 И да не са ги разменили, пак ще има вибрации. Може да са по-малко от сегашното състояние, но ще има. Япончетата не случайно са сложили вакуум тампон. Share this post Link to post Share on other sites
CCord 374 #4 Posted February 23 (edited) Вакуумния тампон работи само на ниски обороти, при покачване на оборотите тампона си става като обикновен тампон. Аз не знам какво е усещането при тампон без вакум, не съм правил и експерименти, но приятелче си купи и сложи автърмаркет такъв и единствената разлика е в малко по-големи вибрации на празен ход. Ако искаш да усетиш каква е разликата откачи маркучето от клапана и тествай, но трябва да се запуши щуцера на клапана за да не дърпа въздух мотора. https://www.youtube.com/watch?v=urL2JYa_ujc Edited February 23 by CCord 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7437 #5 Posted February 24 Ей - русняците са голема работа. Ако нещо пречи - просто го махаш. Share this post Link to post Share on other sites
Mkilla 1188 #6 Posted February 24 Цените на тия тампони, ако са оригинални са доста надценени. За Type R бях питал, че е маслен единият, бяха ми казали 1500лв, луда работа. Лошото е, че и алтернативи няма при японките. Принципно е добре да се сложи такова, каквото се дава и да се прежали цената ако няма никаква алтернатива. Това е малко като с маховиците при дизелите, където слагаха обикновен маховик вместо демпферен. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7437 #7 Posted February 24 Сменял съм вакуумните предни и на Акорда и на Ледженда. Това е положението - слагаш оригинал . Прежалваш, даваш и забравяш за него през дузина години. Като се научиш да не го тормозиш с резки (прави и обратни) ускорения, и да не оставяш колата на скорост под наклон, може и повече да изкара, ама в днешно време кой кара 1 кола 2 петилетки. Share this post Link to post Share on other sites
afe 12 #8 Posted February 24 (edited) След като се разменят ще споделя разликите при разменени тампони (и запушен вакум). Иначе не е толкова скъп колкото за ТайпР-а, по спомен около 2000лв бяха всичките 6 тампона на мотор и скорости. Edited February 24 by afe Share this post Link to post Share on other sites
afe 12 #9 Posted February 25 Ъпдейт с тампонигейт - след размяната на тампоните на мотора разликата е ОГРОМНА (за протокола задния тампона е малко по нисък от предния т.е дупките и захвата съвпадат, но на височина са различни). За пръв път се качвам на акорд който на празен ход не може да се усети дали работи двигателя или не. Някой ми беше споменал, че при включането/включен климатик е нормално да се усеща вибрация(поради ниските обороти) - напълно невярно! Колата стана много по-различна след смяната на предния тампон и всички притрисания и всякакви вибрации изчезнаха. 3 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7437 #10 Posted February 25 Честита радост! Те ако бяха взаимозаменяеми, нямаше да има преден и заден, а и вакуумът в предния помага именно на празен ход, защото е "освободен". 1 Share this post Link to post Share on other sites
afe 12 #11 Posted February 25 Вярно е радост, особено ако чакаш някой дълго време на пуснат климатик. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7437 #12 Posted February 25 Има и странични ефекти, та имай си 1 на ум. На място и без звук и вибрации от мотора, ми се е случвало да посягам и въртя стартера, та имам навик да гледам оборотомера. 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
lazarrd 3 #13 Posted March 27 Колега, какви други симптоми имаше със старите тампони? При превключване, подаване/връщане на газ имаше ли усещане, че двигателя "мърда"? Питам, защото при мен го има, а и при мен може би има повече вибрации от момента, когато я закупих преди 6г., но всеки ден съм на нея и не мога да направя разлика. Възможно да си въобразявам. 😁 Иначе при мен може и да е от автомата. Share this post Link to post Share on other sites
afe 12 #14 Posted March 27 При мен когато я гасях се разтреперваше повечко колата. След смяната както споменах по-горе изчезна напълно всякаква вибрация на празен ход и най-вече дразнещото нон стоп притрисане на пуснат климатик. При подаване/отнемане на газта нямах оплаквания. Share this post Link to post Share on other sites