Executor 54 #1 Публикувано неделя в 17:06 (Редактирано) Здравейте, Имам акорд 8 (2010г) закумен 2015 година от първи собственик в Италия. Тогава колата беше на 85 000 км, сега е на 285 000 km. Да сменям ли веригата, има ли някакви признаци дали е за смяна ? Редактирано неделя в 17:07 от Executor правописна грешка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 349 #2 Отговорено неделя в 17:15 На дизеловите 7ци беше консуматив, на 8те, не знам... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3218 #3 Отговорено неделя в 17:50 Ако я повдигнеш от зъбното колело на рзпр. вал и мърда (повдига се), значи е за смяна. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
quakes 5 #4 Отговорено вчера в 12:17 При мен се смени на ~208k на 2.4 двигателя. При преглед след покупка се оказа, че има половин зъб разминаване, та реших да не рискувам Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 349 #5 Отговорено вчера в 12:44 Споменавате повдигане, разминаване при проверка... А симптоми имаше ли? При седмицата си имаше доста забележителен шум... Много яко се чуваше при отворен прозорец и минаване покрай ограда/стена (шофьора в Англия е от страната на веригите) Веригите са две, вероятно при осмицата е същото... Ако обтегачите са износени, се сменят и те... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
quakes 5 #6 Отговорено вчера в 13:28 (Редактирано) 45 minutes ago, JapCar said: Споменавате повдигане, разминаване при проверка... А симптоми имаше ли? При седмицата си имаше доста забележителен шум... Много яко се чуваше при отворен прозорец и минаване покрай ограда/стена (шофьора в Англия е от страната на веригите) Веригите са две, вероятно при осмицата е същото... Ако обтегачите са износени, се сменят и те... Не забелязвах нищо странно аз, но не ми се рискуваше да стане някой гаф след като вече е леко разтегнато. Аз го разбирах като "може да изкара 50000 км, може и след 500 да приключи." Но и не съм запознат с колите Човекът ми каза, че малката верига отдолу няма особен смисъл да се сменя - досега не му се е случвало да има проблем с нея при този двигател. А отгоре смени всичко с оригинални части Редактирано вчера в 13:30 от quakes Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1155 #7 Отговорено преди 22 часа Защото за малката верига се иска още разглобяване. Всичко се сменя с ОЕ части, стигне ли се до верижно задвижване - банани, портокали, вериги, колелца и тн.., затваря се и не се мисли още много много време. По тази логика, може и само веригата и обтегач да смени, те другите неща също ще си карат още Проверка на белезите и дори да няма шум, ако се разминават - смяна. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 349 #8 Отговорено преди 20 часа (Редактирано) Преди 3 часа, quakes написа: Не забелязвах нищо странно аз, но не ми се рискуваше да стане някой гаф след като вече е леко разтегнато. Мисля, че внезапното скъсване на верига, без някакви шумови признаци, е изключително рядко, за разлика от ремъците... Естествено, че всеки майстор, ще каже, че трябва да се смени, що да не вземе едни кинти... Тудността при смяната, обикновено е, развиване болта на шайбата на коляновия вал, вадене на запекли дюзи. Понякога се къса крепящия ги болт. Трудността за малката верига (за това майстора бяга от това), е въртела за разхлабване и свляне малко надолу на магарето (underframe), за да може да се свали картера... Всичко, за което разказвам, е за 7та, не е задължително за 8та да е същото, двг. е различен... Редактирано преди 20 часа от JapCar Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3218 #9 Отговорено преди 20 часа Сменя се всичко. Целият ангренажен комплект, заедно със зъбните колела. Иначе износените зъби изяждат новата верига. Ако двигателят е с балансиращи валове (като на R20, например), се сменя и малката верига със зъбните колела. В противен случай се замислете какво става... При леко разтегната верига се нарушава синхронизацията, в тайминга, между коляновия и разпределителните валове. Това води до нарушени параметри на тактовете на двг. Комп-ът се опитва да компенсира според показанията на дачтиците и се получава някаква софтуерна емулация, но двг е хардуер и си иска хардуерните настройки, за да работи правилно. Обикновено се наблюдават: по-висок разход на гориво, повече нагари в горивната камера и по-муден двигател. След смяна на целия ангренажен комплект, компетентните механици докладват за понижен разход на гориво, по-пълно изгаряне, по-ниски емисии и повишена динамика на двигателя. Така съм чувал, така споделям. 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 349 #10 Отговорено преди 19 часа Преди 1 час, dandilov написа: Така съм чувал, така споделям. Всичко това теоретично е така, ама едва ли ефекта ще го усетиш като вървене и разход... (ако изключим плацебо ефекта/внушението) Естествено, че всеки майстор ще те убеждава, че колкото повече неща смениш, по- добре... Ба ти предимството на веригата пред ремъка, ако ще сменяш толкова неща, щото искаш да притежаваш колата още 10-20г.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3218 #11 Отговорено преди 17 часа Еми к'вот - такова. Щом искаш да караш повече време - ще сменяш. Повярвай, ако си познаваш колата, ефектът ще го усетиш и като вървене и като разход. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 349 #12 Отговорено преди 17 часа (Редактирано) преди 43 минути, dandilov написа: Повярвай, ако си познаваш колата, ефектът ще го усетиш и като вървене и като разход. Аз специално сменям колите често, та не инвестирам дългосрочно... В Англия смених веригите, защото ме дразнеше шума, но се прецаках, че го направих... Случайно, според пробега по историята на год. тех. прегледи, скоро след това разбрах, че километража е превъртан... Беше около 200хил, а реално на 400... Е, продадох я веднага...и взех същата бензинова... Изказах съмнение, че ще се усети забележимо смяната на толкованеща, а и едва ли разхода ще компенсира огромния харч за всичко това... Само казвам мнение, всеки сам преценява... Редактирано преди 17 часа от JapCar Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1155 #13 Отговорено преди 6 часа (Редактирано) Според зависи е всичко, обикновенно ако има бюджет и се вземе нещо на реални км и добре гледано, не е нужно да се сменят вериги. Имал съм случаи около мен и коли на малко км да сменят верига, но са били занимарени от самото начало. На други коли се сменя на 80 000км, имах такава от чисто нова. Понеже пресрочих леко и на 90 000км започна зверско шумене при палене. Била е на косъм да прескочи а при смяната беше разтегната видимо спрямо новата с доста. Много зависи от случая и от автомобила какъв е. При мен на Мерцедесите, веригата е двуредова и изглежда доста внушително като я погледнеш ( вижда се като се махне капачката за маслото ) и си мислиш, че няма да се сменя ама и тя се подменя през определен интервал като изгуби лека синхронизация както казва @dandilov. При мен може да се проверява като се махнат 4 датчика да се види как е положението на валовете и е сравнително лесно за проверка. Редактирано преди 6 часа от Mkilla Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове