balxv 4 #1 Публикувано 14 Октомври, 2025 (Редактирано) Здравейте, Купих си Civic 1.5 CVT Sport Hatch от 2017 г. Забелязах, че докато съм на място, след превключване на от P на R, от R на D и т.н целия двигател се поклаща леко, което се усеща и в самото купе на колата. Съвсем леко е, но се вижда и се усеща. Това нормално ли е или е някакъв проблем с тампоните на мотора? Онлайн откривам различни отзиви за това нещо, та исках да попитам и тук. Още исках да попитам кои са най-добрите CVT и моторни масла, освен оригиналните като Honda HCF-2? И също така, би било много полезно да прочета каквито и да било мнения и отзиви относно тази хонда, проблеми и т.н. Благодаря предварително! Редактирано 14 Октомври, 2025 от balxv Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
advokata 20 #2 Отговорено 15 Октомври, 2025 За това поклащане не мога да дам мнения за съжаление. Трябва да проверя за какви поклащания говориш точно. Утре ще тествам и ще ти кажа дали усещам нещо. Аз съм много доволен от 10 генерация. Моята я имам от миналата година от лятото и ако се обслужва редовно не би трябвало да има проблеми. CVT-то се обслужва на 40 000 км или на 2 години (което настъпи първо) и само с оригиналното масло защото може много да те заболи дколкото съм чел в международните форуми. Маслото на 8-10 000 км е добре да се сменя. Добре е ако никога не е сменян PCV Valve 17130-59B-003 (pressure control valve) да се смени и той. Има recall за горивната помпа (виж си по VIN дали твоята кола е включена в нея) . Ако е произведена в UK може да провериш на https://www.honda.co.uk/cars/owners/recalls-and-updates.html ако е канадска или USA трябва да потърсиш къде да провериш по вин дали има recall. Може да се появи проблем с изтичане на антифриз от уплътнения или радиатор. За това има удължена гаранция но с някакви условия. Моята я обслужвам в Бултрако в София на Ботевградско шосе и съм доволен. Общо взето разгледай темите във форума. Може да хвърлиш едно око и на https://www.civicx.com/forum/ . ChatGPT дава много полезна информация за колата и може да си го разпитваш на воля за някакви неща. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balxv 4 #3 Отговорено 16 Октомври, 2025 (Редактирано) Реално двигателят се "мърда" при превключване на скоростите, не е много, но си личи и се усеща и в самото купе. Питах и по американските форуми, някои казват, че било нормално за CVT, други, че може би е задния двигателен тампон, но явно никой не е напълно сигурен. Ще трябва да се провери в сервиз. Но да, би било хубаво да споделиш дали и при теб това го има. Четох доста за маслата и т.н, ChatGPT наистина много помага и дава точна информация. До колкото знам, някои хора предпочитат и твърдят че AMSOIL SYNTHETIC CVT FLUID било дори по-добро от OEM, но мисля да си се придъжам към оригиналните масла така или иначе. От UK e моята, и пише, че няма recall, дано нямам драми с това. А за Бултрако, как е като цена там г/д? Все ми казват, че официалните сервизи на марките взимат прекалено много Редактирано 17 Октомври, 2025 от Honda_Z Моля, не цитирайте цяло предходно мнение! По презумпция се предполага, че отговаряте на него. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7503 #4 Отговорено 22 Октомври, 2025 Де факто при автоматика, или CVT когато е на D или R, предавката е вече включена и тавите на хидро съединителя се въртят, увличайки маслото. Тоест при създалото се напрежение и натисната спирачка е нормално моторът да помръдне - за това са и тампоните. Друг е въпросът колко и на къде мръдва, а според хода може да се прецени дали са здрави тампоните. При студен мотор и кутия, когато маслото в нея е по-гъсто, напрежението е по-високо. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
viktor11 97 #5 Отговорено 22 Октомври, 2025 Аз вече 3 пъти слагам на CVT кутията както и на двигателя само Amsoil. Тези маркетингови трикове ги знаем за оригиналното масло .... Има много по добри масла от тези на Хонда , но всеки сам си решава. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balxv 4 #6 Отговорено 23 Октомври, 2025 (Редактирано) Благодаря за отзивите. Днес си получих колата и я регистрирах, сложих 0w30 Ravenol на двигателя, и поръчах от това на Хонда за CVT кутията. Пък на следваща смяна ще пробвам с това на Amsoil, защото и аз четох, че било наистина добро. Нямах време да я разуча напълно, но открих едно устройство, което се оказа DTE PedalBox throttle response control. Някой ползвал ли е такова, и има ли някакви проблеми с тези неща? Не ми позволява да кача снимка обаче, но говоря за това - https://www.pedalbox.com/en/. Ако не е окей да се слагат такива линкове, моля да бъде изтрито от модератор. Редактирано 23 Октомври, 2025 от balxv Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1023 #7 Отговорено 24 Октомври, 2025 Това е най-голямата глупост, за която можеш да си дадеш парите. Относно маслото за кутията, колкото и добро да е Амсойл, не е добра идея да се слага друго освен оригиналното на вариатор. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balxv 4 #8 Отговорено 24 Октомври, 2025 Амии не съм ги давал аз, колата пристигна с него, но мога да кажа, че го тествах и работи. Не знам колко ще го използвам, но поне е забавно А за CVT маслото, има различни отзиви навсякъде, дори и тук. Склонен съм да се придържам към оригиналното HCF-2, но ще го мисля след 60к Иначе да се похваля с придобивката - 4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1023 #9 Отговорено 24 Октомври, 2025 Това нещо просто модулира(манипулира) поведението на дроселовата клапа, спрямо сигнала, който подаваш с педала, но по никъв начин не увеличава абослютната мощност на двигателя. Тоест ако натиснеш педала на 50%, това нещо ще изпрати сигнал към дросела да се отвори на 70%, което създава субективното усещане за по-голяма мощност, но реално нищо не прави, освен да манипулира теб, тъй като като натиснеш на 100%, ще получиш същото и без него. Най-добре го махни, че освен да ти счупи колата, с друго няма да ти допринесе. Хонда са изстискали на максимум този двигател(виж други 1,5 турбо какви характеристики имат) и няма какво повече да искаш. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balxv 4 #10 Отговорено 24 Октомври, 2025 О аз не си правя илюзии, че прави колата по-мощнa, просто е забавно как намалява мъртвата зона на дросела. Иначе си прав, и не мисля, че ще го използвам. Само дето не смея да ръчкам да го махам аз, ще стане в сервиз когато ходя Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1023 #11 Отговорено 24 Октомври, 2025 Тази 'мъртва зона' е целенасочена, от Хонда са го адаптирали да реагира оптимално, с цел да пази трансмисията. Вариаторите никак не понасят добре резки амплитуди в мощността. Ако обърнеш внимание, ще забележиш, че при вариантите с вариатор, мощността на двигателя е редуцирана, спрямо тези с ръчна трансмисия. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
advokata 20 #12 Отговорено 27 Октомври, 2025 (Редактирано) On 10/16/2025 at 11:36 PM, balxv said: Реално двигателят се "мърда" при превключване на скоростите, не е много, но си личи и се усеща и в самото купе. Питах и по американските форуми, някои казват, че било нормално за CVT, други, че може би е задния двигателен тампон, но явно никой не е напълно сигурен. Ще трябва да се провери в сервиз. Но да, би било хубаво да споделиш дали и при теб това го има. Четох доста за маслата и т.н, ChatGPT наистина много помага и дава точна информация. До колкото знам, някои хора предпочитат и твърдят че AMSOIL SYNTHETIC CVT FLUID било дори по-добро от OEM, но мисля да си се придъжам към оригиналните масла така или иначе. От UK e моята, и пише, че няма recall, дано нямам драми с това. А за Бултрако, как е като цена там г/д? Все ми казват, че официалните сервизи на марките взимат прекалено много За двигателя има едно придръпване като включиш от P на D, но това е нормално според мен. Не ми е правило като на теб впечателние но след като каза има нещо такова. Нормално ми се струва. Иначе за цените: 400 лв обслужване с филтрите и оригиналното масло за двигателя + общ преглед (скорошна информация). CVT-то беше преди няколко месеца - 360 лв обслужване+масло . Като цяло имат телефон и може да им се обадиш и да ги попиташ. Недей да тунинговаш защото може да изпържиш CVT-то ... CVT-то на 40 000 км или 2 години е добре да се обслужва (смяна на масло). Може на 120 000 да се смени само горния (видимия филтър), другия в кутията уж не се сменя. Само ако отварят за нещо друго кутията. Аз съм си преценил, че само горния ще сменям на 120 000 Масло: на 8 000 - 10 000 км или 1 година с оригинално Спирачно масло - на всеки 3 години (внимавай мисля, че само с DOT 4) Смяна на свещи и проверка на хлабините на клапаните - на 120 000 км Ако ще сменяш накладки е хубаво колата да се вкара в режим с HDS оригиналния софтуер Редактирано 27 Октомври, 2025 от advokata Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balxv 4 #13 Отговорено 27 Октомври, 2025 Да, изглежда нормално, все пак ще го следя. Иначе благодаря за инфо-то, смених маслата и филтрите вече, така че нямам друго за правене. Със сигурност нямам намерение да я тунинговам, но ми е малко тиха и искам да го променя това. Тази тема стана доста обща вече, но ще питам и за това, някой правил ли е нещо по въпроса на своята и какво препоръчва? (с изключение на muffler/resonator delete) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове