Sve 0 #1 Публикувано 13 Октомври Здравейте колеги! Имам проблем със задната чистачка на Сивик 97г англичанка. Чистачката тръгна и не иска да спре. Разглобил съм ръчката (не е от нея) кабелите са извадени от ръчката на волана и на 3 от тях дава на късо. Почти съм сигурен, че става въпрос зе реле, но немога да го намеря къде е :-( Някакви идеи? Четох по форумите че зад бушоните има модул за управление, извадих и него провериха го и казаха че не е от него. Дайте съвети моля! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Sve 0 #2 Отговорено 16 Октомври Никой ли не знае къде може да е това реле? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 326 #3 Отговорено 16 Октомври (Редактирано) Много са ти постни обясненията. Това че кабелите "дават" накъсо не значи нищо. Извадил си кабелите от лоста за управление, продължава ли да работи тази чистачка? Лоста за управление на задна и предни чистачки един и същ ли е? Като изключиш от контакт продължава ли да работи? Стигнал си до модула за управление, там някъде до него би трябвало да са предпазителя и релето, на капака на всяка кутия за предпазители има изобразено със символи кой предпазител и кое реле за какво се отнася. Не се изключва и вероятността от залепнало реле, а то е само едно, намери го и тествай, започни с него. В редуктора на всяко моторче за чистачки има едни контактни пластини с писти по голямото зъбно колело, в много от случаите проблема е от там. Редактирано 16 Октомври от CCord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Sve 0 #4 Отговорено 17 Октомври Лоста е общ за задна и предна чистачка. Когато кабелите са извадени от него не се движи чистачката. Работи само когато е на контакт. Има схема на предпазителите, но там няма нищо за реле. Проблема е че немога да намеря къде е това реле. Току що отворих моторчето и зачистих пластините и пистите, но проблема си остава. Идеи и предложения? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Honda_Z 1575 #5 Отговорено 17 Октомври Проблемът може и да е, че сам си решил, че има реле. Нашата англичанка я продадохме преди 12 години, но имам смътен спомен, че задната чистачка работеше само в постоянно включен режим т.е. няма интервали на пауза. Ако и твоята е така, защо трябва да има реле в схемата? Как успя да разглобиш лостчето? Изглежда доста фино, а включването на задната чистачка (пак по спомен) е с пръстен. Той нормално ли се движи и степента му на пружинка, на която пуска вода на задното стъкло? Снимки? Редакция. Ето снимка на лостче: Пръстенът за работа със задната чистачка има ON, не INT, както предните. Аз бих заложил на проблем с него, еле пък ако по случайност не е включен погрешка, и ние сега да търсим под вола - реле. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
spase 111 #6 Отговорено 17 Октомври преди 29 минути, Honda_Z написа: Нашата англичанка я продадохме преди 12 години, но имам смътен спомен, че задната чистачка работеше само в постоянно включен режим т.е. няма интервали на пауза. Ако и твоята е така, защо трябва да има реле в схемата? Моята англичанка (D16Y3) си имаше 2 позиции на лостчето: на еднтата чистачаката работи през интервал. На другата работи постоянно. В обратна посока се включва пръскачката. Почти съм сигурен, че има реле, което може да се чуе когато работи в режим пауза. Вероятно релето е в самия модул при моторчето. При всички случаи реле няма в кутиите с предпазители (там има само за нагревателя на задното стъкло). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1680 #7 Отговорено 17 Октомври (Редактирано) На моят Аеродек (D15z8) лостчето (пръстенът за контрол) за задната чистачка има само една позиция (за включване) и една за пръскане на вода (натиска се). След три непрекъснати цикъла чистачката спира и започва да работи на интервал. Няма отделно реле. Както казва колегата @spase, сигурно е в модула на моторчето. За Аеродека имам следната схема: Редактирано 17 Октомври от emod Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Sve 0 #8 Отговорено 19 Октомври На 17.10.2025 г. at 16:02, emod написа: На моят Аеродек (D15z8) лостчето (пръстенът за контрол) за задната чистачка има само една позиция (за включване) и една за пръскане на вода (натиска се). След три непрекъснати цикъла чистачката спира и започва да работи на интервал. Няма отделно реле. Както казва колегата @spase, сигурно е в модула на моторчето. За Аеродека имам следната схема: На 17.10.2025 г. at 14:43, Honda_Z написа: Проблемът може и да е, че сам си решил, че има реле. Нашата англичанка я продадохме преди 12 години, но имам смътен спомен, че задната чистачка работеше само в постоянно включен режим т.е. няма интервали на пауза. Ако и твоята е така, защо трябва да има реле в схемата? Как успя да разглобиш лостчето? Изглежда доста фино, а включването на задната чистачка (пак по спомен) е с пръстен. Той нормално ли се движи и степента му на пружинка, на която пуска вода на задното стъкло? Снимки? Редакция. Ето снимка на лостче: Пръстенът за работа със задната чистачка има ON, не INT, както предните. Аз бих заложил на проблем с него, еле пък ако по случайност не е включен погрешка, и ние сега да търсим под вола - реле. Вчера поръчах едно лостче, като дойде ще го сменя и ще видя дали е от него. Разглобих го само в основата, а при самото връткане където е неможах :-) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Sve 0 #9 Отговорено 20 Октомври (Редактирано) Здравейте отново. Лостчето дойде, но проблема не е в него. Незнам защо но като извадя кабела от лостчето и чистачката спира (това бе причината да поръчам друго лостче) но и с новото положението е същото. Приемам идеи, съвети и предложения. Редактирано 20 Октомври от Sve 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 326 #10 Отговорено 20 Октомври Явно иска по-дълбоко ровене, потърси подробна схема за твоя модел да я помислим малко, аз рових преди два дни но не намирам, пък и не ти знам точния модел на автомобила. Вероятно ако има електронен модул проблема е там, Новото лостче надеждно ли е? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 326 #11 Отговорено 20 Октомври (Редактирано) Това е схемата която намерих, отнася се за тази част от ключа която управлява задната чистачка. Понеже не съм сигурен дали е за твоята кола ( уж я дават за Сивик 96-98 год.) трябва да провериш дали цветовете на кабелите в схемата отговарят с тези на твоя ключ (надявам се че съкращенията на английски в схемата ги разбираш!!!). Според цялата схема (тази е частична) ключа трябва да има два куплунга, единия е с 8 пина който не те интересува в случая, другия е с 6 пина, този който е с 6 пина е за задната чистачка и умивател, гледай неговите цветове. Ако разбираш от схеми и тя отговаря на твоя модел, би трябвало много бързо да откриеш проблема, няма модул, няма реле и всичко е елементарно. Ако не разбираш става сложно но все пак, разединяваш куплунга с 6 пина и направи измерване на ключа м/у зелен и черен кабел на ключа (пинове 1 и 3), там трябва да има верига само при включено положение на ключа, при изключено не. Ако има при изключено значи ключа е за боклука или не отговаря на твоята кола. Ако е отворена верига при изключено положение на ключа иска доста по-обстойни измервания и не става по форуми и интернет. Все пак в много от случаите "козата си сака пръч". Успех! Редактирано 20 Октомври от CCord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове