Makc 18 #1 Публикувано 7 Ноември, 2023 Здравейте колеги, Четох доста за проблеми с алтернаторите и профилактика и общи дискусии. Много полезни неща, включително и инструкции, как сам да процедираш- е как да не ти е кеф да си член на такъв форум! :-) При мен обаче проблема с моя алтернатор е малко по-полтъргайстки и бих искал да споделя симптомите, които имам и да помоля за мнения и коментари, също колеги да споделят и техният опит. ЦРВ-3 2007- газ/бензин, газ от 2016-та. 2.0л. Стар акумулатор( някаква гръцка марка беше)- 55 а/ч/550А, нов -1 година Бош 45 а/ч/ 450А Предимно градско се кара колата- семейна и е старт-стоп на всеки 10-мах 15 км. Сега като почна да застудява имам и къси отсечки, при които дори не загрява добре. Какво ми прави впечатление през последната година: 1.1 Лято- горещо- светлини, радио, климатик- при спиране на светофар, при включване на климатика- вибрациите на колата стават непоносими, тресе цялата предница, спирам климатика- няма вибрации. 1.2 Лято- горещо- светлини, радио, климатик- изключвам светлините и ги включвам отново- силни вибрации След тези два признака и 3 месеца каране, смених акумулатора, понеже мислеш, че стария като е "голям" алтернатора не смогва да зарежда и да "носи" ток за ел инсталацията. 2. Есен- няма климатик,радио, светлини- къс преход до 1-ви магазин, колата не загрява, втори къс преход- загрята по борд комп, не напълно обаче. Паля и лампата на акумулатора не изгасва- карам окло 1.5 км до вкъщи и оставам. Случва се в Неделя. Понеделник- сутрин- 12 градуса- влизам, паля- лампата изгасва, колата върви наред. Все пак я водя да я видят- системата е натоварена най-много, колкото може- лампата на акумулатора не светва. Вибрации има, при включването на повече консуматори. Издава ли "багажа" алтернатора? И това симптоми на такъв заминаващ алтернатор ли са? Мерси на всички отзовали се Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1550 #2 Отговорено 7 Ноември, 2023 (Редактирано) Виж на калко зарежда алтернатора 14.5v е ок без консуматори. За вибрациите може да е заминала оптяжна ролка тя е на хдравличен оптегач. Вибрации има и от нерегулирани клапани,или скъкан тампон на двигател. Както и тампони дмигател които стават дървени с времето. Най-накрая разтегната втора ,малката верига въртяща маслена помпа,та върти и балансиращите валове. И аз се боря с тези вибрации при включ климатроник,набедил съм големия маслен тампон двигател ,предстои смяната му. Бензина загрява точно на 3та минута имаш нещо нередно по охладителна система ,термостат и тн. Редактирано 7 Ноември, 2023 от CARPERA Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Robben 108 #3 Отговорено 7 Ноември, 2023 (Редактирано) При мен като приключи алтернатора светна лампата за акумулатор и започна да вие, прибрах се на батерията, слава Богу бях в града. Отворихме го- нови четки и диоден блок и обратно в строя. Щом ти е светнала лампата на акумулатора нищо чудно да тръгва. Аз бих го свалил и ревизирал, щото ако откаже- оставаш на пътя. За вибрациите, по- скоро търси проблем другаде, колегата над мен е дал насоки. Редактирано 7 Ноември, 2023 от Robben Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Vancho 73 #4 Отговорено 7 Ноември, 2023 Рециклирай алтернатора, провери всички ролки по веригата и изчисти дросела. Провери запалителната система и клапаните на мотора, затегни клемите на акумулатора и провери масите. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Makc 18 #5 Отговорено 11 Ноември, 2023 Мерси за мненията колеги, 14.51v замерен без консуматори, 13.5v с каквото има включено. Колата загрява за 3 минути, по принцип, просто първата ми спирка в него ден беше на по-малко, магазина наистина е на 500м от вкъщи. Колата я взех в Сряда сутринта и до днес включително не съм имал проблеми. Може и да е добре да го сваля и ревизирам, почистя, рециклирам, но много ми се иска да бъде по-нататък във времето. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1550 #6 Отговорено 11 Ноември, 2023 Вибрациите са от остарели тампони,предстои ми смяна и на мен на големия и ще пиша резултата. При мен има вибрации не талкова като твоите,но провери за късан тампон. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1262 #7 Отговорено 11 Ноември, 2023 Преди 6 часа, Makc написа: Може и да е добре да го сваля и ревизирам, почистя, рециклирам, но много ми се иска да бъде по-нататък във времето. Така и ще стане. Не пипай за сега там, вибрациите не са от него. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Vancho 73 #8 Отговорено 11 Ноември, 2023 На 7.11.2023 г. at 20:19, Makc написа: Паля и лампата на акумулатора не изгасва- карам окло 1.5 км до вкъщи и оставам. Скоро ще ти се наложи. Най-вероятно четките са заминали. По-добре го планирай Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове