Suyahoka 38 #1 Публикувано 1 Юни, 2023 Здравейте, колеги! Днес след автомивка забелязах мокро петно на лява и дясна колона вътре в автомобила(ще кача снимка). Може проблема да не е от днес ,но сега го забелязах. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и възможни причини за появата на влага в купето ? Благодаря ви! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 304 #2 Отговорено 1 Юни, 2023 (Редактирано) Освен да махнеш облицовката отвътре, която би трябвало да е на щипки и да видиш от къде идва... Както е известно отвън покриващите лайсни са проблем за 8-ма генерация, но те не уплътняват, а са само декоративни. При висока скорост едната ми се беше надигнала. Отдолу има пружинни щипки и тъпото решение, че лайсната се закопчава едностранно/неразглобяемо, като е натисната върху тях. Лайсната е била махана по някаква причина и естествено пластмасовата част, която влиза в щипките беше изскубната и лепено с някакъв битум, който е изпуснал. Изчоплих/махнах горните две метални щипки от улея, които са били залепени за улея с нещо двойно залепващо, пробих по два отвора 4мм отстрани на счупеното на лайсната (за да влезе и там силикон), намазах със силикон, сложих и в улея там доста, натиснах и подпрях в тавана на гаража с две пластмасови, огънати лайсни, втвърди се и сега е доста здраво... Изглежда тези лайсни се махат, когато се сменя стъклото или при теч по колоната и е уплътнявано стъклото допълнително..., не виждам друга причина да се махат... Все пак едно от тъпите решения, това да е неразглобяемо, т.е. при махане, без да се счупят пластмасите, влизащи в металните щипки... Съжалявам, че не снимах това, което обяснявам (май имаше тема по въпроса). Мога да снимам само металните щипки, които махнах, но не върши работа... Редактирано 1 Юни, 2023 от JapCar Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Suyahoka 38 #3 Отговорено 1 Юни, 2023 Да,колега ,запознат съм с проблемните щипки и тези лайсни ,но съм чувал ,че имало някакви дренажи ,които ,ако били запушени и можело да влиза вода в купето ,та се чудя да не е това проблема. Но и дренажите не знам къде са ,как да достигна до тях да видя дали са запушени. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1235 #4 Отговорено 1 Юни, 2023 Дренажи ще имаш ако имаш люк. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Suyahoka 38 #5 Отговорено 1 Юни, 2023 Имам люк колега Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 304 #6 Отговорено 1 Юни, 2023 Преди 1 час, Suyahoka написа: ,но съм чувал ,че имало някакви дренажи ,които ,ако били запушени и можело да влиза вода в купето , Дренажни маркучета, излизащи под колата, има на тези с люк, 2 отпред в колонките и 2 отзад в багажника... Споменатите оригинални щипки, позволяват да преминава покрай тях водата в улея и да изтича някъде. Като се запълни със силикон улея около щипките със споменатата поправка, действително улея се позапълва и ще затруднява изтичането надолу, но водата би влизала в колонките, ако стъклото не е добре залепено... Не знам дали в този улей има съединение с точкова заварка и от микро пукнатини в боята да прониква вода вътре... На 7-та ми имаше такива пукнатини на покрива под лайсната и проникваше в средната колонка и багажника...Ето защо, свали отвътре облицовката на колонката да видиш след като изсъхне, после от къде овлажнява... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1235 #7 Отговорено 2 Юни, 2023 Без разглобяване на тавана и колоната няма да може да се локализира теча. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1554 #8 Отговорено 2 Юни, 2023 Преди 12 часа, Suyahoka написа: Но и дренажите не знам къде са ,как да достигна до тях да видя дали са запушени Те-тука-те: https://www.parts-honda.uk/honda-cars/ACCORD/2010/24-EXECUTIVE/UPHOLSTERY/SLIDING-ROOF/17TL1A01/B__3810/5/3917 Минават вътре, в кухината на колонката. Отваряш люка назад и сипваш малко вода в коритото. Ако не потече на земята зад предната гума са запушени. Като гледам схемата, краят на тръбичката е малко под предното стъкло и завършва с клапан. Не мога да преценя накъде сочи клапана. Вариантите са два - или навън, между калника и страницата, или навътре, към коритото под чистачките. Ако е навън е малко тъпо. По-логично е да е навътре към коритото, защото от коритото има друга тръбичка за оттичане на водата от него. Значи, отваряш капака и търсиш края на тръбичката от покрива. Сипваш вода горе и гледаш. Ако потече, започваш да разглобяваш пластмасите в купето. Ако не потече - с тънка тел почистваш тръбичката. Клапанът, обаче е проблем. Може да го повредиш като ръчкаш с телта. Да,ама, не! Няма да е толкова просто. Хвърлих едно око на "моята" 7-мица. Не се вижда нищо, като отворя капака, всичко е опаковано в пластмаса. Предполагам и на 8-ицата е така. Явно ще падне разглобяване, за да откриеш теча. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1235 #9 Отговорено 2 Юни, 2023 Преди 10 часа, Krasi-mir написа: Явно ще падне разглобяване, за да откриеш теча. Точно така Краси, не се вижда. Той и теча едва ли е от люка по скоро нещо от гредите на тавана или предното стъкло ако е сменявано и е не дозалепено. Не ми се мисли ако колата е удряна и има крива колона но историята на колата ще покаже. Между другото не е философия да се свали тавана и колоната за да се проследи пътя на водата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Suyahoka 38 #10 Отговорено 3 Юни, 2023 Мисля да започна с поливане по сектори,смисъл такъв ,че да не измивам колата цялата ,тъй като ще е трудно да локализирам проблемното място ,Ами примерно с шише да започна да обливам около проблемните места ,ако потече значи ще сваля декоративните лайсни да проверя наистина да не е от проблемно предно стъкло (според мен по-добрият вариант 😃),а ако не потече при този вариант,продължавам да поливам нагоре ,включително в коритото на люка ,и си мисля ,че поне така ще разбера откъде е проблема. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 304 #11 Отговорено 3 Юни, 2023 преди 13 минути, Suyahoka написа: Мисля да започна с поливане по сектори, Имай предвид, че по този начин може и да няма резултат. На 7- ма серия опитвах по тоя начин и не протече... Доста голям теч се получаваше само след много продължителен дъжд, дори не силен. Най- вероятно бяха микро пукнатини по боята в улея под лайсните на покрива, пропускът е малък и за кратко не успява да стигне на видно място... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Suyahoka 38 #12 Отговорено 3 Юни, 2023 При мен протече след 4 минутна автомивка ,а мокрите петна си бяха с размерите на длан,ще опитам все пак за да не гадая от къде е проблема Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JapCar 304 #13 Отговорено 26 Юни, 2023 Все пак решен ли е проблема? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Suyahoka 38 #14 Отговорено 3 Юли, 2023 За сега не колега Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
policeman 1050 #15 Отговорено 4 Юли, 2023 (Редактирано) На моята седмица Тайп р имаше фабрична дупка останала в под калника и влизаше вода в краката, когато я спирах с предницата нагоре. Проблема установих и реших, чак когато свалих калника. Редактирано 4 Юли, 2023 от policeman Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове