Jump to content
Sign in to follow this  
iazoo

Модул дневни светлини / автоматични фарове

Recommended Posts

Здравейте, имам един въпрос относно монтаж на модул за автоматично включване на фаровете, имам такъв на служебната кола, също така преди 2-3 години сложих и на колата на жената, да не ги забравя (Голф 4) и там нещата се получиха доста лесно. Хареса ми да не пускам и гася фаровете всеки път, та си купих и за Хондата - колата е 2000 година. Взех модул с управление по минус Нео Монтана, идеята ми е да го свържа към дългите светлини, като разбира се ще е намален на 20-30 %. Модулчето е с +12 V и още един + след контакт. От къде е най-подходящо да пусна въпросния + след контакт, като засега мисля, че от запалката отпада, тъй като евентуално ако искаш да слушаш музика има вероятност да светят и фаровете в средното положение на ключа (или греша). Какво мога да оплескам, оказва се май, че инсталацията на Хондата си е башка, а и аз не съм с кой знае какви познания в тази област. Благодаря предварително на всички помогнали. 

Edited by iazoo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 1 час, iazoo написа:

от запалката отпада, тъй като евентуално ако искаш да слушаш музика има вероятност да светят и фаровете в средното положение на ключа (или греша)

Грешиш! Не ти знам модула, нo ако е направен, както трябва, модула следи напрежението и ако е над зададени граници (примерно 13.5 волта) тогава пуска фаровете.

И да, с Хондата е много по-трудно да се подкара DRL, от колкото с Голф!

Edited by ruil4o

Share this post


Link to post
Share on other sites

То тогава ги пуска,но после не ги гаси!За да изгаснат връща се ключа до 0 и после връткаш за радио.И аз съм взел от запалката и правя тази процедура от 8г.Все не остава време да го оправя.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Такова ми е модулчето, ама четох един пост на Markony, че ако се върже към дългите може да стане проблем с ключа за фаровете. И сега му се чудя да го мъча ли въобще било то на къси / дълги или да го засилвам в някой шкаф, ако ще се прецака нещо колата... 

IMG_20220808_185739.jpg

IMG_20220808_185750.jpg

IMG_20220808_185836.jpg

IMG_20220808_185814.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам японския колега /инжинер/ измислил тая схема на каква дрога е бил, но искам и аз от нея....Късите се управляват от релета. но дългите не.

HRV lights.jpg

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравете,някой знае ли как се правят фаровете да угасват като извадиш ключа?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам дали има такъв вариант. В семейството имаме два Фолксвагена и при тях като извадиш ключа остават на габарити, другите три автомобила са моята Хонда, Тойота и Мицубиши Паджеро и при трите фаровете си светят дори и без ключ, а имам и един мотор Сузуки, там направо производствено е премахнат ключа за фара - даваш на контакт и светват и габарити и фар на къси светлини, има само копче за смяна на къси - дълги и светкавица (която при моторите е отделен бутон) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...