Jump to content
JHM

Акумулатор

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
Преди 1 час, simo vtecman написа:

И аз съм с такъв акумулатор  и вече 6 години го ползвам без проблем. 

До 4 паления на ден,и къси преходи от по 4км.

Има и извънградско,защото пробега на година ми е около 20к.

Така че не,вярвам начудеса в моя режим!

Редактирано от JHM

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 54 минути, JHM написа:

Да,два дена,но го надуших още преди месец,че върти тегаво.

След припалване(с бутане:D) вчера вечерта,днес сутринта запали:thumbs2:.

Aми комплекс от фактори е: каране на къси разстояния + оставяне на слънце. И аз преди не вярвах, но лятното пряко слънце също убива батерията.

Затова лятно време, ако не я карам дълго, освен че я слагам в гаража, откачам клемите. Не знам дали може да го спасиш в това положение, може би до зимата ще те изкара.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност до зимата,със зареждане периодично ще изкара.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, JHM написа:

Ами това си е нормална експлоатация.

Не знам какво значение има слънцето при затворен капак?

Моята спи в гаража - заключена, но след 3-4 седмици некаране (а преди това само къси градски), пак пада с 1 волт и то без излишни утечки.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 2 часа, JHM написа:

Така че не,вярвам начудеса в моя режим!

И моят режим е като твоя, дори километрите за годината са по малко. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да пригаждам ли към нещо такова е въпроса?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

@JHM

Взимай го ако влиза в определеното  място. но трябва по чести дозареждания с зарядно.

Дано този път те изкара дълго.

1530834032_Screenshot_20250729_143951_SamsungInternet.thumb.jpg.dbd5c6576da62ad862812255b8e175de.jpg

Редактирано от CARPERA
  • Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На промоция в Лидъл на топ цена зарядно.

Screenshot_20251004_154205_Gallery.thumb.jpg.df91a5201b92cdc5361191e7f4a3fe16.jpg

• Нагоре 1
  • Благодаря 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
On 6/10/2023 at 4:01 PM, JHM said:

Попаднах на изключително коректен и отзивчив професионалист в тази сфера.

След комуникация по телефона,на която най подробно,на своя воля ми разясни неща свързани с батериите,поръчах въпросния акумулатор.

Единственото условие,което исках ,ако е възможно да стане е,акумулатора да мине за оглед и евентуално за дозаряд,през неговите ръце.

Г-н Димов се казва човека.

Така и стана,не прати акумулатора  на същия ден когато го поръчах,а на следващия.

20230610_152801.thumb.jpg.9ce93e0a732b8184a9d0cef46553aebf.jpg20230610_152822.thumb.jpg.401758faa5e24f23b969c1ae81ed0cda.jpg20230610_161836.thumb.jpg.eacc1f47454ee0df86011d06d37217bd.jpg20230610_161507.thumb.jpg.efcea2e23ee93f240821f1cdd7554aa5.jpg20230610_152851.thumb.jpg.072b35e981f461fb850b14016b2a8d42.jpg

П.П.-Само за справка за цена на ОЕМ-ския:

https://bmeshop.bg/akumulator-31500-st3-111he  :shock:

+1 за тази фирмичка. Поръчах Yuasa YBX5053, обаче по погрешка съм си bookmark-нал десен плюс, а не ляв. Явно е честа грешка, но аз не забелязах. 10 минути след поръчката ми се обади човека да ме пита дали съм сигурен, че искам десен плюс + искаше да уточня за каква кола е, за да е сигурен, че ще е всичко ок. Там вече го сменихме с ляв плюс, на следващият ден беше при мен и го сложих - всичко е шест :D

Не че щеше да е проблем да го върна и да го сменя, но щеше да е още занимавка, чакане, ходене до Еконт и т.н.

Редактирано от quakes
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мъча го още с дозареждане, но няма да изкара зимата,върти тегаво.

3.5 години.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако бързо се зарежда - пътник е.

На такъв акумулатор му трябват 20-тина минути на музика, или на габарити и е умрел.

Да не те "лае кучето" някъде.

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробва ли да го десулфатизираш?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как да го направи. @dandilov

• Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Има си начин който многократно е описван, обясняван и т.н..

Лошото е че при дълбока сулфатизация процеса е почти необратим. От 3 дни се занимавам с акумулатора на Джаз-а на сина и успях да му върна само около 30% от капацитета, повече не ми се занимава и ще се сменя, защото за зимата е безнадежден. Имам всички условия и съм съживявал не един и два но понякога нещата са безвъзвратно изтървани, и зарядно му подарих за дозаряд, и условия има за дозаряд, но няма желание за поддръжка поне на 2 месеца веднъж. Хората си мислят че един акумулатор като се купи и монтира на автомобила трябва да изкара 3-4-5 години ей така, без никакви грижи, да, ама не!  Преди 4 дни приятел купува чисто нов Yassa и ми го носи за измерване, резултата 50% заряд и 75% капацитет, и оня в магазина му казал той е зареден, слагаш го на колата и газ. Та проверявайте си по надежден начин и чисто новите акумулатори, почти винаги имат нужда от дозареждане.

И зареждането със зарядно от ЛИдъл е абсолютно ненадеждно, става само за дозаряд по веднъж на месец за една вечер ( няма как да се презареди с него), и то при условие че акумулатора е в добра кондиция, и пак трябва да се има предвид че логиката на заряд, а и изпълнението на евтините зарядни ( до 80-100лв.) е тъпа и не ефективна за добър и пълноценен заряд.

Редактирано от CCord
  • Харесвам 2
  • Нагоре 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
1 hour ago, CCord said:

ЛИдъл е абсолютно ненадеждно, става само за дозаряд по веднъж на месец за една вечер ( няма как да се презареди с него), и то при условие че акумулатора е в добра кондиция, и пак трябва да се има предвид че логиката на заряд, а и изпълнението на евтините зарядни ( до 80-100лв.) е тъпа и не ефективна за добър и пълноценен заряд.

Какво очакваш от зарядно от 20 лв.

Дай предложение за зарядно и какво да прави то за да е надеждно.

Нещо ми се губи къде е описана десулфатизаци , и как да я направиш в къщи ако имаш само зарядно от Лидъл,90% от хората и повече нямат дори зарядно.

Редактирано от CARPERA
  • Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам вехто лидълско зарядно, от първите - без екранче.

Ползвам го от години.

Покрай Сивик евридейката, Леджо стои със седмици в гаража и като знам че ще пътувам извънградско, предната вечер го закачам, особено ако аку-то е паднало под 12 волта, макар колата да стои заключена, за да няма никаква консумация.

Имал съм случай и да е под 11 волта (над месец престой), при което вече си требе денонощие зарядни цикли, за да светне в зелено.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 4 часа, CCord написа:

Хората си мислят че един акумулатор като се купи и монтира на автомобила трябва да изкара 3-4-5 години ей така, без никакви грижи, да, ама не!

Мина ги три,но и режима ми не е лек.Къси преходи,но пък стои в гараж.

Чудя се дали да не имплантирам един от този на ЕКО цена😁.

65Ah 570A

Като гледам всичко вече е дупотопно.

Screenshot_20251010_134340_METRO.thumb.jpg.55efed0248cfbedc5d51c9da60d14cf7.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 1 час, JHM написа:

Мина ги три,но и режима ми не е лек.Къси преходи,но пък стои в гараж.

Чудя се дали да не имплантирам един от този на ЕКО цена😁.

65Ah 570A

Пусни му на стария едно тестерче и ако покаже над 70% капацитет и вътрешно съпротивление под 10 милиОма опитай едно хубаво зареждане за 15-20 часа до 14,4 волта, може и с лидълско зарядно но от по-големите 6А, след това още едно тестерче и ако капацитета се е вдигнал с 10% и съпротивлението е паднало с 1-2 милиОма ще живее още. 

Зелената серия на Монбат се прави само за Метро, във всички други магазини са жълто/оранжеви, и двата вида са едно и също качество, ако има око за състоянието на зареденост да знаеш че от там всички започват да сълзят или текат още на първата година, ако не са го оправили тоя дефект де. Като качество по нищо не отстъпват на всякакви чуждоземски произведения среден клас. 

Редактирано от CCord
  • Благодаря 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Пишете за дозареждане с лидълско зарядно. Имам едно 5 ампера. Трябва ли да откачам акумолатора при зареждане. Или поне минусовата клема.

Имам за заряд Црв 3 и Акорд 7.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
7 hours ago, CCord said:

Лично аз нищо, но твоите очаквания явно са големи щом го препоръчваш по-горе в темата. Това нещо става само, и единствено за дозареждане ( и то не качествено) веднъж на месец, повтарям, дозареждане. Опитай се да заредиш паднал акумулатор и ще видиш какъв ще ти е успеха!

Препоръка за зареждаща машинка не давам, първо защото не съм ползвал, и не ползвам такъв вид зарядни. Мога само да кажа че има такива зарядни които при включване към аку-то правят цялостен тест и на дисплей изписва всичко, дори и времето за което ще се зареди, има и такива които се програмират и правят по няколко цикъла заряд/разряд с цел десулфатизация ако машинката прецени че има смисъл ще помогне. Те обаче са за професионална употреба и цените са неудобни за любителски цели, струват повече от 3-4 нови акумулатора така че.....!  Тук мога да отбележа че има и доста автомобили които са снабдени с истинска интелигентна система на заряд която се грижи за доброто състояние на акумулатора, не съм чувал за такава при Хонда поне до 2013-14 година, но например на Опел Инсиния съм разглеждал подробно  и е супер направена, и работи добре да му се не види!

Определящото за живота на акумулатора е начина и времето на шофиране, при малко/рядко каране или къси преходи по 5-10-15 мин. със сигурност акумулатора започва да "пада" и след месец-два започва сулфатизация поради системно недозареждане и неминуем вътрешен саморазряд, тук може да помогне лидълското зарядно, на 1-2 месеца по една вечер, 10-12 часа. Който има условия да го прави, тези зарядни са така направени че не могат да презаредят аку-то. Ако автомобила се кара всеки ден, или през ден, и след запалване има  поне 30 мин. непрекъсната работа а през зимата поне 40-50мин. то тогава е достатъчно презареждане на 5-6 месеца, но все пак е необходимо. 

Всичко се улеснява ако има тестер за акумулатори, при китайчетата в Али-то са по 30-40-50лв, тук се намират същите по 60-70лв. не са професионални но дават сравнително точна картина за състоянието на акумулатора, може да се използват от всеки любител и в комплект със зарядното от Лидъл може да се удължи живота на акумулатора с поне 2 год при правилна експлоатация и поддръжка, има и други условности разбира се и не е съвсем сигурно.

И специално за CARPERA - пишеш в гуглето  СУЛФАТИЗАЦИЯ/ДЕСУЛФАТИЗАЦИЯ и четеш и гледаш каквото ти излезе, на каквито езици искаш, в каквито платформи искаш. Останал съм с впечатлението че повече пишеш отколкото четеш, но ако свикнеш да правиш обратното ще е по-полезно за теб, пък и за околните, дано да греша в преценката за теб все пак! 

Чесно ако съм един наводошъл в форума ,нищо от твоя пост,нито какво зарядно  да взема,нито как да си десулфатизирам батерията.

Наводошлия иска за тези пари 20 лв това и за тези 300лв това,всеки преценява какво.

За десулфатизацията съм писал в темата назад,просто никой не  чете а има супер много инфо.

Всяко от лидълските зарядни притежава тези режими.

1931408425_Screenshot_20251010_223151_SamsungInternet.thumb.jpg.7a6daca6f73da88a2dc8fba277b6f2eb.jpg

Screenshot_20251010_221428_Chrome.thumb.jpg.1204c1f6b48930dc9c0548558b62af1a.jpg

Режим 2 

Имам  тази марка Ultimate 10A  и на 1ген която продадох и взех Yassa 54 Аh ,шест и повече години само основно градско,и използване на това зарядно.

Акумулалатора е още жив  в топ кондиция.

Какво повече да искам от това зарядно практиката го показва.

п.п Yassa 54Ah го взех втора ръка както ми каза продавача малко използван без гаранция.

Редактирано от CARPERA
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 16 часа, CCord написа:

двата вида са едно и също качество, ако има око за състоянието на зареденост да знаеш че от там всички започват да сълзят или текат още на първата година, ако не са го оправили тоя дефект де.

На другия автомобил е такъв и втора година,но не съм забелязал теч.Апреди този беше с искра ОБСЛУЖВАЕМ капачките!

Еми изкара 5 години,демек повече от ОЕМ на хонда 3г и 2 мес. и този YBX5053 yuasa. Та извода е, че няма етино,няма скъпо,взимаш и се молиш да мине гаранцията!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

@JHMНе мога да се съглася с това ,тези батерии на един автомобил ли са изкарали тези години,или на различни коли.

Ако са на различни коли ,няма база за сравнение.

Както каза колегата когато взимаш батерия от магазина трябва да е на 100% заряд,но това не е така.

Живота на батерията започва още в завода с първия заряд.

По презумция магазинера няма да ти продаде най-прясната си батеря в магазина,естествено най-залежалата.

Задължени са да зареждат батериити си в склада,за да не пада  под критично ниво на напрежение ,не го правят.

Та аз бих казал когато купувате батерии искайте да ги измерят с мултицет пред вас.

Ето за какво

Screenshot_20251011_094629_Gallery.thumb.jpg.477a467c706e320b33947561d002dbc6.jpg

.Взимате тази каято показва 12.7V .

Различните марки батерии използват една технология оловно кисела,но вложените мателиали не са на 100%  еднакви количество,така  и крайната цена.

Олавато е основна суровина и е различно в  тези батерии.

По просто казано батерии от различни марки  с еднакви капацитети тежат различно, тази по -тежката е нашата батерия.

Редактирано от CARPERA
  • Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На различни...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Никой производител не иска да караш колата си 10год с един акумулатор,издържи ли гаранцията 2 или3год всичко е топ.

Влагат все по-малко суровини ,трябва да се продава продукцията.

Така е вече с всяка стока.

Редактирано от CARPERA

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
20 hours ago, gecata1059 said:

Здравейте. Пишете за дозареждане с лидълско зарядно. Имам едно 5 ампера. Трябва ли да откачам акумолатора при зареждане. Или поне минусовата клема.

Имам за заряд Црв 3 и Акорд 7.

Аз свалям батерията чистя полюсите с шкурка и клемите ,зареждам батерията докато зарядното изпише FULL.

Правилния и най-добрия начин.

Но нямам гараж,два пъти е стояла колята в чужд гараж и е зареждана батерията без да се сваля  и разкача с лидълското ми зарядно Ultimate 10A.

Ако не ти е трудност прави го като разкачаш батерията и я сваляш.

Това е и за сигурност,ако започне да кипи батерията защото е дала дефект,представи си какви поражения ще нанесе на колата.

Редактирано от CARPERA
  • Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всички въпроси от последните дни има отговори в темата. Сяда се и се чете. То за това е и темата.

Няма смисъл да се повтарят едни и същи отговори, пък и никой няма излишно време да ги пише отново и отново.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох цялата тема но не намерих ясен отговор на въпроса дали мога да зареждам без да откачам клемите. Има постове на хора зареждали по този начин без проблеми така ,че приемам, че може.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от зарядното и дали прави пикови импулси за частична десулфатизация по време на заряд.

Отделно от това, винаги може да проникне смущение от мрежата през зарядното и да опука ECU-то. 

Ето защо добрите препоръки са винаги да се разкачи акумулаторът от клемите.

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с такъв ветеран, завещан от баща ми..Реших преди зимата да го закача.Ясата е купената тая година януари,където удари -22° , и въртеше здраво, ще видим до кога..

20251012_151114.jpg

20251012_151118.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това зарядно е 3.2 или 3.6 ампера по спомен, имам същото. Не изключва и за този твой акумулатор гледай да не го държиш включено повече от 20 часа (и то при паднал) иначе ще думнеш акумулатора.

• Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Около 3.часа.го държах не вярвам да е.проблем? Да ,не изключва вярно е ,.дърта реликва е ,но за профилактика мисля ,че става..

Редактирано от Oilgerm

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 3 часа, dandilov написа:

Зависи от зарядното и дали прави пикови импулси за частична десулфатизация по време на заряд.

Отделно от това, винаги може да проникне смущение от мрежата през зарядното и да опука ECU-то. 

Ето защо добрите препоръки са винаги да се разкачи акумулаторът от клемите.

В ръководството на Црв пише да се разкачат клемите с цел безопасност.

В това на зарядното , че може и без да се разкачат , но да се направи справка с ръководството на производителя.

Иначе прави някакво инпулсно зареждане, но колко е ефективно не се знае.

Screenshot_20251012_195409_Samsung Notes.jpg

Screenshot_20251012_195534_Samsung Notes.jpg

Screenshot_20251012_195620_Samsung Notes.jpg

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...