Jump to content

Venk

Фен
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Venk

 1. Колега, то не съществува по-просто обезвъздушаване от от това на тоя съединител. Само сипваш спирачната течност в казанчето и следиш да не остава без течност! Всичко на самотек. Слагаш едно маркуче на пробката на долната помпа и отвиваш леко пробката, докато протече слабо. По спомени събира около 150-200 грама цялата система,ти налей около 300 да се промие хубаво. При операцията педала на съединителя трябва да е напълно върнат нагоре. Успех!
 2. Благодаря, колега. Но при мен има друг проблем. При спазване на описаната от теб процедура пак не може да се настрои аванса. Настройката я правя при около 500 оборота , измерени по таблото, щото нямам тахометър. Зацепването е проверено още веднъж и е коректно. От къде идва това закъснение не знам. Ако го нямаше това замисляне щях да набедя стробоскопа... има лек луфт в палеца на делкото, някъде 2-3 милиметра, но мисля че това е нормално. Вече се замислям да не е правено нещо заради метана, щото е инжекция с адванс процесор. И да дава различен ъгъл въпреки че изключвам всички неща при настройката..
 3. Съгласни ли сте да обобщим така: единствената причина при невъзможност да се направи центровка на запалването е нещо некоректно по зацепването на ангренажа? Съществуват ли други причини: делко, датчици, бубина, кабели или свещи, нещо различно от коректното положение на трите вала? Демпфера, освен шпонката, не е ли и на шлици? Има ли човек, виждал превъртял демпфер на тоя мотор... Няколко пъти споменавате хлабав ремък, сигурно на база на първата снимка. Ама тя даста лъже и затова снимах от друг ъгъл. Когато сглобявах си мислех, че ремъка е доста по-стегнат и не прави корем между разпределителните валове, както е доста често срещано за тоя двигател. Моя ангренаж е доста стегнат и повече стягане с мисля ще направи някоя беля.
 4. Палеца и капачката са на 15к вече-сменявани, некви YEC. Шпонка? Баси? Коя шпонка? Малко предистория, що се мъча и се уча за майстор на колата си: купих лятото нова кола от италия и ще я обслужвам. Отивам при препоръчан майстор с купени ремък, в. помпа и ролка и гарнитура за картера. При майстора се разбираме, т.к. колата работи перфектно, да смени ангренажа и гарнитурата на картера, която покапва. И т.к все пак е хонда да прегледа клапаните, и щото е италианка с метан да измери компресията. Да знам дали има ресурс тоя двигател, или да се ориентирам на някъде.. Майстора: добре действаме; -Ок, действаме; Вечерта всичко готово. При майстора съм. Всичко сменил, имало некви тампони по мотора за смяна...за другия път. Майстора: колата е добре, компресията в норма, клапаните са в норма, НО колата е за глава!!!! 😨😨 оборотите нестабилни, ама то щото от главата 😐😨.. чистих и моторчето за празен ход!!И не става!!! Като си оправиш клапаните....и от там и оборотите... Аз: добре, добре....ясен си... колко пари?; Майстора: толко; Аз: аайде.... В последствие се разминавам вече и с препоръчаните майстори винаги, когато мога. Как може майстор да ти каже, че при компресия в норма, и разстояния на клапаните в норма, колата ти е за ремонт на клапани и глава???! Съкращавам историята, не е целта да нападам майстора. Ама сега като се спомена шпонка изтъпвам-да не е оная шпонка, долу на коляновия. След "обслужването" мъчих колата почти месец, почна да надува, и волю неволю... айде да се я правя аз, че в мен напря чувството на "обслужения". Меря компресия щото си видях , че една от свещите ръждясва. И така и се оказа-на същия цилиндър по-ниска компресията. Свалям, главата и клапаните перфектни, чистя , меря, всичко равно и гладко. Сглобявам ,зацепвам ремъка "по книга" , но без да разкачам на долу от ганитурата. Ремъка може да се зацепи без да се сваля демпферната шайба! Така минавам над 10к км. Свалям капака за проверка на клапаните, всичко е ок. Но това замисляне при резко подаване на газ много ме дразни. Айде един стробоскоп (мисля че си бачка, две седмици го търсих и го купих ЛУЧ братушки). Вадя букси, окасявам двупиновата, разхлабвам делкото и се почва...... и йок адванс йок. Гледам белези, всичко е топ. Меря бубини, комутатори. Смених свещи(отново), кабели, бубина, капачка и палец. И пак центровка йок. И се замислям, че аз долу при демпфера не съм разкачал, и дали е възможно моя обслужвач да не е сложил шпонката и да е стегнал без нея.... мале не вярвам тва ще си е за... абе не ми се мисли. Ванка, дано да не е тая шпонка, а коя шайба имаш предвид, и коя шпонка де? Щото аз стробоскопа мисля, че си бачка, при най-малкото завъртане на делкото веднага премества белуга, а и колата се замисля при резка газ. Не знам вече ква може да е. Да не е разбит щифта на делкото от горната снимка, има некъв луфт... знам ли..
 5. Валовете не са мърдани на двете снимки само ъгълът на снимане е различен. Всичко съвпада като белези, както е по схемите в ръководството и съм стягал ролката, както са писали. И пак центровката не става. Да върна ли с един зъб вала, което ще ми позволи да регулирам с делкото искрата на средната от трите резки на демферната шайбата ? Ама тогава белезите няма да съвпадат..
 6. Снимката е правена , когато ГМТ белега на шайбата (белия белег, едната резка) съвпада с резката на капака. На горната снимка белезите съвпадат, но щом не е наред ще върна зъб назад всмукателния. Голяма боза с тия белези, а японците по принцип са прецизни хора...
 7. Ролката я стягам когато съм завъртял разпределителните валове на третия зъб след гмт. Така, както го пишат... пак ще проверявам.. Ето и друга снимка
 8. Е ок де. Аз го измислих. Майстор не искам да съм, но, абе често се налага. Ама ми е много интересно, защо така са го дали в това ръководство. Ще разхлабя и ще врътна всмукателния, ама тая литература е дебилска. Мерси още веднъж, ще се чуваме...
 9. Благодаря! Зацепването отговаря на това в ръководството При проверката на клапаните го проверих и е едно към едно с това на снимката. За всеки случай,при реглажа на клапаните, разхлабих ролката, превъртях ремъка няколко пъти, и го спрях на третия зъб след белезите "нагоре" на рзпределителните валове, и стегнах обтяжната ролка. Когато белега на шайбата съвпадна на резката на капака, отгоре влезнаха бургийте за блокаж на разпределителните валове. Ванка, ще споделиш ли повече ,какво не му е наред.
 10. Колеги, здравейте! Някой запознат ли е, при изпълнени всички изисквания на ръководството за црв, защо ъгълът на запалването НЕ може да се регулира. Със стробоскопа искрата попада на 2-3 градуса след белега TDC. Делкото е завъртяно докрай към аванса, като няма как да се завърти към изискваните 16+/-2* градуса. Бързам да отбелега,че зацепването на ремъка е според ръководствато и всички видеа, налични за този мотор. По принцип колата работи почти перфектно, но има едно замисляне при рязко натискане на газта, което ме дразни много. Колата има метан с адванс процесор, при замерване на запалването адванс процесора се елиминира чрез разкачане на всички кабели вързани към делкото. Споделяйте идеи, какво може да е капутишен. Дали е възможно оста на делкото да е разбита при щифта и от там да се променя ъгълът. Благодаря предварително!
 11. Разпределителните валове? И те различни. Делкото, и то различно. Има датчик детонации при 147, при 128 няма. Доста разлики има. http://hybrid.honda-perf.org/tech/b20/b20tech.html ето и по-синтезирано
 12. Прав си, колега. Компресията се изравни на всички цилиндри. Ето и какво беше състоянието на охладителната система: Главата след свалянето беше права. Притиснат от времето и обстоятелствата я монтирах без шлайф. Клапани, легла и водачи бяха в нормата, както ги дават в ръководството. Може би има някакъв ефект от мазането на клапаните. Челото на блока също беше право,но на места имаше "преоцветяване" от старата гарнитура.
 13. Колега,може да опиташ да покараш колата от зареждане до зареждане с изваден въздушен филтър и да засечеш разхода. По принцип в летните месеци колата сменява по-бързо от бензин на газ, съответно пробега от/до зареждане на газ се скъсява. Като цяло, ако няма промяна в разхода с и без филтър, аз ще заложа на проблем с адванс процесора и искрата. Това при условие, че газовата система е напълно обслужена-филтри, рейка, изпарител.
 14. Още малко нова информация. Компресията на цилиндъра с теча е 125 psi, на всички останали около 140 psi. В ръководството,което намирам пише, че долната граница за компресия е 135 psi, а разликата между отделните цилиндри не трябва да е повече от 20 psi. Тоя мотор и по съвет на Иван( благодарности към него) , най-вероятно си отива. Може би ще вкарам една камера, за да се убедя, дали има спукан цилиндър. Ако няма, с тая компресия как мислите, дали да влагам пари в него?
 15. Даам, ясно. Благодаря на отдовалите се! не се чудя, гарнитурата е ясна. Плаши ме, че с отварянето ще ми се изсипат един тон глупости, и тая кола ще отлежава неизвестен период, и аз ще пътувам с градския.. това за италиянка-метанка е абсолютно вярно, не е неочаквано. А сега по-сериозно. Маслото е добре,следя го него, както и капачката му. Мислите ли че има смисъл да измеря компресия преди отварянето? Въобще има ли начин да се ориентирам какво да очаквам преди сваляне на главата? Общо взето ако е възможно да минимизирам евентулните неприятни изненади, различни от видимата духнала гарнитура. А и дали не е по-удачно да насадя цял мотор от десняк английски без газова. Идеалния изход е гарнитури,гумички и готино масло от колегата с отличните отзиви. Ама ако се изправя пред тоталка. За това ми се искаше, ако е възможно(явно не е ) да позакърпя положението с добавка. Не знам колко е вярно, но от стари майстори съм чувал, че една кола ако много почне да върви- приключва.
 16. Колега, бележката ви е коректна. Ивах предвид, че разтоянието беше 0,05-0,10 мм. Демек имало е някво разстояние и надеждата ми е, че няма изторели легла и клапани. Не обърнах особенно внимание, но не ми направи впечатление болтове за реглаж да нямат повече разстояние за последващи настройки. Много ми се иска да не отварям засега мотора, затова и питах колегите дали някой има опит с ползването на добавки за запушване. Най-вече опасенията ми са, че тоя мотор, навярно на 3/400 хиляди км, като го отвориме ще излезне някоя изненада и ще остана без кола за дълго време. Но ще мисля, за многото секунди, които ми остават с тая гарнитура :d
 17. Благодаля за отговора Изпускателните на 20, всмукателните всички бяха на 10/ 11. Мислех да слагам в антифриза добавки за закърпване на положението на първо време. Сменявах и капачката на радиатора, защото старата се разпадна отдолу при първата гумичка. Като цяло колата има мощност и разхода на гориво е добър. Оборотите са стабилни, но тая гарнитура много ми бърка в здравето. Интересното е, че не пуши грам. Най-големия проблем е,че разчитам на колата за работа и към момента схемата с няколкодневните ремонти е неудачна. Според вас дали има поражения и в цилиндъра от теча? Чудя се ако е разрушен цилиндъра дали си заслужава ремонтите..
 18. Привет,колеги! Класически въпрос за ЦРВ. Колата е италианка, мотора B20B3 128 коня, върви доволно, кове температурата на средата и не мърда от там, има метанов инжекцион направен културно с адванс процесор и мазане на клапаните. Изглежда запазена и поддържана като цяло. Но още при смяната на свещите видях,че едната свещ е ръждясала и естесвено след около 7/8000 км разбах, че има загуба на антифриз. Няма никакво пушене. Клапаните са регулирани, като всички изпускателни бяха между 5-10 микрометъра, а всмукателните в норма. За този пробег е изхарчила около литър масло(карам с мотул). Проблемен е трети цилиндър светнах вътре-буталото блести. Със спринцовка изсмуках около 10мл антифриз. Дайте съвет дали да отварям мотора или да пробвам с тия химии, предвид че теча все още е много слаб. Под химии имам предвид примерно steel seal или подобни, ако знаете кои могат да закърпят положението. И все пак ако няма друг вариант освен сваляне на главата, задължително ли е гарнитурата и другата "карантия" да са оригинарни. Не ми се разглобява, но ако се наложи ще се помъча да го направя сам. Последния майстор ,на който я карах за смяна на ангренаж така се беше постарал, че ме отказа от майсторлъците на всички за дълго време. Убеден съм, че във форума има качествени и запознати хора, но издирването и ангажирането им из цяла България на този етап е невъзможна задача,нито като време нито като средства.. Благодаря предварително на отзовалите се!
×
×
 • Create New...