Jump to content
Acе

Въпрос за данъка

Recommended Posts

Здравейте колеги, от скоро имам книжка и дойде времето да си купя първата хонда само че имам лек проблем. Намерих си един много запазен акорд 5ца и момчето реално го дава на безценица само дето не му е плащал данъка от 8 години. Въпросът ми е ако го купя какво става с данъците? На мен ли се прехвърля отговорността да ги платя след като купя колата или трябва той да ги плати преди да може да ми я продаде? Ако е първия случай ще трябва ли аз да плащам някакви глоби за това че той не е плащал данък? Реално като сметна цената която ми каза плюс данъците които реално пак аз ще платя ми се връзват горе-долу същите пари които бях готов да му предложа за колата преди да разбера за цялата тази история с неплатени данъци. Ако се налага да плащам някакви глоби с още колко пари ще се наложи да се разделя? Мерси предварително  :honda:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че трябва да се изчистят от самия него данъците и чак тогава му се разрешава да продава/прехвърля (от нотариуса). Да не говорим, че системите на данъчното и КАТ са свързани и нещата не са както едно време. Вече вие как ще се разберете е друг въпрос, който е ирелевантен за правото, освен ако не уговаряте някоя магария :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магарии да правя не планирам. Ако купя колата и в двата случая без значение дали ми се пада на мен да си ги плащам лично или той трябва да ги плати, аз ще платя данъците. Интересувам се обаче колко пари трябва да кихна за тези глоби за неплащане понеже няма как да мине безнаказано че не е плащал толкова време. Знам че има някаква давност за данъците и доколкото разбрах отпадали задълженията след някакъв период от време ама дали е така дали не е. За това питам, някой по-навътре в нещата ако може да ми обясни, за да знам струва ли си да купувам или не  :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип сделката не би трябвало да премине през нотариус, ако има неплатени данъци от предишния собственик, но ти също можеш да искаш да ти покаже платежните бележки преди да прехвърлите колата, за да си сигурен за себе си.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти нищо няма да дължиш като главници, лихви и глоби. Като я прехвърлите при нотариус и минеш за пререгистрация в КАТ, отиваш в твоята община и си я регистрираш на твое име, като дължиш данък от месеца на твоята  регистрацията на автомобила в КАТ. За него има 2 варианта, които теб не те бъркат: 1. да си плати всичко дължимо, за да има документ пред нотариуса който да изповяда сделката; 2. Нотариуса да си затвори очите и да прехвърли автомобила без да е заплатено дължимото, но то пак си остава за негова сметка и ще лъсне като отиде да я отпише в неговата община. Може и да не го направи и да си чака да изтече давността но теб не те бърка. Единствено!!!, не трябва да се съгласяваш да ти я даде и ти да я платиш срещу пълномощно, с довода, ти после си я прехвърли, защото тогава ще трябва да го гониш да плати или ти да платиш дължимото за да минеш през нотариус. Айде успех!

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Данъците са си негов проблем. Реално може да се прехвърли и срещу бележката за платен последната година данък. 
После ти си отиваш в КАТ с договора от нотариуса. И да си затвори очите нотариуса това не те бърка- ти отиваш в КАТ с договора от нотариуса. 
После си я регистрираш на табели и отиваш в данъчното. Там си регистрираш колата и си плащаш нещата, касаещи теб. А той трябва да отиде да я отпише. Срока е 2м. Само че не може да я отпише без да е платил, но това не те бърка. Кажи му, че искаш само договор за покупко- продажба и готово. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че след 2008г. данъците не отпадат. Тоест, ще мине метър ако има не платени данъци преди 2008г. / но за точната година не съм много сигурен/. Ако се натискаш да му платиш данъците, което според мен е излишно, поне го накарай да ти ги приспадне от цената на автомобила. Успех с покупката :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...