Jump to content
borko_st89

Почистване на въздуховоди. ПОМОЩ!?! Адска "воня"!

Recommended Posts

Здравейте колеги. Проблемът ми е следния:купих колата преди няколко месеца и щом пуснах климатика, вонята беше адска, направо се леят бацили от въздуховодите, чак започва гърлото да те боли. Карах я на профилактика на климатика, като в сервиза пускаха някакъв озонатор вътре в купето да върти 1 час, после пръскаха и антибактериална пяна във въздуховодите, но ефекта беше за около седмица, след което пак започна да мирише адски много. Вече наистина незнам какво да правя, щом пусна климатик или просто вентилатор да ми издуха прозореца и направо ме заболява гърло и неможе да се диша в колата. Моля ви колеги, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или знае някакво решение, нека да помага!!! Или ако някой знае дали лесно се разглобява таблото, понеже обмислям да сваля някак си въздуховодите и питата на климатика и да ги почистя хубаво.

МОЛЯ ВИ ПОМАГАЙТЕ!!!

Благодаря предварително на отзовалите се!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало смени филтъра на купето.Ако няма ефект-разглабяне!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало, може да имаш някаква смрад заседнала в някой от въздуховодите. Виждал съм Лиджънд с разглобено цялото табло за да търсят къде точно е запушена системата. Можеш да пробваш със затваряне и отваряне, поне да сведше до минимум мястото откъдето може да идва "смрадта". Колегата е предложил да провериш филтъра на купето, но аз предполагам, че когато си я закупил задължително си го сменил, а ако не, го направи бързичко. Може и да е от фреона, провериха ли ти цялата климатична система? Фреона не се допълва, а се източва, почиства се системата и се пълни на ново, не трябва да се допълва, това е грешна практика.

Редактирано от crown_bg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също може да свалиш пластмасата която е между предното стъкло и чистачките, и да провериш колко кал и листа има там. Чистенето на входовете към клим. си е гадно (при мен бе няколко шепи гняс), но е по-лесно отколкото да разглобяваш таблото. Опитай първо това. Не вярвам да те затрудни свалянето рамената на чистачките и после пластмасите. При мен не е миришело зле, просто не ми отвяваше перчема и реших че потока е недостатъчен. Един майстор който ми проверяваше климатика преди време напръска в дефлекторите с някакъв обезпаразитяващ препарат и после въздуховодите при ниско зададени градуси почнаха да скърцат по дупките от вибрациите. Явно тея химии съдържат нещо дето ги прави крехки, но каквито и реакции да стават, това ми бе първия и последен път когато съм ползвал нещо подобно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филтъра го смених още като я взех колата, сега пак е за смяна, но изключвам варианта да е от него. Фреона и него го смених и след това ми правиха тези манипулации с озонатора и прословутата пяна, от която така си изпатих, че нямам думи. Мога поне да ви предупредя да не си впръсквате пяна във въздуховодите, ако не искате да се озовете с изгорял компютър и мнооого пари назад :Х ... нз по какъв начин беше влезнала в компютъра и уж е безконтактна, но платката беше направо лешшш. Така че такова нещо повече няма да използвам по колата си или какъвто и да бил спрей за впръскване. Затова ви моля за други варианти и ако някой има снимков материал или клипове как се разглабят тези въздуховоди ще съм мн благодарен!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно тия препарати са толкова агресивни, че помелват всичко...най вероятно пяната е разяла оплътнението на компа и е навлязла вътре.

Ето ти клип: Американски е, но е 1:1

https://m.youtube.com/watch?v=T3xwamWsVKM

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, колега,

 

источник на миризмата е изпарителя (вътрешния радиатор на климатика, намиращ се в таблото). Няма да ти помогне пръскане във въздуховодите и смяна на филтър, едно е пред, а другото след изпарителя.... А за фреона е несериозно първо той няма миризма, миризма има маслото в системата, а за да я усетиш трябва да имаш пробив системата, съответно климатика ще спре да работи и т.н.....да не задълбавам.

 

Причината за неприятна миризма е плесен, която се образува по изпратителя следствие от влагата, която се кондензира върху него и топлината в купето, която се получава докато колата ти стои под слънцето паркирана през деня. Имаме влага имаме топлина и ето ти миризлив мухъл.

 

Възможни решения:

 

Първо провери да нямаш запушване в маркуча или тръбата отвеждаща конденза от изпарите извън купето. Това се разбира, като пуснеш климатика и трябва да започне да капе вода под колата, трябва да поработи известно време, но до 5 минути трябва да започне. Ако не капе най вероятно е да е запушена тази тръба конденза да се събира около изпрителя и това да е причината за зараждането на много мухъл, което както си забелязат си е абсолютен алерген и при пускането на парното те блъска в главата облак от бактерии и микроорганизми.

 

Второто нещо е за да не остава влага от конденз по изпарителя, малко преди да се пристигне до дестинацията или пък преди да се изгаси автомобила да се изключи климатика и да се усили вентилатора на максимална степен, целта е да се изсуши изпраителя и да няма влага предразполагаща развитието на мухъл, плесен и т.н.

 

Третото нещо е да се направи десинфекция на системата с апарат или пък препарат по метода в този клип, не е евтин, но то евтините и хубавите неща в магазина стоят на различни рафтове :) https://www.youtube.com/watch?v=TAWQuBm_UDg

 

това ще ти реши проблема.

 

Поздрави и успех!

 

предвид времето вече, най веорятно ще остане за догодина :)

Редактирано от ijp_cor
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В джаза на сестра ми като се пуснеше климатика миризмата първите 10 минути беше потресаваща. Взехме от метро от тия флакони,които се пуската да шъфтят и се излиза от колата.  Сега няма никаква миризма.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...