Jump to content
Sign in to follow this  
smarty

Тракане на предницата

Recommended Posts

Появи се следния проблем: Когато отпусна газта, независимо дали изключвам от скорост или не, при самото забавяне на скоростта се чува едно метално тракане от предницата. Нещо такова "тактак-так-так"

Когато ускорявам, тракането се увеличава с нарастване на скоростта. Нещо такова "так-так-тактак-тактактак-тактактактак"

Това, което правих по колата:

Маншона на карето беше скъсан и исках да го сменя. Видях обаче, че греста на карето е малко лигава от дъждовете. Сигурно съм карал със спукан маншон около 50-100км. Въпреки това реших, че ще бъде по-добре ако избия карето и да го почистя изцяло. Когато го избих обаче, пръстена, който законтря полуоската от изхлузване беше на 2 части. Сложих друг, от друга Хонда, но беше малко крив, затова го оправих с клещите. Набих гресираното каре, сложих малко грес и в маншона и затворих. При набиване на полуоската в централния отвор тя вървеше трудно, но преди да я чукна с чука я пробвах дали контактува добре. До средата шлиците влизаха без проблем, но после стана по-трудно. Въпреки това я набих. Понеже при ваденето й срещнах трудности, охлабих и вилицата на амортисьора, за да дам повече място на полуоската. След като набих карето и му сложих маншоните стегнах вилицата, после наместих долния шарнир в шенкела и накрая кормилия накрайник. Притегнах ги с точните моменти докато 2рия крик беше надигнал долния носач за да легне долния шарнир,  сложих гумата и махнах крика. След това затегнах централната гайка и оставих колата. На следващия ден я карах (около 10км), но не чух шумове. Тази сутрин обаче се появи тракането. Идеи от какво може да е причинено?

Share this post


Link to post
Share on other sites

..."пръстена, който законтря полуоската от изхлузване беше на 2 части. Сложих друг, от друга Хонда..."
Сигурен ли си че е бил същия размер?
Или помисли си какво може друго да е по-дълго(причина разлабавеност или как се казва кога нещо ще се разхлаби)защото когато си я карал около 10км нямало шум,а логично след тие 10км се е отхлабило нещо...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Усетил си затягане, докато си набивал. В такъв момент или при съмнения трябва да спреш и да опиташ отново. Усеща се когато "щраква" и не трябва да върви трудно въобще, ни най-малко, особено при нов зегер. Твоят също така е много вероятно да е бил неподходящ. Когато разполагаш с точната част тогава можеш да търсиш причина само в монтажа. В твоят случай може да са и двете.

Edited by pamo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какви са размерите на зегера? Този, който сложих определено е и крив и разтегнат. Само в един магазин ми предложиха нещо подобно, но и по-дебел, защото продаваха резервни части за трактори.

Сега ще сваля всичко и ще взема размера на полуоската, но не знам колко хлабав трябва да е зегера и риска от покупка на грешен размер зегер клони към 100%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сваляй. 100 пъти по-добре с някой употребяван, но който е за там, отколкото с такива експерименти. Новите вървят с ново каре. Ако някой търговец може да ти помогне с размери или направо с точната част - добре, ако не - няма начин някой колега да не може да ти услужи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проблемът беше решен още в събота, но ми бяха свършили мненията за деня. Оказа се, че има луфт 1-1,5мм между карето и главината. Нямаше износване на повърхностите. Донабих карето и вече е наред. Благодаря на взелите отношение към проблема. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Верно?

Гайката на карето затегна със силата на китката?  :yes:

Не е наред...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кое не е наред?

Гайката на карето я затегнах с динамометричен ключ. Ако трябва да съм точен - със 181 N-m   :hondarulez:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма как да остане луфт там, където пишеш при достатъчно затегната гайка.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може гайката да е превъртяла, защото е подбивана 2-3 пъти и от там да е дошло охлабването. Вече съм с друга гайка и е чукната плътно, така че не би трябвало да има проблем.

Някой знае ли размера на маншона на долния шарнир? 

И още нещо - някой ползвал ли е тези маншони: http://www.youtube.com/watch?v=iLrGNU_t83Y

Edited by smarty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Я да извадя темата си от прахта.  :honda:

Предницата ми пак се разхлопа. Чува се най-силно на 4-та и 5-та с малко газ. Ако не подавам газ не трака изобщо, независимо от скоростта и оборотите. Дори леко да натисна газта, започва едно монотонно тракане независимо дали са високи или ниски оборотите, но е най-отчетливо между 1800-2500 оборота. Звукът е еднакъв, независимо дали завивам или карам направо. 

Мислех си за проблем с карето, но карайки ми е трудно да установя дали е ляво или дясно, както и дали е външно или вътрешно. И понеже не ми се иска да подменям части с налучкване, то някой може ли да даде съвет, как се тестват каретата? Особено вътрешните?

Благодаря.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вътрешните карета тресат или чукат при ускорение /най добре с прав волан пробвай,за да изкл. външните/ ,външните чукат при потегляне с навит волан,или просто в завой с газ.И не видях да си сменял карето с ново,нова грес и маншон не ти вършат работа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проблемът от преди е решен с подмяна на гайката. Тогава имаше малък луфт и карето не влизаше (по-скоро беше излязло) напълно в главината. Мисля, че беше около 1мм. Както писах и тогава, проблемът се реши със смяна на гайката. От тогава съм минал 6-7 хиляди км и проблем не съм имал. 

Сега ще пробвам, дали при потегляне с навит волат чукат външните, защото от насоките, които си дал, май нещата отиват към вътрешни. И чувам тракане само при подаване на газ. На магистралата също имаше тракане.

Остава отворен въпроса, как да установя, дали е лявото или дясното вътрешно каре?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...