Jump to content
Зион

Има ли инфо за такъв данък

Recommended Posts

Здравейте колеги

имам един сложен въпрос...

Имах d16y3 и преди 1година го продадох на момче обаче със пълномошно,а не го прехврлих на нотариус на негово име.

Сега това момче продаде колата на друго момче,а аз му дадох генерално пълномошно което е до 31-12-2013

обаче имахме уговорка-да си прехвърли колата и на мен да ми даде белешката че е платил данъка,а аз да ходя в данъчното в София и да ме изтрият от списъка за данъци (за да не ме търсят аз да им плащам данък за въпросната колата)

проблема е в това че човека не си прехврля колата и аз нямам документ,а след тая година ще ми искат данъка на мен(защото е още на мое име)

има един вариянт как да му взема парите след 2013: пускам му ченгета в къщи и му взимам колата заради 116лева данък и колата да я обявя и да я продам на друг Публикувано изображение

обаче да не съм такъв идиот кажете мнение,някои друг начин?Публикувано изображение

Предварително благодаря и извинявайте за згрешките в поста.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че не може да си прехвърли колата без договор. Не знам дали не е подсадимо да я обявиш за крадена. Най-добре да се разберете като хората, иначе и за двете страни не е приятно. Успех!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали си знаеш в кой е колата- големия талон трябва да си е в теб, резервния ключ също. Пълномощно се анулира. Свържи се с пича. Ако се окаже точен ще се оправите. 70лв е нотариуса по спомен. Ако не ще и се направи- взимаш си колата или поне предния й номер. Тя си е твоя. Можеш и на репатрак да си я качиш, ако нямаш ключ. Но да я обявиш за открадната е престъпление. Все пак като изтече пълномощното се консултирай с адвокат. Готиното е, че ако си е в теб големия талон и както не е платен данъка не може да мине на преглед и ще те потърси :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги

имам един сложен въпрос...

Имах d16y3 и преди 1година го продадох на момче обаче със пълномошно,а не го прехврлих на нотариус на негово име.

Сега това момче продаде колата на друго момче,а аз му дадох генерално пълномошно което е до 31-12-2013

обаче имахме уговорка-да си прехвърли колата и на мен да ми даде белешката че е платил данъка,а аз да ходя в данъчното в София и да ме изтрият от списъка за данъци (за да не ме търсят аз да им плащам данък за въпросната колата)

проблема е в това че човека не си прехврля колата и аз нямам документ,а след тая година ще ми искат данъка на мен(защото е още на мое име)

има един вариянт как да му взема парите след 2013: пускам му ченгета в къщи и му взимам колата заради 116лева данък и колата да я обявя и да я продам на друг Публикувано изображение

обаче да не съм такъв идиот кажете мнение,някои друг начин?Публикувано изображение

Предварително благодаря и извинявайте за згрешките в поста.

Здрасти колега, от написаното излиза, че не си продал колата а си взел някакави пари и в замяна си дал генерално пълномощно с което новия "собственик" може да я продаде на друг или на себе си.

Пишеш че той не я прехвърля на себе си а я препродава тоест, играе го посредник между теб и третото лице, което я купува обаче тук възниква въпросът как точно я купува, тъй като ако е с договор за покупко продажба би следвало да му търсят данъка за тази година при нотариуса? Не знам дали втория собственик има право да пише и той пълномощни с което да упълномощи третото лице да се разпорежда с колата, вероятно това би произтекло като възможност ако е записано в твоето пълномощно към него, тоест нещо от рода "Да опълномощява трети лица за...."

Трябва да потърсиш третото момче за да разбереш какви права има той над колата по силата на евентуален договор между тях и тогава да се ориентираш с кого да преговаряш. Дотогава, данъчните задължения са си си твои.

Ако си дал някакъв документ на първото момче за дадените пари какво писахте в него?

Не се ангажирам с професионално мнение, а само как аз бих разсъждавал, разбира се едни адвокат ще те насочи най-коректно.

п.с. Чакай, че май не вдянах- ти и на третия собственик ли си направил директно генералното пълномощно?

Редактирано от HondaExplorer

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тънканите винаги излизат солено.Посъветвай се с адвокат а не пускай теми по форумите.

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Mkilla

уважавам ти мнението че не искаш да читаш проблемите на хората,просто не чети темата.

Благодаря на колегите и те много ми помагат с мненията си-ето пример не знаех че големия талон трябвало да е при мен(а той не е).

Нека да съм по-ясен

-аз продадох колата на първото момче обаче той нямаше възможност да вземе отговорноста да плати 70лева за нотариус(или не знам квоПубликувано изображение) той ми плати колата,а след това той я продал колата на неговия братувчед,обадиха ми се за да ходим от Македония до България на нотариус и се окажа че трябва да си плати данъка па да я прехвърли.

Човека нямаше пари за данъкаПубликувано изображение

и реших да направим генерално пълномощно за да може да кара колата докато не си плати сам данъка и на мен да ми даде белешката от нотариуса.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха,сега е по-ясно. Хубавото е че пълномощното ти е с кратък срок и в случай, че изтече и не е платен данъка сигурно можеш да подадеш жалба в полицията, че не ти е върнато возилото след като срока на пълномощното е изтекъл. Дотогава има смисъл единствено да информираш новия собственик, какво ще предприемеш ако не приключите нещата по по-сигурен за теб начин. А той е договор за покупко-продажба. Инак той ще си плати данъка за тая година и може да те помоли за удължаване на пълномощното с което отново висиш с данъци. Между другото е добре да провериш и дали не ти се трупат глоби от камери с тази кола за да изискаш и тях от новия собственик.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не стане с добро отиваш и му свиваш номера на колата( в случай, че знаеш къде се намира колата ) и тогава няма вариант при, който да не те потърси ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Зион ,

Аз също гледам да ти подскажа кое според мен е най-правилното решение за проблема ти а ти вече сам можеш да прецениш как да постъпиш.Ако се забатачат нещата какво би отговорил на полицай примерно ? :

–"Еми тука в 1 форум ми казаха така".

Това , че човека на който си продал колата си е нямал да плати прехвърляне лично на мен ми е странно.Значи имаш пари да купиш кола ама нямаш пари да я прехвърлиш пред нотариус ? А и грешката в крайна сметка е твоя , че не си държал да си прехвърлиш автомобила.Според мен най-сигурно и най-редно е да искаш мнение от адвокат а не чрез форумите.Човек , който се занимава професионално с покупко - продажба знае най-добре как се действа в такива случаи към днешна дата.Казвам към днешна дата , защото законите се менят постоянно и изникват разни новости които нито ти , нито аз знаем.От едно мнение на професионалист можеш само да спечелиш.Пожелавам ти успех и дано се справиш по най-лекият възможен начин с проблема който имаш.

P.S Това със "свиването" на номера е направо страхотна идея.Дайте всички да започнем да "свиваме" като нещо не ни е наред.Просто no comment.

Редактирано от Mkilla

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Mkilla напълно съм съгласен с теб че от професионалист само се печели към доброПубликувано изображение и това че човека има пари за кола а няма за данъка и нотариусаПубликувано изображение

обаче тук стават ясни нещата и за другите хора-нали форума е за това,ако някои има подобен проблем ще види как да го реши.

Колега Honda explorer не знам кого да питам дали има глоби от камера или кат този регистарски номер-дали да проверя в кат София или може примерно и в кат Перник.-Питам просто да спестя време когато ходя в Перник да зная какво станало с тая кола...

Редактирано от Зион

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mkilla не е казано, че така се решават проблемите, но понякога когато не става с добро няма друг вариант ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-накрая оправих нещата и затова искам да знаете колеги никога да не си давате пълномощно или колата като цяло на някой!Ето по-подробно защо-отивам в кат София и обясних случая,а те ми казват че няма начин как те да ми издадът документ за македонските полицай да можат да ми помогнат(защото колата и лицето са в Македония)питах ги дали има глоба на тази кола и излезна и да си платя глоба 100лева за превишена скорост в Перник с въпросната кола...Питам ги как да прехвърлим глобата на момчето защото не съм карал аз и ми казаха да ходя в кат Перник с пълномощното и те да му прехвърлят глобата.Отивам в Перник и от там ми казват че няма начин с пълномощно да му прехвърлят :punch: след това отивам в данъчното в София и питам там дали има начин данъка да му прехвърлят на лицето,а госпожата ми казва:"ако нямаш покупко-продажен договор не може да се прехвърли и той с тая кола ако утрепа човек ти ще ходиш в затвора!" :confused: Така реших да се върнам в Македония и отивам в кат Велес и обясних им случая,а те ми казват че това не е техна грижа и не могат никак да ми помогнат.На края реших аз да поемам разходите и всичко да управим в София,струваше ме 420лева,обаче това ми е един голям урок който искам и вие да го знаете за да не ви го направи някой и на вас.Парите са си пари-кога печелиш-кога губиш,важното е да си сигурен че никой не може да направи глупост в твое име. ;)  :honda: Поздрави

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е колеги, от опит знам, че никога, ама никога не продавайте на някой кола само с пълномощно, задължително договор за покупко-продажба. В противен случай, глоби, данъци и всичко си остава за ваша сметка.

п.с. Такова животно като "Генерално Пълномощно" НЕ СЪЩЕСТВУВА....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...