Jump to content
ADH-Honda

КАТ - фиш - златен талон ?

Recommended Posts

Привет

 

Ако имам електронен фиш (за превишена скорост от 25км/ч) и той бъде платен и да речем, че нямам други провинения последните 6 години, може ли след това да се кандидатства за "златен талон" ? Т.е. въпроса ми е фиша след като се плати, все още ли се води нарушение ? Неговото плащане не го ли анулира автоматично като наказание ?

 

Ситуацията е следната: тия дни си смених шофьорската книжка (старата изтече) и имах "златен талон". Обаче миналата година бях дал една от колите на друг човек и са го снимали с 25км/ч провинение (115, при разрешени 90), но честитката идва на мое име, много ясно (колата е моя). Платих я на момента, дори с отстъпка (по спомен, вместо 100 платих 70лв).

Днес като си взимах от КАТ новата книжка ми дават и нов талон (обикновен, син) и поисках отново да си издада "златен", казаха, че не може, заради този фиш (стои в системата). Попитах служителката зад гишето, след като съм го платил тоя фиш, плащането не го ли анулира автоматично или си остава като провинение - тя обясни, един вид, че не мога да кандидатствам за златен талон (не зависимо, че фиша е платен, той си е наказание), но по едно време докато ми обясняваше тя сама се зачуди, замисли се нещо дали пък не е иначе... но в крайна сметка каза, че е трябвало да обжалвам ПРЕДИ да платя електронния фиш, след като вече съм го платил се води нарушение на мое име и не мога да кандидатствам следващите 6 години за него.

Един вид жената показа колебание в казуса... затова питам някой запознат по темата - така ли е както ми казва или не е така.

 

Не че съм приритал за тоя златен талон, но... тъпо е, че го изгубих с преиздаване на книжката заради някакви 25км/ч над допустимите на първокласен двулентов път, дори които аз не съм направил (ма иди докажи, че не си ти шофирал колата си).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се нулира. Реално плащаш по банков път и няма как да ти го вземат, освен да те помолят ти сам да им го оставиш. Ако те бяха спряли с патрулка и ти напишат акт щяха да ти го вземат. Нарушението си е нарушение, независимо как е констатирано. Сори човек, но според мен нищо не можеш да направиш. Нека и колегите да кажат, но с плащането ти погасяваш глобата за административно нарушение, а не връщаш времето на зад, за да заличиш нарушението.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно тези глоби идват на собственика, но имаше момента, че може съответния човек, който е карал колата да се признае за виновен в срок. Щом не го е направил - ти реално си се признал. Аз също исках златен талон, имайки само 1 фиш, който платих в срок и ми казаха, че излиза, че имам нарушения.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веселия е абсолютно прав. Следващия път вместо да го плащаш казваш кой е карал и даже го вземеш с теб по-добре. Дори да се вижда на снимката, че жена кара колата, ако не кажеш нищо глобяват теб, като собственик.След 6 години пак ще си изкараш срещу 2-3 лв. такса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Отговорено (Редактирано)

...Аз също исках златен талон, имайки само 1 фиш, който платих в срок и ми казаха, че излиза, че имам нарушения.

А тук пишат друго:

не, не се отчитат фишовете аз си изкарах и при положение че имах фиш по малко от година преди това

Oпонират му, че не е така и дават примери от собствената си практика. После някой пише, че:

Като отидеш в КАТ да ти връчат наказателното постановление, фишове на компа им не излизат.По мое мнение - не се броят за пречка към златен талон. Отделно плащащият фиша може изобщо да няма книжка.

И след него се почва с:

Броят се и фишовете. Преди време не ми дадоха жълт талон точно заради фиш.

И така до безкрай.На мен 6 годишният срок от единствения ми акт изтича през август и за този период имам само една "честитка" от мобилна камера (между другото, много ми хареса как е излезла колата :D), та се чудя дали да ходя въобще. Един казва "Става.", другия твърди точно обратното. Май няма голяма яснота по въпроса. Редактирано от Guest

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest

Ето какво още намерих:

(4) (Нова, ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Контролен талон "Водач на МПС без наказания" се издава при поискване от водача:1. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години;2. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на тази наредба.(5) (Нова, ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Контролен талон "Водач на МПС без наказания" се издава въз основа на подадено заявление по образец (приложение № 5) и документ за платена такса.

Въпросът е дали КАТ прави разлика между акт и фиш (без отнемане на точки). Имаше полицаи тук, да кажат те.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нарушението си е нарушение,без значение дали е с Акт,или с глоба по фиш.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

На мен 6 годишният срок от единствения ми акт изтича през август и за този период имам само една "честитка" от мобилна камера (между другото, много ми хареса как е излезла колата :D/>/>/>), та се чудя дали да ходя въобще. Един казва "Става.", другия твърди точно обратното. Май няма голяма яснота по въпроса.

Няма смисъл да ходиш, няма да ти дадат. Нали именно за това говоря в моя случай - "електронен фиш" е именно т.нар. честитка от мобилна камера.Извода който мога да си направя е, че тоя "златен талон" е едно голямо нищо. Да, може да служи за вътрешно успокоение в собственика му за "мили очи" пред КАТ-аджия (но това си зависи на какъв човек ще попаднеш - дали на грамотен и разбран човек или на пустиняк, ако е решил да се заяда винаги може да намери за какво) и за евентуален акт (парична глоба + отнемане на точки) да го превърне един вид във фиш (само парична глоба), но за фиш (вкл. електронен фиш, т.е. снимка от скоростна камера) файда от този талон няма - хем си платих глобата, хем автоматично този златен талон се самоунищожи без да е помогнал в случая. ОК, при влизането в сила на фиша няма кой и как да ти вземе златния талон, но при подмяна на книжката (ако остават малко години до обновяването и, пък дори наскоро да си я направил, особено ако си с категория "С" както е моя случай - на всеки 5 години се подменя) пак няма да стане номера. Все тая.Изясниха ми се нещата вече, може да затваряте темата ако преценят модераторите. Редактирано от ADH-Honda

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствено помага с това, че при първото нарушение не ти вземат точки, а талона !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...