a.aleksandrov 23 #1 Публикувано 19 Юни, 2013 Преди десетина дни едно БМВ 320 реши, че може да "паркира" в мен челно със скорост от около 70 км/ч без никакъв спирачен път и сега си останах само с комплекта ключове и протокол от КАТ :unsure:/> Неговата гражданска е в Армеец и от там минаха на първи оглед с уговорката като се разглоби колата да дойдат на втори, но като я разглобихме излезе че има доста неща за смяна: преден капак, десен калник, десен подкалник, рог, лапа на двигателя, броня, очиларка, фарове два радиатора, 2 еърбега, два блокирали колана, двигателя се е изместил с около 8-10 см и май отивам на варианта изобщо да не я правя, защото ще ми излезе доста солено. Ако сте имали подобен ремонт споделете има ли смисъл да се търсят части или направо да си търся друга такава. Междувременно от Армеец ми казаха, че след първия оглед за преценили, че колата е за тотална щета и сега чакам да видя каква оценка ще ми дадат. Някой има ли идея как се правят въпросните пазарни оценки, забравих да спомена, че колата е с десен волан. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1847 #2 Отговорено 19 Юни, 2013 Неприятно- но се случва, важното е че си жив и здрав!По принцип, за по-стари коли /разбирай оценка по шваке около 4-5 х.лв./ако не си виновен, от гражданската на виновния, плащат по-добре щетите, отколкото ако имаш автокаско.Иначе за тотална щтета- по гражданска застраховка, не съм сигурен, но предполагам пак ще бъде по минимума на шваке.Виж каква ще е оценката и прецени дали ще те устройва. Мисля ,че преди плащаха 80% от оценката и ти оставят колата /от която може да изкараш някакви пари,като я разпродадеш на части/:Ако не се разберете,предполагам има възможности за съд и дела. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #3 Отговорено 19 Юни, 2013 Не съм виновния водач и нямам каско, така че очаквам обезщетение само от гражданската на виновния водач, т.е. ЗАД "Армеец". Притеснява ме само факта, че колата е с десен волан и да не знам колко ще намалят оценката. Иначе идеята ми е ако ме устройва обезщетението да си взема същата кола и да си ползвам старата за части, защото си я поддържах доста парички вкарах в нея, като газов инжекцион, два комплекта гуми с джанти, всичко е почти ново по ходовата част, двигателя също е добър. Няма ли някъде онлайн калкулатор (въпросното шваке), по който изчисляват застрахователите, защото както ми казах "ще ти направим пазарна оценка" много общо ми звучи, все едно ми казват "ще ти дадем колкото си искаме" или пък някаква методика, по която се правят оценките. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
swartalf 241 #4 Отговорено 19 Юни, 2013 (Редактирано) Ако не е твърде нагло от моя страна може ли да помоля за малко снимки? Интересувам се от деформацията на купето - как се справя при удар. Редактирано 19 Юни, 2013 от swartalf Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #5 Отговорено 19 Юни, 2013 В момента нямам снимки на компа, но малко по-късно мога да кача няколко да я видиш на какво прилича. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1847 #6 Отговорено 19 Юни, 2013 Сега поразпитах малко по-запознати и според тях ,точно това правят: правят оценка по пазарни цени /за десен волан са доста по-низки естествено/, смятат по някакви таблици които имат, но взимат и под внимание степента на увреждане на останалата част от автомобила / дали има годни части за употреба и на базата на това, ти плащат от 60 до 80% според това дали автомобила остава при теб, или ти го прибират. А майче и неможе да пискаш, при каско имало шанс ако не си доволен,но по гражданска било трудно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #7 Отговорено 19 Юни, 2013 Благодаря за инфото. Нормално е за десен волан да е по-ниска оценката, въпроса е с парите, които ще ми дадат да мога да си купя същия автомобил или поне да няма драстична разлика, а не да се чудя от къде да взема пари, че точно сега правя и ремонт на жилище. Просто ми се искаше да се добера до методиката, по която правят оценката, за да направя и аз паралелна за сравнение, че да не би да се получат големи разминавания. Иначе относно уврежданията имам списък с над 30 позиции, които са по предната част от автомобила. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
tenev 27 #8 Отговорено 19 Юни, 2013 На моя кум така един юнак спря челно в него на светофара на КАТ.Застрахователите искаха да му платят някаква смешна сума за тотална щета.След 5-6 месеца разправии си взе един адвокат и след 15 дена му платиха доста по-висока сума и дори му оставиха колата.Така че ако имаш адвокат, който се занимава с подобни дела а не с разводи си направи една консултация.Иначе ще те мотат до последно Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #9 Отговорено 20 Юни, 2013 ето колко "красива" ми я направиха, иначе съм се подготвил за битка със застрахователите, няма да ги оставя и ще ги гоня до последно, ако не ми харесва обезщетението. Ако стигат да си взема същата кола, същата година и в същото състояние ОК, но ако не ще ги съдя до край, имам какво да карам друго така, че няма да бързам. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
mirovas 0 #10 Отговорено 20 Юни, 2013 Колега моята я купих блъсната в почти същото състояние (CR-V RD1 128hp), ремонта ми излезе около 2500лв. Частите ги взех от моргите. Трябва малко търпение, читаф майстор, чук и майката. Ако имаш желание за повече инфо питай. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #11 Отговорено 20 Юни, 2013 Благодаря колега, ако има нещо ще те потърся задължително. Между другото имам много добър приятел от Панагюрище и в годината ми се случва да идвам по веднъж във вашия район :rolleyes:/> За съжаление Хондата успя да дойде само 2 пъти до там. Първо ще изчакам да видя колко ще е обезщетението и ако мога ще си търся друга, защото винаги има някакъв процент шанс след такъв ремонт да се появи дефект, като да започне да "яде" гуми примерно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
swartalf 241 #12 Отговорено 20 Юни, 2013 То ако се стигне до ремонт на тази по-добре направо да й обърнеш дирекцията Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
HondaExplorer 250 #13 Отговорено 22 Юни, 2013 Неприятна работа колега, поне БМВ-то ще похарчи ли и то доста пари за ремонт или не беше пострадало колкото хондата? Моята е същата и то с дясна дирекция. Преди три години я купих за около 5,300 и когато отидох да правя каско познай- оцениха я по шваке-маке на 7500лв., тъй че волана не е от значение ако се спазва тази система. обаче ако е по пазарна оценка кофти. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
no1else 162 #14 Отговорено 22 Юни, 2013 Когато питах в Булстрад за каско на ЦР-Вто, по пазарна оценка (разбирай отваряне на мобиле.бг и след вкарване на годината и модела се взема средно аритметично от цените които излязат на първа страница)ми заявиха стойност 5000лв. След като им обясних, че колите с ниска цена на първа страница са с обратен волан решиха че стойността е 6000лв. Така че пазарната оценка на ЦР-В 1генерация с десен волан ще е между 4 и 5000лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #15 Отговорено 23 Юни, 2013 Попрочетох малко нормативните актове и там много ясно си пише как се прави оценка при щета. За тотална щета пише, че се взема оценката по въпросното Шваке, като ако има запазени части се намаля процент от обезщетението, но не по-малко от 75%. Във вторник е 15-я ден откакто съм предявил щетата и мисля да започна да ги притеснявам вече. Като имам развръзка ще се "похваля" до къде съм стигнал. Иначе проверих в 2 други компании какво би било обезщетението при тях при идентична ситуация, така че вече имам база за сравнение. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
SToDo 1 #16 Отговорено 25 Юни, 2013 Да не те разочаровам но оценките са меко казано смешни, не мисля, че ще я оценят на повече от 3500 лева от които няма да платят 100% Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
a.aleksandrov 23 #17 Отговорено 1 Август, 2013 Моята сага със застрахователите приключи. Оцениха ми я на 6180 лв. като от тях спадат 25% защото имало запазени части, така че чистата сума която получих е 4635 лв. Само да уточня, че всичко това е за кола с десен волан. Поизхабих малко нерви, даже се бях приготвил да заведа дело, но вече приключих с това. Основните неща, с които имах проблеми бяха, че първо не ми казваха на колко са я оценили преди да съм им представил удостоверение, че колата е бракувана, та се наложи да правя допълнително запитване, за да разбера, което ме забави с около 10 дни, а след това като представих и това удостоверение и оставаше само да изплатят обезщетението, изчакаха до последния 15-ти ден. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emicha 1847 #18 Отговорено 1 Август, 2013 Честито, останали са пари и да почерпиш.Очаквах да са около 3000лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове