Jump to content
slus4o©

Данъкът върху дохода от лихвите

Recommended Posts

Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Измененията върху ЗДДФЛ с цел въвеждането на Данъкът върху лихвата

По-Важни вметки:

чл. 11 (5) При авансово изплащане на дохода по чл. 38, ал. 13 същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.

Чл. 65 (9) Данъкът по чл. 46 за доходите по чл. 38, ал. 13 се удържа и внася от търговските банки и клоновете на чуждестранни банки в страната в срок до края на месеца, следващ месеца на придобиването на дохода.

чл. 38 (13) С окончателен данък се облага брутната сума на придобитите от местни

физически лица доходи от лихви по депозитни сметки в търговски банки.

чл. 46 (1) Ставката на данъка е 10 на сто за доходите по чл. 37 и чл. 38, ал. 5, 8, 10, 11, 12 и 13.

58. „Депозитни сметки“ са банкови сметки за съхранение на пари за определен срок срещу възнаграждение (лихва).

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално. С тия "апетитни" лихви време беше да се усетят...Въпреки, че имат тия влогове няколко основни минуса хората не знаят и кълват на поразия...Първия е, че ако си на промоционална лихва депозита не е защитен при фалит на банката. Идеален е, ако ти трябват за след 1 или 2г парите.Много бърза им е ликвидността- можеш да я закриеш по всяко време. Не стават за спестяване. Не можеш да ползваш данъчни облекчения. Нямаш сигурност, че ще си постигнеш целите, въпреки обстоятелствата...Има и още, ама много ще се отдалеча от темата. Истината е застраховка Живот със спестовен характер, освен ако не си фирма.

• Нагоре 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истината е,че гледат да доkопат на човек и последната стотинка.кое му е нормалното на тоя данък.работиш кат хаиван навън да речем,че си събрал някои лев и го докараш тук,на нашите банки да работат с тез пари и накрая ще ти чопнат и от лихвичката,еи така въздушка.Дянков дано да го изхфърлат обратно,откъдето доиде

Редактирано от dufosvti2
  • Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

barsi,

Благодаря!

"...ако си на промоционална лихва депозита не е защитен при фалит на банката..."

Нямам думи просто.

Излиза, че всичките "нестандартни" депозити с определен срок, различни от обикновен срочен депозит не са защитени. Иначе в договорите пише, че са, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Вече и в тоалетната май трябва да ходим с адвокат, счетоводител и данъчен експерт!

ЗАКОН ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ

....

Изключения

Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:

1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители....

• Нагоре 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми това е положението...За това ви казвам- една застраховка живот със спестовен характер е много по- удачна, отколкото в банка.Един пример- спестяваш си по 50 кинта на месец. За 20г да речем с някаква цел.Обаче освен риска от фалит, имаш данък на тях. А ако нещо се случи- обявяваш ти или семейството ти фалит.А ако е застаховката имаш парите ако всичко е наред, минимум на 2.9% лихва и си ползваш междувременно данъчни облекчения и даже едната вноска ти е на аванта... Е накрая пак имаш данък, но ако е над 15г не връщаш цялата сума, а част от тях. Това с финансите е трудна работа. Ако не счетоводител или нещо от сорта си го закъсал радикално :D п.п. За повече подробности ако някой иска ще му обясня на лично съобщение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви фалити бе хора... В момента банките управляват света. А 10-те процента данък на лихвата... До колкото си спомням по новините казаха, че в повечето Европейски страни го има това вземане... Друг е въпроса, че на нас не са ни европейски заплатите.

Редактирано от civicgonemad

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де хайде някой да обясни ,значи примерно аз работя ,одържат ми всичко ми всичко в това число и данък на парите ( не знам точно как се казва ) и успявам да заделя някой левПубликувано изображение/> който внасям в банка Публикувано изображение/>а те ми слагат лихва . И какво излиза ЕДНИ И СЪЩИ ПАРИ ДВА ПЪТИ С ДАНЪК егати и далаверата . п.п. Хубаво то е че точно от мен няма да да вземат нищо защото нямам Публикувано изображение/>ХА ХА ХА

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Излиза, че всичките "нестандартни" депозити с определен срок, различни от обикновен срочен депозит не са защитени. Изключения

Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:

1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители....

Не точно всички. Тази точка е за тези които искат отклонение от обявените за останалите хора условия, или иначе казано ако банката го е обявила в своя официален лихвен бюлетин, парите са гарантирани, независимо как се казва депозита и с каква срочност е. Тази точка важи ако по твоя инициатива договориш лихвен процент за парите си, различен от официално обявения.
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми добре. Да речем, че искам да сложа за 1г пари в банката...От къде мога да проверя тогава дали са си обявили лихвата на депозита официално?Ясно е, че в банката ще потвърдят, а ако не си с поне 50 000€ до управителя няма стигане....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всяка банка, си има лихвен бюлетин, в който са включени всички депозити, които предлага (гарантирани) - с предварително изплащане на лихва, стандартни, от които можеш да теглиш и т.н., без изключение. Всяка банка е задължена да публикува този лихвен бюлетин на видно място (както и тарифата). Без много усилия ще ги намериш на сайта на банката, а в банков клон не могат да ти откажа пълния лихвен бюлетин при поискване. Право на клиента е да е информиран. Колкото до 50 000 евра си прав. Ако искаш отклонение от стандартните бюлетини, трябва да предложиш нещо апетитно, за което банката е съгласна да намали маржа си, в името на това да изкара повече пари :), а до управителя винаги можеш да стигнеш, дори и да нямаш една стотинка в джоба :).ПП. Това ми е последното мнение до утре, така че ако искаш да продължим дискусията мога само на лични :)

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де хайде някой да обясни ,значи примерно аз работя ,одържат ми всичко ми всичко в това число и данък на парите ( не знам точно как се казва ) и успявам да заделя някой левПубликувано изображение/> който внасям в банка Публикувано изображение/>а те ми слагат лихва . И какво излиза ЕДНИ И СЪЩИ ПАРИ ДВА ПЪТИ С ДАНЪК егати и далаверата . п.п. Хубаво то е че точно от мен няма да да вземат нищо защото нямам Публикувано изображение/>ХА ХА ХА

В общи линий това се получава.

А най- гадното е, че докато се опитваш да "спестяваш" в банката, освен, че нямаш вариант за данъчни облекчения, първо можеш да си ги изтеглиш и второ, ако стане нещо неблагоприятно, ще ги изтеглиш и ще им се молиш да ти дадът заем :(/> И целта ти отива по дяволите...

п.п. Ако имаш конкретни въпроси- питай на лично :)

Редактирано от barsi

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди месец имах продажба на имот и имах желание да депозирам парите за 1 месец до покупката на друг имот , е оказа се ,че за 30 000 евра за 1 месец ще ми дадат някви си 40-50 лв , а за 1 година до 500-600 лв Публикувано изображение Или иначе предполагам знаете как смятат лихвите по кредити - месец за месец на главницата :D абе образи и те трябва да ядат . За мен най-сигурния начин да спечелиш пари от това , че имаш излишни такива е само с инвестиция в стока или имоти . Застраховката е друга добра инвестиция , но си заслужава да застраховаш да кажем бебе и да си изряден с вноските , въпреки че ходете после да им вземете парите като изтече срока - ще ви размотават и прехвърлят 100 пъти ;)

Ако мога да се изразя така - ние просто смъртните не сме лицензирани да знаем как се правят добри пари с пари Публикувано изображение това е скъп лиценз , за който се плаща солидно ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко по-сложни са нещата при изчисляването на лихвите, но може и така да се каже... И на мен ми се вижда скъпо, като отида да си сменя ангранажа или тампоните, но плащам. Както каза всеки си преценява как да похарчи или вложи собствените си пари. Алтернативи бол...

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес имах работа в банката.Абсолютно всички депозити,или пари на лихва да речем са гарантирани и застраховани до 100000лв.Промо или не,са застраховани.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди месец имах продажба на имот и имах желание да депозирам парите за 1 месец до покупката на друг имот , е оказа се ,че за 30 000 евра за 1 месец ще ми дадат някви си 40-50 лв , а за 1 година до 500-600 лв Публикувано изображение Или иначе предполагам знаете как смятат лихвите по кредити - месец за месец на главницата :D/>/> абе образи и те трябва да ядат . За мен най-сигурния начин да спечелиш пари от това , че имаш излишни такива е само с инвестиция в стока или имоти . Застраховката е друга добра инвестиция , но си заслужава да застраховаш да кажем бебе и да си изряден с вноските , въпреки че ходете после да им вземете парите като изтече срока - ще ви размотават и прехвърлят 100 пъти ;)/>/>

Ако мога да се изразя така - ние просто смъртните не сме лицензирани да знаем как се правят добри пари с пари Публикувано изображение това е скъп лиценз , за който се плаща солидно ;)/>/>

Банка на загуба няма :D/> А със застаховките, застаховаш ли се с ползващо лице детето ти, примерно, като дойде падежа отиваш с него и ти, или си вадиш нотариално заверен документ, че си жив и няма причина до 15 календарни дни да не платят. След този период, ако не са ти превели сумата можеш да ги съдиш :cool:/> можеш да пишеш и себе си ползващо лице и като отидеш лично пак няма причина да не платят. Редактирано от barsi

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преминах набързо през темата, но забелязах две мнения, които ме накараха да отговоря, за да не върлува крайно грешна информация в интернет, че някой може да го счете за чиста монета:1. Този данък е върху лихвата, а не върху главницата. Тоест не се получава двойно облагане на едни и същи пари. (Груб пример: 1000лв. на влог, 6% годишна лихва = 60лв. (нов доход). Данъкът е върху него, или общо 6лв.). Обърнете внимание, че не всички влогове се облагат. 2. Не всички депозити са гарантирани от държавата, колегите са прави. Гранцията е за вложители (физически и юридически лица) с общ размер приблизително 196 000лв. (100 000 евро), изключват се държавни институции и по-горе споменатите специално договорени лихви.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...