PIKap 213 #1 Публикувано 24 Юли, 2012 (Редактирано) Привет, колеги. Както знаете по нашето Черноморие и особено през месец Август преобладават т.нар. "Мъртви течения". Тези дни имаше жертви на това явление и мисля, че ще е полезна информацията която ще изложа : Мъртвото течение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето. Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-голямо вълнение, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Поради това, че вълните от повърхностния пласт се движат към брега много често, за него се разбира едва, когато усетим как ни дърпа на вътре в морето. Повечето хора занаят само това за явлението. Обикновено когато се появи високо вълнение започват да се образуват пясъчни наноси. Получава се така, че близо до брега водата е сравнително дълбока, но 20-30 метра по далече има плитчина образувана от наносите. Вълните минават над нея и се изливат в дълбочината пред самия бряг. Когато на някакво място плитчината се прекъсне водата от по дълбокото пред брега образува нещо като малка река през пролуката с посока обратна на брега. Хората си играят на плитчината и не знаят, че само няколко метра в страни от тях има по-дълбоки води, които на всичкото отгоре теглят навътре. Веднъж попаднали там в паниката си започват с всички сили да плуват към брега. Ако мъртвото течение е достатъчно силно, дори добър плувец трудно може да се пребори с него. Често се среща да възникне давене на такова място и при опита на намиращи се на близо хора да помогнат, също да бъдат увлечени от него. Обикновено пролуката между наносите не е по-широка от 10 метра. Навътре в морето мъртвото течение рядко достига повече от 50 метра. Най-важното нещо което трябва да се запомни е да запазите самообладание. Не си хабете силите за да се борите с течението. Започнете да плувате спокойно успоредно на брега. Съвсем скоро ще достигнете място, на което няма да има течение. Стигнете ли там вече много по-лесно ще можете да излезете. Също така е много вероятно само няколко метра в страни наносът да е достатъчно високо за да можете да стъпите. Ако сте вече много изтощени или помагате на някой и ви е трудно да плувате успоредно на брега, по добре да съхраните силите си докато дойде помощ. Оставете се на течението и се стремете да се задържите на повърхността. Съвсем скоро течението ще загуби силата си и няма да ви завлича по-навътре. Надявам се да съм помогнал на някого да му е по-спокойно във водата. Не е нищо страшно, важното е да няма паника. Приятни летни дни. http://vodno-spasiavane.com Редактирано 24 Юли, 2012 от PIKap 15 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
markup 156 #2 Отговорено 24 Юли, 2012 Преди години едно такова течение ме въртя около час докато му хвана границите, за да изляза. Много правилно посочва колегата, че трябва да се плува успоредно на брега. Един друг съвет от мен - оставете се да ви поноси - ще ви вкара 50-100 метра навътре и там ще изгуби силата си. Насочете се към по-открити води, не отивайте в посока скали и вълноломи - ще ви изпотроши. Ако плажната ивица е малка и завършва с опасни скали си харесайте по-тихо и спокойно място да излезете. Ако сте добър плувец знаете, че няма да е проблем да се позавъртите 1-2 км. Пак от опит - ако ви хване водовъртеж - надишайте се максимално с въздух (дълбоки вдишвания и издишвания колкото можете повече), поемете си дълбоко дъх и се гмурнете - след 2-3 метра изгубва силата си - тогава плувайте успоредно на дъното 5-6 метра (или докато усетите, че липсата на водовъртежа) и после нагоре. Доста често се случва в устия на реки да има дупки в които водата се завихря и може да ви изненада. Като цяло не разчитайте много на спасителите (доста големи удавници са повечето), а на собствената си глава и се научете да плувате (В спортни клубове, а не по обществените плажове с плацикане). 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PIKap 213 #3 Отговорено 24 Юли, 2012 Мъртвото вълнение е трудно да се забележи от брега, но не и невъзможно. Давам малко снимков материал, за да добиете още по-добра представа Както забелязвате цялата вълна е разделена на две части, като лявата и дясната се разливат, а в средата не се. 5 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Edelbrock 5 #4 Отговорено 24 Юли, 2012 За да избегнете големите опасности след 20ти юли в морето само под кръста,не случайно илинден е началото на удавниците в морето,а стане ли след 7ми август морето си е направо много опасно и редовно има давещи се хора,не защото не могат да плуват ,а защото подценяват морето и опсностите.На който му се плува много ,не е там мястото. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Player101 383 #5 Отговорено 24 Юли, 2012 Никога не съм виждал подобно нещо и така и не мога да си го представя какво точно аджеба се случва, аз ли съм прост.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
KirilPetrov 0 #6 Отговорено 24 Юли, 2012 Много полезна информация сте събрали. Особено снимковият материал е много полезен. Мерси много. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
atoma 995 #7 Отговорено 24 Юли, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=M9OMIKsTuqY 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PIKap 213 #8 Отговорено 24 Юли, 2012 (Редактирано) Подводното течение не е нищо кои знае колко опасно. Хората се давят заради паниката, важното е да се запази самообладание и да се стремите да бъдете в колкото се може в по хоризонтално положие . Плътността на тялото е близка до тази на водата, а освен това в белите дробове винаги има 2-3 литра кислород, които действат като възглавница. Течението не дърпа надолу и единственият начин да се нагълтате с вода е паниката и вертикалното положение на тялото. Когато главата е във водата тя не тежи на тялото, а при стремежът да я държите непрекъснато над повърхността тя придава тежест от порядътка на 3-4 кг, която ви бута надолу! Ако не сте добър плувец просто се оставете по течението(то няма да ви закара в Турция или Грузия ) ) и си вдигнете едната ръка, като знак за помощ Интересен факт е, че някои спасители ползват "мъртвото течение", за да стигнат по-бързо до дестинацията, която са нарочили. Редактирано 24 Юли, 2012 от PIKap 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Fiend 89 #9 Отговорено 24 Юли, 2012 (Редактирано) Наистина е гадно като те задърпа но цялата работа за безпроблемен плаж е много проста :- не се надценявайте !- не влизайте на дълбоко сами !- ако случайно те задърпа, без паника !- препоръчително е да се използват охраняеми плажове !Айде приятна почивка Редактирано 24 Юли, 2012 от Fiend 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 921 #10 Отговорено 25 Юли, 2012 Много полезна тема, браво на колегата PIKap!Никога не плувам навътре, а винаги успоредно на брегаи винаги мога да стъпя на пясъка, значи плувам на около 1.60 дълбочина. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
west bam 107 #11 Отговорено 25 Юли, 2012 Да наистина полезен материал, само едно запомнете без паника това е най големия враг в тази ситуация 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
stanchevvv 67 #12 Отговорено 4 Юли, 2015 Колеги ,това е доста стара тема , но ми се иска да я опресним малко. В последните 3-4 седмици всяка неделя ходя към 6:00-7 часа да плувам в морето около 1 час. Много ми харесва това "хоби" и искам да го правя всяка седмица. За сега имам късмета водата всеки път да е супер спокойна (като басейн) и чиста. Въпреки това някак си ме е шубе да плувам примерно 20 минути само навътре и да тръгна след това наобратно. Аз влизам на определена дълбочина (която пак си е доста , примерно около 2-3 метра) и плувам успоредно на плажа напред , назад (и така около 50-60 минути). Някак си обаче ми се иска да сменя начина и да плувам само навътре определено време и след това да си се върна. Случвало ми се е след като излезна на плажа да видя някой как идва от някъде си в морето и излиза на брега, очевидно без да съм го виждал от къде изниква и от къде влиза. Може ли някой добър плувец и с опит в морето да си даде мнението? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
koko__2002 32 #13 Отговорено 4 Юли, 2015 (Редактирано) " Някак си обаче ми се иска да сменя начина и да плувам само навътре определено време и след това да си се върна." Колега за мен това е грешен стил, сегашния ти е идеален. Преди години когато вече се бях научил да "плувам" и се правех на голям плувец пред мацките така влизах навътре и излизах. Тогава един стар спасител ме попита: -Кое е по-важно когато влезеш във водата с идеята да плуваш? Да влезеш колкото е възможно на вътре и да се чудиш после ако стане нещо как ще излезеш? Или разстоянието което ще преплуваш? За това влез на 2-2,5метра (дълбочина) и плувай ако искаш и 100 км успоредно на брега, за да може ако слуайно стане нещо да успееш да излезеш. Все пак всеки носи глава на раменете си и сам решава НО после друг е виновен. Редактирано 4 Юли, 2015 от koko__2002 4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове