B.Angelov 0 #1 Публикувано 18 Ноември, 2011 Здравейте колеги, пиша ви с надежда, че някой от вас ще ми даде акъл в една безумна ситуация. Дирктно към проблема - преди време мой близък ми остави една кола (Хонда разбира се) с генерално пълномощно да прибера в един гараж и да я продамедем, когато стане ненужна. И това време дойде, намерих купувач....и тук идва най - интересното....Моя човек НИКОГА не е регистрирал колата в общината, респективно НИКОГА не е плащал данъци и респективно аз нямам никаква идея как да мина на нотариус БЕЗ данък МПС. Моля дайте съвет, някоя вратичка в закона....изобщо начин да я продам без да се наложи да се плащат данъци за минали години с лихви. Благодаря ви предварително Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Димитър Коев 66 #2 Отговорено 18 Ноември, 2011 (Редактирано) Жокер: Нотариус Чакъров на Попа. Освен ако купувача не се заяде... Редактирано 18 Ноември, 2011 от Димитър Коев 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sCoff 38 #3 Отговорено 18 Ноември, 2011 Когато купувах колата минахме през същият нотариус. Нямаше проблеми. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
B.Angelov 0 #4 Отговорено 18 Ноември, 2011 Дано, че иначе не знам..... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
balinkata 76 #5 Отговорено 18 Ноември, 2011 Като купувах Рекса от София номера мина с много зор и уговорки от страна на продвача не помня при кой нотариус обаче, но при продажбата на Сивика имах проблем понеже имало промяна в закона поне така ми обясни нотариуса и вече никкой не иска да сложи главата в торбата, понеже носи солидарна отговорнос а аз ходих при не един. Наложи се да си платя данъците за 3год. назад + лихви които не бяха много като се има предвид сумата дет изсипах в данъчното , даже очаквах и глоба да имам но поне с това изкарах късмет. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cosmos 92 #6 Отговорено 18 Ноември, 2011 В общината винаги има вратичка съответно срещу някой друг лев. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hondalandeca 2 #7 Отговорено 18 Ноември, 2011 Това с Чакъров ви е стара информация.От доста отдавна не става без бележка за платен данък и при него.Единственният ти изход колега е някъде провинцията,на принципа на шуро-баджинащината.. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tino 293 #8 Отговорено 18 Ноември, 2011 Можеш да платиш данъка за последната година - отиваш в данъчната служба и казваш , че искаш да платиш данъка на конкретен автомобил и ще те упътят , преди 4-5 години платих данък в Пловдив на автомобил от Добрич Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
junker 29 #9 Отговорено 18 Ноември, 2011 Купувача не би трябвало да се заяде, защото ще трябва да плати евентуално данъка само остатъка до края на годината в която купува колата. УТОЧНЕНИЕ, но само ако е от друг град. Общините не поддържат единна система. Знам го от пресен опит на 2 мес. Купих колата от София. Точно някъде около нотариуса изчезна бележката за платения данък за тази година. Явно при него остана и я загуби. После при регистрирането на колата в родния ми град ми я поискаха, но не за друго,а за мое улеснение- ако я представя, няма да плащам до края на годината- 3 мес. А за нотариусите- мисля че те са богове и на финансите и на на правните вратички. Отговора е в последното изречение. Иначе първо в Местни данъци и такси с пълномощното- с това за продаването предполагам можеш да подадеш и декларация- в генералните пълномощни винаги има клауза 'да ме представлява пред всички данъчни власти Кат и дъра- бъра' и после при продавача.Дано съм бил полезен. Поздарави Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
martins 41 #10 Отговорено 21 Ноември, 2011 (Редактирано) Ако колата не е регистрирана никога в Данъчното ще трябва да я регистрират със стара дата и ще начилсят някаква глоба /от порядъка на 20 лв./ и съответно данъците до момента. Поне при мен така се получава за жалост на 2-пъти до момента. Иначе малко трудно става да се прехвърли автомобил пред нотариус без платени данъци /може би не е невъзможно но закона го изисква/. Успех! Редактирано 21 Ноември, 2011 от martins Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
hondajapan 4 #11 Отговорено 21 Ноември, 2011 (Редактирано) Да кажем,че нотариуса си сложи печата без представена бележка за данък!В случая,новия купувач е задължен данъчно за тази кола от датата на сключения договор за покупко-продажбаКакво е ставало преди това,не го вълнува-топката остава в това лице,на което се е водил автомобила по талон! По принцип има много вратички в нашета страна на невъзможните възможности. Жокер:Новият купувач може да подаде заявление,че е придобил колата месец март,когато започват да се събират данъците за следващата година с риска да плати някаква глобичка от порядъка на 20 лева,но едва ли!След това си плаща данъка за текущата година и е готов-чист и неопетнен като бебешко дупенце Редактирано 21 Ноември, 2011 от hondajapan Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Iceman 40 #12 Отговорено 22 Ноември, 2011 Глобата от известно време насам е 200, а не 20лв. Отделно, може да се направи превод по банка, за плащане на данък и с вносната бележка от банката, да се ходи при нотариуса. Новия собственик не го засяга нищо това, всичко си пада към бившия собственик - той си подлежи на санкциите и т.н. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
martins 41 #13 Отговорено 22 Ноември, 2011 Няма как да се преведе само последният данък ако колата не е регистрирана въобще до момента в данъчното. Колко точно е глобата не знам но на мен за другата ми кола Рено Клио 1,2 която не бях регистрирал близо 3 години /в данъчното/, ми взеха данък за 3 г. + регистрация в данъчното - 58 лв. Предполагам че глобата губи давност след известен период. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
junker 29 #14 Отговорено 22 Ноември, 2011 Аз съм забавял регистрирането в двумесечния срок! За това нещо се пише АКТ по Закона за местните данъци и такси. В Република България актовете започват от сума 50 лв.- по малко е само глоба по квитанция или фиш- но едва ли там го правят така. Колко е максимума за това нарушение не знам, но ако обясниш на служителките в данъчното, че вината не е в теб, едва ли ще сложат нещо повече от минимума. Вече писах, че съм от Сливен- там ме глобиха 50лв. Лихвите са отделно, но не са съвсем малки. За Акорда за кола от 5 до 14 год. натрупах лихви от около 20- тина лева за година и то защото го платих в края на годината. Отделно Административното производство има давност от 2 години ако не се лъжа и след това се прекратява- акта "пада", но ако тръгнеш да чакаш, не можеш да свършиш нищо в общината после... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tyrion 0 #15 Отговорено 22 Ноември, 2011 Преди време ми се наложи да си продам стара кола която не беше регистрирана в данъчното от както беше купена,а именно от 2003г.От 2003г до 2011г са 9г без малко,и за тези години се платих само за ПОСЛЕДНИТЕ 5год.Сумата беше 187лв данъци + 20лв глоба=207лв общо.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
junker 29 #16 Отговорено 22 Ноември, 2011 Браво колега! Явно в София е по- добре от Сливен! Не стига, че платих 50 лв. акт за забавяне от 6 мес., а не години, но баща ми плати и данъка и лихвите на една Шкода 100s, за 16 години, а с лихвите сумата беше стигнала над 350лв. Дано колегата е намерил решение като твоето, но уви не пише какво е станало и дали да спрем да драскаме... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове