Jump to content
kokodaf

Как се справяте с мъглата от последните дни ?

Recommended Posts

При наличие на 4 халогенни фара "Бош" с Н1 , монтирани така , че да не заслепяват -максимално ниско /двата крайни светят линия , двата средни точка - с отделни релета и бутони/ при вчерашната и днешна мъгла видимостта ми е около 20 - 30 метра .... Май проблема е в бялата светлина с която светят - при бялата маркировка на пътя не я виждам достатъчно добре ...

Едната ми идея е да сложа крушки за високо налягане G12 / метал - халогенни или натриеви/ , но имам проблем с пусковата апаратура - на 220 V са . Тоест ми трябва мощен преобразовател за 220 , но не знам колко е тока при запалване на лампите .Цветовата гама на лампите е повече от достатъчна - , избора на мощност също 30 , 70 и 150W.

Светло отражателя /рефлектора/ и конструкцията не са проблем .

Вие как виждате в мъглата ? Публикувано изображение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много просто - карам със съобразена скорост и нямам проблеми. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да не е толкова съобразена като на нашия шофьор вчера - 40-50км/ч на пътя между Сливен и Ст. Загора и после с 60 по магистралата. Щяха да ни изтрепят на няколко пъти...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При наличие на 4 халогенни фара "Бош" с Н1

Смени крушките с жълти и намали скороста!Не виждам смисъл за толкова скъпи инвестиции за няколко дена мъгла,ако ще и месец да е в годината!Ксенона върши ли работа?При мен ксенона си свети доста надалеко в мъглата!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тегава работа. Карам с 50км/ч. точно и е зор. Забелязах, че като изключа фаровете се вижда по-добре! :)За жалост обаче не мога да си позволя да карам без фарове, защото ще съм невидим за останалите и става лошо. Затова... бавничко и с късмет.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично карам на габарити където ми е много гъсто и пред мен е бяла стена заради светлината. И при всяко по-ясно местенце пускам фаровете за да ме виждат хубаво

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ниско разположени фарове (за мъгла) с жълта светлина е решението. Колкото по-силна е светлината, толкова по "сляп" си в мъглата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично карам на габарити където ми е много гъсто и пред мен е бяла стена заради светлината. И при всяко по-ясно местенце пускам фаровете за да ме виждат хубаво

Колега, при гъста мъгла карането на габарити, може да доведе до много лоши последици. Бих се замислил на твое място ;) Редактирано от PIKap

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много просто - карам със съобразена скорост и нямам проблеми. ;)

И аз така карах снощи в адски гъста мъгла с 50 км/ч извънградско и изведнъж на пътя се появи човек вървящ срещу мен(не вървеше в канавката, а на асфалта), за малко щях да го блъсна с дясното огледало или калник. Реагирах в последния момент. Така, че карайте разумно в мъгла и бъдете концентрирани, защото никога не знаеш какво ще ти се появи на платното за движение. За каруци ми се е случвало, но за човек до сега не.Знам ли може да е било призрак ;) Шегата настрана, карайте внимателно ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се оптивам да не съм 1ва кола, карам със скоростта на предния и по неговите габарити се ориентирам как е пътя. Фаровете ниско долу и пазя банкета. Разделителната не ми трябва-знам колко ми "гази" колата ;) 40-50 е номална скорост при толкова метра видимост и 15 метра макс от предния автомобил.Ако някой е много на зор или мъглата е гъста пускам аварйните мигачи- виждат се от огрмно разтояние ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ксенона също върши чудесна работа в мъглата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случка:Един терикат ме изпревари като карах с 50км/ч в нерогледната мъглаи като мина пред мен намали на 40км/ч, деба и отворкото!Пак го изпреварих и отново 50-55, ония покара и пак ме изпревари,след секунди пак не вижда нищо и отново 40км/ч.Карам аз след него и поедно време спира излиза от колата и ми вика:- Кво искаш бе?- Ми нищо карам!-си му отговарям аз! :) - Ми карай другаде, аз съм си пред гаража! :rolleyes:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои си имаме очила за мъгла. Вършат работа, за последната седмица 2 пъти ходих до Нови Пазар сутрин, никакви грижи. Само внимавам за елементи без светлини отзад, че много стресиращо действат при по-високи скорости.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега мъглата тия дни и със прожектори не можеже да я пробиеш,като има мъгла 40-50 мах

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с прожекторите ми бе идеята ...Иначе ползвам и очилата за мъгла ...

А дали мъглата е само ден - два - три - мисля , че достатъчни и секунди да не виждаш или да не те виждат на пътя ...

Ксенона трябва да е под 4300 Келвина цветна температура /3200 например/ , а не си намирам на свободният пазар ...

Не прочетох нито едно мнение в насока електронни баласти ...

Винаги карам автомобила съобразно ситуацията на пътя и обикновено до 2/3 от възможностите му /и моите като шофьор/ , като съм ги тествал преди това в безопасна среда ...

Относно конкретният случай - видимост без фарове по маршрут София Банкя - около 10 метра . С фарове и халогени - 15 до 20м. Малко са ми - все още съм любопитен къде точно карам , не само да шофирам ....Публикувано изображение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветвам те да караш само по познат път тогава :) :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно се прибирам по въпросня маршрут София -Банкя преди 2 дни и ксенона на 6000 келвина свети над осовата линия и въобще няма следа от нея. Е решението беше следното: по в дявсно до мантинелата, която се виждаше и с 20км/ч. Това явно се оказа сполучливата стратегя защото станах водач на колона :) Шофираите внимателно, че лошото бързо става.Лека и безаварийна на всички колеги :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветвам те да караш само по познат път тогава :) :)

И да се ориентирам по дупките ....Публикувано изображение , че не виждам пътя ...

Да не съм маршрутка ...Публикувано изображение , или книжката ми да важи само за София например ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кога е имало мъгла, аз си мислех че са ми се запотили стъклата па то мъгла е имало :worthy: При мен ксенона е на 5000к и се вижда добре малко вечер ми е по-куцо ама намалявам с 20км/ч и съм в джазана дълъг път под 80км/ч че много ми се уморяват очите а ако е много гъста авайки и леко леко та надалеко :worthy:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...