Jump to content
gmpros

Акт за годишен технически преглед

Recommended Posts

Колеги имам следният въпрос ,Снощи ми написаха акт за изтекъл технически преглед. Колата не е моя собственост. Написах в акта че имам възражения.Взеха ми синия талон и малкия талон на колата.Прочетох че ако колата не е моя собственост не подлежа на това наказание ? Документът който четох беше от 2009. Въпроса ми е този закон в сила ли е още ? Имам 3 дена да предоставя възражението.Моля за съвет. Понеже съм шофиор от 3 години и за първи път ми пишат акт. Може и да ме светнете на какво наказание подлежа.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.: 1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;Това пише в закона.А дали подлежиш на такова наказание, след като не си собственик, ще кажат по-компетентните колеги.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.: 1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;Това пише в закона.А дали подлежиш на такова наказание, след като не си собственик, ще кажат по-компетентните колеги.

Да точно това прочетох , и понеже не съм собственик ... ?На акта ми пише наказание по чл.147 ал.1.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на мотопедите, самоходните машини, колесните трактори и ремаркетата, теглени от тях, се определят с наредба на министъра на транспорта съгласувано с министъра на вътрешните работи.Не съм полицай, но си мисля че трябвало да ти напишат акта по чл. 181 . Горния член 147 никъде не описва колко ти е наказанието за непредоставяне на документи за извършен ГТП .Ето ТУК можеш да прочетеш какво имат право господата полицаи и какво нямат при извършване на проверка.

Редактирано от kytila

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм полицай, но си мисля че трябвало да ти напишат акта по чл. 181 . Горния член 147 никъде не описва колко ти е наказанието за непредоставяне на документи за извършен ГТП .

Чл.147 описва извършеното нарушение, а чл.181 посочва глобата, която се налага за това нарушение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, а кога е изтекъл техн. преглед на колата? Нали не са те плъзнали, че е до датата, на която е минат?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глобата ти колега ще е 100 лева по спомени от миналата година,точки не взимат,но и не вярвам да има промяна в закона за такова нарушение.Има вариант да си направиш прегледа със задна дата при някой познат,след което да го представиш като възражение и глобата ще е 10 или 20 лева за не представен валиден преглед.Няма значение на кого е колата.Ти при сядането си зад волана трябва да си сигурен в изрядността на колата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глобата ще ти бъде 10лв. без контр.точки

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както сме почнали за тази тема колегата Феро каза 100 лева, но до колкото знам е до 50 лева, от 20 до 50.

Редактирано от AuruMoon

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата Policeman ще знае по-добре ;) аз съм платил въпросните 10лв. така като гледам,понеже ми споменаха,че толкова щяла да бъде евентуално и точно затова уточних,че по спомени говоря.Отделно плащах и за гражданска,понеже тогава карах служебна и ме глобиха и за двете(моя вина,както и на "собствениците" на колата)Но пак си мисля,че без валиден преглед със задна дата няма да му се размине глобата,понеже той даже да е имал документи,то въпросния преглед е бил с изтекла дата...Пак нищо конкретно не казвам,че да не подведа някой...Едно на ум!Весели празници на всички..!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глобата е до 50лв и не се отнемат точки.След като не си собственик може да минеш и по тънко 10-20лв.Фактор е и кога е трябвало да мине автомобила преглед ако е упоменато в акта.След като са взели и макият талон на колата означава ,че е спряна от движение и трябва да се пуска на ново.Съжалявам колега но си попаднал на много педантичен екип на КАТ.За нарушението можело е да минеш с фиш.Глоби до 50лв не се разглеждат от съда.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега напиши в темата после какво си платил и колко точки ти взеха (ако има такива санкции), че ми е интересно и на мен. :) Щото служебната кола, няма технически и искам да знам кфи са последствията...за този който просто я ползва :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна,че скоро и мен ме спряха за забранен ляв завой и се окза,че преди броени дни ми е изтекъл прегледа и аз се позовах на това,че имам право на един месец гратисен период след изтичане на срока на,което катаджията се опули и каза,че за първи път чува такова нещо,а е от 10 години служител....... :) .......та леко се обзаложихме дали има такава постановка и отидохме заедно до старшията в колата,който с усмивка потвърди думите ми,но каза,че от много години го няма този филм и е бил по времето,когато прегледите са били към кат..........та ме санкционираха само за другото нарушение с фиш 20лв...... ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е че прегледа е изтекъл Септември. Говорих с един иснтруктор той ми каза , че ситуацията е такава :Няма значение собственик ли си не си ли.Сега си чакам постановлението (до месец) и отивам да си го платя.Отивам да мина преглед но този път в КАТ.Точки не се взимат.Ще ви информирам какъв съм го изял.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма дискусия се заформи:)

1.Има значение дали си собственик .

2.Няма такъв филм като гратисен период от 1м.

3.Няма контролни точки.

4.В моята служба-КАТ-Плевен за това нарушение се налага глоба 10лв. когато не си собственик.

5.Колата НЕ СЕ СПИРА ТО ДВИЖЕНИЕ!

6.Може да се наложи и глоба по фиш.

7.Смятам въпроса за изяснен стига сте писали излишни коментари:)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това е, точно и ясно :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...