Jump to content
Guest Al_Capone

Facebook проект на МВР

Recommended Posts

Guest Al_Capone

Представителството на ГЕРБ направи поредното скандално разкритие преди часове на пресконференция в Министерство на Вътрешните Работи. Оказва се, че сайта FaceBook е идеен проект на МВР още от времето на комунизма. Поради липса на нужната техника тогава системата била наречена ЕСГРАОН (Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението). Тя е създадена през 77-ма година и съдържа всичките ни лични данни и все още работи във всяко РПУ!"Идеята ни беше да имаме цялата лична информация, социални контакти и да знаем какво прави всеки един гражданин във всеки един момент" споделя Антон Кехайов - бивша барета и настоят съветник в ДАНС.През 89-та година екипът разработил Facebook заминава за Холандия, където необезпокояван от промените в страната продължава работа.Първоначално те стартират системата в местен университет и я представят пред управата като електронен регистър за студентите, в последствие добавят редица функции за забавления и студентите започват да го ползват все по-често. Тогава все още изпозлват работно заглавие Vihren 14. След, като имат данните на хиляди студенти от цяла Холандия, агентите на ДС (Държавна сигурност) регистрират фирма в САЩ, чрез която официално създават сайта ФейсБук и стартират на няколко езика. Така планираният национален проект се превръща в международен проект, който изпълнява същите поставени през 70-те години цели."Не искахме да пускаме българска версия веднага, тъй като имаше голяма вероятност политиците в страната да разпознаят проекта, по който бяхме работили години и да го провалят. След, като натрупахме милиони потребители от цял свят, а и след около 40 години вече няма много хора, които помнят работата по проекта, но все пак рано или късно нещата излязоха наяве" - каза Михо Аспарухов - бивш началник промишлен шпионаж на 6-то главно управление на Държавна Сигурност."Оказахме натиск на всички медии в страната да си направят страници при нас, така създадохме система за контрол, на която хората имат доверие. Всяка телевизия и радио предаване всеки ден споменава името ни по няколко десетки пъти." - каза пред Dnes.bg основния виновник, който в момента е в ареста покрай операция "Октопод".Цветан Цветонав обяви, че проекта най-вероятно ще бъде прекратен или продаден на някоя интернет компания, тъй като до момента този проект е струвал не по-малко от 2 милиарда евро на година. Парите са харчени от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на отбраната.За българския проект вече се спрягат и купувачи сред, които са Google, Майкрософт и китайската търсачка Baidu.com.Скандалното разкритие за ФейсБук бе обявено днес тъй като се навършват точно 33 от стартирането на първата версия на системата на 1-ви Април 1977 г.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Краси, нещо ти е трепнал пръста, като си копирал новината и си пропуснал последните изречения :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честит 1 април на всички :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честит 1 април на всички и от мен, яка статийка :) Аз днес чакам доставка на гуми дано няма някоя първоаприлска шега че ..... :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честит 1ви Април, къде са голфовете в хедъра? Или тая година е ред на опелите :) Btw: Фейсбук прави по около ~300-500 милиона $ годишно, не знам дали МВР има толкова бюджет за 5 години :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

незнам дали е шега това ..ЕСГРАОН система в БГ има ...но хората които имат достап до нея са малко , и в нея наистина има за всекиго по нещичко :) къде живее ,какво образование има ,доход..... доста неща

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, даже има информация кой от кого и с колко коли е паднал на гонките, времената на 400м и после като въведат данъка за мощните коли отиди да обясняваш че двигателя по талон е 90 магарета

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като бивш полицай имам представа, как работи фейсбук-а на МВР.Тук искам да споделя, с два примера, колко по-добър е английския "фейсбуук".1. Преместихме се да живеем от единия на другия край на Англия, като на никого не сме казвали къде отиваме. Около един месец след това получавам писмо, на новия адрес, от "енергото":"Сори, имате тука да плащате едни 10 паунда, моля да ги платите в ... дневен срок, иначе..."2. Съпругата ми роди със секцио. По същото време сменях колата, респективно застраховката. Та обаждам се аз, казвам какво искам и отсреща ми казват о.к. един момент. След няма и две минути чакане на линия ми казват всичко е о.к. обаче нали знаете, че съпругата ви няма право да кара кола след секцио шест месеца.Аз изобщо не съм споменавал секциото.п.п. Градът в който живеем е със статут на български окръжен град и по територия и население е колкото Пазарджик. 80% от градът се наблюдава денонощно с камери:)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бойко казал юе ще оправи цялата пътна мрежа - ха ха :) Честит първи април :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честит първи април и от мен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone

Ако днес не беше първи април може би и тази статия щеше да е истина... Честит първи април на всички!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...