Jump to content
Alexandyr

Прехвърляне на кола между частни лица

Recommended Posts

Здравейте колеги, малко съм бос по тази тема( и се извинявам,ако има друга такава)...интересуваме как стоят нещата по прехвърлянето на кола между частни лица , регистрирана вече в БГ... четох една статията http://bgcar.eu/kola-chastni-lica.php ... гледам има и примерен договор за покупко-продажба,може ли да се използва при нотариус, ...един познат скоро прехвърляше кола и при нотариус му излезна около 120лв..а тук гледам някви 3лв , или нещо не съм разбрал...също така тези 1000лв , който се пишат при продажбата на колата са за минимален данък?...абе общо взето всякаква информация по прехвърлянето на автомобил ще ми бъдат от полза...Благодарности !

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest

Здравей Колега,аз си закупих преди две седмици кола от частно лице,регистрирана и с платени данак,гражданска еко абе всички документи за регистрацията бяха платени!Отидохме с часноито лице при нотариус там се попалват договор с даните на колата,продавача и куповача.Продавача попалва и декларация за семейно положение и декларация за това че не дължи никакви данъци на държавата.После се се подписва,показва се пътния данък на колата пред нотариуса,и той подписва.Колата се пише на някаква минимална сума,аз мойта по даначна оценка я писахме на 1100 лв. Тази цялата процедура ми отне 15 мин. и ми струваше 94.40 лв. Зависи май от колата.На следващия ден отидох да ми дадат една бележка,която показвам в даначното че данака е платен и те ми завеждат данъка на мое име и така.Отива се в КАТ и се сменят талконите и така колата е официално твоя.Лесно нямай грижа поне при мен нямаше проблеми и аз се бях притеснил малко.Надявам се да съм бил полезен ;);)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно както го е написал колегата...само с едно малко уточнение, ако колата е от друг регион и трябва да се сменя номера в КАТ-първо се минава там ...а после се регистрира на твое име в данъчното защото там искат големият талон на колата...който трябва да е на твое име. Старият собственик на колата трябва с неговият договор за покупко-продажба да я отпише в данъчното от своето име също.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отивате при нотариус и сключвате договор за покупко-продажба.Имай на предвид само, че нотариуса взима определен процент от колкото е обявена цената на колата.Например моята я обявихме за 1000 лв (реално беше 3 300) уж за да платя по-малко, а накрая като ми казаха 160 лв и устата ми удари в земята, но вече свършен факт - договора подписан..няма къде да ходя. така че попитай предварително колко ще ти струва това прехвърляне че са много лакоми тия нотариуси. Ако имаш твой човек познат - отиди при него, ще си спестиш много пари. Повечето нотариуси масово обявяват колата на 1000 лв, ама ако тръгнеш да се пазариш за по-малко и се почва "Ами тая кола трябва да я огледа специалист, да се направи оценка" ... дълга и широка... След като направиш тоя договор колата е твоя. Остава да оправиш талони и регистрации. Ако е от твоята област автомобила, няма нужда от смяна на номера - само си сменяш талоните. (обаче имай на предвид че не където живееш в момента ти се счита областа, ами областа на адресната регистрация.аз така например съм по адрес в търново. купих си колата от русе - където живея от 5 години. но ме накараха да отида до търново да ми сменят номерата с търновски)..Та отиваш с голям талон,малак талон,договор + копие в КАТ и си я регистрираш. Първо се минава през една фирма БМВ..НО там процедурата е дълга - питай и на място ще ти кажат на кое гише да ходиш и какво да правиш. Цялата процедура отнема около 2-3 часа в най-добрия случай и около 67 лева за смяна на номера. (мисля че за смяна на талон само искат 10 лева или нещо от сорта).Бях максимално изчерпателен, ако имаш въпроси, питай :)П.П>: за данъчното не обяснявам, колегите го казаха много точно вече

Редактирано от Tr1nky

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest

Отивате при нотариус и сключвате договор за покупко-продажба.Имай на предвид само, че нотариуса взима определен процент от колкото е обявена цената на колата.Например моята я обявихме за 1000 лв (реално беше 3 300) уж за да платя по-малко, а накрая като ми казаха 160 лв и устата ми удари в земята, но вече свършен факт - договора подписан..няма къде да ходя. така че попитай предварително колко ще ти струва това прехвърляне че са много лакоми тия нотариуси. Ако имаш твой човек познат - отиди при него, ще си спестиш много пари. Повечето нотариуси масово обявяват колата на 1000 лв, ама ако тръгнеш да се пазариш за по-малко и се почва "Ами тая кола трябва да я огледа специалист, да се направи оценка" ... дълга и широка... След като направиш тоя договор колата е твоя. Остава да оправиш талони и регистрации. Ако е от твоята област автомобила, няма нужда от смяна на номера - само си сменяш талоните. (обаче имай на предвид че не където живееш в момента ти се счита областа, ами областа на адресната регистрация.аз така например съм по адрес в търново. купих си колата от русе - където живея от 5 години. но ме накараха да отида до търново да ми сменят номерата с търновски)..Та отиваш с голям талон,малак талон,договор + копие в КАТ и си я регистрираш. Първо се минава през една фирма БМВ..НО там процедурата е дълга - питай и на място ще ти кажат на кое гише да ходиш и какво да правиш. Цялата процедура отнема около 2-3 часа в най-добрия случай и около 67 лева за смяна на номера. (мисля че за смяна на талон само искат 10 лева или нещо от сорта).Бях максимално изчерпателен, ако имаш въпроси, питай :)П.П>: за данъчното не обяснявам, колегите го казаха много точно вече

С точност колега цената за смяна на талоните ти е 21.40 лв. ;) За номерата не знам.Това е изчерпахме се,давай ти си :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги може и да не е пишете 1000 лв колата при нотариуса,аз мойта е писах 600 лв миналата седмица 87.20 лв ми излезе нотариуса и 20.40 лв за новите талони,номера не съм сменял защото си бяха Пловдивски,а за данъчното до 2 месеца от покупката трябва да се регистрира,след това има глоби 200 лв за физически и 500 лв за юредически лица.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако се спазарите с нотариуса и продавача, най-добре е за 1 левче да се обяви :) но кой нотариус не иска да се нагуши с парички...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да използвам темата и да попитам как стоят нещата ако колата се прехвърля от баща на син, пак ли трябва да се сключва договор при нотариус или вече процедурата е по-различна? Благодаря предварително за отговорите!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно една нотариална заверка на подписите би трябвало да е 10 лева, ама не и с нашите нотариуси, всеки си работи по неговата тарифа. Има още една врътка там за парите-при сключване на всяка сделка се дължат 2 процента от стойността и на общината. Принципно човек може да си ги плати тези проценти като си регистрира колата в данъчното (ако го направи де), но нотариусите събират и тази такса, а после какво правят с парите един Бог знае...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, за да не отварям нова тема искам да питам , след като всичко по прехвърлянето на колата- (нови талони, нови рег. номера) е готово ...какво следва,...данъка за тази година е платен(от предишния собственик)...разбрах, че има някакво отписване и вписване на колата в общината...и трябва ли гражданската отговорност да се прехвърли на мое име?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, за да не отварям нова тема искам да питам , след като всичко по прехвърлянето на колата- (нови талони, нови рег. номера) е готово ...какво следва,...данъка за тази година е платен(от предишния собственик)...разбрах, че има някакво отписване и вписване на колата в общината...и трябва ли гражданската отговорност да се прехвърли на мое име?

Регистрирай си колата в данъчното на твое име до 2 месеца (иначе акт, възлизащ на сума, определена от юристите на общината). Моя беше около 50 лв. За последната част от въпроса ти отговора е НЕ. Редактирано от sAsKE

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Да за общината/данъчното2. Да за застраховката. Що не четете на гърба общите условия със малките букви?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Да за общината/данъчното2. Да за застраховката. Що не четете на гърба общите условия със малките букви?

Хм!? Последното ти твърдение е интересно. :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявайте, но викам и аз да се вметна с един бърз въпрос . Става въпрос какво представлява документа с който да речем баща ми ми дава колата да я карам но тя си е на негово име .. в смисъл ако ме спрат да го показвам този документ че не съм откраднал колата и колко ще струва?Мерси предварително.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой ли не е запознат с това ... :unsure:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз карам кола, която е на името на баща ми. Спирали са ме няколко пъти, дори и два акта успяха да ми напишат за глупости, но такъв документ не са ми искали, а все пак да се има предвид, че фамилиите с баща ми са различни, моето фамилно име е неговото бащино :unsure:Другото лято обаче ми се иска да стана пълноправен собственик на колата, т.е. да се води на мое име, затова по-горе бях помолил за информация относно такава процедура, но явно тя е супер елементарна, щом като никой не отдели малко време да напише един ред.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз карам кола, която е на името на баща ми. Спирали са ме няколко пъти, дори и два акта успяха да ми напишат за глупости, но такъв документ не са ми искали, а все пак да се има предвид, че фамилиите с баща ми са различни, моето фамилно име е неговото бащино :unsure:Другото лято обаче ми се иска да стана пълноправен собственик на колата, т.е. да се води на мое име, затова по-горе бях помолил за информация относно такава процедура, но явно тя е супер елементарна, щом като никой не отдели малко време да напише един ред.

Вика му се пълномощно и се прави при нотариус

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...