Jump to content
пламен1

Данъчните искат да декларирам кола която вече не е моя

Recommended Posts

Казуса е следния: 09.2007 купих кола Фиат Типо която продадох 07.2008,тя беше нововнос но след като я регистрирах в кат забравих да отида в даначното да я декларирам,т,е сетих се чак като реших да я продавам,не ми се плащаха глоби и т.н. намерих нотариус който направи сделката без платен пътен данък и колата замина със новия собственик в друг град където той си е сменил номера талона и си я е декларирал в тяхното данъчно.преди няколко дена ми пристига писмо от общината/дирекция местни данъци/ в което ми заявяват че до двуседмичен срок трябва да се явя с големия талон и със лична карта за деклариране на автомобила,при неявяване щяли да бъдат предприети последващи действия,съгласно разпоредбите на допк.От цялата работа се разбира че от кат подават информация че настоящия собственик съм аз и да ходя да декларирам кола която не е моя , казуса е интересен обаче не знам как да постъпя :huh:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правиш се на луд и отиваш да си регистрираш колата в данъчното , плащаш в най-добрия случай 100 лв глоба и след това я отписваш , че вече не е твоя с договора , който си сключил с новия собственик :huh:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правиш се на луд и отиваш да си регистрираш колата в данъчното , плащаш в най-добрия случай 100 лв глоба и след това я отписваш , че вече не е твоя с договора , който си сключил с новия собственик :huh:

Защо да я декларирам като вече не е моя,та аз дори талона и нямам данните не знам......

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
:huh: в копието от договора нали я имаш.там са и номера и номер на рама и тем подобни.отиваш с него договор че вече си я продал,отнасяш плувката и си готов.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да стане, по простата причина, че големия талон вече не е в теб :huh:Отиваш в данъчното и обесняваш какво става.Най-вероятно ще си платиш данъка за 1 година който се е полагал на колата + някаква лихва.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, тук нещо не ми се връзва. В местни данъци (общината) ли те викат или в НАП (Националната агенция за приходи)? В НАП работят с ДОПК, а в общината се позовават на Закона за местните данъци и такси, които са съвсем различни закони. Не искам да се правя на баба Ванга, само дано не те викат в НАП, ако си пропуснал да внесеш ДДС-то при вноса на колата става кофти, че няма спасение. Ако те викат в местни данъци и такси, можеш да не ходиш, не виждам как ще те глобят, ако не отидеш, още повече, че колата вече си я продал. Последните чакат разни балъци да отидат, че да ги глобят и да искарат някой лев. Забрави да ходиш да се обясняваш и да разчиташ, на това -не знаех, не съм чувал и пр. В момента единствения лост общината да си събира данъците, е че при прегледите би трябвало да искат квитанция за платен данък и също нотариусите при продажба на колата, но както е известно и двете могат да станат по втория начин. Моя съвет е прави се на луд и не ходи, нищо не могат да ти направят. Сега друг е въпроса, че май гласят разни промени, но какво ще стане не се знае.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали все някога ще трябва да си плати данъка на новата кола :blush1: Като си кажеш гражданския номер излизат всички данъци. А и колегата може да няма само кола на свое име ( къщи, апартаменти ) нали се сещаш, че за всичко се плаща данък...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

отиваш с договора за покупко-продажба, плащаш си данъка за срока от който си вкарал колата до момента в който си я продал, глобата е 20 лв и си щастлив. отаърване няма.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали все някога ще трябва да си плати данъка на новата кола :D Като си кажеш гражданския номер излизат всички данъци. А и колегата може да няма само кола на свое име ( къщи, апартаменти ) нали се сещаш, че за всичко се плаща данък...

Колата ми /старата-Фиата/ забравих да я декларирам и няма какво да и плащам,незнам даже колко и би бил данъка,договора ми за покупко продажба е някъде затрит ами с две думи нямам никаква информация за номер шаси двигател и т.н.,а иначе писмото ми не е от НАП ами от Общината , дирекция"местни данъци ",отдел "събиране,ревизии и контрол" Засега не смятам да ходя там,приемам още мнения :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета, JAMO е прав че трябва да се плати данака на колата ,ама как, като тя не е била регестрирана в даначното на Пламен ,първо трябва да се регестрира колата после да се плаща ,а той няма никакви документи за тоя фиат.Пламене по добре за това разпитай в даначно, за питане пари не искат.УСПЕХ.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-смешното е,че когато си купиш кола и я регистрираш в КАТ,данъчното няма никаква връзка с КАТ и представа си нямат че си си купил кола и никои не те тарси за данъци,когато тръгнеш да я продаваш изведнъж данъчните разбират че си имал кола.Изобщо вразката между институцийте е...нямам думи.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходих в данъчните , обясниха ми че трябва да се плати данъка на колата през времето когато е било мое притежание , обаче за да докажа колко време е била при мен им трябва договора за покупко продажба а той е затрит.Казаха ми да отида при нотариуса осъществил сделката да ми изкара копие,но след като нотариуса е в нарушение/извършва покупко продажба без платен данък /незнам дали ще се навие да ми го даде :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми казваш му, че след тебе при него ще отидат даначното или икономическа полиция и ще ти го бутне веднага. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, така - крайно време е да почнат да се плащат данъците за колите....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В живота човек не може да избяга от 2 неща!!!1.Данъци2.СмъртРано или късно всичко си идва на място. В "белите държави" жена ти може и да не знае, че имаш любовница, но данъчните знаят! :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва по някакъв начин да намериш документи за покупката и за продажбата на колата от теб...ще имаш глоба и за забавяне на регистрирането и ...и за забавяне на отписването и от данъчното. Твое задължение е освен в КАТ ...да отидеш и в данъчното след всяка придобивка или продажба на кола в срок от 2 месеца май беше...ако закъснееш...плащаш глоба. Оттърване няма...ще ти наложат забрана на границата и още сумати гадости...няма да можеш нито да продадеш нито да купиш друга кола.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата доколкото разбирам търси компетентно мнение от хора, които поне малко са в час. Не искам да засягам темата за морала, защото работата ще стане "къде го чукаш, къде се пука". Ще кажа също, че съм съгласен, че трябва да се плащат данъци, както е в белите държави, но мисля, че същите първо дават, а после взимат. А тук, не стига, че първо искат да вземат, пък второ нищо не дават. Лично аз, мисля да почна да плащам, когато си оправят улиците! Както казах и по-горе общината има само два начина да си събере данъците: 1. При минаване на технически преглед, трябва да представиш квитанция за платен данък. 2.При продажба на МПС същото, но на нотариуса. Колегата вече е продал колата, така че тези лостове вече не важат. А забравих, че може да пратят напомнящо писмо или да се обадят по телефона и това е всичко. От там нататък вече, ако съвестта на колегата го безпокои, наистина е по-добре да си плати, щото спокойствието няма цена. Ама с тези работи дето му ги наговорихте, съм сигурен че вече си е платил всичко до стотинка :) Малко дълго стана, ама нека разясня някои работи:1. НАП и Общината /в частнос Местни данъци и такси/ са две съвсем различни институции, които използват съвсем различни закони и нямат абсолютно нищо общо помежду си, казвам го защото виждам, че повечето не правят разлика между тях.2. Данъка за МПС и недвижимите имоти и някои др.местни данъци се плащат в Общината, която прилага ЗМДТ.3. ДДС, ЗКПО, ДДФЛ и ЗОВ се плащат в НАП, който прилага ДОПК.4. В ДОПК има разпоредби, които позволяват събиране на дължимите суми от ДДС, ЗКПО, ДДФЛ и ЗОВ и налагането на глоби дори и лицето да не се яви. Някои от тях бяха споменати по-горе, като спиране излизането извън страната / за дължими суми над 3000 лв./ продажба на имущество и доста други, но пак казвам това е по ДОПК и се прави от НАП /Националната агенция по приходи/ и Агенцията за държавни вземания, а не по Закона за местни данъци и такси, който прилага Общината.5.Глобите се налагат по ЗАНН, по този закон глобяват всички, които имат това право, като съответно в актовете посочват нарушените членове от съответните закони, които прилагат. Тук само искам да вметна, че никой не може да бъде глобен, докато не му бъде връчено лично наказателното постановление. Ето защо примерно катаджиите вземат талона, за да ви накарат, когато отидете да си го вземете, да ви връчат наказателното постановление. В общината също за да ви глобят трябва да напишат акт и да връчат наказателно постановление. От тук следват много изводи, но нека всеки сам си ги направи, от мен толкова. PS. В момента няма нито дължим данък, защото няма деклариран срок на притежание на МПС, нито пък дължима глоба, защото няма връчено наказателно постановление, нито пък има някъква тежест върху покупко-продажба на други коли. Абе с една дума само плашат гаргите и отчитат дейност, макар че сигурно половината са се юрнали да плащат, че няма по-страшно от страха. Даже ще ви кажа какво е станало взели са списък от КАТ на лица, които са извършили продажби на МПС и не са декларирали това в Общината и са решили да ги търсят и който отиде- глоба, че да си напълнят малко бюджета. Мене ако питат да си търсят данъците от подкупните нотариуси, които не си знаят парите. В тоя ред на мисли интересно какво ли стана с нотариуса, дето продаде колата на президента? Някой нещо да е чувал?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата доколкото разбирам търси компетентно мнение от хора, които поне малко са в час. Не искам да засягам темата за морала, защото работата ще стане "къде го чукаш, къде се пука". Ще кажа също, че съм съгласен, че трябва да се плащат данъци, както е в белите държави, но мисля, че същите първо дават, а после взимат. А тук, не стига, че първо искат да вземат, пък второ нищо не дават. Лично аз, мисля да почна да плащам, когато си оправят улиците! Както казах и по-горе общината има само два начина да си събере данъците: 1. При минаване на технически преглед, трябва да представиш квитанция за платен данък. 2.При продажба на МПС същото, но на нотариуса. Колегата вече е продал колата, така че тези лостове вече не важат. А забравих, че може да пратят напомнящо писмо или да се обадят по телефона и това е всичко. От там нататък вече, ако съвестта на колегата го безпокои, наистина е по-добре да си плати, щото спокойствието няма цена. Ама с тези работи дето му ги наговорихте, съм сигурен че вече си е платил всичко до стотинка ;) Малко дълго стана, ама нека разясня някои работи:1. НАП и Общината /в частнос Местни данъци и такси/ са две съвсем различни институции, които използват съвсем различни закони и нямат абсолютно нищо общо помежду си, казвам го защото виждам, че повечето не правят разлика между тях.2. Данъка за МПС и недвижимите имоти и някои др.местни данъци се плащат в Общината, която прилага ЗМДТ.3. ДДС, ЗКПО, ДДФЛ и ЗОВ се плащат в НАП, който прилага ДОПК.4. В ДОПК има разпоредби, които позволяват събиране на дължимите суми от ДДС, ЗКПО, ДДФЛ и ЗОВ и налагането на глоби дори и лицето да не се яви. Някои от тях бяха споменати по-горе, като спиране излизането извън страната / за дължими суми над 3000 лв./ продажба на имущество и доста други, но пак казвам това е по ДОПК и се прави от НАП /Националната агенция по приходи/ и Агенцията за държавни вземания, а не по Закона за местни данъци и такси, който прилага Общината.5.Глобите се налагат по ЗАНН, по този закон глобяват всички, които имат това право, като съответно в актовете посочват нарушените членове от съответните закони, които прилагат. Тук само искам да вметна, че никой не може да бъде глобен, докато не му бъде връчено лично наказателното постановление. Ето защо примерно катаджиите вземат талона, за да ви накарат, когато отидете да си го вземете, да ви връчат наказателното постановление. В общината също за да ви глобят трябва да напишат акт и да връчат наказателно постановление. От тук следват много изводи, но нека всеки сам си ги направи, от мен толкова. PS. В момента няма нито дължим данък, защото няма деклариран срок на притежание на МПС, нито пък дължима глоба, защото няма връчено наказателно постановление, нито пък има някъква тежест върху покупко-продажба на други коли. Абе с една дума само плашат гаргите и отчитат дейност, макар че сигурно половината са се юрнали да плащат, че няма по-страшно от страха. Даже ще ви кажа какво е станало взели са списък от КАТ на лица, които са извършили продажби на МПС и не са декларирали това в Общината и са решили да ги търсят и който отиде- глоба, че да си напълнят малко бюджета. Мене ако питат да си търсят данъците от подкупните нотариуси, които не си знаят парите. В тоя ред на мисли интересно какво ли стана с нотариуса, дето продаде колата на президента? Някой нещо да е чувал?

Колега prelude98 мерси за изчерпателното мнение , но за съжаление го прочетох след като си оправих бакиите по старата ми кола.Ставаше въпрос за община Варна както и да е отидох в данъчното одесос, попълних данъчна декларация за Фиата и то по данни от копието на договора за покупко продажба които нотариуса които прехвърли колата преди време ми го даде без проблем .Начислиха ми данък по месеци в които съм притежавал Типото/75к.с. '94 година/ 3 месеца от 2007 и 6 месеца от 2008 година/ 17лв общо+ 3лв лихва,глоба нямам,а цялата работа излезе 20,48 лв можех и да не я плащам за което съжелявам и абсолютно подкрепям мнението на колегата

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам за какво трябва да съжаляваш , че си си изпълнил гражданския дълг и то без да платиш кой знае каква глоба :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 1 седмица закъснение 10лв глоба отнесох, а за 1 година явно нямаШа съ опрайм някой ден в милата ни татковина, вервайте ми

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...