marfii 0 #1 Публикувано 28 Май, 2009 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=360414 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Niko1 6 #2 Отговорено 28 Май, 2009 Това е трагедия...нямам думи контрола на тези транспортни средства е много занижен..преглед както всички знаем се минава с 20лв.напред...и ето последствията..това е....за такситата приеха закон който колата да не е по-стара от 10год. същото трябва да важи и за градския и междуградския транспорт...да ама общините ще вдигат рамене..че нямат пари..да не говорим за частните превозвачи...те сигурно работят на загуба..нямам думи...това е цената която се плаща за съжаление.. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Георги 68 #3 Отговорено 28 Май, 2009 Трагедията за нашия град, а и не само за него, но и за цялта страна е ужасяваща аз лично бях на училище, когато покрай него профучаха 3 линейки една след друга, полицейски коли и една пожарна кола, а след тях още 2 линейки и всички се зачудихме какво става и в крайна сметка разбрахме, че автобус е помлял 16 човека и още толкова ранени. Одеве по новините съобщиха, че водача на автобуса бил с 0,29 промила алкохол.Моето лично мнение е, че тези 30-40 годишни бараки трябва отдавна са на вторични, а не да превозват хора с тях!Просто нямам думи като знам, че и мои близки ходят на тоя събор по чудо тази година не са отишли.Бог Да Ги Прости Всички Загинали! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
slus4o© 26 #4 Отговорено 29 Май, 2009 Ако автобуса е правилно сервизиран и управляван това нямаше да се случиОт Вуйчо ми знам че при спускане винаги се намалява с предавките а в последствие разбрах че на скороста на която изкачваш на същата трябва и да спускаш, важи за един и същи наклонВ случая наличието на алкохол и спирането само на спирачки са причината за трагедията,не съм съгласен че възраста играе роля защото москвичи, лади и волги все още имадокато доста по млади колици пълнят автоморгите до пръсване Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
west bam 107 #5 Отговорено 29 Май, 2009 Наистина много жалко за горките невинни хора лека им пръст, според мен причините са 3 първо неизправна машина, влияние на алкохола, и неголям опит при спускане и изкачване на машината по планиниски терени Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
MissCaprice 37 #6 Отговорено 29 Май, 2009 (Редактирано) Според мен пък алкохола в този случай не играе толкова голяма роля, защото доколкото знаем спирачките на автобуса са отказали ... и съм напълно съгласна с мнението на Niko1 - за такситата приеха закон който колата да не е по-стара от 10год. същото трябва да важи и за градския и междуградския транспорт...затова мисля, че ИЗОБЩО не е виновен шофьора(както каза една от журналистките по БТВ - "това е човека, който е виновен за катастрофата" - сякаш той е отказал спирачките на "автобуса" ), а шефа на фирмата, на който е бил "изправният автобус". Квото и да се изпише и каже едва ли ще върне невинните хора обратно .. Мир на праха им Редактирано 29 Май, 2009 от MissCaprice Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
TANKISTA 8 #7 Отговорено 29 Май, 2009 Ужасяващо е само като си го помисля, лека им пръст на хората и яко им дупе на тея дето уж правят прегледи и пускаш ей-така автобус, който вози хора, не е правилно, но за жалост в България стават много такива апсурди. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Crx™ 29 #8 Отговорено 29 Май, 2009 Според мен има и малко вина шофьора по простата причина че тези автобуси са с двигатели МАН и те разполагат с така наречената моторна спирачка ...... ,този автобус тежи 15тона ,баща ми караше такова чудо и колкото и да е ревизиран добре при много кратно използване на спирачките ,без да се ползва моторната спирачка ,спирачките се палят .... това не е първия такав инцидент за жалост ,а се надявам да е последния но едва ли Нека почиват в мир Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
MartyHONDA 15 #9 Отговорено 29 Май, 2009 Бог да прости всички загинали в тази поредна трагедия,и дай Боже всички живи да се възтановят по бързо!Вината е че повечето МПС-та минават по втория начин,отделно въпроса че са стари машини за който няма части и всичко се побългарява(виждал съм го в Автобусни Превози в Стара Загора)!Това е едно масово унищожаване на Българите,било то млади,било то стари!БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ НА ПЪТЯ,ПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ ОКОЛО ВАС Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Restless 203 #10 Отговорено 29 Май, 2009 в новините казаха че около 300м шофьорът е правил опити да превключи на по-ниска предавка - автобусът е бил пълен с хора които са слизали.Не разбирам, но четох коментари че на тези автобуси, превключването на по-ниска предавки при висока скорост е на практика невъзможно поради устройството на скоростната кутия.Вие пробвали ли сте да вкарате 1ва при 40км/ч? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
insulin 73 #11 Отговорено 29 Май, 2009 Такива стари машини не са за българските улици и ето това са жалките поражения за невинните хора. Лека им пръс Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Otto Kluge 10 #12 Отговорено 30 Май, 2009 Колко ли ще се изпише още по форумите? Това сигурно е тема №1.Трагедия! Това е факт.Типично по нашенски започваме да търсим под вола теле. И ще го отнесе както винаги шофьорът. Той сега е главният виновник, защото не е успял да спре машината и съответно помита маса народ. Колко още жертви ще има не е ясно. Има тежко ранени - това не трябва да се пропуска.Попрочетох мненията тук. Някои неща не ги разбрах. Но ще карам подред.1. Какъв е проблемът, ако е имало алкохол 0.29?! Това е половината от допустимата концентрация. Въпреки, че според мен трябва алкохолът да е НАПЪЛНО ЗАБРАНЕН по време на шофиране. Много страни по света имат такава забрана.2. restless правилно отбеляза - опитвал ли се е някой от 4-та да мине на 1-ва без да използва спирачка? НЕВЪЗМОЖНО Е! Дори и на 3-та ще е трудно, ако си набрал достатъчно висока скорост, та какво говорим за първа.3. По мое време "моторна спирачка" наричахме онзи ефект, който е комбиниран от действието на два фактора - двигател и скоростна кутия. При определен наклон надолу на първа предавка автомобилът не може да развие повече от някаква определена скорост. Така ни и учеха (баща ми също) - на която предавка се качваш, на същата предавка слизаш. Много от моите познати имаха паразитния навик да включат на първа скорост и да се спускат с натиснат съединител и спирачка Какъв е смисълът така и не разбрах..4. Естествено, че има значение колко възрастен е автобусът. Зад океана ограниченията са по години и пробег. Поправка - ограничението за таксита е 5 години! Т.е. или влизаш с нов автомобил, или най-много с такъв до 5 годишна възраст. Има защо естествено.5. Прегледите са една пълна фиктивност. Два поредни пъти минавам ей така - без да влизам в халето. Настоявам, но не ме допускат. Колата забележете "Изглежда добре" и всичко й е наред. Добре, че на всеки 3-4 месеца си намирам повод да посетя сервиз и там да ревизирам техническото състояние.6. Видях как протичат курсовете (от скритата камера) за автобус. Ужас.. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Crx™ 29 #13 Отговорено 30 Май, 2009 По мое време "моторна спирачка" наричахме онзи ефект, който е комбиниран от действието на два фактора - двигател и скоростна кутия. При определен наклон надолу на първа предавка автомобилът не може да развие повече от някаква определена скорост. Така ни и учеха (баща ми също) - на която предавка се качваш, на същата предавка слизаш. Много от моите познати имаха паразитния навик да включат на първа скорост и да се спускат с натиснат съединител и спирачка ohmy.gif Какъв е смисълът така и не разбрах..Моторната спирачка не е спиране на скорост като при кола.... това е отделен бутон или педал с които намаляш въртенето на мотора ..... със същия този педал се загася автобуса ,когато си в покои, а има и друг момент които ми каза баща ми , тези автобуси зависят доста от вдигане на въздох преди тръгване .... ако си забелязал как стоят ниско преди да ги запалят ,след което се пождигат лека по лека , та че ако въздухат му е паднал по някаква причина (неизправност) ,то автобуса става с неизправна спирачна система ,т.е. нямаш никакви спирачки Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
slus4o© 26 #14 Отговорено 30 Май, 2009 Свидетели обясниха по Новините как автобуса е 'пушел' демек шофера е запалил накладките Вие пробвали ли сте да вкарате 1ва при 40км/ч?На лека кола с голем зор може да стане ама на автобус абсурдно мен ме съмнява шофера да е пускал на 2-ра според мен е бил на трета и си е помагал с контрите и от там е станала белятав новините казаха че около 300м шофьорът е правил опити да превключи на по-ниска предавкаЗначи след като не е успявал е бил на неутрална Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
aλexandro 12 #15 Отговорено 30 Май, 2009 Наш'те управници пък вчера са си правили купон по случая Някакви висши полицаи си празнували рожден ден начел ос Христо Стоичков, Борислав Михайлов и им е пял Мирослав Илич. Разбирам, ама защо трябва да го правят толкова показно и нагло? Това е безобразние Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
predatov 58 #16 Отговорено 30 Май, 2009 Светла и памет и мир на праха и на хората починали в тая трагедия Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове