Jump to content
Dachev

Знаете ли, че: има глоби и за изтекъл винетен стикер?!

Имате ли залепен стар (изтекъл) стикер?  

64 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Едно приятелче днес се загледа по изтеклите ми стикери по стъклото (винетки-_инетки, гражданска-мражданска), че ме светна, че има глоби и за непремахнати невалидни (изтекли) стикери. След разглеждане на законите от моя страна, наистина се оказва, че има обявена такава глоба и то точно толкова, колкото, ако нямаш валиден стикер! Значи, ако искаш да спазваш законите на тази страна и ако караш навръх Нова година, трябва да спреш в 24 ч и да си махнеш стария стикер.

Извода е, че еднакво нарушавам закона, ако нямам никакъв винетен стикер и ако имам изтекъл. Значи съм се прекарал, че съм си купил стикер, ако не съм си махнал стария!

Справка:

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:

1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;

3. собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение;

4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до място за нейното отстраняване;

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) който не спазва сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

6. който не осигури път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков и специален светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства.

(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:

1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с над 2 (две) оси, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с над 2 (две) оси - 1000 лв.;

2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса - 500 лв.;

3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 200 лв;

4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 100 лв.

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има го разбира се, но е поправка....а едно време на Москвичите имаше поне по 25 стикера за преглед на предното стъкло ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен даже за малко да ме глобят ама ми се размина затова, че карам с иЗтекъл стикер и аз викам кво, а той ела да четеш, ма аз имам стикер който е валиден. Той вика ела да четеш правилника и да знаеш, че вика кат те спипам пак ще ти откъсна ушите, следващия път. Тогава ми каза, че глобата била сто левчета така, че има го и то не от днес. Затова си махайте стикерите с изтекъл срок, чееее после да няма учудени ама що :huh: :huh:

Редактирано от predatov

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва ми се че тук нещата подлежат на тълкуване, т.е това се отнася за случая когато не е залепен валиден стикер ,а такъв с изтекъл срок.При наличието на валиден стикер, не би трябвало да е проблем че има и стар.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам че трябва да се махат старите. И поради тази причина викам чакай да си махна старата винетка. И докато я махам , бам изненада .... взе че ми се спука предното стъкло . Меко казано се изнервих (по скоро побеснях) и сега карам със спукано стъкло и винетка махната на половина. И мога да пратя специален поздрав на тея педер*сти дето са ги измислели толкова скапано .........

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че колегата koki е прав, тоест когато нямаме нов стикер, а само такъв с изтекъл срок подлежи на глоба. Аз на колата имам три стикера и досега не са ми правили проблем, но за по сигурно ще взема да ги махна, че знае ли човек.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четете внимателно :D Това "или" не е еднозначно на просто "и" :D Колегата коки първи отбеляза, че всичко си е въпрос на тълкуване, а в крайна сметка никъде не пише какво става ако караш с валиден стикер И едновременно с невалиден такъв!. Успех и поздрави.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези глоби разбрах миналата година, пак от форума и веднага свалих 2 грозни лепенки от стъклото :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глобата не беше ли от 50-100 лв някаде или се бъркам колеги?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото съм чул,драли по 10лв за изтекъл стикер.Но не съм сигурен в информацията. :crazy: Резултата беше че се разбих от стъргане по джама :cold:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора, вие не чететели или кво имаш ли стикер с изтекъл срок на действие, та дори да имаш и нов, който е валиден на стъклото прассссс глоба, сто кинта. Тъй, че ко умувате махайтеги от личен опит ви го казвам, онова ченге даже ме кара да чета, ако не вярвам и аз четох и си го пише черно на бяло ;)

Редактирано от predatov

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глобата не беше ли от 50-100 лв някаде или се бъркам колеги?

Да 10 лв е казаха ми 100те лева са ако те хванат без стикер въобще :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно приятелче днес се загледа по изтеклите ми стикери по стъклото (винетки-_инетки, гражданска-мражданска), че ме светна, че има глоби и за непремахнати невалидни (изтекли) стикери. След разглеждане на законите от моя страна, наистина се оказва, че има обявена такава глоба и то точно толкова, колкото, ако нямаш валиден стикер! Значи, ако искаш да спазваш законите на тази страна и ако караш навръх Нова година, трябва да спреш в 24 ч и да си махнеш стария стикер.

Извода е, че еднакво нарушавам закона, ако нямам никакъв винетен стикер и ако имам изтекъл. Значи съм се прекарал, че съм си купил стикер, ако не съм си махнал стария!

Справка:

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:

1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;

3. собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение;

4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до място за нейното отстраняване;

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) който не спазва сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

6. който не осигури път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков и специален светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства.

(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:

1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с над 2 (две) оси, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с над 2 (две) оси - 1000 лв.;

2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса - 500 лв.;

3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 200 лв;

4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 100 лв.

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Е те и ако затова почнат да се заяждат

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...