Ombre 221 #1 Публикувано 8 Февруари, 2009 Здравейте, В ефира се чуваме,но не е ставало дума дали няма някой тук във форума. Някои се знаем,но не сме пускали тема за това. С LZ0UHF и LZ0BGR (434.400 и 434.600)почти покрихме цяла България и може да се чуваме.Има и линк от единия до другия рипитер и обратно.(суб тон)Сега ще монтираме още един рипитер на "горния банд"(готов е за монтаж).Този на вр.Ботев(434.600 +5.00 шифт) се чува с токи даже в София. На националната среща даже ще направим един кросбанд в мойта кола за да имаме връзка в целия район. Поздрави. 73 от мен. LZ1VTI Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ADH-Honda 773 #2 Отговорено 8 Февруари, 2009 (Редактирано) Брат ми: LZ4VR (от 15-ина години вече) баща ми: LZ2TU (още от преди да се родя ) Баща ми е печелил не едно и две състезания и по любителския обхват (27mHz) и на телеграф и на какво ли още не. До колкото знам той има и "косвено" участие в сложения края на миналата година репитер на вр. Ботев, казвам "косвено", защото доколкото ми е известно е използвана една джунджурия в изпълнението и т.н. от тези които произвеждаме (да не давам линк за нещата с които се занимаваме и произвеждаме, да не изглежда като реклама). Направил е собственоръчно е още преди 25+ години две късоволнови станции, едната все още работи дори, няколко лампови усилвателя, ключове за морза.... Иначе, аз лично нито съм радио любител, нито ме влечат такива неща и съм доста бос дори на тази тема. Покрай двамата по-горе роднини ми се е отщяло да поглеждам такава техника. PS: на вилата баща ми една от антените му е 13 елементен лог периодик, който е издигнат на стълб към 20-ина метра висок, а самата антена е с диаметър около 10метра, отдалече прилича на скелет на самолет за хората които се чудят това какво е, ето една нейна снимка от преди няколко години: Иначе QTH ни е KN13sf, то се знае де 73 и от мен Редактирано 8 Февруари, 2009 от ADH-Honda Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Майната 4 #3 Отговорено 8 Февруари, 2009 навремето се занимавах с радиотелеграфия (морзова азбука), защитен 1-ви клас......но това май остана в миналото Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ombre 221 #4 Отговорено 8 Февруари, 2009 До колкото знам той има и "косвено" участие в сложения края на миналата година репитер на вр. Ботев, казвам "косвено", защото доколкото ми е известно е използвана една джунджурия в изпълнението и т.н.Ей адаш,колко е малък света.Тая джунджурия ЛИЧНО съм я закарал с групата за монтаж на рипитера на вр.Ботев с Шатъла.Сега ще слагаме рипитер и на друг връх и в тоя случай пак ще има такава джунджурия.Поздрави на цялото семейство. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Данчо 31 #5 Отговорено 8 Февруари, 2009 абе хора някой ще обесни ли на прост език за кво говорите, аджиба кое за какво служи и т.н. ;) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone #6 Отговорено 8 Февруари, 2009 QTH = Моето местоположение е ............ 73 Best regards Най-добри пожелания За тези които не са радиолюбители. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ADH-Honda 773 #7 Отговорено 8 Февруари, 2009 абе хора някой ще обесни ли на прост език за кво говорите, аджиба кое за какво служи и т.н. ;) Чисто и просто - радио телекомуникация. Посредством радиостанции различни институция като авиация, полиция, пожарна и т.н. комуникират (на различни честоти спрямо тези за любителите, разбира се). Има група хора, за които тези апаратури не са просто апаратури за вършене на работа (средство за комуникация), а начин на живот, хоби. Както за много хора автомобила не е просто средство за преместване от едно до друго място, а кеф - нещо много повече от просто "кола".PS: в ерата на комунизма, когато GSM-ите още не съществуваха, помня как бяхме закъсали из някакви села (тогава имахме жълто Трабанче ) и благодарение на радиостанция успяхме да осъществим връзка до Враца, да дойде приятел (LZ2EW ) да ни изтегли със своята ЗАЗ-ка 968М..... ако не беше радиостанцията, на пътя щяхме да си пренощуваме. Мали какви времена бяха, не е истина. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
J&D 1 #8 Отговорено 9 Февруари, 2009 И аз като Майната съм само на спомени.Радиоклуба в града ни май беше LZ1KBZ.Преди повече от 30 годинки де. След казармата така и не стъпих повече там.А беше мнооого интересно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
1net 41 #9 Отговорено 9 Февруари, 2009 Красене от де ги знаеш тез термини бре?я да те изпитамQRN - ?QRT - ?:-DЕй ме и мене бе.... станциите са на лице, само дето съм малко изморен последно време.Омбре а теб кога ще те чуя на 29 или 144?ооо как щях да забравя, с теб имаме лятна уговорка ми се струва стягай такъмите за полевите дни :)88 de LZ1NET Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone #10 Отговорено 9 Февруари, 2009 QRN Имам смущения от електростатични заряди (1-5 както при QRM) QRT Прекратете предаването 88 Love and kisses Любов и целувки Разни други въпроси? Просто в мойта рибарска дружика има един такъв болен даже с професия, любов и хоби честоти и радиопредавания.П.С. Тия всичките Q и CW кодове ги има в конспекта за радиолюбителите. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tokyo 27 #11 Отговорено 10 Февруари, 2009 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tino 293 #12 Отговорено 10 Февруари, 2009 Направо пиши какво имаш да продаваш Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
lz2lps 0 #13 Отговорено 11 Февруари, 2009 LZ2LPSОтдавна не съм активен, но имаше години когато не излизах от радиоклуба. Тогава работех с LZ2KRZ (разградският клуб). Имахме си база в село Островче, която се държеше от военните и мощността на крайното стъпало за КВ беше около 1KW .При добро прохождение не е било проблем да правиш връзки с Антарктида (човека отговарящ за комуникации на българската експедиция беше от Разград, даже си спомням че ми беше разправял за пингвина Гошо. Виждал съм и снимка с километрите до Разград ). Когато още съществуваше тази база сме правили и връзки на УКВ чрез отражение от метеорити и следите от тях на телеграфия. Приемането и предаването става с много голяма скорост - записва се на касетофон и след това се забавя за да разберем какво точно е предавано. Мисля че крайното стъпало беше 500W. Имахме някакви KENWOOD-и за станции. Сега не си спомням, но май беше TS 830.Все още имам едно чекмедже картички за потвърждение на връзките от къде ли не. Като скорост на телеграфия бях стигнал някъде 120 знака в минута, естествено с автоматичен ключ Имам и 1,2 състезания. Но вече сигурно 8-9 години не съм се доближавал до радиостанция. AR . ._. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове