Jump to content
xakera

иридиеви свещи

Recommended Posts

Здревей те колеги, понеже ще сменям свещите и се чудя дали да сложа такива с иридиев електрод, имали смисал вобще :cool: или пари на вятара както се казва :blink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами аз си сложих такива и съм доста доволенможе да е само втълпяване но ми се струва че коренно се промени колата и като звук и като вървене

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм с NGK иридиум ефект не забелязвам

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  veno написа:

аз съм с NGK иридиум ефект не забелязвам

има ли други които да са недоволни, защото точно бях тръгнал да си поръчвам за мойта каручка ...пък и не са от най ефтините ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще търсиш повече мощност само със свещите наистина няма да я получиш, но иридиевите свещи и силиконовите кабели са част от перформанса към повече мощност

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тоест ... ако не правя силов тунинг на двигателя ... по добре да си карам с оригиналните така ли ?защото 100 лв за свещи не са малко пари както и да го погледне човек ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си доволен от колата си - купи си обикновени. Ако искаш да разчиташ на точно запалване, пълноценно изгаряне и т.н., което се постига посредством хубави свещи и кабели - купи си иридиеви, или платинени. Хубавите свещи и кабели помагат да контролираш възпламеняването да става ТОЧНО когато трябва, без агуби и с достатъчно висока температура за да изгаря сместа пълноценно. Обикновено се ползват за тунинг приложения, когато двигателя е настроен да работи на ръба на детонационното горене и подаването на искрата трябва да става в ТОЧНО определен момент. За всичко останало обикновените свещи са ти достатъчни. Няма да навредят на колата - напротив, но са излишна инвестиция. :cool:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че иридиевите и платинените свещи са добри но спрямо нормалните 3-точкови на НЖК никой няма да усети разлика дори с кабели. Ако искаш да си купиш хубави и сравнително евтини свещи, моят съвет е да се ориентираш към silver spark plugs, защото среброто е най-добрия електрически и термален кондуктор. Аз лично ползвам NOLOGY silver и съм много доволен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имам предвид нормалните 3 електродови на НЖК от по 10-12лв. бройката. Спрямо дензо иридиум напромер аз не намерих никаква разлика, докато с нолоджи силвър,които са 13лв, разликата може да се каже че е доста голяма.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аман от тъпотий, изчетох доста дивотий в тази тема :rolleyes: и от всичко изчетено до тук разбрах само едно ,че всички тук са разбирачи.Нямало смисъл от иридиум свещи ,що за простотия?ако нямаше смисъл нямаше да ги произвеждат.ако правиш мощна кола сиреч "бегачка" и не си смениш всичко по запалването значи нищо не разбираш.повече мощност не давали :) вие какво само със смяна на едни свещи искате да дигнете 10-20 коня ли? :) задавали ли сте си въпроса кое е по важно октановото число на горивото или най пълноценното изгаряне?добрата запалителна система не само ,че дава много повече мощност на колата ,НО И НАМАЛЯВА РАЗХОДА НА ГОРИВО!!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ясно, че ако искаш бърза кола трябва да смениш всичко по запалването, но тук ставаше въпрос само за свещите и дали иридиевите си заслужават парите, моето мниние е че иридиевите са по-слаби като качества от всички маркови свеши които използват метал сребро вместо платина графит или иридий, по-горе обясних защо. А иридиевите са толкова скъпи просто защото иридия не е толкова наличен в природата и не се добива лесно, поради тази причина и цената му е висока, но в никакав случай според мен да дадеш 35лв за една свещ не си струва при положение че за 15лв можеш да си купиш свещ с по-добри параметри.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest zippar

Material: Silver Copper Gold Iridium Platinum Nickel Thermal Conductivity 407 384 310 147 70 59W/(m•K) ElectricalConductivity 66 57 45 18 10 10MS/m Таблицата мисля че дава някаква ясното по вапроса за металите които се използват със свещите.Някой беше задал риторичен въпрос защо са правили иридиеви свещи, ето отговора, извинявам се че е на английски, но толкова рано сутрин ме мързи да превеждам :rolleyes:What about Iridium Spark Plugs?Iridium is a super dense material and therefore extremely resistant to wear. That's it!It is a terrible thermal conductor and a bad electrical conductor, so why would anyone use it to make a spark plug center electrode? Since car manufacturers have to guaranty that their engines stay in-tune for up to 100,000 miles, they can only achieve this with ultra dense Iridium or Platinum.

Редактирано от zippar

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за тези све6ти не бях 4увал ама аз къвто съм си маняк веднага ре6их да си ги сложа,даите о6те инфо за тях

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  stefotto написа:

за тези све6ти не бях 4увал ама аз къвто съм си маняк веднага ре6их да си ги сложа,даите о6те инфо за тях

иридиума просто са повече издражливи от нормалните свещи, но с доста слаби параметри, ако искаш хубави свещи трябва да си намериш някои които ползват silver technology.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето табличката с материалите по-прегледно :rolleyes: Ценна информация.Благодаря, колега zippar!

Material: Silver Copper Gold Iridium Platinum Nickel
ThermalConductivityW/(m•K) 407 384 310 147 70 59
ElectricalConductivityMS/mW 66 57 45 18 10 10

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest peposhi

Е, да, ама на Пацо какви свещи да сложа?! Като проверих какви свещи от Бош стават за него - Супер 4 е моделътл, нищо няма написано за "сребърните".Оф, вече се омотах от толкова за и против... Иридиум ще взема да сложа и хич няма да се ровя повече...

Редактирано от peposhi

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,взех за хондата на баща ми (Сивик 6ген фастбек, 1.5 114к.с. ВТЕК-Е), Денсо Иридиум Пауър, около 120 лв от Косер ми излязоха. Разликата е следната: пали по-бързо(едно завъртане на двигателя по-малко), оборотите като не си на скорост падат по-бързо(или по-бавно, не помня, но имаше разлика), т.е. като натиснеш съединителя докато превключваш те спадат по различен начин, и баща ми твърди че е станала по-пъргава, т.е. като караш на втора без газ и дадеш газ 'подскача' повече.Сега друг е въпросът дали старите свещи са били добри, бяха някакви Шампиони, но баща ми е доволен. И 50к км поне няма никакви работи със свещи да се занимава човек. Аз лично бих си сложил такива, ако имах хонда, де :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може и да ми се струва но при мен има ефект. Не е 10 коня но се усеща че колата работи по добре от тия denso за по 4 лв.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Stanislava

Преди да си купя Хондата /D14Z2/, я закарах на преглед в сервиза на Хонда в Горубляне. Едната от забележките им беше, че свещите /Бош/ са за смяна, защото са 3-електродни.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NGK iridium spark plugs: ZFR5FIX11 - £5.81, ZFR6FIX11 - £5.81Каква е разликата между двата модела иридиеви свещи. Цената е една и съща, и двете стават за Пацата. Кои препоръчвате, ако има какво да се препоръчва, де :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разликата е в топлинното число ако не ме лъже паметта 5 е по студена и е за спокойно каране, докато 6ците са за по високи обороти, но може и да греша. Нека някой по разбиращ да каже

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  manniakk написа:

разликата е в топлинното число ако не ме лъже паметта 5 е по студена и е за спокойно каране, докато 6ците са за по високи обороти, но може и да греша. Нека някой по разбиращ да каже

Обратното е . 6 е по-студена или с други думи изкарва повече топлина . При по-големи натоварвания се ползва по-голямо число. При сток двигател се ползва това дето пише в каталога или ръководството. То е среден вариянт , който е компромис за кола която се кара и градско и извън . Доколкото съм чел извънградско се води за по-голямо натоварване от градското каране , макар че като знам някои как карат градско може и да не излезе баш така :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://zr.ru/articles/52976/

един тест на свещи - с цени от 5$ до 50$ за комплект

Цитат

2-е место

DENSO IRIDIUM POWER 0.4 mm,

(за 4 свечи) – 1310 руб. - 50$ горе долу

1-е место

NGK BCPR 6 E

(за 4 свечи) – 240 руб. - 10-12$

Денсо са дали най-добри резултати, но са на 2ро място, защото са 5 пъти по-скъпи от NGK.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest GGG
Отговорено (Редактирано)

имам предвид нормалните 3 електродови на НЖК от по 10-12лв. бройката. Спрямо дензо иридиум напромер аз не намерих никаква разлика, докато с нолоджи силвър,които са 13лв, разликата може да се каже че е доста голяма.Въпрос до колегата "ZIPPAR":Сори че пиша в "стара" тама - ама не можах на "лични" та:От къде ги намери тези свещи "Нолоджи силвър" - искам да ги пробвам и аз - от кой магазин ги купи ти?

Редактирано от GGG

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Carvin

Пичове някой да сподели опит и мнение какви свещи да ползвам за D15Z6. Препоръчаха ми някакви Champion-ки за около 50лв комплекта, ама като чета тука темата малко се "пообоначих" и почвам да се "триумя" ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest edikoisi
  Carvin написа:

Пичове някой да сподели опит и мнение какви свещи да ползвам за D15Z6. Препоръчаха ми някакви Champion-ки за около 50лв комплекта, ама като чета тука темата малко се "пообоначих" и почвам да се "триумя" ;)

от моя скромен опит влизаш в магазин на хонда там те питат за номер на рамата и ти дават свещи :lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest kambinko

Пичове ,оня ден сложих НГК иридиум ,и да ви кажа определено колата стана по пъргава ,като че ли се отпуши ,макар и да не са чистак нови просто за проба да видя дали ще има разлика ,определено си заслужава,сега като по карам малко ще ви update-на за разхода,макар че вече сме в топлия сезон .

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако пита6 мене Денсо , магнети марели

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз също си взех лазер иридиеви и колата плачеше за свещи и веднага се усети разликата в оборотите и тва онова,но в момента има някакво прекъсване и един приятел също ми каза, че и кабелите трябва да сменя,че май е от тях. И сега се чудя след като съм дал 90лв за свещи, а за кабелите ми казаха пак 90 някви Сейва...Някой може ли да помогне с кабелите,мнение да даде...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледна ли датата на последното мнение колега?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно не е погледнал ;) И без това вече се повдигна темата, та поне да използвам и да питам.От тези таблици излиза че сребърните свещи са МНОГО по-добри от иридиевите (на които единственото предимство е по-дългия живот и че можеш да се правиш на голямо гъзе, понеже си хвърлил 100 лева на вятъра вместо да си боднеш едни сребърни ;) ). Правилно ли разбрах и на практика така ли е? Сребърните са по-добри за “тунинг“? Колко е живота на сребърните?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега,аз си намерих случайно Аутолайт дубъл платинум,с платинени пъпки на електродите,и са страшни.Когато един приятел поиска такива,се оказа,че във Враца ги внася само Авточасти Канекс,и никой друг,но вече 1 месец не могат да доставят 4 бр. от САЩ.Иначе,на свещите им дават 100 000 км,или 5 години гаранция! Ако ти паднат-взимай ги! По 6 паунда парчето са.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...