GINDAHOOD 1 #1 Публикувано 6 Август, 2007 имам гуми 195/50 15 цола,лошо ли е ако си купя такива зимни.казват ми че щяла да ходи на кадето си иска,нямала а зацепва, други казват 4е няма зна4ение, .може ли да ми дадете съвет какви зимни гуми да си купя. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Slayer #2 Отговорено 6 Август, 2007 обикновенно се препоръчват зимните да са по-тънки от летните, за да цепиш снега по-лесно и да не се парзаляш, но на вратата ти все пак пише за препоръчваните за модела. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Димитър Коев 66 #3 Отговорено 6 Август, 2007 За зимата по-добре слез на 185. Колата се контролира по-добре, по-лесно се изкачват заснежени наклони... Определено има ОГРОМНА разлика. Само който не е карал на сняг ще ти каже, че няма значение. За справка може да погледнеш някое зимно рали (Швеция например) - там гумите са даже 165 - 175. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
krasimir_01 84 #4 Отговорено 6 Август, 2007 Лично аз слизам на 165 и се дъжат идеално по планините в снега и на заледено излизам навсякъде стига да не е много дълбок снега тогава и вериги не ти помагат Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Димитър Коев 66 #5 Отговорено 6 Август, 2007 Лично аз слизам на 165 и се дъжат идеално по планините в снега и на заледено излизам навсякъде стига да не е много дълбок снега тогава и вериги не ти помагатПрав си, колега. Наистина и 185 е много. 175 за Сивик ми се виждат добър вариант. Аз за съжаление на моите джанти под 185 не мога да сложа. За сега съм със 185 зимни и 205 летни Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dominic 10 #6 Отговорено 6 Август, 2007 (Редактирано) Досега бях на 185/60/14 - нямаше проблем - но всичко зависи от това как караш ;-) ако си предпазлив и спираш от рано, не чакаш последния момент - предвиждаш неприятни моменти и т.н. - няма да имаш проблеми.Карах с такива гуми 4 години - определено видях разлика във възрастта на гумите - първия чифт го купих нов - първите две зими не се замисляше колата (гумите са всесезонни Vredestain), но третата усещах, че се хлъзгат повечко. След това смених колата и сложих същития модел, отново нови - разликата в годините е невероятно нещо. Просто каучука старее, независимо дали ще са летни и ще ги държиш зимния сезон в гаража или ще са всесезонни и ще ги раздвижваш нон-стоп.Сега съм на 195/50/15, точно каквито караш ти - но зимата нямаше сняг, за да ти кажа как се държат.Но така или иначе не съм спортист, и не извличам максимума от тях, карам предпазливо през зимата... изводите оставам за теб ;-)Успех. Редактирано 6 Август, 2007 от Dominic Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Svetlix 0 #7 Отговорено 6 Август, 2007 Ширината на гумата избираш в зависимост от това в какви условия караш предимно. Ако в 99% от случаите караш в града където улиците са добре почистени и не се задържа снежна покривка (както е по морето примерно) няма смисъл от съвсем тесни гуми. Не забравяйте все пак, че по-тесните гуми имат и по-дълъг спирачен път и не са така устойчиви по завоите.Все пак ако ходите често на ски или живеете някъде където се задържа снежна покривка тесните гуми са си супер за целта.Аз лично лятото карам с 185/65/14, а зимата с 165/80/13. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
GINDAHOOD 1 #8 Отговорено 7 Август, 2007 ами не искам да сменям цолажа на гумите,искам да си останат 15.зимата ще сваля и летите джанти.и затова питам какви гуми да си взема за да зная и какви джанти да си купя .исках да зная на 15 цола какви гуми зимни ще са наи ефективни? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bobo21 0 #9 Отговорено 7 Август, 2007 Четох тестове на Авто билд, според които с по-широки гуми колата е по-стабилна и спирачния път е доста по-къс.С по-тесни гуми по-трудно се прави аквапланинг (при по-висока скорост) и разхода на гориво е по-нисък. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest PRO-DRIVER. Jr. #10 Отговорено 7 Август, 2007 имам гуми 195/50 15 цола,лошо ли е ако си купя такива зимни.казват ми че щяла да ходи на кадето си иска,нямала а зацепва, други казват 4е няма зна4ение, .може ли да ми дадете съвет какви зимни гуми да си купя.С грайфер Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jamo 93 #11 Отговорено 7 Август, 2007 Мисля че 185 на 15-ки джанти ще е нормално. Щом ще взимаш и джанти може и на 14-ки 175 да сложиш и да са по-високи да те вози доста по-меко поне през зимата, но е въпрос на вкус защото се губи вида на колата особено ако е тази от аватара ти. Но зимата си е най-добре с тясна гума и като са нови гумите направо не ти прай впечатление че караш по сняг или леко подмръзнал асфалт. На предишната ми кола скачах от 15-ки на 205 лятото , 14 на 175 зимата и като дойде пролетта нещях да ги махам, че разликата направо си беше все едно от лодка да седнеш на колело А иначе изкарах 2 зими с гуми Kurmoran , купих ги от магазина на Мишелин. Цената преди 2 години беше 75 лева бройката, но за 2 зими почти никакво износване и никакво закъсване никъде. И не само градско ами 4 пъти пампорово и 1 път до боровец без никакъв проблем в големите снегове. Все се надявах да сложа вериги че не съм карал още с вериги ама не се наложи Общо 30 хиляди километра ги търкалях и ако трябва пак да търся по-евтинки зимни гуми няма да се замисля.Надявам се да съм помогнал и се извинявам за големия мухабет който ударих Със здраве колеги Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
GINDAHOOD 1 #12 Отговорено 8 Август, 2007 Мисля че 185 на 15-ки джанти ще е нормално. Щом ще взимаш и джанти може и на 14-ки 175 да сложиш и да са по-високи да те вози доста по-меко поне през зимата, но е въпрос на вкус защото се губи вида на колата особено ако е тази от аватара ти. Но зимата си е най-добре с тясна гума и като са нови гумите направо не ти прай впечатление че караш по сняг или леко подмръзнал асфалт. На предишната ми кола скачах от 15-ки на 205 лятото , 14 на 175 зимата и като дойде пролетта нещях да ги махам, че разликата направо си беше все едно от лодка да седнеш на колело А иначе изкарах 2 зими с гуми Kurmoran , купих ги от магазина на Мишелин. Цената преди 2 години беше 75 лева бройката, но за 2 зими почти никакво износване и никакво закъсване никъде. И не само градско ами 4 пъти пампорово и 1 път до боровец без никакъв проблем в големите снегове. Все се надявах да сложа вериги че не съм карал още с вериги ама не се наложи Общо 30 хиляди километра ги търкалях и ако трябва пак да търся по-евтинки зимни гуми няма да се замисля.Надявам се да съм помогнал и се извинявам за големия мухабет който ударих Със здраве колеги да тази е моята.но неможе ли да сложа пак 15 ама по високи.то има разтояние между гумата и калника .и мерси за инфото което драсна Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
al3x 0 #13 Отговорено 8 Август, 2007 Не дей се мята на много широки през зимата , да не направиш беля Се пак тва са в най-лошия случай 4 месеца зимни гуми .Аз лично зимата слизам на 14-ки 175 , и колата се държи добре на сняг и лед. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Iceman #14 Отговорено 8 Август, 2007 Не дей се мята на много широки през зимата , да не направиш беля Се пак тва са в най-лошия случай 4 месеца зимни гуми .Аз лично зимата слизам на 14-ки 175 , и колата се държи добре на сняг и лед. +1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jamo 93 #15 Отговорено 8 Август, 2007 Ами щом има място няма проблем да сложиш и на 15 джанти по-висок балон. То отпред няма да пречи ама пробвай отзад защото като се качат 2-3 човека може тогава може да опира. Е но ако смяташ да не качваш хора отзад и по-големи ще влязат Най-добре пробвай и сам прецени. Успех, а и до зимата има доста време събирай информация Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest darius #16 Отговорено 8 Август, 2007 Всеобщо мнение:Тесни зимата,широки лятото.Само си помисли, ще караш ли наистина на сняг илисамо ще сменяш,щото е студено.......... Лично аз в София никога не слагам зимни,щото снега рядко сезадържа повече от 2дни....т.е. взимам такси............. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Didko #17 Отговорено 8 Август, 2007 ...зимата отпред 185х60х15 и отзад 195х65х15...Що така? Изкуствено "щръкнала задница" и то през зимата?! На колегата препоръчвам или 175/70/13 или 165/80/13. Последното е моят избор с гуми Gislaved Nord Frost 3. Адски мека гума, която се държи великолепно както на сухо, така и на много дебел сняг!Защо ти препоръчвам 13-ки? Ами защото 4 железни джанти са ти 100-150 лева. Шансът зимата да кльопнеш в някоя маскирана яма е по-голям от колкото лятото. За това и карам зимата с такива високи гуми....което ме подсеща че в на баща ми гаража в момента имам 2 комплекта железни джанти, защото в началото на тази година се метнах на лет(Н)и и 1 комплект ще трябва да продавам на есен Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest jamo #18 Отговорено 8 Август, 2007 Ей забележете че колата е много ниска и 13-ки незнам какъв трябва да е балона... Аз затова предложих 14-ки Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Svetlix 0 #19 Отговорено 10 Август, 2007 Последното е моят избор с гуми Gislaved Nord Frost 3. Адски мека гума, която се държи великолепно както на сухо, така и на много дебел сняг!Въпросните гуми ако ги караш само на сухо супер бързо заминават именно защото са меки Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest dimodi #20 Отговорено 10 Август, 2007 По-тесните гуми - по-сигурни10 Август 2007, 08:33 / БТАhttp://auto.dir.bg/2007/08/10/news1981337.htmlПо-широките гуми подобряват спирането, но са по-шумни иосигуряват по-лошо сцепление с пътя при влажност, сочат тестовена Клуба на автомобилистите в Германия (Allgemeiner DeutscherAutomobil-Club - ADAC), предаде ДПА.Пет различни размера гуми Мишлeн (Mischelin) бяха изпробванина автомобил Киа Сид (Kia Ceed) върху джанти от 15 до 18 инча.При скорост от 100 км./ч. широките гуми (225/40 R18Y) спиратколата след 35,8 метра в сравнение с 41 метра, когато сеизползват по-тесни гуми (185/65 R15T).Ако се кара в условия на влажност по-тесните гуми иматпредимство, докато по-широките започват да "плуват" в слой водасъс скорост от 69 км./ч., констатираха специалисти. По-тънкитегуми се представят по подобен начин, но при скорост от 80 км./ч.Отчитайки нивото на комфорт и шум по-тънките гуми предлагатпо-качествено пътуване.Консумацията на гориво се увеличи с близо 2 процента приизползването на по-широки гуми заради по-голямото съпротивлениес пътя, допълват специалисти от Клуба на автомобилистите.Като обобщение на теста, представители на клуба съобщиха, чепо-широките джанти предлагат по-добро управление, но иматотрицателно влияние върху комфорта и икономичното шофиране. Вусловия на влажност с такива гуми шофьорите трябва карат сразумна скорост. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Пешо #21 Отговорено 8 Октомври, 2007 Здравейте, колеги!Имам конкретен казус: избор на зимни гуми между 195/60/15 и 185/65/15.Колата е Акорд'2000, лепенката на вратата е 195/60/15.Най-вече ме вълнува стабилността, ако мина на 185/65/15. Засега съм с летни 205/50/16 и стабилността в завоите и спирачният път и пр. ме удовлетворяват напълно. Някой има ли опит с гуми 185/65/15? на Акорд? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest dimy #22 Отговорено 8 Октомври, 2007 (Редактирано) аз можеби карам на сняг и сурови условия повече от всеки от форума гумите са ми 175/65/14 сложих ги преди 2 седмици , зимната гума не се слага щото е паднало сняг ,а при температури по ниски от +2 гр , при който лятата гума губи свойте качества и гумата се удърва заради общото мнение , че щом няма сняг няма нужда от гуми е пълна глупост и последствията ги виждаме по пътищана п.п. за зимна гума е най добре да е тясна по добре държи при лед и е по проходима при сняг Редактирано 8 Октомври, 2007 от dimy Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest JAZZ #23 Отговорено 8 Октомври, 2007 аз можеби карам на сняг и сурови условия повече от всеки от форума гумите са ми 175/65/14 сложих ги преди 2 седмици , зимната гума не се слага щото е паднало сняг ,а при температури по ниски от +2 гр , при който лятата гума губи свойте качества и гумата се удърва заради общото мнение , че щом няма сняг няма нужда от гуми е пълна глупост и последствията ги виждаме по пътищана п.п. за зимна гума е най добре да е тясна по добре държи при лед и е по проходима при сняг Напълно съм съгласен с теб!Само ми се струва че през деня е доста топло и затова още не съм монтирал зимните.Чудя се дали да чакам още малко да застуди,или да действам..... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest JAZZ #24 Отговорено 8 Октомври, 2007 аз можеби карам на сняг и сурови условия повече от всеки от форума гумите са ми 175/65/14 сложих ги преди 2 седмици , зимната гума не се слага щото е паднало сняг ,а при температури по ниски от +2 гр , при който лятата гума губи свойте качества и гумата се удърва заради общото мнение , че щом няма сняг няма нужда от гуми е пълна глупост и последствията ги виждаме по пътищана п.п. за зимна гума е най добре да е тясна по добре държи при лед и е по проходима при сняг Напълно съм съгласен с теб!Само ми се струва че през деня е доста топло и затова още не съм монтирал зимните.Чудя се дали да чакам още малко да застуди,или да действам..... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
slus4o© 26 #25 Отговорено 9 Октомври, 2007 имам гуми 195/50 15 цола,лошо ли е ако си купя такива зимни.казват ми че щяла да ходи на кадето си иска,нямала а зацепва, други казват 4е няма зна4ение, .може ли да ми дадете съвет какви зимни гуми да си купя. Братле, купи си оригинални железни джанти 13 цола за 50-тина лева и си боцни четири броя Gislaved, всичко ще ти излезе по евтино ако обуеш 15-ките в който и да е размер, за 13-ките си сложи оригиналния размер 175/70/13 и ядове няма да имаш нито на сухо нито на снежно, аз веднъж брах ядове с тесни гуми 155/80/13 и вече не мерси, ако караш по Алпите може и да ти свършат работа но за БГ няма смисъл, те това е! Линкове: Колега който продава! За други виж тук! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове