bluudy 0 #1 Публикувано петък в 16:28 Здравейте, колеги, От известно време обмислям да си закупя Honda Accord, модел 2016–2017 г. Повечето налични варианти са с автоматична скоростна кутия, което не е проблем за мен. Притеснението ми обаче е, че почти всички 4-цилиндрови двигатели, към които съм се насочил, са оборудвани с CVT кутия. Засега не разглеждам 6 цилиндровите варианти, тъй като са с по-голям обем, съответно по-висок разход на гориво, а и се срещат доста рядко в Европа. Въпросът ми е: надеждна ли е CVT кутията при тези модели, или е по-добре да ги избягвам? Чувал съм доста негативни мнения за CVT кутиите като цяло при други автомобили - голяма капризност от към поддръжка, скъпо обслужване и ремонти. Също доколкото знам, трансмисионното масло трябва да се сменя на всеки 40-50 хил км, като е препоръчително да се използва оригинално масло на Honda, за да се избегнат проблеми. Най-голямото ми притеснение обаче е, че при повреда често се налага цялостна подмяна на кутията, което е доста скъпо. Ще се радвам да споделите мнения и опит. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Honda_Z 1648 #2 Отговорено неделя в 07:50 Привет, Имах такава кола за малко над година. Нищо му няма на вариатора. Особено в комбинация с атмосферния 2.4 дава доста приемлив разход като за такава голяма кола. Това, че трябва да се обслужва само с оригинално масло важи и за останалите скоростни кутии на Хонда, не само за CVT. Въпреки това, Равенол неотдавна направиха аналогично масло на HCF-2 и даже сложих на сивика такова. Вярно е, че ако има проблем, предвид че в България надали има просветен майстор в материята, може да се наложи подмяна, но глобално не съм чул за проблем с вариатор на Хонда, освен позитивите от практиката с колите имам от предишните и настоящите ми автомобили. По-скоро гледай цялостно състоянието на автомобила и пробега му, е моят съвет. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Г.Писаров 239 #3 Отговорено преди 18 часа (Редактирано) То и за обикновените АТ на Хонда няма майстори, които да искат и да могат да ги правят. Поне още не съм засякъл из форумите и групите някой да се похвали, че е намерил такъв. И тя ако се счупи, се търси читава втора ръка и се сменя. Но предполагам, че CVT втора ръка ще се намира доста по - трудно ако се наложи. Редактирано преди 18 часа от Г.Писаров Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 384 #4 Отговорено преди 15 часа Проблемът с ремонта на обикновения автомат на Хонда е скъпите резервни части, цените на оригиналните са директно отказващи, само за пример: една нагаждаща луфта пластина за един фрикционен пакет е от порядъка на 20€, като майстор трябва да имаш поне 4 различни дебелини за да си докараш необходимата хлабина, като умножиш тези 4 по 3, защото имаш три различни диаметъра пакети сумата сериозно набъбва. Към това като се добавят фрикционни комплекти, гарнитури, 'О" пръстени много бройки, тефлонови уплътнения, минимум 3 лагера за смяна и става примерно цифрата около 900-1000€ грубо, поне на толкоз ги намерих преди 4 години оригинални, намират се американски комплекти за около 300$ но са само готови китове местно производство в които има фрикционни пакети, "О" пръстени и гарнитури комплект, нищо друго. Това са само частите, за труда на майстора не се говори, особено в последно време където насирайки се, всичко стана 1лв = 1,95€, няма грешка, съотношението е вече такова. Като добавим и това че търсенето на такива ремонти е нищожно то обяснението за липса на майстори е налице. Понеже темата е за CVT, там ситуацията е аналогична, както с цените на частите, така и с майсторите, и не е вярно че не се намират части. Проблемът при тези кутии е в неправилната и незнайна предишна експлоатация при предните собственици когато се купува на старо. Ако колата е купена от нова единственото важно е правилна поддръжка (тя е описана в сервизните интервали) и другото при самата експлоатация много важно: тази кутия не иска и много мрази спортното каране и теглене на ремаркета и каравани. Тъй че ако човек не е състезател, не тегли редовно 700кг, по баирите и си сменя маслото редовно с качествено може да откара и 400 хиляди със CVT. Само Субару казват че няма проблем да се тегли с техните кутии, но те са си извратени, след като правят кола на която за да смениш свещите трябва да сваляш мотора!!!! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове