thebigzank 2 #1 Публикувано преди 1 час (Редактирано) Преди две-три години си внесох кола от щатите (Chevrolet Suburban). Реших да не се знанимавам с тукашни фирми, направих си съответните регистрации, внесох депозит, играх си лично на търг и си го спечелих. В последствие влизам на сайта с търговете да дръпна някакви документи за поръчката и най-отдолу ме дебне една секция "вижте още какви коли може да харесате". Гледам една Одисея 2015-та без предна броня на фиксирана цена $850. Викам си, нещо има което не личи от първата снимка, я да видя какво не й е наред. Всичко хубаво, ама колкото повече цъкам по обявата, толкова повече няма какъв кусур да й намеря - щетата си е само отпред и не е тежка (което както ще стане ясно след малко, не означава, че не е скъпа), не личи да е изгнила, хубаво ниво на оборудване, отвътре не е драстично амортизирана, клипче има двигателят работи добре... На 315 хиляди мили е обаче мен това изобщо не ме притеснява. Надраснал съм детските фантазии, че колите в България са на толкова километри, колкото пише на таблото, и най-вероятно не една и две коли съм карал на над 300 хил. мили без дори да подозирам. Направо жал ми стана за хубавата колица, щом седи на обява за тия смешни пари и още никой не я взел, следващата й спирка е автоморгата. Аз съм си мечтал преди години за такава кола, а те да вземат да я изхвърлят на боклука, тъпа работа. Та така посъбрах оттук оттам малко финансова смелост и натиснах заветния бутон "купи сега". Предполагам знаете, на момента се плаща цената на търга, таксите на дилърите, наземния транспорт в САЩ и презокеанския транспорт до пристанище в Нидерландия, към 2200-2500 евро е първия транш на разходи. След няколко месеца като я разтоварят от кораба, се плаща мито, ДДС, митническо представителство и товарене-разтоварване, да кажем към 1500-1700 евро. И третият удар е за който си няма колесар и свободно време, плаща на автовоз към 1200-1300 евро за доставка от Нидерландия до България. Общо всичко 5600 евро "до врата". Който ще си внася, да има някакъв ориентир. Пристигна хубавицата, на първата снимка е веднага след като я свалихме от автовоза. Даже дойде преди Suburban-а, не знам географски ли е била по-близо до пристанище или се е отворила по-ранна възможност за товарене на кораб, според моя опит времето на пътуване на колите от Щатите е напълно непредсказуемо, тая работа не е за нетърпеливи хора и хора със слаби нерви. Вкарахме я в сервиза за аутопсия - предна броня, радиатор на климатика, почукване в кормилната рейка, една полуоска, един тампон на двигател и липсва лайсната над регистрационния номер на задния капак. Нищо страшно, съвсем в рамките на очакванията. Само дето се оказа, че частите за Одисея в България са на цени за части на Ферари, всичко от списъка по-горе беше към 4000 евро. Айде рейката и полуоската на рециклаж, то и това не е без пари, но все пак икономия. За бронята и радиатора няма начин, захапах каиша. За по-компактните детайли добре че има RockAuto - ангренажи, най-хубавите свещи са по 7 евро, филтри, течност за автоматика, тампоните пълен комплект на цената на 1 бр. тука. За пръв път видях тампони с жици да излизат от тях, някакви сензори имат явно. И то си е логично, ама прави впечатление всички части са едри и тежки, като на голям джип, а не като на лека кола. Почнаха да я правят, оказа се че и подкалници трябват, и някакви щипки оригинални за предната броня, пак всичко скъпо. Калниците изчукани, двете брони и капачките на огледалата за боя, викам то половината кола, я що не я пребоядисам цялата да светне. След 6 месеца в сервиза и 5000 евро по-късно стана кукла и визуално и технически. Не е готова, ама аз към тоя момент още не знам. Технотест, пътна помощ, ГО, екотакса, регистрация, винетка - 850 евро. Гумите за нищо не стават - всесезонни Kumho 500 евро с монтажа. Отвътре колата не мога да подчертая колко гнусна беше. Suburban-а и той така дойде, тапициран с мръсотия и търкалящи се вътре битови отпадъци. Едни момчета в Нови Искър против 400 евро/кола разглабят интериора до мокети и всичко се жули и пароструе до откат. Няма такова преобразяване. Сам си претапицирах на корите на предните врати панелите, които служат за подлакътник. Много е лесно, някой ако го интересува, ще дам подробности. Проверка и зареждане климатик 110 евро, той е бая голям, че е двоен със зона за задните седалки и духалки на третия ред. Като по чудо климатика не тече, обикновено задните зони са проблемни. Почвам да я карам вече колата горд и доволен, още първата седмица светва всичко на таблото и автоматика не иска да включва, викам замина. Прибутах я на един паркинг, на другия ден отивам с пътна помощ - няма грам ток. Оказа се алтернатор, всичко монтаж демонтаж, пътна, рециклиране (о изненада, той бил сложен и затова по-скъпо), нов акумулатор 950 евро. Изкарвам я за сефте на магистралата - малко нестабилна над 120. Предните амортисьори тук са по 400 евро/бр и се чака 2 месеца. От RockAuto след DHL от САЩ до БГ, мито и ДДС два комплекта амортисьор, пружина и там каквото друго върви с тях излизат общо 400 евро. Споменах ли колко са тежки частите за тая кола. Монтаж демонтаж, две биалетки и реглаж 200 евро. На втората снимка вече стабилна за дълъг път. Два кусура останаха, които съм решил да свикна с тях. Писах в други теми подробно и за двата. Едното е, че мерните единици не могат да се сменят и си общуваме в мили, мпг и фаренхайт. Другото е че навигацията не си намира сигнала от кораба майка и трябва малко трик, за да се прескочи грешката дето дава, за да може да се ползва мултимедията. Вече ходи до Девин, утре ще я разходим до морето, ако продължава да слушка, другия месец ще я водим в Гърция. От там нанатък нямам стратегия какво ще я правим. Няколко коли имеме в семейството и тази не нужна за никаква конкретна роля. Най-вероятно ще й търсим щастлив нов собственик, но парите дето съм вкарал в нея са към 15000 евро, не знам дали ще мога да си ги върна. Така де, тя изначално цялата работа нямаше амбицията да е финансово разумно упражнение. Колата е спасена и има нов шанс за още един живот. Едит: За лайсната на задния капак забравих да ви кажа. Оказа се дефицитна. От никъде не можах да намерия и накрая се наложи да я поръчам от тукашната Хонда срещу 250 евро и със 6 месеца срок на доставка. Редактирано преди 1 час от thebigzank Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове