Jump to content
thebigzank

как се става собственик на Одисея

Recommended Posts

Преди две-три години си внесох кола от щатите (Chevrolet Suburban). Реших да не се знанимавам с тукашни фирми, направих си съответните регистрации, внесох депозит, играх си лично на търг и си го спечелих. В последствие влизам на сайта с търговете да дръпна някакви документи за поръчката и най-отдолу ме дебне една секция "вижте още какви коли може да харесате". Гледам една Одисея 2015-та без предна броня на фиксирана цена $850. Викам си, нещо има което не личи от първата снимка, я да видя какво не й е наред. Всичко хубаво, ама колкото повече цъкам по обявата, толкова повече няма какъв кусур да й намеря - щетата си е само отпред и не е тежка (което както ще стане ясно след малко, не означава, че не е скъпа), не личи да е изгнила, хубаво ниво на оборудване, отвътре не е драстично амортизирана, клипче има двигателят работи добре... На 315 хиляди мили е обаче мен това изобщо не ме притеснява. Надраснал съм детските фантазии, че колите в България са на толкова километри, колкото пише на таблото, и най-вероятно не една и две коли съм карал на над 300 хил. мили без дори да подозирам. Направо жал ми стана за хубавата колица, щом седи на обява за тия смешни пари и още никой не я взел, следващата й спирка е автоморгата. Аз съм си мечтал преди години за такава кола, а те да вземат да я изхвърлят на боклука, тъпа работа. Та така посъбрах оттук оттам малко финансова смелост и натиснах заветния бутон "купи сега". Предполагам знаете, на момента се плаща цената на търга, таксите на дилърите, наземния транспорт в САЩ и презокеанския транспорт до пристанище в Нидерландия, към 2200-2500 евро е първия транш на разходи. След няколко месеца като я разтоварят от кораба, се плаща мито, ДДС, митническо представителство и товарене-разтоварване, да кажем към 1500-1700 евро. И третият удар е за който си няма колесар и свободно време, плаща на автовоз към 1200-1300 евро за доставка от Нидерландия до България. Общо всичко 5600 евро "до врата". Който ще си внася, да има някакъв ориентир.

Пристигна хубавицата, на първата снимка е веднага след като я свалихме от автовоза. Даже дойде преди Suburban-а, не знам географски ли е била по-близо до пристанище или се е отворила по-ранна възможност за товарене на кораб, според моя опит времето на пътуване на колите от Щатите е напълно непредсказуемо, тая работа не е за нетърпеливи хора и хора със слаби нерви.

Вкарахме я в сервиза за аутопсия - предна броня, радиатор на климатика, почукване в кормилната рейка, една полуоска, един тампон на двигател и липсва лайсната над регистрационния номер на задния капак. Нищо страшно, съвсем в рамките на очакванията. Само дето се оказа, че частите за Одисея в България са на цени за части на Ферари, всичко от списъка по-горе беше към 4000 евро. Айде рейката и полуоската на рециклаж, то и това не е без пари, но все пак икономия. За бронята и радиатора няма начин, захапах каиша. За по-компактните детайли добре че има RockAuto - ангренажи, най-хубавите свещи са по 7 евро, филтри, течност за автоматика, тампоните пълен комплект на цената на 1 бр. тука. За пръв път видях тампони с жици да излизат от тях, някакви сензори имат явно. И то си е логично, ама прави впечатление всички части са едри и тежки, като на голям джип, а не като на лека кола. Почнаха да я правят, оказа се че и подкалници трябват, и някакви щипки оригинални за предната броня, пак всичко скъпо. Калниците изчукани, двете брони и капачките на огледалата за боя, викам то половината кола, я що не я пребоядисам цялата да светне. След 6 месеца в сервиза и 5000 евро по-късно стана кукла и визуално и технически. Не е готова, ама аз към тоя момент още не знам. :D

Технотест, пътна помощ, ГО, екотакса, регистрация, винетка - 850 евро. Гумите за нищо не стават - всесезонни Kumho 500 евро с монтажа. Отвътре колата не мога да подчертая колко гнусна беше. Suburban-а и той така дойде, тапициран с мръсотия и търкалящи се вътре битови отпадъци. Едни момчета в Нови Искър против 400 евро/кола разглабят интериора до мокети и всичко се жули и пароструе до откат. Няма такова преобразяване. Сам си претапицирах на корите на предните врати панелите, които служат за подлакътник. Много е лесно, някой ако го интересува, ще дам подробности. Проверка и зареждане климатик 110 евро, той е бая голям, че е двоен със зона за задните седалки и духалки на третия ред. Като по чудо климатика не тече, обикновено задните зони са проблемни.

Почвам да я карам вече колата горд и доволен, още първата седмица светва всичко на таблото и автоматика не иска да включва, викам замина. Прибутах я на един паркинг, на другия ден отивам с пътна помощ - няма грам ток. Оказа се алтернатор, всичко монтаж демонтаж, пътна, рециклиране (о изненада, той бил сложен и затова по-скъпо), нов акумулатор 950 евро. 

Изкарвам я за сефте на магистралата - малко нестабилна над 120. Предните амортисьори тук са по 400 евро/бр и се чака 2 месеца. От RockAuto след DHL от САЩ до БГ, мито и ДДС два комплекта амортисьор, пружина и там каквото друго върви с тях излизат общо 400 евро. Споменах ли колко са тежки частите за тая кола. Монтаж демонтаж, две биалетки и реглаж 200 евро. На втората снимка вече стабилна за дълъг път.

Два кусура останаха, които съм решил да свикна с тях. Писах в други теми подробно и за двата. Едното е, че мерните единици не могат да се сменят и си общуваме в мили, мпг и фаренхайт. Другото е че навигацията не си намира сигнала от кораба майка и трябва малко трик, за да се прескочи грешката дето дава, за да може да се ползва мултимедията.

Вече ходи до Девин, утре ще я разходим до морето, ако продължава да слушка, другия месец ще я водим в Гърция.

От там нанатък нямам стратегия какво ще я правим. Няколко коли имеме в семейството и тази не нужна за никаква конкретна роля. Най-вероятно ще й търсим щастлив нов собственик, но парите дето съм вкарал в нея са към 15000 евро, не знам дали ще мога да си ги върна. Така де, тя изначално цялата работа нямаше амбицията да е финансово разумно упражнение. Колата е спасена и има нов шанс за още един живот.

Едит: За лайсната на задния капак забравих да ви кажа. Оказа се дефицитна. От никъде не можах да намерия и накрая се наложи да я поръчам от тукашната Хонда срещу 250 евро и със 6 месеца срок на доставка. :D

IMG_20250508_170354.jpg

IMG20260723154925.jpg

Редактирано от thebigzank

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...