StSf 0 #1 Публикувано четвъртък в 13:04 Здравейте, колеги! Карам Honda Accord 2006 (7 ген) 2.2 ictdi. Преди около 500-600 км., започна да се чува едно странно цъкане някъде от/около двигателя. Бяха ми сменили маслото с Motul 5w40. Минах 300-400 км с него и започна въпросния звук. Върнах се на Ravenol Fel 5w30 и временно беше заглъхнал звука, но скоро след това пак се появи. Цъкането се чува най-вече на място след като колата е загряла. На студено палене си работи най-нормално. С покачване на оборотите до към 2000 учестява и после спирам да го чувам (може би заради шума на самия двигател). Иначе си върви най-нормално и на диагностика не вади никакви грешки. Веригата е сменена преди 30-40К км. Не е и съединител. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем ще се радвам да сподели от какво може да е. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
inspektora 441 #2 Отговорено четвъртък в 13:30 (Редактирано) Така казано "цъкане" е малко неопределено, но аз имах подобен проблем с шайбата на алтернатора. Тя е с така наречения свободен ход и като и дойде времето започва да издава разни причудливи звуци. Доста време се мъчих и смених няколко неща, докато разбера, че е от нея. Редактирано четвъртък в 13:31 от inspektora 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7494 #3 Отговорено петък в 06:44 Като за начало може за малко да се свали пистовият ремък и да се послуша има ли го пак в споменатият работен диапазон на ДВГ-то. Така поне ще се игнорира съмнението за нещо вътре в мотора и остава оглед на навесното оборудване. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
StSf 0 #4 Отговорено петък в 12:57 Да допълня: под цъкане имам предвид метално цъкане! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 58 #5 Отговорено вчера в 18:37 На 16.07.2026 г. at 16:30, inspektora написа: Така казано "цъкане" е малко неопределено, но аз имах подобен проблем с шайбата на алтернатора. Тя е с така наречения свободен ход и като и дойде времето започва да издава разни причудливи звуци. Доста време се мъчих и смених няколко неща, докато разбера, че е от нея. Къде успя да го решиш този проблем? Аз има сякаш същия. И колко ти костваше? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
inspektora 441 #6 Отговорено преди 13 часа (Редактирано) Не си спомням подробности, но си купих такава шайба на INA и моят доверен майстор ми я смени. Трудното беше да се разбере откъде идва проблема. Преди това смених излишно демпферна шайба заради пишман майстори. Имам тема тук някъде за това и един колега ми подсказа за шайбата на алтернатора. Трудно се хваща, защото при мен не беше постоянен шума, а на моменти. И самата смяна не е лесна, сваля се предната броня и други работи да се осигури достъп. Поне на ЦРВ-то е така. Редактирано преди 13 часа от inspektora 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
goga 287 #7 Отговорено преди 4 часа Ето за тази тема говори колегага: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове