Jump to content
Благовест Калински

Купувам Леджънд

Recommended Posts

Здравейте колеги,
Обмислям покупката на Леджънт КБ1. Чел съм разни неща за колата но никога не съм се докосвал до такава, камо ли да я покарам. Имам допир само с хондовия 6так, но във версия 3 литра в 6та купе. Обслужването на леджънда и акорда е със едни и същи консумативи, както разбрах и цените са много добри според разбиранията ми.
Как седят нещата с другите неща, като окачване? Говори се че тампоните на мотор и кутия са ужасно скъпи, но намирам на доста поносими цени внос и не е по 700 - 1000 лева за тампон...Как върви този автомобил? Гледам някакви ревюта: 0-100 за 7.3 секунди, а доускорението от 100 до 200 за нещо под 10 секунди(не се сещам къде гледах това, но не мисля че има шанс да доускорява толкова бързо в тази конфигурация).
Със това уникално 4ь4 вярвам че шанса да се изпързаляш в някой завой е сведен почти до нула..
Разхода е ясен - голям е, особено ако не работиш адекватно с педала на гаста. Тогава и в ограничението да я караш извънградско, пак ще гори над 10.
За това уточнявам, че не търся кола за икономия, а кола за кеф и дълъг път. Ако не ми миришеха краката, щчх да си купя Чарджър, но ей ме на търся Леджънд.. :)
Всякакви мнения подкрепени с адекватни факти, ще са ми от полза.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.

Разходът извънградско е около 9/100, може и 8, ако я галиш. Градско е двоен.

Уникално управляем във виражите (кара се като RWD), а изпързалването зависи от гумите и "задкормилното".

Скоростта не се усеща, защото е тежка и солидна, а е и доста тиха.

Ускорение до 100 доволно, а голямата кубатура помага и над. Никаква драма с изпреварнанията.

Чети темите в този раздел и ще намериш доста отговори.

После намери и покарай такава.

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Както съм споделял на разни неверници, Акорд 6 купе с трилитровия мотор и архаичната му кутия съм свалял на 8.7 газ. Извънградско по подбалкански път от София до Бургас и обратно. Да с галене. 
Смятам че и легендата е способна на това, предвид че е c доста по-осъвременен мотор от j30.
Благодаря за включването.

Редактирано от Honda_Z
Моля, не цитирайте цяло предходно мнение! По презумпция се предполага, че отговаряте на него.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Не цитирай мнение, ако отговаряш непосредствено под него - излишно е.

На газ съм около 11/100.

Най-икономична е на 110 км/ч.

Автоматът е архаичният с 5 скорости.

Но не разходът е важен.

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

image.png

Моментен разход по сух / равен / хоризонтален път.

Кара се само с вързанките на дясната обувка върху десния педал. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като собсвеник и на Accord отскоро, обслужването им е различно, колкото различни са и самите автомобили. Провери си подробно за частите на Legend-a за да не останеш изненадан после.

При мен това с "галенето" не се получава, колкото и пъти да тръгна с идеята да карам бавничко и икономично много рядко се е случвало. Разход под 13 (газ) скоро не съм постигал. Все пак смятам че за годините си, теглото и мощноста си е направо икономична.

Другото е ясно, това е кола за дълъг път, стабилна, комфортна, с която километрите не се усещат. Отдавна избягвам да я карам градско и за под 100-на километра не я изкарвам от гаража.

Като недостатък, единствено мога да посоча малкият като обем багажник.

Ако има по-съвременна скоростна кутия този автомобил, дори в момента би бил страхотен! 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не съм хипермайлър.

Просто от наблюдения знам че най-икономична е на 110 км/ч, като под и над тази скорост, разходът се увеличава, (особено под 90 и над 140), което е съвкупност от фактори: гуми и налягането им, предавателни числа на 5-а и аеродинамика. Колата просто е проектирана за 3-цифрина скорост.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 1 час, Tqnata написа:

Ако има по-съвременна скоростна кутия този автомобил, дори в момента би бил страхотен! 

Маслата са си масла и цените им не са зависят от модела кола.

За частите бонусът е че почти няма афтърмаркет, тоест ОЕ си е ОК. :)

Да, багажникът е класически, седанов (като на Акордате 7 и 8), но с цел коравината на купето, задните облегалки не се сгъват, което е супер за хандлинга, но е минус за практичността.

Тествал съм Хонди с новите ZF автомати. Мии, на 90 се чудят на коя от посредните 2 предавки да се движат, което не е комфортно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 3 часа, Tqnata написа:

Като собсвеник и на Accord отскоро, обслужването им е различно, колкото различни са и самите автомобили. Провери си подробно за частите на Legend-a за да не останеш изненадан после.

При мен това с "галенето" не се получава, колкото и пъти да тръгна с идеята да карам бавничко и икономично много рядко се е случвало. Разход под 13 (газ) скоро не съм постигал. Все пак смятам че за годините си, теглото и мощноста си е направо икономична.

Другото е ясно, това е кола за дълъг път, стабилна, комфортна, с която километрите не се усещат. Отдавна избягвам да я карам градско и за под 100-на километра не я изкарвам от гаража.

До сега съм карал Акорд V6, което си е J-серия от всякъде. Има известна разлика с цени на някои части, но до колкото проучих се намира всичко от гледна точка консумативи.
Носачите са скъпи, тампоните на мотора се намират и цените са сравними с тези на акорда ми с тая разлика че той имаше ефтини тампони на кутията поне.  При леджънда всички са на средно висока трицифрена сума и то ако не са оригинални. Спирачките са малка драма, че например в Интеркарс, масово предлагар 282мм апарати за тая кола, а тя е 320мм. Там не намирам и правилните накладки за нея - навързали ги с тези на акорд.
Бобините поне се намират, че на Акорда издумка бобината, а той беше с делко. Нищо не намерих по познатите ми канали не само на прилична цена, но и въобще нещо налично..
 Едрогабаритните части обаче са майка плаче...........
Автомата - трудно се намира 6степенния от фейслифта, а суапа май е половин КБ2-ка за ччасти да си купи човек...
Не намирам много информация за това..
С галенето ми се получава, защото миналата година ми е 3600 за фишченца........ Повече няма да храня някой полицай на сянка у храстО :pinch:
Все пак като собсвеник на Леджънд си далеч по-запознат и вярвам, че някъде пропускам нещо в ресърча си за частите. Ще се радвам да споделиш, кои са честите болежки на колата и до колко боли косата от тях.
Най-притеснен съм от предните носачи, че и двата ми акорда късаха шарнири без никакви признаци за драма с тях. Даже на единия Акорд, бяха TRW-та на един месец, та имам едно обсесивно компулсивно от там....

Редактирано от Благовест Калински

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е човек преди да си купи подобна кола да си прецени дали може да я обслужва. Не казвам, че при теб случая е такъв или не си си направил сметка, нито да те "отблъсна" от автомобила. Това е наистина страхотна кола, която заслужава да бъде гледана добре.

Карам Legend-a вече трета година, по окачването не съм сменял нищо. Горните носачи бяха чисто нови когато я взех. Сменял съм обаче тампоните на мотора и тези към скоростите, където сумата е доста неприятна и пъти над "висока трицифрена сума". Обслужването на ангренажа и всичко около него - само с оригинални части.

За някои части има алтернатива, но всеки трябва да си прецени колко изгодно би било това за него. Слагал съм веднъж неоригинални предни дискове (няма да споменавам марка, но като цяло са много известни и далеч не са бюджетни) и повече няма да направя тази грешка. Изкриви ги на третата седмица. Смених ги с оригинални, с които карам вече втора година. Всичко друго което съм правил е стандартно облужване - масла, филтри, накладки, течности и гуми.

От доста време притежавам и Sonata-та от подписа ми. Разбира се, тя е съвсем друг клас, но е доста сходна като размери и двигател. Само за сравнение ще кажа че при нея оригиналните части са от 3 до 6 пъти по-евтини.

Баща ми каза, че дори да му я подаря няма да я вземе :lol:.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда - козата си сака пръч. ;)

Но пък рядко - мноого рядко и каквото се смени (с ОЕ) - изкарва десетилетие.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
On 10/4/2025 at 12:07 AM, ceco_accord said:

Моментен разход по сух / равен / хоризонтален път.

Това е защото в колата няма бензин.;)

• Харесвам 1
  • Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Което си е вярно - вярно си е.

Защо да сипвам много и да изветрява. Да има, колкото да не свети ламбата. ;)

• Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък карам винаги с пълен резвоар за по-малко конденз.:)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е другата крайност и има логика и тя.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко хора наистина КАРАЩИ Легенд са се изказали. Само за инфо: карам Legend вече 6-та година и съм й направил точно 300000км. Вярно 99% междуградско и по магистрали, нооо по мин 50000км на година. За този километраж не съм сменял нищо освен консумативи: масла, филтри, ангренажни комплекти, гарнитури на глави и ... няма друго. Поддръжката е евтина, носи на газ и в rockauto има почти всичко, без едрогабаритни части.

Всъщност съм сменил и предни спирачни дискове и 3 комплекта накладки или 4 не помня. Разхода на газ е 13 извънградско, на моето каране (5 фиша за скорост за 8 месеца...кротнах се малко), ако не ходиш често след 150 може и да слезеш под 13... 

За дълъг път се е утрепала, рекорда ми е 1300 км за 12 часа, но като слезеш все едно не си карал. За вървенето...ами върви, въпреки теглото си от 2 тона. При кикдаун се изстрелва, а след 150 си е кеф като я натиснеш...до 220 240 ходи за норматив. 

Ако те интересува друго пиши.

Редактирано от dinkoneychev
доуточнение
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази кола просто е направена да не си седи дом. ;)

Всичко казано по-горе е вярно.

1000 км на ден във фотьойла отпред в ляво + прожекция на шосета, наистина не уморяват в този апарат.

Аз съм сменил и 2 сензора + някой тампон и дреболии по интериора, но такъв късмет съм изтеглил. Сега си е ОК и нямам мисъл да я сменям, нито има нещо достойно на модела, за пазарната му стойност.

За съжаление, фишчета и аз имам - скоростта просто не се усеща. 100 км/ч е като 60 в Акорд - Ледженда е автомобил за аутобани, за това и милионник.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...