Jump to content
psydex

В търсене на първата кола

Recommended Posts

Здравейте мили хора.

Наскоро взех книжка и съм в период на търсене на първия си автомобил.

Много хора се опитват да ми повлияят да си купя Toyota - слушах много за това колко са издръжливи. Същите тези Toyota fanboys неуморно се опитват да ме убедят, че джазките са "малки въшки" и не си струват парите, но аз вече съм направил своя избор и искам да карам 1.4 Honda Jazz (2010-2014) Si (заради спортния си вид) или Ex (заради панорамния си покрив). Въпреки това, намирането на добра оферта се оказа по-трудно, отколкото очаквах. Месеци наред разглеждам българските сайтове (mobile, cars), но за колите от България ме предупреждават, че редовно се върти километража назад, за разлика от немските (не зная до колко е истина това) и не ми препоръчват да купувам от тук. Внесените от Германия коли обаче излизат по-скъпи с поне 1000 евро заради посредници и транспорт. Честно да ви кажа вече тотално се обърках от хора с акъл, които не харесват Jazz.

Затова се обръщам към вас – хора, които познават добре марката и модела.
Къде бих могъл да намеря добре запазена Jazz на разумна цена?
Какви са слабите места на този модел и на какво да обръщам внимание при оглед?
Ако някой от вас продава или знае за добра оферта за Honda Jazz (2010-2014) Si или Ex, ще се радвам да сподели или пише на ЛС

(прилагам няколко примерни снимки на модели, които ми допадат за ориентир)

Screenshot_20250219-101800.png

Screenshot_20250312-134003.png

Screenshot_20250312-134023.png

Screenshot_20250312-134051.png

Screenshot_20250312-134146.png

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей не съм запознат със модела, но от чужбина е по - вероятно да бъде автомобила на истински километри най-вече ако е от частен продавач със преглед и си е със номерата, по-скъпи са, но може би си струва и това ще се възвърне във времето ако не наливаш пари за проблеми и ремонти. И от тамошните търговци да гледаш трябва да се внимава, вече са без номера и преглед, състояние и клометри на късмет. Другото е от тук да търсиш, но от човек който си  я е карал и поддържал, но иска да я смени с нещо друго, по - ново и т. н.  То гаранция няма, ама не случайно има поговорка че евтиното излизало скъпо. Успех и късмет!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не случайно хората са ти казали да си купиш тойота.

• Нагоре 1
  • Объркан 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Преди 4 часа, psydex написа:

Здравейте мили хора....

Здравей колега! Пиша "колега", защото макар и да нямаш още кола вече си усетил духа на хонда. Поздравления за подредения и любезен първи пост, надявам се повече колеги да го оценят и се включат. Накратко от мен: 

От над 15 години избрах да карам хонди и всички те станаха част от живота ми с всичките си недостатъци и кусури на конкретните екземпляри. Перфектен автомобил няма! Няма абсолютно никаква гаранция, че ако вземеш Тойота ще случиш на безупречен и дълговечен автомобил. Факторите са много. Не случайно джазът е лидер в много класации и е търсен, а за съжаление тези, които го продават знаят това. Вероятно част от колегите ще ти кажат да четеш и че е обсъждано кои са слабите места , но голяма част са забравили антусиазма и порива на човек да стане притежател на собствен автомобил от любимата марка. Ако не бързаш задълбай, но рискуваш отчаяш още на ниво четене и това ще е валидно за всяка марка и модел. Понеже търсих преди няколо месеца предходната генерация, но имах и опция за Сивик ето какво гледах аз на джазките:

1. На първо място ръжди- задни вежди, отдолу, както и при резервна гума. Обикновено ако в двигателния отсег е ръждиво, голяма е вероятността да има ръжда и на тези места дори и да са прикрити, но обратното не е винаги валидно.
  2. Шум от скоростната кутия, имат пролем с първичен вал, понякога на място с натискане и пускане на съединителя е трудно да се хване, затова трябва да се ослуша и в движение. Разбира се и тук се правят магарии с добавки. 
  3. Работа на двигателя. Джазът работи тихо и равномерно, буквално цъка. На някои екземпляри съм улавял почукване на студен двигател което изчезва бързо. 
  4. Виене от задни главини, улавя се в движение, ако екземплярът като цяло си заслужава може да се направи копромис и да е повод за отстъпка. 

Моят съвет е да си потърсиш непретенциозна кола от предходната генерация на джаз, фейслифт след 2005 (климатроник и по-новото аудио, а спорт версията са с по-хубавата тапицерия и ел стъкла и отзад, както и брони които изглеждат по добре и не са много по ниски), 

п.с. по едно време реших да кръшна и да огледам тойота ярис. Еми не се получи...

Редактирано от HondaExplorer
  • Харесвам 1
  • Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Към авторът на темата:

Добре дошъл и кураж + търпение.

Ако си младеж и безопитен, потърси "помощ от приятел" - вещ с колите, но и без предразсъдъци. Желателно е да е имал "взимане / даване" с марката. Да - Джазката е реномиран модел, но не е само той подходящ за първа Хонда. Намисли си бюджет и дерзай.

Всяка кола ще те вози и ще ти бърка в джоба, но на харесваната от теб, ще прощаваш и ще забравяш. Важното е какво ще ти дава. 

Не се отказвай от "Power of  Dreams". ;)

Моят баджанак искаше да вземе Джаз за голямата си щерка, но не намери идеален и евтин. Взе и Лъв 206. После той остана за малката, а голямата скоро седна в 307. Балдъзата кара яростно 1 дизелов Ярис. Ивам преки впечатления и от 3- те возила. Возят и точка. Рядко и 3-те коли са едновременно на разположение и фемилито не е доволно, а той си пасува, но псува и "налива".

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Понеже търся същата генерация да те поправя периода е 2011-2015. Има един английски форум може да получиш доста информация. 

https://clubjazz.org/forum/index.php 

Успех.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...