Jivkos 0 #1 Публикувано вторник в 20:09 (Редактирано) Здравейте, днес при палене двигателя започна да вие странно. Нещо го мъчи, но не мога да определя от къде идва звука, дали от компресора на климатика (но при включено и изключено положение звука не се променя)... може ли да е водна помпа или маслена.... вярно тъпо е да се гъдае, но поне някаква насока кое може да се отхвърли като причина. Прилагам клип. video-7f93bc0dc588ecbd0634d8b9076179fc-V.mp4 Редактирано вторник в 20:11 от jivko_88@mail.bg Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
milenjs 9 #2 Отговорено вторник в 20:31 Или пък динамо /генератора/. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Jivkos 0 #3 Отговорено сряда в 12:56 Да, вероятно е алтернатора... откачих ремъка и виенето спря. Всички ролки се въртят свободно, алтернатора също, но като закачих ремака пак същото. Пипнах алтернатора и за 1 минута беше загрял доста, а двигателя си е студен.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2839 #4 Отговорено преди 4 часа Здравей, Имах същата случка в една съботна сутрин през лятото. Трябваше да пътувам и при стартирането на двигателя се чу същото виене. Вдигнах капака и се заслушах. Не можах да преценя веднага от къде е, понеже пистовият ремък върти и няколко ролки, освен компресора на климатика и алтернатора. Пипнах алтернатора и се беше напекъл за няма и минута. Обаче при мен се появи и миризма на изгоряла изолация. Като на бакелит. Това, което ме насочи, окончателно към алтернатора беше, че спря да зарежда акумулатора. Наблюдавах го през ELM327 на телефона. Понеже в съботния ден не работеше никой от сервизите за стартери и алтернатори, а трябваше да пътувам, се наложи да купя чисто нов алтернатор Denso. Виенето изчезна, акумулаторът се зарежда и всичко си дойде на мястото. Интересното е, че след като го монтирах и стартирах двигателя, и новият алтернатор се загря доста за отрицателно време. Явно това си е експлоатационна особеност на нашите алтернатори. П.П. Старият алтернатор все още не съм го дал за рециклиране, за да кажа какъв точно е бил проблемът. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове