I_Yordanov 154 #1 Публикувано 18 Януари, 2022 Наскоро писах в тази тема, където имах въпроси относно ксеноновите крушки и понеже нещата , при мен, се усложниха и развиха до пълно рециклиране, реших да споделя - какво и как стана. Някои от нещата описани по долу, ако не са незаконни, то поне са в дълбоката сива зона на законодателството! Не се подвеждайте по мойте дивотии! Първоначално мислех да сменя само крушките, защото светлината отслабна до толкова, че в мокро - нищо не се виждаше. Баластите и крушките са сменяни от предишния собственик. Предполагам - джамбазина, щото в Швейцария ме съмнява някой да се занимава с "но нейм китайчета", да ги завира на разни тъмни места:), еле пък и като е незаконно. Единия баласт изгоря месец, след като купих колата и тогава, с ужас установих, че във фаровете има торбички със силика гел. Ужас, щото бяха се одървили яко. Това ми коства много прах из фара:/ Смених си баласта и така карах цяла година, докато вече нищо не се киризеше. И така, след като не си намерих по-добра занимавка на 31 Декември - разпилях фаровете😀 Няма да обяснявам процедурата подробно, защото има достатъчно клипове и информация за това. Разбира се, ако някой има въпроси, да заповяда! Та разпилях ги аз и намерих безименни крушки с яко опушени балони. Но по - гадното излезе, като разглобих рефлекторите на ксеноните - бяха леко поизгорели. Имаше и пукнатина в "стъклото" на левия фар, под черната лайстна вътре и на снимките не личи(не се сетих да я снимам). Обмислих доста варианти - нови фарове(много скъпи), нови рефлектори от Али-то( не намерих),да разкостя някои счупени фарове по моргите, включително и фарове от фейслифта с идеята за дневни светлини с мигачите, ама кой ли щеше да ми позволи, да проверявам за изгорели рефлектори на втората употреба🤨 А и вече съм си монтирал модул за дългите. Накрая си останах с пълно рециклиране на мойте. Рефлекторите дадох на едно момче в Търново, който се замава с фарове и срещу 40лв. на брой, ги прати някъде за ново покритие. Другите рефлектори и останалата част си ги измих внимателно с доста разреден обезмаслител, като забърсах и подсуших всичко с една много мека микрофибърна кърпа. Да се внимава много! Поликарбоната се драска много лесно отвътре и след като се полира отвън, всяка драскотинка си личи! Като върнаха рефлекторите, сглобих всичко по обратния ред, залепих спуканото и един приятел ги полира и сложи фолио. Взе ми пари само за фолиото, като за тези фарове(с подгъв) - 50лв. Предполагам, че би взел поне още толкова за работата и полирането. Та монтирах си аз фаровете на колата, слагам чисто новите крушки "Raytech" 5000К, с нови 55W баласти и к'во да видя: Отивам в магазина и момчетата съвсем спокойно зеха да ме убеждават, че било нормално и след малко "обгаряне" щели да си изравнят цветовете. Аз се смея те се чудят к'во ми има. Като видяха снимката зарязаха каквото правеха и на летящ монтаж, много се кефиха на зеленяша😄 Дадоха ми нова крушка и сега всичко си е по местата. За влагата: Видях тази тема. Гледах и аз разни видеа, на които под тапите отзад на фара е разпробито за вентилация т.н. Само дето при мен има тапи, но няма дупки. Преди ремонта ми се появяваше влага в левия фар, но с пукнатината там е било нормално. Сега левия е о.к. Десния беше добре, сега леко се потѝ. Бързо се досетих, че аз съм виновен: Това е снимка на левия фар, но в десния имаше такива дупки също и нямах време да търся болкит. Ама ше го оправя де, поне знам къде е проблема. Като цяло съм много доволен. За комбинацията крушки/баласти ще дам мнение по натам, че се поразболях и нямам тръпка да се возя нощем само за тест. 8 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1787 #2 Отговорено 19 Януари, 2022 Преди 7 часа, I_Yordanov написа: Няма да обяснявам процедурата подробно Лесно ли се разлепят стъклата и с какво ги залепи обратно? Сарото лепило останало по канала,лесно ли го почисти? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
I_Yordanov 154 #3 Отговорено 19 Януари, 2022 Въобще не го чистих болкита. То и за това сега се запотява единия - с дргугия извадих късмет. Много бързо трябваше да се случат нещата и разчитах количеството там да стигне. Ще ги мина с ренц(примерно) външно и ще стане. Инак ги нагрях с пистолет за горещ въздух добре и започвайки откъм "острата" страна (габаритите), с дърпане се разделиха нормално. В началото малко си помогнах с плоска отверка, за да подхвана хубаво "стъклото", но като цяло става лесно. Зглобяването е по обратния ред - нагрях докато болкита си смени консистенцията и ги затворих, още малко нагряване и натиск и толкова. По принцип можеше да изчистя всико и накрая да напълня канала с полиуретан, но щяха да станат затворени форевър, а това не ме кефи🙂 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
HistamineSHOT 40 #4 Отговорено 19 Януари, 2022 При мен от изпотяването (предполагам) ми се прецака баласта отдясно и ми го смениха с китайче и нова запалка съответно, защото иначе оставах без фар, а количката ми трябва ежедневно... Много ми се иска и аз да мина някаква процедура по рециклаж на този потливия фар. Ако някой знае в Пловдив кой може да свърши тази работа ще се радвам да сподели. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
I_Yordanov 154 #5 Отговорено 19 Януари, 2022 Ето и лепило от Али-то: € 10,93 16%OFF | 4 m black butyl rubber LED light adhesive LED headlights sealer retrofit Reseal HID headlights Taillight Shield Adhesive tape https://a.aliexpress.com/_mOrfGSk 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Terje 171 #6 Отговорено 19 Януари, 2022 При мен левия фар беше в плачевно състояние, като я купувах, и обмислях, да рециклирам самостоятелно, но реших да се доверя на фирма, която се занимава с това и за рециклиране на рефлектора на ксенона, почистване, вътрешно полиране и фолиране ми взеха 150 лв. Кондензът не изчезна напълно след първата интервенция, та се наложи да дообработят фара, но като цяло резултатът е добър. Специално за лепилото, бих се доверил на име и известна марка, а не на китайските боклуци, особено като говорим за сравнително малка сума. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
I_Yordanov 154 #7 Отговорено 19 Януари, 2022 Не всичко китайско е "боклук". И не всичко "марково" е добро. Много отдавна спрях да робувам на марки и съм по-доволен в живота🙂 🍻 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Terje 171 #8 Отговорено 19 Януари, 2022 Имах предвид боклуците, които предимно се предлагат в aliexpress, а не всичко китайско. Особено предложеното от теб - нито има производител, нито опаковка, аз определено не бих го сложил на фаровете. За вратите обаче става. Предполагам, че не си купуваш масло за двигателя или скоростите в бутилка от минерална вода... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
I_Yordanov 154 #9 Отговорено 22 Февруари, 2022 Малко информация: Разглобих халогените, защото имаше окис вътре. Нищо не става от тях, но поне се свързах с едни момчета в Плевен, които се занимават с покритие на рефлектори и т.н. Направиха ми много добро впечатление по телефона и реших да споделя инфо. Плевен +359887341383 https://farove.alle.bg/ За Велико Търново: +359883451882 - Росен 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове