Jump to content
georgie

Газова уредба на Хонда Джаз, особености.

Recommended Posts

      Здравейте,

 

   Искам да споделя впечатления за ползването на Газова уредба "Заволи" на Хонда Джаз 1.2. Защо "Заволи" ? Изчетох доста форуми и останах с впечатление, че тази марка има най добра съвместимост с Нонда.  Монтирана е преди 4 години.

Допълнително монтирана система за омасляване на клапаните. Представлява пластмасова бутилка със щуцер свързан с маркуч към капака на клапаните пак със щуцер, ориентировъчно между първи и втори цилиндър. Изминати 60000 км. на газ от които 90% са градско каране.

На 15к километра профилактика на Газовата уредба (смяна филтър на газта и "не само това" - както казва газовия инженер).

 

Платката с управлението на газовия инжекцион закрепиха на пластмасата предпазваща акумулатора. Изпарителя отзад, ниско  в лявата страна на коша зад мотора. 

 

Бутилката влиза в мястото на резервната гума, но стърчи нагоре с около 7см. Направих скара от дървени летви и багажника се изравни, тъкмо под скарата остава място за инструменти, не че ще имате нужда от тях!  Говорим за Honda все пак. :)

 

Разход на гориво за Плевен зимни и летни месеци с 20л. газ  изминавам около 240км.  Есен и пролет около 260 км. 

Междуградското за 150км. зареждам 9 литра газ. 

Мисля, че е икономически оправдан монтажа на ГИ (Газов инжекцион). 

 

За тази марка ГИ при монтажа, проводниците които захранват бензиновите инжектори се прекъсват и се свързват с платката на ГИ!

Тоест ако нещо дефектира по тази платка, възможно е да се влоши и работата на бензин! 

 

Тук настъпва, така да се каже "Параграф 22" , при технически проблем, газаджията казва, че при него всичко е наред,  друг специалист пък иска да се свали газовата уредба и да се започне на чисто!  Официалните сервизи на Honda не поддържат автомобили при които са направени основни промени по ходова част и двигател. 

 

При мен се случи следния проблем. Поради протриване на кабелите, захранващи инжекторите (и газовите и бензиновите са в един сноп), елемент в платката на ГИ дефектира и от там  се получи и  смущение в работата на бензин. Инжекторите на първи цилиндър останаха без управление. Проводниците са се търкали по долния ляв край на кутията с въздушния филтър, резултата е  нарушена изолация и късо съединение.

 

Три месеца обикаляне по сервизите не реши проблема. Три пъти сменях бобини и свещи. И при трите смени нещата се оправяха временно (просто като съм сменял бобините кабелите са се опъвали и не са давали на късо). 

 

 Просто ако ви монтират газ, погледнете кабелите дали са изолирани добре, дали не се търкат някъде! Ако пък майстора ви каже, че никога не може да се появи проблем, задължително  си прегледайте всичко много внимателно.

 

 

 Всичко това написах с целта, да избегнете подобен проблем. Хондаджия - това е институция и се уважаваме!!!     :)     

 

Поздрави!

Редактирано от georgie
  • Upvote 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колега,много полезна тема,но аз за себе си реших,няма да ползвам газ,минах с първата кола по този път , беше голямо ходене по мъки,като пресмятах възможностите на  джаз от към разход,реших да си остана на бензин, за сега е поносимо,но наистина съм впечатлен от здравината на изработване на тези малки бижута.Радвам се , че си открил къде е заровено кучето, форума е безкрайно полезен за нас тук в България,няма читави майстори във всеки град и всяка идея е полезна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е от газовата уредба /в случая Заволи/ , а от двете ръчички и междоушието на майстора. Аз съм с БРЦ от 40К и до сега 0 проблеми. Вчера бръмчах до Истанбул. Напълних бутилката, при нормални газстанции събира макс. 31.5-32л. Пълня само при Марешки в Айтос от 2 години. Изминах 515 км !!! Разделете 31.5 на 515 ! И това с около 30 км в 18ч. в Истанбул и още толкова на отиване. Сменям редовно газови и въздушни филтри. Масло ПетроКанада СС 5/30 пасна супер за газта, но го сменям на 7-8К по препоръка на Маркони. Колицата върви като змей и не се усеща разлика газ/бензин, така че аз пък бих казал че БРЦ е точно уредбата за Хонда Джаз 1.2 /и никакви омаслители/

  • Upvote 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги,

да споделя и аз за моята газова уредба! Монтирана в официален сервиз на брц Пловдив. Уредбата е plug and drive с омасляване на клапаните Flash lube, зареждане до бензиновата капачка, бутилката е на мястото на резервната гума. Закупих си най-скъпите инжектори и възможно най-голямата бутилка (40л) хваща около 30-31л. Минавам по 2000км на месец, колата няма разлика в работата на газ и бензин. Редовно се сменят масла и филтри и до сега не съм имал никакви проблеми. Среден разход около 6-7л газ на 100км, в зависимост от настъпването!

  • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

×