rollin 463 #1 Публикувано 4 Януари, 2015 (Редактирано) Мисля че темата си е за този раздел понеже това си е един вид тЮнинг Първо ето компонентите които са ползвани: Плеър - тук неговата роля играе мобилен компютър или т.нар. Car PC (Двуядрен Intel Atom 1.86Ghz , 2GB DDR3 RAM , 64GB SSD и тн..) Управлява се от 7" инча Тъч Скрийн монитор на марката Lilliput Звукова карта DAC - BG производство, ползва се за да могат да се изведат чинчове от компютъра(най просто казано) Звуков Процесор - Audison Bit Ten D - ако взема да обяснявам какво точно прави ще ми трябват няколко часа за това ще пропусна Усилвател - 5 канален Ground Zero, като единия е Суб канал(баса), другите два са да Мидбасите и останалите два са за среди и високи като сигнала минава пред двулентов пасивен филтър. Демек трилентов фронт + суб Високи и среди - Високите са Ground Zero GZHT 25SQ , а средите Ground Zero GZPM60SQ Намират се на гредичките като съм им направил отливки. Мидбаси - Ground Zero GZRK 165XII - Намират се в предните врати на заводските места за говорители, като са закрепени за вратата с дървен фланец от MDF който е лакиран за да не се влияе от влагата. Силови кабели - Ground Zero GZPK 35 Сигнални кабели - чинчове няколко комплекта - Ground Zero RCA cable GZCC 1.14X-TP и силиконов мостов кабел около 40метра - Ground Zero GZSC 2-2.50 Звуко и вибро изолация - ползвал съм 2 вида изолация , едната е тази - Ground Zero GZDM 3700-AB-1 около 20 листа и един кашон от тази - Ground Zero GZDF 300-G Акумулатор - Ground Zero GZBP12-2000X - 12V / 55A Пусков ток: 2000A Може и да пропущам нещо но за сега се сещам за това Снимките не са въобще подробни както в предната тема за Прелюда понеже не ми е било за цел да пущам тема но поради високия интерес от ъбгрейд на системата реших с каквото разполагам да го покажа(от към снимков материал) Ето какво представляваше централната конзола преди да се започне всичко: Ето и резултата на финала: Car PC-то го монтирах в жабката под подлакътника м-ду седалките. Все още има неща за доизпипване но сега зимата нищо не ми се прави Изработката на кутията за баса беше изключително интересна и ме е яд че не щракнах няколко снимки...Самата кутия е направена може би от над 100 пърчета MDF(особено задната и част) понеже целях максимум обем и следвах всяка една извивка на багажника. В крайна сметна излезе почти 20литра чист обем което беше повече от добре за десет ичновия суб.Самата кутия е затворен обем, като отвътре е залята с около 5 литра смола и доста стъкломат.Ето и резултата: Усилвателя за да може да се охлажда и за да не пречи го монтирах в горната част на багажника, и даже не се вижда ако не се наведе някой да го погледне, за това не съм се и заигравал много много с него но го снимах за да придобиете представа. Доста е масивен и тежък иначе и заема много място(може сами да си направите изводите като имате в предвид че газовата е 60 литра) Монтирах и по добър акумулатор, че системата си е апетитна към тока и най вероятно оригиналния щеше да кляка.С малко преправяне се намърда един наистина сериозен акумулатор Вижда се и захващането на силовия кабел който е 35 квадрата, но също така и подсилих масата от към акумулатора към купето ! След като системата беше монтирана и можеше да засвири дойде ред на монтажа и изработката на отливките за средите и високите.Понеже трябваше да са на един канал(среди и високи) трябваше и максимално да се запази еднаквото насочване и разстояние на говорителите понеже щяха да са с едни и същи времезакъснения от процесора.Макар че имам и DSP все пак си трябва и правилното насочване на двойката говорители.... направиха се доста опити с насочването докато се стигне до точния момент и крайната фиксация след която можеше да се започне работа по оформянето на отливките. Ето малко снимков материал: След като всичко беше позиционирано вече можеше да се започне изработването на отливките.За тях ми бяха нужни следните неща:Дамски чорапогащник, комплект смола и втвърдител и няколко вида кит.Първоначално се надява чорапогащника и се опъва така както искаме да изглежда в готов вид самата отливка и се нанася първата ръка смола. Общо 3 ръце смола нанесох преди за започна с влакнестия кит и после финния кит.Ето малко снимки: Сега трябва да занеса гредичките на тапицер да ги тапицира и да станат готови на 100%След като направих отливките за средите и високите дойде ред на мидбасите във вратите.Както казах предварително бях изрязал дървени фланци от MDF и ги бях лакирал. Няколко дни слушах мидовете но нещо не ми хареса как свирят а и нямаше и как по различно да свирят в тази "огромна"(на обем) врата. Да не говорим че тоя найлон къде е заводски сложен какви звуци издаваше....Нямах избор и разглобих наново корите и се започна...Първото нещо което направих е да махна гадния найлон. След това налепих вътрешната ламарина (или най външната ако седиш от вънка) с единия вид изолация която е подобна на битумна а външния и край е фолио(жълтата на цвят) До тук добре, обаче в този обем тея мидове няма как да свирят... за това премерих разстоянието след като се спусне стъклото до долу и видях че е около 5.5см и реших да запълня обема със стиропор (фибран).Купих два големи листа и във всяка врата вкарах по един лист за да се намали обема. Тука нямам подробни снимки че бях много охлепан и нямаше как да снимам.След като отнех голяма част от обема, започнах лепенето на битумната изолация и на другата преграда на вратата за да се получи един хубав затворен обем ! След което налепи и последния вид изолация която вече тотално спря всякакви шумове и вибрации понеже е като дунапрен(като тея мемори възглавници дето ги дават по рекламите). За финал последва настройка с АЧХ уред и вече мидовете(и не само) засвириха великолепно ! Ами това е от мен, да се надявам че съм бил полезен пп... ето и едно кратко видео(сори за качеството ама на Убавия телефон му падна батерията и снимах с квото има под ръка)https://www.youtube.com/watch?v=6UFvHyrAIdY&feature=youtu.be Редактирано 4 Януари, 2015 от rollin 1 8 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Veseliq 1556 #2 Отговорено 5 Януари, 2015 Респект човече! Но за няколко неща ти се чудя. 1) Защо не сложиш някое компютърче като EEE PC, което е хем евтино, хем може да се бутне в жабката и да се откачи лесно като искаш да го настройваш. Пък и като е сгънато, кеф ти да слагаш неща в средната жабка, кеф ти да слагаш неща върху лаптопа предната жабка. 2) Аз примерно си сложих компютър, само защото взех GA-NET+ и използвам дисплея за фабричната навигация. Единствено един определен чипсет на Intel позволява (и има драйвери) с които да се подкара фабричния дисплей. Тъй като ти имаш по-нормален дисплей, що не му сложиш Raspberry Pi с Андроидче (или алтернативно андроидско компютърче)? Има версии с хубав аналогов изход, но има и оптичен изход + един нормален DAC и приложенията за кола са изпипани до болка. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
rollin 463 #3 Отговорено 5 Януари, 2015 Eee PC не сложих поради няколко причини.- SSD-то им е малко и така или иначе трябваше да купувам допълнително такова. - Разполагат само с 2бр USB а мене ми трябват минимум 4бр(и не става с USB хъб): за управление на тъча, за DAC-а, за DSP-то и един за USB памет - Eee PC е по слаб от компютъра който ползвам в момента, а фронтенд-а с който работя (centrafuse) е един от най тежките и си иска по сериозна машина - Трябваше да купувам инвертор който струваше тогава(преди 3 години като правих тази конфигурация) около 100лв също така Eee PC-тата бяха по 300лв - Не мога да ползвам нищо различно от Windows заради софтуера на DSP-то - автоматично отпадат всички Андроиди и тем подобни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Veseliq 1556 #4 Отговорено 5 Януари, 2015 Е, аз съм с Centrafuse на EEE PC-то (модел 901 и има 3, не 2 USB)-та, но за другите неща съм съгласен - аз за стотина лв взех 2х64GB SSD-та от ebay. Иначе като имаш оптичен изход, не ти трябва USB DAC (все пак ти трябва DAC, който може и през захранването на колата да работи директно). Но ясно - искаш си PC за процесора. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
striking 3 #5 Отговорено 22 Януари, 2015 Колега ти си уникално луд, признавам те хах ! Евала иначе за труда! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
martosblack 0 #6 Отговорено 2 Юни, 2016 (Редактирано) Респект ,колега ROLLIN!!! Аз си падам аудиофил в чарвата и за системата ми в къщи съм дал пари повече отколкото ми струва Хондата ,но в кар аудиото съм кръгла нула-все си мислех,че в кола добър звук не може да се постигне поради куп причини,но ти си се справил просто блестящо -евала за мерака! Редактирано 2 Юни, 2016 от martosblack Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове