Jump to content
IVTEC

Освежаване на ожулени и олющени джанти 17 цола за Accord VII

Recommended Posts

Здравейте, колеги!

Снощи си смених зимните гуми с 16 цола оригинални джанти със 17 цола летни, монтирани на много красиви джанти, които взех заедно с колата при покупката й през средата на февруари. Тогава изобщо не ги гледах, защото се доверих на продавача, който ми каза, че ми ги дава за цена от 500 джантите с гумите, 2 от които са наистина чисто нови, а другите са на 2-3 сезона.

Да, обаче... :) Джантите се оказаха доста олющени и ожулени. Кривини няма, като само едната е с отлепено малко парченце, което той ми каза, че се отчупило при удар в рязан асфалт, при който е спукал и гума и за това е взел 2 чисто нови. Сега въпросите са ми следните:

1. Къде в Пловдив могат да ми освежат джантите? Пак казвам, че няма криво, а само е олющен и ожулен лакът им. Доста са гланцови и именно този гланц е компрометиран, като на места нацяло липсва. Джантите са двуцветни - хром с черно.

2. Мислите ли, че е добра идея да ги пребоядисам? Някой правел ли го е скоро и къде в Пловдив? Колко пари му излезе? Бих желал да запазя хромния цвят, който според мен си е всъщност цветът на алуминия и просто е много лакиран.

3. Ако се стигне до боядисване кой тип е за предпочитане - прахово или при автобояджия? Чета не добри отзиви за праховото поради това, че ги пекат на много висока температура, което може след това да ги направи много меки и кривящи се. Това се получавало, тъй като високата температура на печене променяла структурата на алуминия и после джантите можело да станат за хвърляне. Ако са оригинални това едва ли е така, но аз нямам представа моите с какъв произход са. Факт е, че се монтират с втулки, което ме кара да си мисля, че не са оригинални.

Ще съм Ви благодарен за отговорите. Извинявам се, ако има подобна тема във форума, но аз лично намерих само една за майстор в София /Казичане/, което мен не ме урежда. Освен това там се говори за възстановяване на криви или ударени, а тези са просто захабени като външен вид, ама доста захабени...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!! :)

Цветът на хрома няма нищо общо с естествения цвят на алуминия и ако джантите наистина са хромирани, е нормално лака да се бели, защото има слаба адхезия към идеално гладката повърхност на хрома. В случая няма как просто да "освежиш" джантите, при условие че лаковото покритие е нарушено, т.е. ако ги искаш в перфектен вид, ще трябва да се боядисат наново. Праховото боядисване не ми е в компетенцията, чувал съм че става здраво, но не забравяй че джантите са двуцветни, което налага "отсичане" на единия цвят от другия, което пък не всеки може да прави. Аз съм от Пловдив и ако искаш бих могъл да ги погледна, за да е по-ясна картинката. Давам ти координати на Л.С. Хубав ден!! :bye:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Носи ги на бойяджия.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

I kakvo stana  s Djantite ne ,4e mi e shoden problema?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стандартно боядисване на джантите (това което го прави всеки бояджия) не мисля че ще има дълготраен ефект. Виждал съм такива джанти карани само 2 месеца и са станали на решето(боята или лаковото покритие) от камъчките по пътищата. Аз имам същия проблем с оригиналните джанти и все още проучвам въпроса с праховото боядисване.

Все пак ако някой колега е направил някъде качествено и дълготрайно боядисване на джанти нека сподели къде.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз другата седмица ще боядисвам моите с автобоя и ще дам отзив. За праховото опасността била от препичане на алуминия от високата температура, което водело до промяна в устойчивостта му. Другото е, че леко матово и грапаво стои покритието.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Ами засега нищо не става с моите джанти, тъй като и аз не съм решил какво да правя още.

Тук един колега от форума - Gotman, ми предложи да ги види, защото се занимавал с такива неща, но аз така и не му звъннах. От "Стефанов" в с. Ягодово ми оферираха 100 лева на джанта, като гарантират, че щели да карат без проблеми. Тази цена е при условие, че джантите са ми двуцветни и те правят всичко - пясъкоструй, обработване, боядисване, и каквото си трябва, ама на мен ми се вижда малко скъпичко. Мой познат, който ми ги препоръча, ми каза, че най-големите BMW фенове ходели там и пребоядисвали оригинални М-джанти за едната гъзария и нямали проблеми. Като знам колко струва една такава джанта, щом ги боядисват там с доверие, значи може би наистина знаят какво вършат.

Втората причина е, че аз вече съм ги сложил тези джанти с летните гуми и ако тръгна сега да ги оправям трябва да демонтирам тези джанти, да върна зимните с 16-ките джанти, да демонтирам летните от 17-ките, да ги занеса на бояджията, после пак да монтирам гумите на тях и накрая пак да врътна зимните с летните и на всичкото отгоре да карам и сега със зимни гуми. И след тая тирада мисля, че никой не би тръгнал да се занимава. Първо, че много занимавка, а второ ще отидат и сума ти пари за демонтажи и монтажи на гуми.

Иначе мисля, че като цяло се отказах от праховото и се насочвам към обикновено боядисване.

Ако има някакво развитие, ще пиша, но ме съмнява да е по-рано от есен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, преди 2 зими сам си боядисах едни 16 цолови джанти,които бяха в уникално отвратително състояние. джантите се ползваха само зимата с зимни гуми,тоест в най голамата луга и мизерия и да ти кажа за тези две зими не са мръднали въобще. Процедурата ми отне 2 дни яко търкане с шкурки да "зануля" драскотините и след това с спрей на 4-ри ''ръце" (слоя) тънко нанесенин и след това с безцветен лак с още 3 ръце нанесени от него,като между всяко нанасяне на боя или безцветен лак се оставят по поне 1час да изсъхнат слоевете.  ето нагледно разликата  https://www.facebook.com/preslav.kjosev/media_set?set=a.3407303241174.109536.1827734999&type=3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите са готови. Почистване с песъкоструй на корозиралото, което беше доста, шлайфане и прахово боядисване-всичко ми струва 130 лв за 2-те. За 3 дни ги направиха. Резултатът е прилично добър. На 170 градуса ги пекат за да не се въздейства на алуминия. За бояджийското искат да няма корозии, защото китването е много трудоемко и трудно се заглажда и нанася равномерно лакът след това. Като я измия като хората, след евентуално спиране на валежите тези дни мога да снимам за да видите резултата. Весели празници!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...