scre 32 #1 Публикувано 5 Април, 2012 (Редактирано) Здравейте колеги,не знам дали е дискутирано,но не успях да намеря такава тема!И така въпроса ми е тъи като на моята 6-та заводско и дават 175/70/13 какви други джанти мога да и сложа?Замислил съм се за 15-ки с размери на гумата 195/50/15 или съответно 16-ки 205/45/16! По калкулаторите из нета виждам че разликата в диаметъра между заводските и тези на 15-ските е 1мм! Как ще се отрази слагането на 15-ки или 16-ки на мотора и разхода? Редактирано 5 Април, 2012 от scre Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cool24 46 #2 Отговорено 5 Април, 2012 ако слагаш 16 трябва да са 195/45 разхода си зависи единствено и само от твоя крак ... но общо взето около литър и доста по трудно въртене на волана Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
no1else 162 #3 Отговорено 5 Април, 2012 По-голяма --> по-тежка джанта / по-голяма джанта --> по широка гума => повече триене Извода от всичко е, че колкото по-големи джанти слагаш толкова повече тормозиш мотора и качваш разхода. Ако очакваш точни цифри просто няма как да стане колега 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
scre 32 #4 Отговорено 6 Април, 2012 За широчината съм съгласен,но има къде къде по леки джанти Интересно ми беше някой които е слагал и 15 и 16-ки да каже мнение.. Как е динамиката,тормози ли мотора,за разхода е ясно Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Jorko. 74 #5 Отговорено 7 Април, 2012 По-голям цолаж джанта води до нископрофилна гума: по-стабилна става в завоите. Ако разликата е както казваш само 1мм. - двигателят изобщо няма да го усети. Ще го усети само окачването защото по-широката гума е и по-тежка Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
TDK 7 #6 Отговорено 7 Април, 2012 Колега, слагай голяма джанта, като няма мотор поне на визия да я докараш. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Go4y 9 #7 Отговорено 7 Април, 2012 (Редактирано) аз съм със същия двигател като твоя, джанти 15ки с гуми, каквито си описал. за разхода не съм засичал колко гори в града. на вървежа обаче се усеща съвсем леко, както и на волана. освен това се усеща съвсем лека промяна във возията с по ниските гуми. в съчетание с по-твърдо окачване работата отива към избягване на разбитите улички Редактирано 7 Април, 2012 от Go4y Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Civic ZC 382 #8 Отговорено 8 Април, 2012 Като сложа тази седмица 15' 195/55 вместо заводските 185/60/14' ще ви кажа в какво се изразява разликата,и на мен ми е интересно Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kazadores 59 #9 Отговорено 8 Април, 2012 Колега,мога да ти кажа от личен опит: минах от 13' на 15' на мотор 1.5 и гуми 185/55/15.Усети се огромна разлика във вървежа (най-вече в ускорението).Развъртят ли се веднъж гумите не е проблем.Най-важно е теглото на гумата и на джантата.Имай предвид,че гумата 15 и нагоре има много повече материал от 13' и 14' и е значително по-тежка.Джантата е въпрос на избор вече,но като цяло се качват доста килограмите и с твоя мотор 1.4 определено ще стане по-мудна колата.Също така вдигнеш ли крак от газта ще спира сама доста осезаемо заради голямото съпротивление на по-широките гуми.На мен определено не ми хареса как върви колата ми и се върнах отново на заводския размер,понеже динамиката е важна за мен.В момента карам 14' на 185/60 с доста леки джанти и няма разлика с 13-ката в килограми и вървеж,просто вози една идея по-твърдо.С 15' става нископрофилна гумата,както са писали колегите по-горе и съответно ще ти се износят по-бързо кормилните накрайници по хубавите ни пътища.Моят съвет е да минеш на 14 ако вървежа е важен за теб.Ако не,сложи 15,но ще усетиш доста негативни страни.Сложиш ли 16,колата ще умре тотално и ще разбиеш предницата за отрицателно време.Навсякъде по белите държави,където асфалта е като стъкло минават с 1 цол над фабричния размер.Поздрави Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Izanagi 389 #10 Отговорено 8 Април, 2012 ако слагаш 16 трябва да са 195/45 разхода си зависи единствено и само от твоя крак ... но общо взето около литър и доста по трудно въртене на волана Не е задължително, карам 205/45/16 с джнати 16х 7,5J, но не знам ET-то.225/40/16 на 16х9J, ET35 трият в калниците, но с подгъване на ръба трябва да се оправи, ще пробвам скоро.Диаметър - Ако гумата е с +1мм в сравнение с оригиналния размер няма да се отрази на разхода откъм диаметър.Широчина - Широката гума има повече триене и дава по-голям разход.Тежестта - Тежестта на комплкта джанта гума оказва влиятние на разхода, обаче не е задължително големият размер да е толкова драстично по-тежък. Има много леки големи джанти и много тегки малки. Гуми не съм теглил, но големият размер има по-малка стена и по-голяма широчина, малките имат по-малка широчина и много по-голяма стена.От тук излиза, че при всички случаи ще ти се вдигне разхода поне от широчината и най-вероятно няма да си дадеш парите за най-скъпите и леки големи джанти, та и от тежестта.От тежестта ще осетиш и малко по-слаба динамикa.... С 15' става нископрофилна гумата,както са писали колегите по-горе и съответно ще ти се износят по-бързо кормилните накрайници по хубавите ни пътища...Сложиш ли 16,колата ще умре тотално и ще разбиеш предницата за отрицателно време...Това, че със широките гуми всеки месец ще сменяш предница са глупости, аз никога не съм си карал колата с оригиналният размер, а само с 16 и 17.Лагерите са си ми здрави, както и долните шарнири и не са сменяни откакто имам колата - 2006-та.Горните шарнири страдат от твърдото окачване и евтините тук си отиват всеки сезон, но пък са по 20-30 лв. Сега пробвам с по-истински да видим.Един кормилен накрайник съм сменил, рейката още е здрава. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
IcoZL 52 #11 Отговорено 9 Април, 2012 (Редактирано) На друг автомобил /Астра/ 100к.с. минах от 14/185/60/14 на 16 цола 195/55/16 .Плюсовете - фаца, колата изглежда убиец/според мен джантите си правят 50% от визията/ , вози по-добре и стъпва по-тежко и стабилно.Специално с този размер поемаше дупките добре, защото гумата е сравнително висока и не те принуждава да я караш на 2.5 - 2.8 атмосфери за да не я "ожабиш" .Караш си на 2.2 и си е комфортно. Минусите- разхода при градско/газ/ скочи с около 1.5-2.0 литра , без значение колко пенсионерски карам. На дълго с около половин литър. При ЕТ 35 леко застъргваше от вътре дясната вежда с около 1-2 мм.Излекувах я нежно с флекса.Гумите са по-скъпи , но там е относително, всеки си прави сметката.Колата наистина се спъва значително , и това при положение , че астрата беше със 150 Нм при 3500 и си влачеше доста повече от Хондата в ниските.При градско не е особено фатално/ако не си някой рейсър/, усеща се предимно по нанагорнище . Сега на хондата минах от оригиналния 175/65/14 на 185/55/15 - и ще видим как ще е.Гледам да не излизам от оригиналния диаметър защото на 'Икономиката" силата и е икономията, ако я ударя и там, какво ще остане............ Килограмите на гума с джанта също са много важни при моя суап е 1 кг.- по-тежка е 15" -ката ,което е поносимо.15-ките са ми от Астра Г , ламарината им е по- тънка от оригиналната джанта на Хондето.Това за разбиването на ходова част, зависи основно от височината на гумата на първо място, след това от широчината на гумата, и накрая от килата.Аз проблем не съм имал, ама то и на Астрето к'во да му се разбие-два шарнира, два накрайника и механична рейка.Не се хвърляй на прекалено ниски гуми, колкото и да ти изглеждат съблазнително.Много бързо ще ти се охладят мераците,по нашите лунни пейзажи/личен опит/ ...... То и това е относително де........ П.С. После ще ти изпратя един калкулатор за гуми и джанти с малко повече опции/кг, ЕТ-та и т.н/ ама е на друг комп. Редактирано 9 Април, 2012 от IcoZL Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
scre 32 #12 Отговорено 9 Април, 2012 (Редактирано) Мерси колеги,сега като се замисля над фактите който представихте,искам си динамиката и сега се замислям за 14-ки(185/55/14) гледам един размер по калкулатора ми излиза -14мм в диаметър,т.е 14мм по ниска гума от стандартните ми и малко по широка.Тъи като ще е по малък диаметъра би трябвало да се развива по бързо,но пък като е по широка мисля че ще компенсира по ниския диаметър за сметка на ускорението.Другото кеото е ... сега съм със сток пружини,ще слагам скоро понижаващи които свалят с 40мм,и с тези ниски 14-ки дали няма да стане прекалено нисичка То всъщност като се замисля си зависи от гумата,но пък иначе трябва да си търся по високи гуми Редактирано 9 Април, 2012 от scre Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
TG fan 121 #13 Отговорено 15 Април, 2012 14'' за този мотор са златната среда.Зимата я карах с 13ки железни 175/70, каквито са и препоръчителните за модела...еми колата направо тръгна, сега съм пак с летните 15'' 205/50 и като стабилност разликата е огромна, колата спира да подскача като лагерна количка, но и не дърпа така рязко, особено при тръгване.В момента и аз съм много на кантар, понеже с големите джанти колата е стойкаджийка, но и не искам да жертвам пъргавината на мотора.А относно разхода, не забелязах осезаема разлика, повече от 9-9.5 не мога да я накарам да харчи Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Civic ZC 382 #14 Отговорено 16 Април, 2012 (Редактирано) Аз сложих на моята алуминиеви BBS с гуми 195/50/15'-много ми хареса как се получи.Според зимните 175/70/14' колата е много по-стабилна,няма накланяне по завоите и дупките много по-малко се усещат,не тропа.Относно ускорението се усеща-идват и малко по-тежки въпреки 1.6 мотора,но все пак е и на метан.Разхода на метан ми се качи с около 1лв./100км но то имаше и включен климатик,така че смятам че мога да си го позволя. Все пак колата е комби и семейна 115к.с.-не става за гонки. Заводския размер и са 185/60/14' но ми се сториха малки за тоз корабПрилагам и снимка макар и с лошо качество.http://media.snimka....special.jpg?r=0Ей,тя пък малка се е получила,ще я снимам пак Редактирано 16 Април, 2012 от civic 1.6 aerodeck Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
scre 32 #15 Отговорено 16 Април, 2012 Лепнах се на 15-ки ... не можах да се сдържа на O.Z-ките Особено като ги наложих мед ми капна от сърцету ... но както казаха колегите понатежава си 15-ката... Скоро ще ги качвам на колата само да си намеря втулки че централния на джантите ми идва в повечко Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Civic ZC 382 #16 Отговорено 16 Април, 2012 Централния отвор на BBS-ките ми е 57 ,моя е 56.1мм,но ЕТ им е 45 и изобщо не влиза и без това, стоят дистанцирано навън,държат се само на болтовете.Сложих им гайки на конус и добре се центрира,няма тресене. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
scre 32 #17 Отговорено 18 Април, 2012 (Редактирано) Е да то за 0,9мм втулки нема .Аз какво да кажа като O.Z-ките са 68мм а сивика е 56 .Поръчах си да ми направят втулки на стругар и сега почивните дни ще ги слагам.И аз съм с конусовидни гаики и все пак не те ли е страх че може да ти се скъсат болтовете в някоя по голема дупка например,доколкото съм чел мисля че главината поема по големия товар ??? Редактирано 18 Април, 2012 от scre Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Sebulba 215 #18 Отговорено 18 Април, 2012 От дупка ли да се скъсат шпилките???Няма вариант. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Civic ZC 382 #19 Отговорено 18 Април, 2012 Надявам се да не разбера колко голяма дупка трябва да уцеля че да се скъсат.По принцип е добре да лягат на главината ама при мен малко трудно ще стане.Иначе визията е съвсем друга:rolleyes:http://media.snimka.bg/s1/0350/026943781-special.jpg?r=0http://media.snimka.bg/s1/0350/026943774-special.jpg?r=0http://media.snimka.bg/s1/0350/026943778-special.jpg?r=0Някак си и ускорението сякаш не е толкова зле,не съм тръгнал на дрифт. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
V.Boychev 3 #20 Отговорено 29 Февруари, 2016 Здравейте , искам да си сложа на 7ма ген. 1.6 мотора 15-ки гуми 195 /65 ... Заводски я дават 195 /60 , дали ще има проблем ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
LachoPB 9 #21 Отговорено 29 Февруари, 2016 Няма да има, цяла зима карам с такива Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
V.Boychev 3 #22 Отговорено 29 Февруари, 2016 ок Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове