Jump to content
ShEfA

Да спрем ACTA

Recommended Posts

Цитирам Калин Манолов: "Опасявам се, че малко хора са чели целия текст и още по-малко са го разбрали. На властта никога не трябва да се вярва напълно, няма спор, но и тоталното отрицание е контрапродуктивно. Копирайтът е вид собственост и като такава трябва да бъде адекватно защитена. Това е юридическото въплъщение на правото на един човек върху продукта на неговия ум. Те защитават идеята, измислена от автора, и правото му неговата идея да не се използва без негово съгласие - респективно без да му се плати. Ако един творец желае да използва правото си на собственост, правителството е длъжно да му го защитава така, както защитава всички други права на собственост."Това се опитвах да Ви обясня в предишния пост, но Вие си гракнахте и това е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това си е ясно по дефолт и не е там проблема. Защото авторите получават от "копирайт" едни мижави 3% а ние потребителите - един мощен среден. Проблема е в тия по средата (корпорациите), дето се правят на света вода ненапита и лапат кинти с чувалите на чужд груб и от въздуха. Само, че почват да прекаляват и накрая ще си вкарат автогол. Достатъчно е да се разбере кой (ама наистина) е "получил просветление" за тая "велика измама", наречена АСТА , да се пусне една лека интрига на борсата и да му паднат акцийките само два-три процента. За такива суми набълбукване става въпрос, че лично на мен ми е бедна фантазията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичко което прочетох,само аз ли си мисля че това е една нова версия на частичен комунизъм?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eee, Данчо, ти сега ставаш типичния пример за "Във всеки форум има един, който винаги е на контра". Тук не говорим за защитаването на авторските права - аз сам по себе си съм творец, както е и цялото ми семейство. Много добре знам, а вече и от личен опит, колко неприятно е твоят труд да се появи някъде и някой да е взел пари за него, без да е зачел теб, като производител на конкретната стока. Но тук не говорим за това - няма как да се защитавам, когато знам, че сваляйки музика и филми, вредя на някого, макар и сравнително незабележимо. Ти сам го каза - тук говорим за потъпкване на личната свобода и промяна на цялостната идея на интернет, около която се гради цялото ни общество в днешни дни. Цитатът, който си предоставил горе, е пълен с големи думи и изказвания, които самият автор явно не знае как да употребява, например "Копирайтът е вид собственост". Мисля, че няма нужда да обяснявам защо този цитат е абсурден и прави автора хвалипръцко, с извинение. Но въпреки това е лесно да се разбере какво е искал да каже г-н Манолов, макар да не е успял да го направи много добре. И го подкрепям - така е, интелектуалният труд трябва да се защитава. Но ако се прави, то трябва да е с равни измерения. Това е така, защото този текст цели да предостави публично неделимо благо, което в самото си наименувание дава рамката, в която трябва да се прилага - за всички! Не само за големите издателски къщи, не само за големите кино продукции, не само за големите музикални автори - даже обратното - трябва да е ориентиран предимно към онези, които трудно могат да се защитят. Не към тези, които имат имения за милиони долари, автомобили са стотици хиляди и яхти за още толкова. Нека оставим обаче авторското право, и обърнем внимание на много по-належащите въпроси. Важно е да разгледаме хартата за човешките свободи, да хвърлим един поглед върху конституцията на РБългария, и да направим паралел между тях и ACTA. Ограничаването на правото на информация и докосването до неприкосновенето правят този закон така брутален в моите очи. Разбирам, че искаш да представиш друга гледна точка, и имаш моите поздравления. Но трябва също да внимаваш, според мен, как точно изразяваш мнението си, защото така можеш да въведеш в заблуда именно онези, които могат да спомогнат за промяната на този проект, за да можем да си пишем в този форум и след десет години, а не да се крием като мишки и да се чудим как да намерим информация за вече 30 годишните си таратайки.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С една дума закон идващ от САЩ, с които САЩ ще могат да докопат всеки, навсякъде, за всичко, независимо къде и какво точно е направил, дори и да не е стъпвал никога на територията на САЩ или да е чувал за техните закони. Нещо което се опитват да направят от доста време, особено след случайте с уикилиикс, а иманно да отоговаряш на техните закони, независимо дали си техен поданник или не и независимо от собствената ти държава и правителство.

Редактирано от ZaRRicK

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...целта на АСТА е да служи на управляващите в подходящ момент да могат да те заковат примерно когато станеш неудобен ...да не мислите,че ги вълнува,че сте свалили на еди кой си песента без да сте платили и сте му нанесли загуба.Целта е контрол всяко правителство е спокойно когато може да контролира управлението си и да може да си прибира процентите от печалбите когато някой сваля даден продукт :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Както се казва - ACTA la vista, baby!
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето нещо по случая:

 

Публикувано изображение

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен даже единият от ЕП ми отговори на мейла :ph34r:

 

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е, въпреки това в Замунда се вижда че около 50% от тях са се обявили против.

Редактирано от jonny

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шефе, мисля, че много ясно съм си казал позицията. И тя почти изцяло кореспондира на казаното от теб. Да, трябва да се направи нещо по въпроса за защитата на авторските права и за това да не си гледам филмите на компа точно преди предпремиерата му :), но рамката, в която рестриктира АСТА, като че ли е твърде голяма. Не разбирам какво искаш да ми кажеш? Ние говорим за едно и също нещо?п.п. Актуален виц: Дано поне като ни "заключват" за сваляне на мр3-ки да ни разделят в килиите по стил :)п.п.2. В думите на Калин Манолов не намирам нищо абсурдно, че копирайтът е вид собственост? Напротив, има нужда да обясниш какво абсурдно виждаш? Няма тафтология, ако това те притеснява.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно развитие : / от пощенска ми кутия съобщение /Alex Wilks - Avaaz.org avaaz@avaaz.org20:58 (отпреди 1 час)

"Our massive ACTA petition was personally delivered to leading EU politicians in Brussels this week as it grew to 2.2 million signers and beyond. The European Parliament is choosing their new point person on the treaty right now. Let's make sure that person realises that ACTA is too hot to handle.

 

Four Eastern European governments and now Germany have just said they'll stall their decision on the treaty. Now, if hundreds of thousands of people attend thousands of rallies all across Europe tomorrow, we can ensure that all politicians across the 27 EU countries are put on notice that people don't want ACTA and will continue to take action until the treaty is buried.

 

Those of us in Europe can join the protests. And we all can send messages of solidarity to encourage the people there and use social media to pile the pressure on key parliamentarian. Click here to check out the action centre, and tell everyone. http://www.avaaz.org...6216915&v=12574 "

Статия за протестите утре - http://fakti.bg/world/30771-i-germania-spra-acta

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес бяхме на протест. Тълпата беше многобройна, но едва около 10% от тези, които бяха заявили участие във facebook - около 5000 човека, при заявили участие около 45 000.Така или иначе аз съм с чиста съвест и знам, че когато е трябвало съм действал. Другите да не се оплакват после ако им е некомфортно да ги АНАЛизират.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бла,бла,бла .....Наще политици са като жабата дето си е вдигнала крака,като видяла,че коня го подковават.Които иска да им вярва.Ние не сме фактор в световната геополитика.На нас ни е отреденаролята на така наречените "иес сър"чета.Каквото ни кажат и ние "иес сър".А за палячовцитекоито ни оправляват какво да кажа,това е наи-просташкото и безхарактерно правителствоуправлявало някога България.И само вижте кои прави изявлението,човек с прякорТраичо шушумигата.При международните спогодби положен подпис значи поет ангажимента не даи си ми камиончито на си ти куклата.

Редактирано от tony-asa
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...