Jump to content
ADH-Honda

Въпрос за тампони по окачването

Recommended Posts

Знам, че е поредната тема за тампони, ама не откривам всички отговори на въпросите ми, та... ще ме извинявате. :rolleyes:

Става въпрос и за задни и за предни тампони по окачването. Колата е Сивик 5 хеч, EG4 с D15B2.

За задните тампони ("пеперудите" както се наричат) на големите носачи разбрах, че трябва да са оригинални (67лв на бройка мисля, че такава цена се коментираше, че са ?!), това ясно.

Но освен задните тампони, трябва да сменявам и предни. Гледайки ТУК и по-конкретно снимката:

Публикувано изображение

... трябва да сменявам големите тампони, който държат долния носач в задната част на купето (№9) и едни малки (№12), и от двете страни са леш (т.е. общо по 2 такива тампона).

Въпроса ми е, тези тампони (и най-вече големия, №9 който е) може ли да се заместят с неоригинални такива или и те като задните (пеперудите) тампони трябва да са задължително Honda OEM тампони ? Ясно ми е, че по-добро от оригиналното няма, но нещо усещам, че цената на оригиналните (говоря за големия, №9) няма хич да ми хареса. Намирам такива тампони на фирмата Sidem (или някаква друга подобна марка беше) големите тампони №9 са по 45лв бройката, а малките (№12) беше около 10 - 13лв парчето, цени които не са ниски (за големите говоря), не смея да звънна в бултрако да питам цената на оригинални такива, че сигурно ще ми иде да си направя харакири :ph34r: . Впрочем, ако някой знае цената им, може да сподели все пак каква е тя (предполагам, е по-висока от тази в американския сайт, където са по 85$ бройката).

Иначе колата няма проблеми, нито клопа, нито дърпа на някъде, бетон е (или поне така я усещам), просто я качих на подемник да я огледат майстори и ми намериха кусури.

Та кажете моля, за тези предните тампони - стават ли заместителите на еди коя си марка или твърдо не ?

Благодаря предварително за отговорите и се извинявам, ако темата не е подходяща за този раздел (сервизи/магазини).

Редактирано от ADH-Honda

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

No.7 и No.12, 2-та комплекта са около 90-100лв в Карада Варна, по спомен толкова дадох, за съжаление за другия не мога да помогна. Човека който ми ги смени, каза, че е по-добре тези втулки да си бъдат оригинални. Поздрави.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Задните големи тампони от щатите идват около 70-80 на парче. Тук продават оригинални за 67 в Бултрако, но не са японски а английски. За японските искат около 150 на парче.Номер 8 и 9 ще ти излезнат златни от щатите, сигурно по 180-200лв на парче, но аз до сега не съм виждал такива скъсани !Номер 12 идват по около 35-40лв парчето.Оригиналното е най-хубаво, то се вижда че ги сменяме на по 300 000км и 20 години, но не винаги можем да си позволим такива цени.Всеки си преценя, хората дават много повече пари за по-големи глупости.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сандо, големите тампони са ляв и десен, респективно на картинката 8 и 9.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е ясно.Не ми е ясно, само оригиналните ли стават или има и компромисен вариант с други, по-евтини (каквито вече споменах) които са читави ? Това може да го кажи май само човек, който има опит, който е сменял тези (с такива които не са оригинални) и съответно да каже с времето доволен ли е, не е ли доволен. Ей това ме интересува.

Редактирано от ADH-Honda

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колегата "Izanagi" :) Пешо , кое не им е доброто на така наречените "английски" ? Складовете са им в Белгия и Австрия и от там пристигат.Дали са от Англия или Япония е друг въпроса вече но щом от HONDA дават гаранция за тях не виждам защо да не си закупи човек от официалният представител за страната оригинален тампон.Където и да се прави , щом Хонда са си казали думата няма две мнения според мен ;) А относно темата на момчето , щом не тропа , хлопа и скърца за чий ... се занимаваш да сменяш нещо въобще а не си караш с кеф ? Нещо което работи , не се пипа :D Най-много да отидеш някаде като при "твойте" майстори които на "бетон" кола искат да сменят 6 тампона и после да почне с проблемите.Еми има кусури сигурно след 20 години вярна служба няма как да няма...Не се занимавай според мен ако всичко е наред.

Редактирано от Mkilla

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А относно темата на момчето , щом не тропа , хлопа и скърца за чий ... се занимаваш да сменяш нещо въобще а не си караш с кеф ? Нещо което работи , не се пипа

И аз съм на това мнение по принцип. Истината е, че бях за смяна на горен десен шарнир (скъсан маншон, влезнала вода, кал и миналата седмица се разхлопа и се получи лек луфт по вертикала като го разместя колелото), отидох в сервиз оторизиран (макар и за VW Audi, но това няма значение, просто този сервиз е от "кадърните" който ми бе най-близко) и така и така ще сменят шарнира, рекоха да огледат ходовата част и затова ми намериха другите кусури. Явно за пореден път се доказва онази приказка, че хора които досега не са пипали хонда, по-добре да не се и учат на "моята кола" (образно казано). Въпреки, че хондите не за някакви крайно извратени коли (от типа на ситроен, примерно) но си имат тънкости, които явно за масовите майстори, са странности. В смисъл такъв, че разбрах от човек знаеш, можещ, врял и кипял с Хондите за което му казвам :worthy: , ми сподели, че с напъване на щанга, тези големите тампони които ме притесняваха (8-и и 9-и номер, съответно ляв и десен) е нормално да се "движат", което за човек който досега не е пипал му изглежда едва ли не крайно притеснително (че тампона е за смяна). Така че, темата е изчерпана общо взето, вече нямам въпроси (големите тампони няма да ги сменявам, няма смисъл от тази операция).ИЗВОД: дори да карате хондите си за ремонт на "който и да е", гледате да е "по-така" и не му се доверявайте изцяло, а си имайте едно на ум и поискайте второ мнение. А най-добре е по принцип, директно от извора да пиете вода, директно човек можещ и знаеш да работи с хонди, с него да се занимавате (в моя случай е малко кофти, че съм от Враца, не от софия, варна и т.н. където са кадърните майстори).

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...